kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
03
Септември
2017

✝ 13 Неделя след Петдесетница - Архиерейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 3-ти септември, 13-а Неделя след Петдесетница, с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на град Пазарджик отслужи архиерейска света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев - секретар на Пазарджишка духовна околия и енорийският свещеник в катедралата свещ. Димитър Попов.

Преди началото на светата Литургия беше отслужено последованието на петохлебието за здраве и благоденствие на жителите на град Пазарджик.

В своята проповед в края на службата епископ Яков се обърна към богомолния народ със слово върху евангелското четиво за деня. Той завърши: „Братя и сестри, ето, че по Божията милост отново се събрахме в дома Господен, където да потърсим небесната помощ на Майката Божия. Нека никога не забравяме Пресветата Богородица, нека винаги пристъпваме в молитвите си към нея. Както знаете, тази година се навършват 180 години от построяването на нашата катедрала. По този повод предстои и поредната от инициативите по отбелязване на годишнината – концерт за църковни песнопения, който ще се състои на празника на нейното Рождество – 8-и септември от 18:00 часа в зала „Маестро Г. Атанасов“ гр. Пазарджик. Нека се съберем и слушайки как певците възпяват Божията Майка и ние със сърцата си възпеем нейната благост и така непрестанно да се намираме под нейния небесен покров“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и поздрави всички с празника, като благопожела от негово име през новата Църковна година да има все повече духовни радости, сърцата на всички да се изпълват с все повече добродетели и всички заедно да вървим по пътя към Царството Небесно


 

02
Септември
2017

Тържествен водосвет по повод празника на град Септември

В съботния ден на 2-ри септември своя празник посрещна град Септември, Пазарджишка духовна околия.

По този повод и по покана на кмета на Община Септември г-н Марин Рачев в празничния ден от 19:30 часа беше отслужен тържествен водосвет за здравето и благоденствието на жителите на града.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай последованието беше възглавено от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Наместничеството, свещ. Николай Генев, служащ в храм "Св. Харалампий" гр. Септември, свещ. Любомир Чавдаров, председател на храм "Св. Николай" гр. Ветрен и енорийският свещеник там свещ. Васил Махалджийски.

След водосвета епископ Яков поздрави кмета, жителите и гостите на града и призова над тях Божието благословение. Той преподаде и архипастирския благослов на Пловдивския митрополит.

На тържеството присъстваха народният представител г-жа Даниела Малешкова, областният управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, кметът на Община Септември г-н Марин Рачев, общински съветници, кметове на населени места, общественици, интелектуалци и много жители и гости на града.

31
Август
2017

ПРЕДСТОЯЩО: Концерт за църковни песнопения по повод 180 години от построяването на катедралата "Света Богородица" гр. Пазарджик

poster-330x700 Koncert-copy

 

Продължават честванията по повод 180-та годишнина от построяването на катедрален храм "Успение Богродично" гр. Пазарджик.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при храма организират концерт за църковни песнопения, който ще се проведе на 8-ми септември 2017 година - Рождество Богородично.

От 18:00 часа в зала "Маестро Георги Атанасов" гр. Пазарджик за първи път в града ни ще се съберат духовници и миряни, за да възпеят Божията Майка.

В концерта ще вземат участие хорът на катедралата "Успение Богородично" гр. Пазарджик, женски хор при храм "Свети Георги" гр. Пазарджик, децата от Център за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс гр. Септември, хор "Тракийска лира" гр. Пазарджик, Представителен детски хор "Слава Русева" гр. Пазарджик и Свещенически хор при Архиерейско наместничество гр. Пазарджик.

Специален гост на концерта ще бъде Камерна формация "Български гласове" гр. София.

 

Каним жителите и гостите на града ни да станат съпричастни на красотата на църковното пение.

27
Август
2017

✝ 12 Неделя след Петдесетница - Архиерейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 27-и август, 12-а Неделя след Петдесетница, с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на град Пазарджик отслужи архиерейска света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев - секретар на Пазарджишка духовна околия и енорийският свещеник в катедралата свещ. Максим Ничев.

В своята проповед в края на литургията епископ Яков се обърна към богомолния народ със слово върху евангелското четиво за деня. Той завърши: „Братя и сестри, нека се стремим да събираме повече небесни богатства, отколкото земни, да търсим не преходни, а вечни блага. Нека всеки ден притуряме към нашата добродетелна броеница по една добродетел, нека постоянно прибавяме по нещо, което би послужило за спасението ни. Милостинята, раздаването на бедните и нуждаещите се, е едно от стъпалата в стълбицата към Небето. Нека се изкачваме все по-нагоре и по-нагоре, изпълнявайки всички Божии заповеди“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и поздрави всички с празника.

 

24
Август
2017

Четири години от кончината на отец Лука

otez_Luka

 

На 25 август 2017 г. се навършват четири години от кончината на свещеноиконом Лука Марински, дългогодишен Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

 

 По този повод Константийският епископ Яков ще отслужи панихида на гроба на отец Лука на 25 август /петък/ от 8:00 часа. Заедно с архиерея свещеници, роднини и близки ще се съберат, за да се помолят за упокоение душата на божия служител.

 

Бог да прости отец Лука и да го упокои там, където почиват праведниците!

<<  1 [23 4 5 6  >>