kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
21
Ноември
2018

Ден на християнското семейство в гр. Септември

Въвеждането на малките деца в храма на Въведение Богородично се е превърнало в хубава дългогодишна традиция в гр. Септември. Тя възстановява старата традиция от 1929 г., когато Българската православна църква е установила празника Ден на християнското семейство и православната учаща се младеж и било прието всички учители и ученици да ходят заедно на богослужението в храма.

И тази година на 21 ноември около 100 деца посетиха православния храм „Св. свщмчк Харалампий“. Църквата бе огряна от много детски усмивки и радост изпълни сърцата на всички присъстващи на светатаЛитургия. На празника бяха дошли децата от детските градини "Приказни герои" и "Приказно вълшебство", както и учениците от Iа и Iб клас, изучаващи религия-православие в СУ „Христо Ботев“. На празничното богослужение присъстваха и г-н Стефан Мирев, областен управител на Пазарджик и г-н Марин Рачев, кмет на Община Септември.

Децата бяха посрещнати от председателя на храма прот. Йордан Василев, който им обясни устройството на църквата, първите стъпки при влизане в храма, как правилно да се прекръстват и им прочете молитва за благословение на деца. Всички си запалиха свещички за здраве и с интерес изслушаха разказа как малката тригодишна Мария била въведена от родителите си Йоаким и Анна в Йерусалимския храм, за да се посвети на Бога. Отецът посъветва децата да се възпитават в християнски добродетели и да се научат да слушат родителите и учителите си.

Накрая всички получиха подарък иконичка на св. Харалампий и бяха помазани с елей за здраве. Малките християнчета си тръгнаха от храма, отнасяйки Божието благословение в своите домове и семейства.

21
Ноември
2018

Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейство в гр. Пазарджик

„Архангелските и Ангелските ликове се стекоха от небесните висоти, за да видят твоето преславно въведение в храма Господен, о, Богомайко, и заедно със земния лик от чисти деви, невидимият лик на безплътните умове вървеше с веселие, придружавайки тебе, Пречиста Дево, и обкръжавайки те по Божие повеление като избран съсъд на Бога и служейки ти като на своя Господарка. И макар и да не виждаха тайните на твоята сила, виждаха те неизказано изпълнена с небесна чистота и гледайки всичко, което ставаше с тебе, се ужасяваха и със страх ти пееха...“

С тези боговдъхновени думи от Акатиста на Въведение Богородично Светата Православна Църква възпява всяка година на 21 ноември преславното събитие на въвеждането в старозаветния храм на тригодишната Мария, станала по-късно Майка на нашия Господ и Бог Иисус Христос. С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По повод празника и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ в град Пазарджик беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в храма свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Боголюбивите християни от ранни зори се стичаха в Божия дом да поднесат на Божията Майка своите благодарствени молитви за всегдашното й застъпничество пред нейния Син за чедата на Православната Църква. Много от тях пристъпиха и към светите Тайни, причастявайки се с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха потрудили да спазят пост според силите си и да принесат плод на покаяние в тайнството на изповедта.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на светата Литургия епископ Яков поздрави присъстващите с празника и сподели своята радост от това, че храмът беше изпълнен с деца. Той благопожела: „Както светите Йоаким и Анна - родителите на малката Мария, я повериха на Бога, така нека и ние поверяваме чедата си в тези най-сигурни Ръце. Да ги възпитаваме в любов към Бога и човеците, в трудолюбие, молитва, скромност, честност, доброта – всички тези добродетели, които изпълваха душата на тригодишната Мария и я приготвиха да вмести в утробата си Невместимия Бог. Само тогава можем да бъдем спокойни и щастливи за тях, виждайки сърцата им изпълнени с Небесните мир и любов, с вяра и усърдие, облагородяващи ги и вместяващи в тях Бога и ходейки по Неговите стъпки към Царството Божие“.

Накрая архиерея преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и от негово име поздрави отново всички с този светъл християнски празник.

Тържеството завърши с многолетствие.

По традиция на този ден в катедралата беше открита изложба с творби на участници от Пазарджишка духовна околия в детския конкурс "Въведение Богородично", организиран от Пловдивска света митрополия. Епископ Яков припомни Господните думи „Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете...“ и награди с грамоти всички участници, голяма част от които въпреки дъжда дойдоха в храма да получат небесното благословение на Пресветата Дева.

20
Ноември
2018

Тържество за Деня на християнското семейство в читалището на град Ракитово

На 20-и ноември учениците от 2 б клас, при СУ "Св. Климент Охридски" в град Ракитово, изучаващи Религия-Православие с ръководител Мариана Мирова, заедно с жените от пенсионерски клуб "Ангел Говедарски" изнесоха поздравителна програма в читалище "Будилник". Повод да се съберат малки и големи изпълнители беше отбелязването на християнския празник Въведение Богородично - Ден на християнското семейство. Гости на тържеството бяха първокласници, родители, учители и граждани на Ракитово.

<<  1 [23 4 5 6  >>