kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
05
Юни
2019

1 юни: Щафета

Състезанието по щафетно бягане се проведе в две части - за момичета и за момчета. Всеки отбор излъчи общо по петима бегачи - 2 момичета и 3 момчета. Участниците трябваше да приемат и предадат успешно жълтото флагче, като пробягат определената дистанция. Три хронометъра засичаха точното време.

Първи стартираха момчетата от НУ "Никола Фурнаджиев". Справиха се за 33,55 секунди. След тях момчетата от Септември финишираха за 34,58 секунди, а тези от ОУ "Христо Смирненски" за 33,34 секунди. В същата подредба се състезаваха и момичетата, които трябваше да пробягат същата дистанция. Те се справиха отлично:  белите - за 22,60 секунди , зелените - за 23,72 секунди и червените - за 23,04 секунди.

След сумиране на резултатите беше определено - на първо място се класира отборът на НУ "Никола Фурнаджиев" с общо 56,15 секунди, на второ - на ОУ "Христо Смирненски" с 56,38 секунди, а на трето - на гр. Септември с 58,30 секунди. Всички състезатели бяха горещо аплодирани и окуражавани от учители, родители и съотборници. И участниците в дисциплината щафетно бягане бяха наградени от епископ Яков с футболна, волейболна и баскетболна топка.

04
Юни
2019

1 юни: Футбол

С много емоция бе съпътстван турнирът по мини-футбол - една от дисциплините в спортния празник за 1 юни. Главен съдия беше прот. Боян Кочев, който ръководеше мачовете и съблюдаваше спазването на правилата. Трите отбора излъчиха свои състезатели - по един вратар и четирима полеви играчи. Срещите преминаха в дух на спортментство и честна игра, като за отбелязване е, че тази година не беше даден нито един наказателен картон.

Турнирът се радваше на голям зрителски интерес, като състезателите бяха подкрепяни през цялото време от своите съученици, учители и родители.

След оспорвани двубои на първо място се класира отборът на белите от НУ "Никола Фурнаджиев", втори беше този на червените от ОУ "Христо Смирненски", а трети - зелените от СУ "Христо Ботев" гр. Септември.

Ето и резултатите в отделните срещи и крайното класиране:

НУ "Никола Фурнаджиев" : СУ "Христо Ботев" - 5:0

НУ "Никола Фурнаджиев" : ОУ "Христо Смирненски" - 3:1

СУ "Христо Ботев" : ОУ "Христо Смирненски" - 2:3

1 място - НУ "Никола Фурнаджиев" с 6 точки

2 място - ОУ "Христо Смирненски" с 3 точки

3 място - СУ "Христо Ботев" с 0 точки

04
Юни
2019

1 юни: Творческа задача

В дисциплината за творчество и сръчност отборите излъчиха по трима състезатели. Тази година участниците трябваше да изработят модел на дърворезба за иконостас, използвайки солено тесто. От изложените пред тях образци те можеха да черпят идеи и примери от даровити майстори на това прекрасно църковно изкуство.

Времето за работа беше определено на 30 минути. Участниците подходиха много старателно към задачата, като всеки отбор прояви творчество и съзидателност, оформяйки уникални и забележителни модели на дърворезба.

След предаване на работите, комисия се зае да определи класирането. Дякон Димитър отново имаше нелеката задача да коментира замисъла и худжествената изработка, като похвали всички деца за проявеното творчество. С обсъждане и гласуване журито отличи на първо място творбата на белия отбор, на второ място бе класиран отборът на зелените, а на трето - на червените.

04
Юни
2019

1 юни: Рисунка на асфалт

Децата, участници в спортния празник на Баткунския манастир, сътвориха чудесни рисунки на асфалт. Отборите на СУ "Христо Ботев" гр. Септември, НУ "Никола Фурнаджиев" и ОУ "Христо Смирненски" гр. Пазарджик избраха по 2 деца, които да представят своето училище. Зададената тема отново беше 1-ви юни - Ден на детето. Беше определен 1 час време за рисуване.

Накрая всеки отбор представи своята рисунка и обясни как е избрал какво да нарисува и какво послание се съдържа в него. Иконографът свещенодякон Димитър Пеев коментира всяка от творбите и открои най-доброто в тях по отношение на композиция, комбинация на цветовете, замисъл. Той похвали децата, защото и трите картини бяха изпълнени с много радост, доброта и щастие.

И тази година по традиция манастирът беше представен от свой отбор художници, които рисуваха на асфалт. Те бяха облечени в оранжеви екипи и проявиха старание и усърдие да изразят всеобщото радостно настроение от празника в красивите си рисунки.

Епископ Яков, дякон Димитър и журито разгледаха и одобриха всички рисунки, но не класираха първо, второ и трето място. Наградени бяха всички участници за проявените талант, старание и творческо изразяване на желаната идея.

03
Юни
2019

1 юни: Как се справиха участниците в Интелектуалната игра на спортния празник?

Една от състезателните дисциплини в спортния празник беше Интелектуална игра с въпроси. Всеки отбор излъчи по трима участника, които имаха на разположение 15 минути да отговорят писмено на 3 задачи, които да им осигурят максимум от 18 точки. И тази година децата използваха времето си до последната секунда да се съвещават помежду си и да търсят правилния отговор. В крайна сметка напрежението си каза думата и грешки имаше при всички. Най-добре се справи отборът на белите от НУ "Никола Фурнаджиев" гр. Пазарджик с постижение от 16 точки и 2 непопълнени отговора в кръстословицата. Зелените от Септември събраха 15 точки, като допуснатите грешки в третата задача явно се дължаха на недобро прочитане на условието, а червените от ОУ "Христо Смирненски" получиха с точка по-малко - 14 точки. Близките резултати на участниците показаха тяхната добра подготовка и старание.

Това бе и първата дисциплина, за която имаше класиране и излъчен победител. Това донесе много емоции за всички участници.

Проверете знанията на Вашите деца. Изтеглете бланката - 1 стр., 2 стр.

Докато учестниците в тази дисциплина се трудеха върху поставените задачи, епископ Яков разигра викторина с кратки въпроси по Вероучение, зададени към децата, които бяха извън състезателните отбори. За всеки правилен отговор, те получаваха награда от владиката.

 

И тази година участниците от Интелектуалната игра бяха избрани да отправят от името на своето училище послание към всички деца по света по случай 1 юни - Международния ден на детето. Те бяха следните:

"Има неща, които не могат да се купят. Едно от тях е детството. Нека всички деца да се насладим на празника ни - 1 юни, Деня на детето." НУ "Никола Фурнаджиев" гр. Пазарджик

"Дано св. св. Петър и Павел да пазят и закрилят децата на Баткунския манастир. Амин!" - СУ "Христо Ботев" гр. Септември

"Мили деца по целия свят, ние, учениците от ОУ "Христо Смирненски", ви отправяме нашето послание: Доброто може да лекува рани с една усмивка лъчезарна или с дума благодарна. Бъдете добри и ценете Божията благодат!" - ОУ "Христо Смирненски" гр. Пазарджик

В края на спортния празник, след като бяха прочетени, посланията полетяха с балони в небето. С тях децата ни показаха, че колкото и малко да е детското сърце, в него се побира любовта към целия свят.

<<  1 [23 4 5 6  >>