kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
10
Юли
2017

Архиерейско благословение за децата от клуб „Християнско изкуство“ гр.Септември

На 10 юли 2017 г. Константийският епископ Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, посети Лятната академия по християнско изкуство към ЦПЛР-Детски комплекс, гр. Септември. Той бе посрещнат от г-н Марин Рачев, кмет на Община Септември и г-жа Христина Тодорина, директор на ДК. Владиката разгледа творбите на учениците и изрази своето възхищение от богатото творческо въображение и художническото майсторство на децата. Той с радост ги благослови и им благопожела Бог да им помага да развиват своите дарби за свое усъвършенстване и за добро на другите хора.

Г-жа Тодорина представи дейността на Детския комплекс като общински център за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците от 6 до 18 годишна възраст в община Септември. Тя каза: "Една от най-значимите ни дейности през учебната година е Християнското изкуство с преподавател ст. учител г-жа Йорданка Василева. Само през тази година нейните възпитаници са носители на десетки награди от национални и международни конкурси, две от които са придружени с едногодишна стипендия по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. A сега, през лятна ваканция, се провежда академия по Християнско изкуство при много голям интерес с участници над 25 ученици от града и гости на града ни. Тук децата с много старание и любов създават прекрасни творения за благотворителни базари, като придобиват умения за рисуване върху дърво, стъкло, свещи и изработване на красиви сувенири. Но преди всичко те се възпитават в християнски добродетели – любов, милосърдие и се учат да бъдат добри хора!"

Г-жа Тодорина завърши с думите: „Затова искам да благодаря на г-жа Василева, че учи децата не само на умения в областта на изобразителното и приложното изкуство, но и ги възпитава в духа на християнските ценности.“

Накрая децата подариха на гостите по един красиво изрисуван свещник за спомен. А дядо Яков покани талантливите християнчета да направят изложби с прекрасните си творби и да участват с православни песнопения на концерт в Пазарджик.

07
Юли
2017

Света Неделя - храмов празник в село Дебръщица

На 7-и юли 2017 г. , когато Светата Църква възпява подвига на светата великомъченица Неделя, своя храмов празник отбеляза едноименният храм в с. Дебръщица, Пазарджишка духовна околия.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Околията. В съслужение с него бяха секретарят на Наместничеството и председател на храма прот. Стефан Йорданов и прот. Йордан Василев, председател на храм "Св. свщмчк Харалампий" гр. Септември. Молитвено участие взе председателят на храм "Св. Атанасий" с. Мало Конаре свещ. Петър Баташки.

В края на службата епископ Яков разказа чудното житие на Божията угодница Неделя и призова всички да следваме нейната вяра и добродетелност. Архиереят преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит над всички жители и гости на селото. Той поздрави отец Стефан за празника и му благопожела дългогодишно и благодатно служение на Господнята нива. От своя страна отец Стефан благодари за молитвената подкрепа и участието в светата служба.

Празникът завърши с многолетствие.

29
Юни
2017

Баткунският манастир чества своя храмов празник

На 29-и юни 2017 г., когато Църквата почита светите първовърховни апостоли Петър и Павел, своя храмов празник отбеляза и Баткунският манастир "Св. ап. Петър и Павел" до село Паталеница, Пазарджиша духовна околия.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и игумена на светата обител. В съслужение с него бяха йеромонах Йоан /Велев/, ефимерий на манастира "Св. Възнесение" в гр. Пещера, прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, секретари на Пазарджишка духовна околия, прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик, свещ. Тодор Траянов, председател на храм „Св. Димитър“ гр. Пещера и свещ. Димитър Попов от катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик.

Манастирският храм беше изпълнен с поклонници, които с едно сърце и едни уста изпълняваха песнопенията на светата Литургия. В края на службата много от тях увенчаха подвига на своя пост и покаяние със Светите Тайни на Тялото и Кръвта Христови.

В края на службата епископ Яков се обърна към богомолците със слово на възхвала на първовърховните апостоли Петър и Павел. Той каза: „Днес се събрахме в Божието име. Събрахме се, за да измолим от светите апостоли да ни водят по своите стъпки по пътя към Бога. Нека бъдем техни усърдни подражатели не само на думи, но повече на дело, така че и ние да станем живи камъни в зданието на Христовата Църква“.

Тържеството завърши с многолетствие, което беше изпято от всички присъстващи.

След литургията беше извършен водосвет и осветен празничният курбан, който се раздаде за здраве и благословение на гостите на манастира.

Духовният празник беше уважен от областния управител на гр. Пазарджик г-н Стефан Мирев, кмета на с. Мокрище г-жа Лиляна Хаджиева, директорът на ЦСПП-МВР гр. Пазарджик комисар Стоян Зайков и множество поклонници от цялата околия.

През целия ден в обителта се стичаха хора, дошли да измолят от светите апостоли небесна помощ и закрила.

28
Юни
2017

Празнична вечерня в светата Баткунска обител

На 28-и юни 2017 г. от 19.00 часа в Баткунската света обител "Св. ап. Петър и Павел" край с. Паталеница беше отслужена празнична вечерня по повод храмовия празник на обителта.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше отслужено от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и игумен на манастира. В службата съучастваха манастирския брат йеромонах Йоаким, свещ. Георги Димитров, ефимерий на Кукленския манастир "Св. Козма и Дамян" и прот. Боян Кочев от гр. Пазарджик. Молитвено участие в песнопенията на клира взе свещ. Спас Дичев от пазарджишката катедрала „Успение Богородично“.

По време на вечернята епископ Яков отслужи и последованието на петохлебието за благословение и благопреуспяване на служещите и трудещите се в манастира и дошлите за празника богомолци. Архиереят се обърна към дошлите като им благодари за духовната подкрепа. Той благопожела всички да имаме камъка на вярата и спасителната любов на първовърховните апостоли Петър и Павел.

След края на богослужението беше извършен водосвет. Много поклонници изпълниха манастирския храм за празничната служба. Те бяха поръсени от епископ Яков със светена вода за телесно здраве и душевно спасение.

23
Юни
2017

ПРЕДСТОЯЩО: Заупокойна света Литургия и панихида за епископ Дионисий в катедрален храм "Успение Богородично"

episkop DionisiiПродължават честванията по повод 180 години от построяването на катедралната църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик.

През месец юли се навършват 190 години от кончината на предишния епископ, служил в катедралата - Агатоникийския епископ Дионисий. Той се представя пред Господа на 21-и юли 1827 година и е погребан в параклиса "Св. Архангели", намиращ се в катедралата.

По този повод и с благословението на Пловдивския митрополит Николай на 22-и юли (събота) в храма ще бъде отслужена заупокойна архиерейска света Литургия. След нея на гроба на епископ Дионисий ще бъде отслужена панихида.
 
За първи път ще бъде открит гробът след  укрепването му и поставянето на стъклена витрина. Той е един от малкото запазени, където може да се види древната традиция на погребение на архиерей в седнало положение.
 
Приканваме жителите и гостите на град Пазарджик да се съберем и заедно да отправим молитвите си към Всеподателя Бога за упокоение душата на усърдния Божи служител.
<<  1 [23 4 5 6  >>