kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
08
Ноември
2017

Архангеловден в град Пазарджик

Всяка година на 8-и ноември Земната Църква ликува заедно с Небесната и прославя Великия Архистратиг свети архангел Михаил - вождът на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. На този ден своя храмов празник отбеляза и едноименният храм в град Пазарджик.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи празнична архиерейска света Литургия. В съслужение с него бяха секретарят на Наместничеството прот. Боян Кочев и председателят на Църковното настоятелство към храма протойерей Витан Йорданов. Молитвено участие в светата богослужба взеха енорийският свещеник Николай Генов, протойерей Димитър Христев и свещеник Сидер Димов от храм ''Св. Петка'' в град Пазарджик.

В днешния празничен ден храмът беше изпълнен с множество миряни, които участваха молитвено в богослужението.

Литургичните песнопения бяха тържествено изпълнени от хористките при храма.

В края на светата Литургия епископ Яков произнесе проповед и припомни смисъла на днешния празник, в който отдаваме почит на ангелските чинове. Той каза още: „Днес в храма се събрахме заедно със светите ангелски воинства да застанем пред лицето на Бога и да просим Неговата милост и благост. Със сърцата си усетихме невидимата връзка между земята и небето, тъй като със всички нас днес тук бяха и нашите ангели-пазители, които също празнуват. Да се пазим от това да принудим тях, своите хранители, да влизат в недостойни места, като сами ние не посещаваме такива. Нека се събираме в светия Божи дом, където винаги присъстват и небесни воини. Нека винаги молим Всеподателя Бога да ни дава ангелска чистота на душите ни, за да Му служим като херувимите и серафимите, да станем и ние Царев престол, та и нашите сърца да бъдат не трънени, а благодатни и ние ще предвкусим Царството Божие още тук, на земята. По молитвите на св. архангел Михаил и на цялото ангелско войнство, Божието благословение да бъде над вас и вашите чеда, над всеки град и село в богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия. И когато дойде денят на заминаването ни от тук, цялото небесно войнство дойде да съпроводи душите ни към вечните обители на Царството Небесно“.

Накрая владиката преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на председателя и енориашите на храма и поздрави всички именници, които празнуват небесния си покровител.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

07
Ноември
2017

Архиерейска света Литургия в село Огняново

На 5-и ноември, ✝ 5 Неделя след Неделя подир Въздвижение, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ в пазарджишкото село Огняново беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев и свещ. Петър Шопов, председател на храма. На службата присъства и кметът на селото г-н Митко Хайдуков.

В проповедта си владиката припомни днешното евангелско четиво за богаташа и бедния Лазар и каза: „Лазар бил отритван на земята, просел трохи от трапезата; богаташът пък бил тачен и всичко имал в доволство. Смъртта, обаче, обърнала всичко наопаки – окаяният бил взет в лоното Авраамово, хваленият отишъл в ада и сам започнал да проси капчица вода. За всеки от нас ще дойде този момент, в който и ние ще трябва да дадем отговор за делата си. Горко на тази душа, която като богаташа си намира какви ли не оправдания и причини не само за сторените грехове, но и за нестореното, което е било по силите й. Нека помним това и като добри воини винаги бъдем готови за този ден“.

Епископ Яков преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай.

Службата завърши с многолетствие.

<<  1 [23 4 5 6  >>