kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
05
Октомври
2019

Заупокойна молитва за загиналите воини от 27-и Чепински полк

На 5-и октомври пред паметника, издигнат в чест на воините от 27-и пехотен Чепински полк на територията на бившите казарми в град Пазарджик, беше отбелязана 107-ата годишнина от началото на Балканската война. На тази дата през 1912 г. Негово Величество цар Фердинант, „стъпил на владишкия трон в старозагорската църква „Св. Богородица”, заобиколен от хиляден народ, в присъствието на местното духовенство, власти, свитата му и чуждите дипломати и военни аташета, посред тържествения и оглушителен звън на всички църковни камбани”, прочита манифеста към българския народ за обявяване на война на Османската империя, в чиито предели останали много български територии след Берлинския договор от 1878 г. и повежда българските войници „напред с помощта на Кръста и оръжието”, като призовава „Бог на правдата да подкрепи десницата ни” за освобождаване на все още поробените ни сънародници зад Рила и Родопите.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарният му Константийски епископ Яков отслужи заупокойна молитва за загиналите воини от 27 Чепински и 39 Пловдивски пехотни полкове. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в катедралата „Успение Богородично” в град Пазарджик свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

След като бяха припомнени събитията от мобилизацията на пазарджишкия край, започнали с отслужен молебен и хода на бойните действия на полковете, започнал от тук и стигнал до градовете Драма и Сяр, пред паметника бяха поднесени цветя от зам.-областния управител на Пазарджик г-н Петър Белчев, началника на Военното окръжие в гр. Пазарджик подп. Петров, Общинска администрация Пазарджик, майор Костадин Златев, председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Пазарджик, Общинските организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Областния съвет на ветераните от войните, потомци на воини от полка и жители на град Пазарджик.

04
Октомври
2019

Молебен по случай завършването на стажантите от ЦСПП- Пазарджик

На 4-ти октомври в Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в град Пазарджик се състоя тържествената церемония по случай завършване курса на първоначална професионална подготовка на 59 стажанти от Главна дирекция „Гранична полиция”.

По традиция и по покана на ректора на Академията церемонията започна с молебен. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието беше отслужено от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на митрополита. С архиерея съслужиха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия и свещ. Димитър Пеев. Архиереят отправи гореща молитва към Бога да благослови доброто начинание и дарува на завършващите ползотворна служба на Отечеството и народа ни. След това епископ Яков поръси новоназначените служители на МВР и бойните им знамена със светена вода.

Поздравително слово към бъдещите служители произнесе г-н Младен Маринов, министър на вътрешните работи. Стажантите, завършили обучението си с отличен успех, бяха наградени с грамоти от старши комисар Неделчо Стойчев и от директора на ЦСПП-Пазарджик комисар Стоян Зайков.

В края на церемонията най-новите служители на МВР положиха клетва по “Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР" за спазване законите на страната и етичните норми в министерството.

Гости на тържествената церемония бяха заместник-министърът на вътрешните работи г-н Стефан Балабанов, началникът на политическия кабинет на министър Маринов Михаил Златанов, заместник-директорът на ГДГП ст. комисар Бисер Костадинов, ректорът на Академията на МВР ст.комисар доц.д-р Неделчо Стойчев, заместник-областният управител на Пазарджик Йордан Кожухаров, роднини и близки на новоназначените пазители на реда.

03
Октомври
2019

Среща с учителите по Вероучение от Пазарджишка духовна околия

На 3-ти октомври 2019 г. в сградата на Архиерейско наместничество гр. Пазарджик се състоя традиционната годишна среща с учителите, преподаващи предмета „Религия-Православие“ в училищата от Пазарджишка духовна околия.

Епикоп Яков поздрави учителите за новата учебна година и им благодари за тяхната досегашна всеотдайност. Той с радост приветства и новите учители, които тази година започват да преподават предмета в училище, като така броят на преподаващите вместо да намалява поради пенсионирането на някои, се запазва.

Учителите представиха сформираните групи за изучаване на Вероучение в училищата, като за всички ученици и тази година от Пловдивска митрополия ще бъдат предоставени безплатни учебници и учебни помагала. Всеки сподели своя опит и трудности, с които се сблъсква в процеса на преподаване, като при всички случаи епископ Яков се ангажира със своята лична и на Архиерейското наместничество подкрепа.

На срещата бяха коментирани и предстоящите дейности и събития през учебната 2019/2020 година. Обсъдени бяха и идеи за нови инициативи. Представени бяха нови начинания, с които Архиерейското наместничество цели да подпомага дейността на учителите.

01
Октомври
2019

Архиерейска света Литургия за Покров на Пресвета Богородица в с. Ветрен дол

"Когато сме оградени от много бурни опасности, ти, Владичице, ни помагаш: защото стоиш пред лицето на Господния олтар с издигнати ръце и се молиш Господ Бог на славата милостно да погледне на нашата недостойна молитва и да послуша молбите на нас, които призоваваме твоето свято име..." /Акатист на Покров Богородичен/

В първия ден на месец октомври светата Православна Църква чества дивното чудо, станало през десетия век от Рождението на нашия Спасител, когато събрания във Влахернската църква в Цариград народ усетил силата на застъпничеството на Божията Майка, спасила града от нападението на сарацините, а свети Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се удостоили и с очите си да видят нейния покров, широко разтворен над християните.

В този празничен ден и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарият му - преосвещеният Константийски епископ Яков отслужи архиерейска света Литургия в църква "Успение Богородично" в с. Ветрен дол. С него съслужиха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия, свещ. Димитър Илиев, председател на храм „Св. Петка“ с. Лозен и дякон Николай Ангелчов.

Енориашите на храма с нетърпение очакваха своя архиерейски наместник. Владиката беше посрещнат от г-н Марин Рачев, кмет на община Септември, който поднесе на архиерея прекрасен букет с цвета. Децата от училището на селото, дошли да се поклонят пред Божията Майка, строени в редици приветстваха епископа и го поздравиха с празника.

Преди началото на светата Литургия епископ Яков сам отслужи последованието на петохлебието, измолвайки отново от Всеподателя Бога Неговата велика милост над жителите на селото, чиято енория той обслужваше като ефимерий в продължение на шест месеца след йеромонашеското си ръкоположение.

В своята проповед в края на службата епископ Яков благодари на Всеподателя Бога, че го удостои отново да застане пред светия Престол в този храм. Той благодари и на верните християни, които през цялото време със сърце и уста възхваляваха Бога в молитвословията на светата богослужба. Архиереят увери присъстващите, че с душата си е почувствал силата на тяхната молитва, уверявайки ги, че тя няма да остане празна и пред Бога и всеки, в свое време, ще получи от Него онова, от което има нужда за своето телесно и духовно здраве и благоденствие. Той призова Божията Майка да разпростре своя покров над всички жители на селото и винаги да чува техните молитви.

Епископ Яков благодари и на кмета на общината г-н Рачев и на кмета на селото г-н Димитър Христосков за това, че винаги с радост посрещат духовниците и с молитвите си обгрижват поверените им от Бога души не само телесно. Те двамата от свое име благодариха на архиерея за всегдашните му дела на любов, които той оказва към повереното му Христово стадо.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички, след което епископ Яков лично освети приготвения празничен корбан, който жителите на селото винаги дават в този ден за здраве на своите близки и на гостите на селото.

29
Септември
2019

Водосвет в храм "Св. Възнесение" с. Алеко Константиново

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на 29 септември, 2 Неделя след Неделя подир Въздвижение, Константийският епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужи водосвет в двора на храм „Св. Възнесение“ с. Алеко Константиново. В съслужение с него бяха двамата секретари на Архиерейско наместничество гр. Пазарджик прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Иван Зяпков, служащите в катедралата на Пазарджик свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Лазар Минеков, председател на храм „Св. Арх. Михаил“ в съседното село Главиница и дякон Николай Ангелчов.

Повод за това беше отправена покана към епископ Яков от младите жители на селото, с която горещо го молеха да дойде и потърси от Бога помощ за премахването на всички пречки, които спират възстановяването на храма, чийто ремонт започна преди няколко години.

След като отслужи последованието и отправи молитва към Бога да благослови доброто начинание на трудещите се, архиереят се обърна към дошлите с думите: „Възлюбени чада на Светата ни Православна Църква! Ето, че по Божия промисъл в днешния ден дойдох по ваша покана, да отправя молитвите си към Всеподателя Бога, щото да може да се завърши ремонтът на този дом Божи, да може да придобие благолепието, предадено му от нашите предшественици и да можем най-сетне да започнем отново да отправяме в него нашите молитви към Бога за нас и децата ни. Няколко години душата ми страдаше, че този храм биде бутнат от нас и не биде съграден. Душата ми страдаше и аз се молех, защото знам, че не някой друг, а вие, жителите на селото, трябва да го съградите отново. Защото вашите предшественици не са чакали на никого, а са запретнали ръкавите си и кой с труд, кой с жълтиците от наниза си, кой с молитвите си са успели да съградят този великолепен храм. Страдах и се молех да можете вие, наследниците, да осъзнаете каква отговорност носим пред Бога. И ето, че този ден дойде! Петнайсетина млади души от това село дойдоха при мен и заявиха желанието си не да чакат другиго, а да разчитат на Божията помощ и със своите сили, както техните прадеди, да продължат съграждането на храма. И както всяко богоугодно дело, всичко това беше и ще бъде съпроводено с трудности. Но сега в душите ви гори пламъкът на чистата вяра, пред която нищо не може да противостои. Затова и дойдох, за да ви кажа да не се боите, а да запретнем всички ние ръкави и да зарадваме душите на нашите покойни деди и прадеди, че това, което те са съградили с потта си, с немощта си, ние сме го опазили и както те са ни оставили храм, така и ние ще оставим на децата си храм, който да пренесат през поколенията“.

След това владиката прикани председателят на храма и църковните настоятели да дадат пред всички отчет на събраните до момента и разходваните средства по строежа на храма. След като изслушаха и приеха отчета, жителите на селото се ангажираха кой с каквото би могъл да допринесе за изграждането на Божия дом.

Епископ Яков призова всички да проявят усърдие и засвидетелства своята готовност винаги да откликва и с каквото може да бъде от полза на трудещите се. Владиката обеща докато е архиерейски наместник на Пазарджик, след възстановяването и обновлението на храма, всяка година да идва тук поне веднъж да отслужва светата Литургия. Той сподели радостта си от това, че хората сами са го потърсили, което за него е доказателство, че не само ще издигнат храма, но и след това ще вземат дейно участие в неговия живот и той никога няма да запустее.

<<  1 [23 4 5 6  >>