kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
05
Януари
2018

Водосвет по случай завършването на стажантите от ЦСПП- Пазарджик

На 5-и януари 2018 г. в Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в град Пазарджик се състоя тържествената церемония по случай завършването на стажантите на Дирекция „Жандармерия“ при Главна дирекция „Национална полиция“. С днешното полагане на клетва приключва първоначалната професионална подготовка на стажантите от Дирекция „Жандармерия“. През това време те са придобили знания и умения по правни дисциплини, тактическа, стрелкова, физическа и психологическа подготовка. След кратко въвеждане от опитни и обучени наставници, те ще упражняват реални полицейски правомощия в зоната за отговорност на Зонално жандармерийско управление - София.

По покана на ректора на Академията и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай церемонията започна традиционно с водосвет, отслужен от Константийския епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха секретарят на околията прот. Боян Кочев и свещ. Спас Дичев от катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. Епископ Яков поръси стажантите и бойните знамена на Академията със светена вода и пожела на всички здравe и достойно и благодатно служение в полза на Отечеството ни.

След това за постигнати отлични резултати в учебната дейност директорът на полицейския център в Пазарджик комисар Стоян Зайков награди отличилите се стажанти.

В края на церемонията бъдещите пазители на реда положиха клетва по “Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР" за спазване законите на страната и етичните норми в МВР.

На тържеството присъстваха Петър Моллов – съветник на министъра на вътрешните работи, комисар доц. д-р Валентин Чочев – заместник-ректор на Академията на МВР, Петър Белчев - заместник областен управител на Пазарджишка област, комисар Ивайло Тишев – заместник-директор на ОДМВР-Пазарджик, комисар Стоян Зайков – директор на ЦСПП-Пазарджик, много роднини и близки на завършващите полицаи, служители на МВР и гости на празника.

02
Януари
2018

ПРЕДСТОЯЩО: Програма за празника Богоявление

icon Bogojavlenie 

Програма във връзка с празника Богоявление:

 

- Архиерейска Златоустова света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" от 09:00 часа

- Литийно шествие до р. Марица - 10:30 часа

- Велик Богоявленски водосвет на брега на р. Марица - 10:45 часа

- Хвърляне на кръста във водите на реката - 11:00 часа

01
Януари
2018

Света Василиева литургия за Обрезание Господне и Васильовден в град Пазарджик

Със света Василиева литургия бе посрещната новата година в град Пазарджик. Тя беше отслужена с благословението на Пловдивския митрополит Николай от неговия викарий Константийския епископ Яков. С владиката съслужиха секретарят на Архиерейско наместничество Пазарджик прот. Боян Кочев и служащият в катдралата свещ. Любомир Чавдаров.

От ранно утро храмът се изпълваше с богомолци, които се поздравяваха за началото на 2018-ата година от Рождението на нашия Спасител и си пожелаваха телесно и духовно здраве. Те всички съмолитстваха с духовниците по време на светата служба и отпяваха молитвените песнопения.

През време на причастния беше прочетена проповед за живота и подвизите на свети Василий Велики.

В края на службата епископ Яков честити настъпилите празнични дни на дошлите да положат Бога в началото на годината с присъствието си на светата литургия. Той благопожела на всички здраве, радост, мир в света и в сърцата ни, твърдост и непоколебимост във вярата и търпение в скърбите. Архиереят каза още: „Свети Василий е велик и непоколебим стълб на Църквата – той запази православното учение, помогна за победата над ересите, възпита и остави верни Божии работници. Той ни завеща да бъдем и ние покорни на Църквата не само с думите си, но и с делата си, като сам съхрани и предаде на нас нейните истини. Нека по неговия пример никога не отстъпваме от нея, да пазим истинната вяра, за да я предадем и ние на следващите след нас. Оставайки верни чада на Светата Православна Църква, пазейки догмите и спазвайки каноните й ще бъдем спокойни, че никога няма да отпаднем от благодатта на Светия Дух“.

Изпълнявайки своя синовен дълг, владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на жителите на град Пазарджик и Пазарджишка духовна околия.

След службата беше отслужен и благодарствен молебен за началото на новата година. Всички присъстващи с едно сърце благодариха на Всеподателя Бога за Неговите благодеяния през изминалата година и изпросиха Неговата помощ през настъпващата.

С радостни сърца всички заедно изпяха възгласеното многолетствие.

31
Декември
2017

Архиерейска света Литургия за Неделя след Рождество Христово в храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик

В последния ден на календарната 2017 г., в Неделята след Христовото Рождество, с благословението на Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Околията. В съслужение с него бяха двамата секретари на Наместничеството прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма свещеноиконом Петър Каръков и енорийските свещеници в него свещ. Стоян Стоянов и свещ. Петър Шопов.

Енориашите при храма с радост посрещнаха и съмолитстваха със своя архипастир, изповядвайки с него Символа на нашата вяра и изричайки думите на Господнята молитва „Отче наш...“.

В края на службата епископ Яков благопожела на всички настъпващата година да бъде благодатна и спасителна и завърши: „Нека имаме по-малко изпитания и скърби, а повече радости и успехи. Все така слушайте гласа на своя пастир, който ви зове от амвона на храма и го следвайте. Така едно стадо и един пастир да разпознаваме и гласа на Архипастиря на словесното стадо - Христос, та да не се загубим и отклоним по свои си пътеки. Нека прибягваме към молитвата, която е нашето оръжие, та подкрепяйки се, понасяйки и помагайки си един друг в теготите и немощите, да изпълним закона Христов. Така и изкушенията в тези лукави времена, и житейските ни грижи ще бъдат по-леки. Бог, по молитвите на светите велики царе и равноапостоли Константин и Елена - покровителите на нашия град, винаги да чува вашите молитви и всичко онова, което ви е за спасение, да ви дава, а което би послужило за гибел да отклонява от нас. Моля и Майката Божия, тази велика Застъпница и Закрилница на Пазарджишка духовна околия, чиято подкрепа нееднократно сме изпитвали в трудности и неволи, винаги да бди над вас, над вашите домове и чеда. А ние, все по-усърдно да изпълняваме евангелските заповеди и заедно да ходим по нелекия път към Христовото Царство“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит над енориашите на храма. От името на църковното настоятелство отец Петър благодари на архиерея за посещението и молитвената му подкрепа. Той му заяви, че винаги е добре дошъл и че всяко негово идване в храма е очаквано с радост.

Енориашите на храма поднесоха на владиката прекрасно ускрасена кошница с цветя, плодове и сладки, засвидетелствайки своята синовна благодарност и признателност.

Празникът завърши с многолетствие.

27
Декември
2017

Архиерейска света Литургия за Стефановден в с. Дебръщица

На 27-и декември, когато Светата Църква възпява подвига на светия първомъченик и архидякон Стефан, с благословението на Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Неделя“ с. Дебръщица беше отслужена празнична архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Околията. В съслужение с него бяха секретарят на Наместничеството и председател на храма прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев.

В края на службата епископ Яков честити на енориашите и гостите на храма Христовото Рождество и завърши: „В днешния ден Бог напъти стъпките ни към този свят храм, та заедно с вас да застанем пред лицето Му и да изпросим за вас и вашите близки телесно здраве и душевно спасение. И както светият първомъченик Стефан не се отрече от Христа въпреки мъченията, така и ние нека никога не отпадаме от Христовата вяра и от Светата Православна Църква. Нека следваме стъпките на Божиите угодници, та и ние един ден се окажем достойни Христови ученици. За това е нужно да не забравяме Бога, да се обръщаме към Него с молитва и да не правим на другите онова, което не искаме да правят на нас. Този нов завет, заветът на любовта, Господ Иисус Христос остави на нас като сигурен пътеводител към Божието Царство. Тази Божия любов да царува в нас, та от нашето сърце винаги да се чува славословието: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение“.

Архиереят преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит над всички жители и гости на селото. Той поздрави отец Стефан за имения му ден като му благопожела дългогодишно и благодатно служение на Господнята нива и му подари две икони за молитвен спомен от него и от Баткунската света обител „Св. ап. Петър и Павел“.

От своя страна отец Стефан благодари на владиката за всегдашната му молитвена подкрепа и учстието в светата служба.

Празникът завърши с многолетствие.


<<  1 [23 4 5 6  >>