kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
12
Април
2024

Малко повечерие с четвърта статия от Акатиста на света Богородица в храм "Св. арх. Михаил" гр. Пазарджик

„Възпявайки твоето раждане, Богородице, всички те хвалим като одушевен храм, защото Господ, Който държи всичко в ръката Си, като се всели в твоята утроба, освети, прослави и научи всички да ти викат: Радвай се, Невесто неневестна!“ /из Акатист на Пресвета Богородица, икос 12/

За поредна година в петъка на Четвърта седмица от Великия пост храм „Св. арх. Михаил” гр. Пазарджик отваря своите обятия и приема вярващите от града, които се събират за възхвала на небесната Царица – Пресвета Богородица. В този ден тук съборно се прочита последната, четвърта статия от нейния Акатист.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай вечерното богослужение беше възглавено от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха председателят на храма прот. Витан Йорданов, енорийският свещеник отец Николай Ангелчов, свещ. Спас Дичев и свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в града и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

При умилителното пеене от певиците на деветата песен от Богородичния канон, отец Боян прекади Божия дом и присъстващите. След това духовниците застанаха телом и духом пред образа на Божията Майка в центъра на храма, където наместникът прочете четвъртата статия на Акатиста, а всички отпяваха единомислено припевите, викайки към небесната Царица "Радвай се, Невесто неневестна!". В края на четенето отец Боян прочете коленопреклонна молитва към Майката на Живота, изпросвайки нейната всепобедна помощ.

След прочитане на Акатиста бяха благословени принесените от вярващите хлябове за благословение на богомолците и техните семейства.

В края на службата, след като духовниците се поклониха пред светите икони, отец Боян се обърна към присъстващите със слово за ценността на времето на поста – време на борба за нашето сърце. Той припомни, че целта на поста е да очистим от грехове своите сърца, за да можем и ние да видим Бога. Наместникът посочи именно Божията Майка като най-ярък пример за това – очистила своето сърце от всяка нечистота, тя се превърна още приживе в „лъч на духовното Слънце и светило на незалязващата Светлина“, както я възпява днешното хвалебно пение. Отец Боян увери, че подражавайки на нейните трудове и добродетели и призовавайки я молитвено, ние винаги ще я имаме за бърза Застъпница и Помощница в нашия живот и в делото на нашето спасение.

Накрая наместникът благодари на дошлите на обща молитва и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над тях и техните семейства.

07
Април
2024

✝3 Неделя на Великия пост – Кръстопоклонна. Съборна Василиева света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„В тоя ден – ✝3 Неделя на Великия пост – празнуваме поклонението на св. честен Кръст Христов. Понеже през време на поста като че ли и ние някак се разпъваме, умъртвявайки греховните страсти, и лесно можем да изпаднем в униние, затова и днес, в средата на великопостното поприще – св. Църква ни предлага, за наше насърчение и утеха, спомена за Христовите страдания. Ако Христос, бидейки Бог, прие заради нас страдания и кръстна смърт, то колко повече подобава и ние да страдаме, та както Христос чрез Кръста победи дявола и се прослави във Възкресението, така и ние, съразпъвайки се заедно с Него чрез поста и подвизите, да се прославим с Него във Възкресението Му (Рим. 6:5)“ (Из Синаксара за Неделя Кръстопоклонна)

В средата на Великия пост светата Църква издига пред духовния взор на своите чеда Честния и Животворящ Кръст Господен. С неговата всепобедна помощ ние ще завършим с достойнство за наше спасение подвига на поста и покаянието.

В ✝3 Неделя от поста – Кръстопоклонна, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна Василиева света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащите в катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Любомир Чавдаров.

В края на Великото славословие, при бавното пеене на последното „Святий Боже…“, духовниците изнесоха за поклонение честния Кръст. Отец Боян постави знамето на Христовото Възкресение и на нашето изкупление, „наша слава, наша похвала, наше победно оръжие, наше украшение, наша сила и спасение“ на аналой в центъра на храма и прекади трикратно около него, при което всички с радост изпяха тропара на светия Кръст: „Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето наследие, като даваш на православния български народ победи над враговете и запазваш с Кръста Си Твоя народ”. След духовниците всички присъстващи минаха и се поклониха с истинска вяра в спасителната сила на Христовия Кръст.

През време на Причастния канон беше прочетена проповед за неизразимите и неизмерими величие, сила, святост и духовно обаяние на Кръстното знамение.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и поздрави всички с празника. Той увери, че ако имаме винаги пред духовния си взор кръстната саможертва на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, нито ще отпаднем от духовната борба, нито ще се отклоним от пътеката, водеща ни през Голгота до Възкресението.

След това наместникът поздрави и изказа своите и на всички присъстващи благопожелания към отец Димитър, който на този ден преди 20 години е бил ръкоположен в свещенически сан. От името на храмовото духовенство отец Боян подари на своя събрат епитрахил – отличителната за свещеника богослужебна одежда, пожелавайки му дълголетно и спасително служение.

Празникът завърши с многолетствие, след което отец Димитър раздаде анафората и прие поздрави от вярващите.

05
Април
2024

Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист III статия в град Белово

„Радвай се, светлоплодно дърво, от което верните се хранят; радвай се, разлистнато добросенчесто дърво, под което мнозина се подслоняват!” /из Акатист на Пресвета Богородица, икос 7/

В петъчните дни на Великия пост вярващите се събират в храмовете, където се подслоняват в майчината прегръдка на Божията Майка. Всяка петъчна вечер, застанали единомислено пред образа на Пресвета Богородица, с умилени сърца те отправят своите благодарствени песни и възхваляват нейната любов и застъпничество към човеците. В тези дни се отслужва Малко повечерие с канон и акатист към Небесната Царица.

На 5 април, третия петък от светата Четиридесетница, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужебното последование беше отслужено съборно в храм „Св. Троица“ гр. Белово. То беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха председателят на храма свещ. Николай Генев и председателят на храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик.

При пеенето на 9-ата песен от Богородичния канон отец Боян прекади целия храм и богомолците, та като благовонно кадило да се издигнат нашите молитви към небесата. След това духовниците застанаха пред образа на Божията Майка в центъра на храма, откъдето поред прочетоха полагащите се в третата статия от Акатиста кондаци и икоси. Всички отпяваха с едно сърце и уста припевите „Радвай се, Невесто неневестна!“ и „Алилуия!“, а когато наместникът прочете коленопреклонната молитва в края на последованието, вярващите преклониха коленете и сърцата си пред Владичицата на света.

След прочитане на Акатиста, отец Боян благослови хлябове, плодове и приноси за благословението на богомолците и техните семейства.

В края на службата свещенослужителите се поклониха пред иконите. Архиерейският наместник се обърна към вярващите със слово за духовната борба, която започнахме с началото на поста. Той увери, че Бог няма да ни остави сами, а винаги ще ни подкрепя в нея, като ни утешава и наставлява със Своето слово, съдържащо се в Свещеното Писание, с боговдъхновените текстове на светите служби и като ни посочва примери на богоугоден живот, пръв сред които е животът на Пресветата Дева. Нея наместникът призова винаги да имаме за пример и както от нейните уста никога не е излизала лоша дума, тъй като в чистото й сърце никога не е имало лоши мисли, така и ние да се стараем да очистваме сърцата си и от нас човеците никога да не виждат нищо лошо, а само и единствено добро.

Накрая отец Боян поздрави всички с празника и преподаде на присъстващите архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

29
Март
2024

Пловдивският митрополит Николай отслужи Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист II статия в град Пазарджик

„Синовете халдейски видяха в ръцете на Дева Тогова, Който с ръка създаде човеците и като познаха в него Владиката, макар и приел рабски образ, побързаха с дарове да Му послужат и да възпеят Благословената...” (Из Акатист на Пресвета Богородица, икос 5)

Неизразимата с думи Божия милост, облагородяваща сърцата, утешаваща наскърбените души и издигаща човеците от земята към небесата, се изля преизобилно над верния Божи народ на град Пазарджик в петъчната вечер на 29 март. Тогава да благослови жителите на града в катедралния храм „Успение Богородично“ дойде лично Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Митрополитът донесе за благословение на този край на поверената му от Бога Пловдивска епархия чудотворния образ на Божията Майка – Златна ябълка и пред нея отслужи Малкото повечерие с Богородичния канон и втора статия от Акатиста на Пресвета Богородица. Празничен камбанен звън огласи града при посрещането на скъпите гости.

В радостта на службата с архипастиря съслужиха неговите двама викарии Знеполският епископ Арсений и Смолянският епископ Висарион, архимандрит Максим, протосингелът на Пловдивска митрополия ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, духовният надзорник свещеноиконом Деян Стоенчев, ставрофорен свещеноиконом Василий Кашоров, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев, свещеници от града и околията и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Храмът се изпълни с боголюбиви християни, които с благоговеен трепет в сърцата си участваха единомислено със своя архипастир в молитвословията и песнопенията и с едно сърце и едни уста въздаваха хвала на бързата и непобедима Застъпница на християните – Пресвета Богородица. Сред тях бяха кметът на Пазарджик г-н Петър Куленски, народният представител г-н Стефан Мирев, областният управител г-жа Валентина Кайтазова, председателят на Общинския съвет г-н Найден Шопов, началникът на Военното окръжие в гр. Пазарджик подп. Петър Петров, кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, общински съветници, г-н Георги Делчев, общественици.

Пред поставения на полагащото му се място в центъра на Божия дом образ на небесната Царица митрополит Николай вдъхновено оглави умилителната служба в нейна чест. Красивите песнопения на Богородичния канон бяха изпълнени антифонно от Високопреосвещения владика с духовниците и митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. След това архиереят прочете втора статия от Богородичния акатист, а цялото църковно изпълнение вдъхновено възпяваше „Майката на незалязващата Звезда, Защитницата от невидимите врагове и веселие на всички народи“ с припева "Радвай се, Невесто неневестна”.

В края на службата от преизпълненото си с любов към Богоматер сърце митрополит Николай се обърна към всички с боговдъхновено слово в нейна прослава, с което утеши вярващите, уверявайки ги, че тя никога няма да се отвърне от търсещите нейната небесна помощ и закрила. 

Поклонението пред чудотворната икона продължи до късно вечерта в храма.

<<  1 [23 4 5 6  >>