kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
20
Март
2020

Малко повечерие с трета статия от Акатиста на света Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

"Като се яви Създателят, ново творение показа на нас, създадените от Него. Той изникна от безсеменна утроба и я запази нетленна, каквато си беше, та виждайки чудото, да я възпеем и да викнем:… Радвай се ти, която умоляваш праведния Съдия!" (Акатист на Пресвета Богородица, Икос 7)

Обичта на благодарните сърца към света Богородица – най-усърдната Застъпница за християнския род, събра християните в третия петък от Великия пост в Господния дом, посветен на нейното Успение. В катедралата на Пазарджик с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай неговият викарий – Константийският епископ Яков отслужи Малко повечерие с трета статия от Акатиста на Пресвета Богородица. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, служащите в храма свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев и дякон Николай Ангелчов.

След прочитането на определените псалми и молитвословия, беше изпят канона на света Богородица, с който боголюбците призоваха на помощ най-святата от всички светии – Божията Майка, вместила в утробата си Невместимия Бог. При запяване на кондака „Возбранной Воеводе…“ архиереят и свещениците се подредиха пред чудотворната Богородична икона в храма, където епископ Яков прочете трета статия от Акатиста на Пресвета Богородица. В края на статията всички преклониха коленете и сърцата си пред нашия Господ Иисус Христос и Неговата Пречиста Майка и владиката прочете молитви, щото Господ да отвори за всички човеколюбивото сърце на Своята благост и отстрани от нас Своето справедливо негодувание и ни избави от налегналите ни изпитания, а Пренепорочната Богоневеста да бъде както винаги наша бърза Помощница и неизменна Закрилница в нашите скърби.

След прочитане на Акатиста епископ Яков благослови принесените хлябове за благословение на верния Божи народ.

В края на богослужението бе изпят полагащият се тропар „Удивен от красотата на Твоето девство и от пресветлата Ти чистота, Гавриил викаше към Тебе, Богородице: „Каква достойна похвала да Ти принеса? Как да Те назова? Недоумявам и се ужасявам; затова както ми е повелено, Ти зова: „Радвай се, Благодатна!” и духовниците се поклониха пред иконите.

След богослужението епископ Яков се обърна към присъстващите с думи на утеха и подкрепа в тези трудни времена и каза: „“Не бой се, Мое малко стадо!...и косъм няма да падне от главата ви, без Мое знание!“ – казва нашият Спасител Господ Иисус Христос. Всички знаем какво изпитание допусна Бог за наше вразумление и наше спасение. От доста време говорим и Църквата бие тревожно камбаната, че човечеството отива към гибел. До такава степен се възгордяхме, че започнахме да говорим на фейс-езика „Не ми пука!“. Нима това не е гордост? Нима същото не изпълваше и ангела, когато искаше да вземе мястото на Бога? Нима и той не си каза: „Не ми пука от Тебе, Господи!“? И ето, виждаме, че всяка болест се изпраща за спасението на хората. Затова и в тези дни усърдно се молим Господ да ни вразуми, за да спрем да вършим тези беззакония, които ни доведоха до тук, да осмислим и видим греховността си и не да се гордеем, а от дълбочината на сърцето си да се покаем. Защото с покаянието ще дойде и изцерението. Всичко това е от бесовете! А ние знаем, че Евангелието ни учи как се гони бяс – единствено и само с пост и молитва. Нима тук не е проявена и Божията милост, че Бог допусна да ни сполетят тези изпитания точно по времето, когато постим и се молим усилено през времето на Великия пост? И ако вярата ни е силна, то през всичко ще преминем – портите адови никога няма да надделеят над Църквата! С вяра можем дори и планини да повдигаме! Наскоро си припомнихме как светият апостол с вяра ходеше дори по водата, докато в него не се промъкна съмнението.

Но Евангелието ни учи и да отдаваме кесаревото-кесарю, Божието-Богу. И ние, като добри и ревностни християни, трябва да изпълним задълженията, които имаме към държавата и светската власт. Трябва да почитаме и не трябва да подценяваме препоръките на лекарите, защото всяка власт и всеки талант е даден от Бога. Техният талант е да ни лекуват, да се грижат за телата ни, защото пък тялото ни е храм на диханието, на частицата от Бога, която всеки един от нас носи в себе си. Затова нека, както винаги, ние вярващите да покажем и на хората, и на обществото, че няма да предадем Бога, но и ще се съобразим със законите и с разпоредбите. С ограниченията, които ни са наложени, Господ ни подсказва, че трябва да се ограничим към злото, да спрем да го вършим, да го изповядваме с чисто сърце, със силна вяра.

Нека всичко това да послужи за наше вразумление, защото за вярващия човек едно такова изпитание ще послужи за спасение, за доказателство на всеки един от нас пред Лицето на Бога, че сме истински Негови ученици, че сме Неговите апостоли на земята, че сме разпространители на Неговата вяра, учение, любов. И когато се докажем, без страх, съобразявайки се с всичко, проявявайки мъдрост, то тогава наистина човеците ще видят и ще прославят Небесния ни Отец. Още повече в днешно време ние, макар и малко стадо, трябва да покажем силата на вярата ни, силата на любовта ни, силата на молитвата ни! Защото молитвата може да твори и чудеса!“.

Архиереят припомни призива на Високопреосвещения ни митрополит Николай всеки ден в 21.00 часа всички единодушно да отправяме своята молитва към Бога и прикани да не се отклоняваме от тази обща молитва, а с усърдие в домашната си църква де се обединим и покажем, че сме едно в Христос. Той помоли вярващите колкото се може по-често да прекръстват както себе си, така и храната си, защото Кръстът е нашето оръжие, което ни спасява и от беди, и от болести, и от злополуки, както с него се е обезсилвала силата на отровата и са се печелили войни. Владиката наблегна на силата на поста и молитвата и тяхното значение точно сега, когато водим невидимата борба с поднебесните духове на злобата и отчете важността на духовната храна, с която се храним в дните на поста. Епископ Яков припомни и препоръката на митрополит Николай възрастните хора да си останат в домовете и от там да се молят за всички и неговия благослов немощните да не присъстват на богослуженията, от което той като архиерей на богоспасаемата ни епархия ни освободи, а всеки от своята домашна църква да въздига сърце към Бога, усилвайки поста и молитвата си.

Накрая владиката увери, че митрополит Николай се моли за всекиго от нас и преподаде неговия архипастирски благослов над всички вярващи. Епископ Яков увери че и самият той със своята грешна и слаба молитва често издига очи и се моли Богу да ни отмине тая чаша, завършвайки винаги с просбата да бъде Божията воля, тъй като човеците сме неразумни и невинаги просим доброто за нас, а Господ винаги знае кое е най-доброто и полезно за всеки. Той запозна присъстващите с благословената още през изминалата седмица от митрополита промяна в богослужебния график на Пазарджишка духовна околия, като всички общи богослужения извън Пазарджик са насочени към катедралата на града.

Архиереят измоли Всеподателя Бога да избави всички нас и всички онези, които в момента страдат и боледуват, от всяко зло, да ни даде ум и разум да видим греховете си, да имаме още по-голяма мъдрост да ги изповядаме и да изпълни сърцата ни с любов, която всичко побеждава. И така, с пълни с любов сърца, заедно всяка вечер с общата си молитва да бъдем един до друг и да се молим един за друг.

19
Март
2020

ОБРЪЩЕНИЕ на Пловдивския митрополит Николай към клира и паството на Богоспасаемата Пловдивска епархия

mitropolit Nikolai-potretБоголюбиви братя и сестри,

В дните на светия Велик пост ни се даде тежко изпитание. Неизвестен вирус нападна цели народи. Милиарди хора по света са обзети от незапомнен страх. Правителствата на десетки държави въвеждат извънредни мерки, за да защитят  населенията си от надвисналата беда и да се погрижат за здравето и за запазването на материалните условия на живота.

Църквата не се страхува! Ние, християните знаем, че всичко става по Божия воля или по Божие допущение. Този вирус, появил се именно във времето на Великия пост, без съмнение е Божие допущение. Винаги Църквата призовава, че е необходимо повече смирение в личния и обществения живот, че трябва да се обръща повече внимание на децата, че семейството – домашната църква е най-висша ценност, че трябва да се намали консуматорството, че трябва да спре безумната гонитба на печалби, че обществените блага трябва да се разпределят справедливо с мисъл за най-бедните и най-ощетени членове на обществото, че властта е дадена от Бога, за да служи за доброто на Божия народ и за да бъде пазен той от беди, и пр. и пр.

В момента Бог ни преподава точно тези уроци! В момента, в дните на Великия пост, се оказва, че всички са при семействата си и домовете стават жива и пълна с благодат домашна църква. Консуматорството е намалено до крайност, трескавото суетене спира. Най-после се разбира за какво служи властта и че тя мисли как да разпредели скромните обществени блага с грижа за най-ощетените социални слоеве. Възражда се солидарността, за която Църквата призоваваше. Гордостта се смирява! Останалите грехове също отстъпват! Злото се трансформира в добро! 

В последните дни от много посоки се надигат призиви, че църквите трябва да бъдат затворени, за да се предотврати струпване на хора и разпространението на заразата. Призовава се да се спре Светата Евхаристия и да спре преподаването на Светото Причастие! Призивите като правило идват от хора, които не са стъпвали в църква, нямат понятие какво е Света Евхаристия и какво е Светото Причастие и мразят религите по принцип. Но, използват материалният проблем – здравето на хората, за да атакуват Църквата в духовната й същност. Това ние не бива да позволяваме. Но, за да не го позволим трябва да направим следното.

Иисус Христос е казал: "Отдайте кесаревото кесарю, а Божието Богу!" (Марк. 12:17; Лк. 20:25). Щом кесарят, тоест светската власт, казва хората да не се струпват на едно място, щом лекарите казват хората да не се струпват в множество на едно място, то ние трябва да ги послушаме. 

Ето защо, с дадената ми от Бога архиерейска власт освобождавам всички верни на Църквата православни християни в Богодаруваната ми Пловдивска епархия от задължението да присъстват физически на обществените богослужения в храмовете за срока на обявеното в държавата извънредно положение. Но, не мога да им отнема правото, ако те желаят да присъстват, и никой няма да бъде върнат. Защото, казва Христос: "който дохожда при Мене, няма да го изпъдя вън" (Ин.6:37). Като молбата ми е особено настойчива към нашите по-възрастни мирянки и миряни, да се въздържат да идват на църква, освен в случай на крайна необходимост. А дошлите в храма да спазват установената от здравните власти дистанция един от друг.

Заявявам с цялата си убеденост, че Светото причастие - Тялото и Кръвта Христови, не може да е заразно, и чрез него не може да се зарази никой човек. Но! Човек може да зарази човека. Нека не изкушаваме Господа! Свещеници, имащи и най-малки признаци на здравословно неразположение да се въздържат от служение. Преподаването на светото Причастие да става с максимална осторожност, само на членове на съответната енория, след изповед, както повеляват Свещените канони, според същността на тайнството.

Църквата е физическа и духовна общност. Най-важна за Църквата, като духовна общност, е молитвата. Призовавам всички верни в Пловдивска епархия да използват времето си в следващите дни и седмици за усилна молитва, чрез която заедно да измолим от Господа Иисуса Христа, Пресвета Богородица и всички светии спасението на българския народ от надвисналата заплаха, от всяка болест и всяко страдание. Моля ви, скъпи мои чада, молете се усърдно и от сърце, молете се по всяко време с думите: "Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай ни!". Като ви уверявам, че както аз, така и всички наши свещенослужители ще се молим за вас и вашите семейства!

Нека всяка вечер в 21 часа, по време на камбанния звън, да си припомним думите на Спасителя Христос, който ни казва: "А ти, кога се молиш, влез в скришната си стая и, като си заключиш вратата, помоли се на твоя Отец, Който е на тайно; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве“ (Мат. 6:6). И всички заедно, кой където и да се намира, у дома, на работа, или по пътя, да се помолим с Господнята молитва "Отче наш", за да призовем Божият милост, снизхождение и избавление от злото.

Това е нашата благодарност и нашата молитва за лекарите и медицинските сестри и работници, но и към всички останали обществени служители - полицаи, военни,  служители от транспорта и от комуналните служби и предприятия, магазинерите в отворените магазини, правителствените служители и самото правителство и всички други, които се излагат на риск, за да може ежедневният живот да се съхрани в рамките на възможното.

Заявявам също така, че в Пловдивска епархия, по мое разпореждане няма да бъде затворен нито един храм. Всеки ден, във всеки храм свещенослужителите ще извършват богослуженията, като не престават да се молят за вас (Як.5:16), бдейки на своя пост, защото, по думите на св. ап. Павел: "всякой в каквото звание е призван, в него и да остава пред Бога" (1Кор.7:24). Служението на духовенството е също  преден пост в битката срещу злото. От верните очакваме да се молят заедно с нас в домашната си църква в къщи. 

Обръщам се с призив към светските власти: ние ви отдаваме кесаревото, отдайте и вие Божието Богу! Не издавайте разпореждания за насилствено затваряне на храмове! Отвореният храм е знак. Запечатаният от властта храм е знак. Бог вижда знаците! Нека внимаваме какви знаци Му изпращаме.

Извънредното положение за сега е обявено до 13-ти април. Светлото Христово Възкресение ще посрещнем на 19-ти април. Нека със строг пост, усърдна молитва и със звъна на църковните камбани да измолим от Всеподателя милост и спасение за православния български народ, така, че да можем да посрещнем Празника на празниците, като един телесно и духовно по-здрав и по-добър народ. Защото Господ е казал: "Всичко, що поискате в молитва с вяра, ще получите" (Мат. 21:22) и "Каквото поискате от Отца в Мое име, ще го направя, за да се прослави Отец в Сина. Ако поискате нещо в Мое име, Аз ще го направя". (Ин. 14:13-14).

Бог да ви пази!

19.3.2020г.

Гр. Пловдив

16
Март
2020

ПРИЗИВ НА ПЛОВДИВСКИЯ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ КЪМ БОЖИЯ НАРОД НА ПЛОВДИВСКА ЕПАРХИЯ

mitropolit Nikolai-potretБоголюбиви братя и сестри, чеда на светата Пловдивска епархия,

Обръщам се с призив към вас, да обединим молитвата си в тези тежки изпитания за целия свят, като ви моля всяка вечер в 21 часа, който където и да се намира, у дома, на работа, или по пътя, да се моли с Господнята молитва „Отче наш“, за да призовем Божията милост, снизхождение и избавление от злото.

Също така, разпореждам всяка вечер от 21 часа до 21.15 часа, до края на месец март, да бият всички църковни камбани в диоцеза на Пловдивска епархия в знак на подкрепа на всички наши лекари, медици и медицински лица, които неуморно полагат грижи за боледуващите и страдащите наши ближни. Защото Господ ни е заповядал:  „Синко, в болестта си не бъди небрежен!... Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал, и лекуването е от Вишния.“ (Сирах. 38:1-9).

Братя и сестри,

Времето на всеобщото бедствие, което Господ допуска и което съвпада с времето на Великия пост, следва да бъде осмислено от нас в духовен план. Нека то да бъде за нас време на покаяние и смирение. Но не и на униние, на страх, на малодушие и ропот. Всички сме в Божиите ръце. И времето на земния ни живот, и часът на смъртта, и здравето, и болестта – всичко се отмерва от премъдрия Божи промисъл за света и човека.  Да не забравяме Господните слова: „Всичко, що поискате в молитва с вяра, ще получите. И каквото поискате от Отца в Мое име, ще го направя, за да се прослави Отец в Сина…. и, Ако поискате нещо в Мое име, Аз ще го направя“. (Ин. 14:13-14; Мaт. 21:22).

Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа, любовта на Бога Отца и общението със Светия Дух да бъде със всички вас,

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

16.3.2020 г.

Гр. Пловдив

16
Март
2020

Окръжно разпореждане

mitropolit Nikolai-potretДо

освещения клир, монашествуващите,

и църковнослужителите на Пловдивската  епархия

Боголюбиви отци, братя и сестри,

Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавирус - COVID-19, за да се избегнат предпоставки за заразяване на вярващите и превантивното осигуряване на възможно най-безопасното състояние на храмовете,

РАЗПОРЕЖДАМЕ :

 1. Всички храмове на територията на Вашата епархия да бъдат отворени и в тях да се извършват определените за светата Четиридесетница богослужения и молитвени последования;
 2. Богослуженията да не прекъсват, както и всеки преминал надлежна подготовка желаещ да пристъпи към Свето Причастие с Тялото и Кръвта Христови, да не му бъдат отказвани под предлог от страх от заразяване с коронавирус. Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве;
 3. Болни, които не могат да посетят храма, при желание за Свето Причастие да бъдат причастявани със запасни Св. Дарове, като се вземат съответните мерки от свещенослужителите за това;
 4. Всеки посещаващ храма да се отнася с необходимото внимание и отговорност към здравето на околните;
 5. Да се използват дезинфектанти и да се поддържа отлична хигиена. Подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати; иконите да се забърсват; килими, пътеки и други да се почистват редовно; столове, пейки и други места за сядане да се дезинфектират на няколко часа;
 6. Да се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време;
 7. Болни да избягват посещение на обществени богослужения, като се отдадат на молитва и коленопреклонение в своя дом за да не станат проводник за заразяване на други вярващи;
 8. Свещениците да отправят усърдни молитви към Всеподателя Бога, „Който наказва и милва, допуска болести за наше вразумление и лекува“, за изцеление и безопасно преодоляване на това изпитание;
 9. Цялото църковно изпълнение да усили своя духовен подвиг в покаяние, пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови.

И в богослуженията, да бъдат добавени специалните молитви при зарази и епидемии от особено заразни и смъртоносни болести:

НА СВ. ПРОСКОМИДИЯ:

Господи, Иисусе Христе, Боже наш, приеми тази жертва за прошка на греховете на нас, грешните и недостойни Твои раби, които с нашите беззакония прогневихме Твоята благост и оскърбихме Твоето добросърдечие, и не влизай в съд с Твоите раби, но отклони страшния Си гняв, който справедливо е насочен срещу нас, уталожи пагубното Си наказание и спри Своя страшен меч, който невидимо и неочаквано ни посича, пощади бедните и нещастни Твои раби, и не затваряй в смърт душите на нас, които в покаяние, със съкрушено сърце и със сълзи припадаме към Тебе, милосърдния, благосклонния и примирителния наш Бог.

НА ВЕЛИКАТА ЕКТЕНИЯ:

 • За да чуе от светия Свой храм нашия глас и да изцери смъртните болести, които са ни обхванали, и да изсуши потоците беззакония, които ни смущават, на Господа да се помолим.
 • За да премахне бързо от нас примките на смъртта и да ни избави от адовите болести, на Господа да се помолим.
 • За да продължи милостиво на рабите Си времето за покаяние, и да не ни посече безвременно като неплодната смоковница, но с добросърдечието да окрили и да напои с росата на милосърдието, като човеколюбиво очаква плодовете на нашето покаяние и обръщане, на Господа да се помолим.

НА СУГУБАТА ЕКТЕНИЯ:

 • Съгрешихме и вършихме беззакония, Господи Боже наш, и затова ни постигна Твоят справедлив гняв, и смъртна сянка ни обгърна, и се приближихме до вратите на ада, но в нашите страдания към Тебе, нашия Бог умилно викаме: пощади, пощади Твоя народ и не ни погубвай до край, смирено Ти се молим, чуй ни и ни помилвай.
 • Повече от всички съгрешихме пред Тебе и вършихме беззакония, Владико, и макар да не сме показали покаяние, нашето моление приеми като покаяние и прояви милост; освободи като всесилен от смъртоностното страдание и тежките болести, твоите раби, които болезнено въздишат, молим Ти се, скоро чуй и помилвай.

Призоваваме   над   Вас    Божието    благословение    и    оставаме   Ваш    в   Христа молитствувател,

† Пловдивски митрополит Николай

15
Март
2020

✝ 2 Неделя на Великия пост - на св. Григорий Палама - Архиерейска света Литургия в с. Юнаците

В днешната втора Неделя от Великия пост, когато светата Църква почита паметта на свети Григорий Палама архиепископ Солунски чудотворец, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи празничната света Литургия в храм "Св. Възнесение" с. Юнаците. С него съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Йоан Иванов и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе монахиня Домника.

Енориашитеи гостите на храма заедно със свещенослужителите изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва "Отче наш...". По време на причастния беше произнесена проповед върху неделното евангелско четиво. Много от вярващите пристъпиха към светите Тяло и Кръв Господни и се причастиха, след като се бяха подготвили с пост и молитва през дните на говеенето и бяха изповядали греховете си.

След службата епископ Яков похвали усърдието и вярата на Христовите последователи. Той припомни, че се намираме в дни на изпитания, когато трябва да усилим поста и молитвата си, та Господ да ни пожали и избави от всякакви беди и злощастия. Владиката утеши присъстващите с евангелското свидетелство, че където са събрани двама или трима в името Христово, там е и Сам Господ между тях и тяхната молитва ще бъде чута пред лицето на Бога. Архиереят призова да не се отчайваме, а без страх да продължим да отстояваме духовните си задължения, защото и Бог по молитвите, които се издигат към Него като духовно благоухание, ще познае Своите верни чеда. Така, издигайки сърцата си към небесата, ние ще посрещнем достойно Христовата саможертва, която Той Сам ще принесе на кръста, за да ни изкупи от греха и да отвори за нас вратите на рая. Накрая епископ Яков измоли милостивия Бог да ни дава усърдие и жива вяра, твърдост и непоколебимост в трудностите, през които трябва да преминем, да запази всяка страна, всеки град и всяко село от беди, неприятности и зли обстоятелства.

В края на проповедта владиката преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения ни митрополит Николай на енориашите и гостите на храма.

Празникът завърши с многолетствие.

<<  1 [23 4 5 6  >>