kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
17
Април
2019

ПРЕДСТОЯЩО: Боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик

http://arhiereiskopz.com/images/Zurkvi/Zurkva_sv.Bogorodica.jpgВ духа на християнската традиция всяка година на Велики четвъртък се боядисват червени яйца – символ на Христовото Възкресение.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при катедрален храм „Света Богородица“ организират боядисване на Великденски яйца от  деца.

Събитието ще се състои на 25 април от 12:30 часа в градинката на църква „Света Богородица“ гр. Пазарджик след края на светата Литургия и Великия маслосвет.

Яйцата са дарени от боголюбиви християни. Те ще бъдат боядисани от децата, подпомогнати от църковните настоятели, презвитéрите и учители по Вероучение.

Velikdenski jaiza

Константийският епископ Яков, заедно с участниците и всички желаещи, ще занесат лично боядисаните яйца за благословение на живеещите в Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ гр. Пазарджик в 13:30 часа.

Каним всички деца и техните родители да се включат в доброто начинание, за да зарадваме нашите баби и дядовци с вестта за настъпващото Христово Възкресение.

14
Април
2019

✝5 Неделя на Великия пост - на преп. Мария Египетска. Архиерейска света Литургия в храм "Св. вмчца Неделя" гр. Ракитово

Проповядваш на всички паднали и отчаяни, всечестна, Божието човеколюбие и силата на покаянието: как умива, очиства и просветлява грешната душа, възвежда я горе и изпълва с веселие Божиите Ангели, с които и ние с  тленни уста  зовем: Алилуия!“ (Акатист на преп. Мария Египетска)

Велика утеха сочи на своите верни чеда Светата Православна Църква в5 Неделя на Великия пост, посвещавайки този ден на преподобната наша майка Мария Египетска и окуражавайки всички със силата на покаянието. В истинско духовно тържество се превърна този ден за жителите и гостите на град Ракитово. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Константийският епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи архиерейска Василиева света Литургия в храма на града „Св. вмчца Неделя“. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Стоил Лазаров, председателят на храм „Св. Троица“ гр. Велинград ставрофорен свещеноиконом Антон Добрев, прот. Станимир Минков, служащ в гр. Чепеларе и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе и свещеноиконом Иван Чалъмов, председател на катедралата на Велинград „Успение Богородично“, чийто смесен хор изпълни и песнопенията на светата богослужба.

Храмът се изпълни с боголюбиви християни, дошли да съмолитстват с духовниците и да станат съпричастни на духовната радост от празника. На службата присъства и кметът на Община Ракитово г-н Костадин Холянов.

С благословението на митрополит Николай в края на утренята епископ Яков пострига в първата степен на свещенослужението – за четци на Светата Църква, двамата благоговейни мъже Асен на 40 години и Янко на 43 години от град Велинград. Те прочетоха поред посоченото от архиерея свето Апостолско четиво и облякоха благословените им богослужебни одежди – стихар и орар, символ на нравствената чистота, която трябва да се стреми да достигне в своя живот всеки свещенослужител, а и всеки православен християнин. Двамата нови четци, със запалени свещи в ръка, заеха своето място в службата и с усърдие изпълняваха възложените им дейности.

По време на причастния беше прочетена проповед върху живота и дивния подвиг на преп. Мария Египетска, извървяла пътя на покаянието, извело я от най-дълбоките дебри на греха до най-високите Небесни селения.

В края на службата епископ Яков честити празника на енориашите и гостите на храма. Той благопожела на новопостриганите църковнослужители да бъдат достойни Христови ученици, да четат редовно Божието слово и с усърдие да служат на Светата Църква, та така да бъдат пример на всички за добронравен живот. Владиката призова да бъдем твърди във вярата и послушни на Христа, за да можем да издигаме очи към Бога и Той да извърши онова, което по нашите немощи не ни достига в духовното израстване. Архиереят завърши: „Чухме в проповедта каква е силата на искреното покаяние. Това е онзи лек, който Бог е дал на нашата заболяла от греховност душа. Той стои и чука на вратите на нашето сърце. В нас е ключът, от нас зависи дали ще Му отворим. Точно в такива благодатни дни живеем днес, когато спомняме думите на свети Йоан Предтеча: „Покайте се, защото се приближи Царството Небесно!“. Малко нещо се изисква от нас, нека не губим времето си, нека не се оправдаваме, защото от човеците може и да скрием нещо, но от Бога нищо не остава скрито. Защото Той знае онова, което се случва в нашия ум и в нашето сърце още преди на дело да извършим греха. Нека издирим тези уж скрити грехове и ги изповядаме, та да се възползваме от дара на Светото Причастие, да може Светият Дух да влезе и в нас, да облогороди нашето сърце и така, очистени, изпълнени с любов към Бога и човеците, да посрещнем светлото Възкресение Христово, да посрещнем победата на смъртта над смъртта, да посрещнем радостта от благата вест, че от днес насетне Царството Божие е отворено за всеки един от нас. Да помним евангелските думи, че то бива грабено от насилници – нека насилим себе си в доброто, да бъдем твърди и упорити в изпълнението на Божиите заповеди, та и ние да достигнем до него“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и неговото паство.

От името на църковното настоятелство отец Стоил поднесе на владиката ръчно омесена постна пита, изказвайки своята и на енориашите при храма благодарност и синовна признателност към Високопреосвещения митрополит и неговия викарий.

От името на общинското ръководство и жителите на Община Ракитово кметът поднесе лично на архиерея прекрасен букет с цветя, изказвайки своята благодарност за всегдашната му подкрепа и съпричастност с радостите и проблемите на Общината. От своя страна владиката му благопожела достойно да води хората, които Бог е поверил на неговите плещи, по пътя на вярата и благоденствието.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

12
Април
2019

Малко повечерие с целия Акатист на Пресвета Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Възпявайки твоето раждане, Богородице, всички те хвалим като одушевен храм, защото Господ, Който държи всичко в ръката Си, като се всели в твоята утроба, освети, прослави и научи всички да ти викат: Радвай се!“

С тези думи на последния икос от Акатиста на Пресвета Богородица химнографът, а с него и целият православен свят, възпяват непоборимата Застъпница на човешкия род – света Богородица. Боговдъхновените слова всяка година събират в Божия дом боголюбивите християни в петък на Петата седмица от Великия пост, когато Светата Православна Църква е отредила да бъде отслужено Малко повечерие, по време на което се чете и целият Акатист на Божията Майка.

В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик последованието беше отслужено от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. С архиерея съслужиха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Верният Божи народ отново застана пред чудотворния образ на Божията Майка и с хвалебни песнопения възпя нейната непосрамваща закрила. Изпълнените с благодарност сърца викаха Радвай се, Невесто неневестна!“ през всички части на Акатиста, които епископ Яков прочете пред иконата на Владичицата на света. По традиция след акатиста епископ Яков благослови принесените хлябове, измолвайки от Бога милост и благодат за принеслите ги и техните сродници.

В края на повечерието владиката целуна светите икони и се обърна към народа със слово за величието на Божията Майка, благодарейки на Бога и на Нея, че гледат снизходително към жителите и гостите на Пазарджишка духовна околия, които винаги се намират под благодатния Покров на светата Дева. Той призова всяка своя нужда да възложим на Нея и така никога няма да останем посрамени, като не забравяме да й благодарим за духовната и телесна подкрепа, която тя ежеминутно ни изпраща от Небесата.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над присъстващите, след което всички се поклониха на иконите с благоговение и благодарност.

10
Април
2019

Малко повечерие с целия канон на свети Андрей Критски в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В първите четири дни от Великия пост Светата Православна Църква е установила да бъде прочетен на части Великият покаен канон. В сряда на 5-ата седмица от поста се отслужва Малко повечерие,през време на което канонът се прочита изцяло. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието в катедрален храм „Успение Богородично“ беше отслужено от неговия викарий Константийския епископ Яков. С архиерея съслужиха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Затрогващите покайни слова, съставени от свети Андрей Критски, отново събраха вярващите за молитва в Божия дом. Духовниците поред четяха стиховете на последованието, а всички отпяваха припевите, викайки към Твореца: „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“. Накрая верните християни се поклониха през иконата на Спасителя, просейки от Него прошка за своите прегрешения.

В края на повечерието епископ Яков благодари на богомолците, дошли да съучастват в светата богослужба и завърши: „Тази вечер пак и пак викахме към нашата душа, опитвайки се да я събудим от греховния сън, в който е заспала. Защото гледайки в нея, виждаме, че няма грях, който да не сме сторили. Нека тази вечер се оттеглим в скришната си стая, да потърсим онези грехове, които сме вършили тайно и забравили и да побързаме да очистим душите си от тяхната чернилка. Защото изповядвайки ги, те ще бъдат заличени не само на земята, но и на Небесата. Душата ни не може да остане безразлична към умилителните думи на покайния канон, които днес чухме. Да използваме това събуждане, за да осмислим греховете си. Предстои да издигнем очи отново и към Майката Божия, та и тя да ни укрепява по пътя на покаянието. Когато пристъпим в този път, когато се разкаяме за греховете си и ги изповядаме, тогава ще съумеем и да съучастваме в пълнота в радостта от Възкресението. Тогава и ще въздаваме слава на Бога не с устата си, не с ума си, а със сърцето си. Тогава ще предвкусим и онова Райско блаженство, към което ние се стремим през целия си живот и за което подготвяме душата си“.

Владиката преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над свещенослужителите и енориашите на храма и увери всички, че нашият архипастир, който е и най-големият ни молитвен застъпник на земята, човекът, на чиито плещи сме поверени всички ние, като истински грижовен баща непрестанно се моли за всекиго от нас и призова и ние да отвръщаме с нашите молитви за него, та заедно да вървим по пътя към Бога.

<<  1 [23 4 5 6  >>