kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
02
Февруари
2019

Архиерейска света Литургия за Сретение Господне в катедралата "Успение Богородично" гр. Пазарджик

"Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи - светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля."

Тези евангелски думи, произнесени от праведния старец Симеон при срещата му с Богомладенеца Иисус Христос, Светата Църква чете на всяка вечерня служба. Към тези думи тя насочва нашето внимание особено във втория ден на месец февруари, в деня на великия празник Сретение Господне, когато отбелязваме донасянето в Йерусалимския храм на четиридесетдневния Младенец.

В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков, викарий на митрополита, отслужи архиерейска света Литургия в катедралния храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик. С него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество прот. Боян Кочев и енорийските свещеници свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Преди началото на светата литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието и благослови принесените хляб, пшеница, вино и елей, измолвайки от Бога тяхното умножаване в света.

Боголюбивите християни съучастваха в молитвословията и песнопенията на службата, сърадвайки се с праведния Симеон за своята среща с Бога в тайнството на литургията.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В своето слово в края на службата епископ Яков разказа за срещата на дивния Божи угодник свети Симеон със Спасителя на света – Господ Иисус Христос, както старецът сам свидетелства, казвайки, че най-сетне е видял обещаното му от Бога спасение. Архиереят завърши: "При превода на Божието слово, когато стигна до думите „Ето, Девицата ще зачене и ще роди Син...“ праведният Симеон изпита съмнение, както и ние днес постоянно се съмняваме. Великото чудо обаче, което се случи с него – да му се яви ангел от Небесата, да го утвърди във вярата и той да живее повече от триста години, дочаквайки изпълнението на това пророчество, е свидетелство и за всички нас за това, че Божието слово е истинно и заслужаващо доверие, че за Бога няма невъзможни неща. И както сам старецът казва, неговите очи видяха Спасението – не неговото лично спасение, а Спасението, приготвено за всички народи, които ще повярват в Него. И ние днес дойдохме в храма, засвидетелствайки своята вяра, че именно приетия в старческите обятия Младенец е Спасителят на света.

Затова ние, братя и сестри, сме новият, духовният Израил, който е призван да съучаства в славата на Господ Иисус Христос. Ние сме Христовите воини, които ще наследим Неговото Царство, стига само да следваме закона на любовта, на добродетелта, а именно Евангелските заповеди. Днес в дома Божий беше въведен Младенецът, Който иска всеки от нас да се спаси. Нека отворим широко и нашите сърца, та и в тях да влезе Той, да ги облагороди и изкорени от там плевелите и тръните на греха, да ги изпълни със Своята любов и така в тайната си стаичка всеки от нас да се срещне с Христос Бог и да станем наистина част от „Твоя народ Израиля, Спасителю наш!“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички.

Празникът завърши с многолетствие.


01
Февруари
2019

Трифоновден - зарязване на вековната лоза в Баткунския манастир

На 1-ви февруари, когато Светата Православна Църква чества паметта на светия мъченик Трифон, в Баткунския манастир "Св. апостоли Петър и Павел", с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай неговият викарий Константийският епископ Яков - игумен на обителта, отслужи молебен в двора на манастира, където се намира вековната манастирска лоза. В съслужение с него бяха братът на обителта йеромонах Йоаким, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийският свещеник от катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

След като помолиха Всеподателя Бога да благослови и запази лозницата, епископ Яков заряза първата пръчка и поръси със светена вода и вино лозата, която е втора по старост на Балканския полуостров.

Бог да благослови труда на лозарите и винарите, с чиито сили и усърдие се приготвя и вино, достойно за тайнството на светата Евхаристия!

27
Януари
2019

Архиерейска света Литургия за ✝14 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Йерихонския слепец в гр. Пазарджик

На 27-и януари, 14 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Йерихонския слепец, с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи светата Литургия в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийският свещеник Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

В този празничен за християните ден много боголюбиви миряни дойдоха в дома Господен, за да потърсят с молитвите си небесната помощ и застъпничество на великия Божи угодник – свети Йоан Златоуст, пренасянето на чиито мощи се чества на 27-и януари всяка година. От цялото си сърце те участваха в светата богослужба, допринасяйки с молитвите и песнопенията си за нейното благолепие и изпълване с духовна радост.

По време на причастния беше произнесена проповед върху евангелското четиво, спомнящо ни изцеряването от Христос на слепеца в град Йерихон.

В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите със слово за живота и добродетелите на Богоглаголивия светец, наречен заради мъдростта си Златоуст. Владиката благодари на Бога и на Неговия угодник, че имаме Божествената литургия, написана от свети Йоан, с която можем да издигаме умовете и сърцата си към Бога и по време на която да се откъснем от земното и се издигнем към небесното. Той призова да подражаваме на вярата и ревността по Бога на светеца, като него да служим на Бога не само с думите, а с делата си, да усилваме молитвата си и никога да не се отчайваме.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички.

Празникът завърши с многолетствие.

26
Януари
2019

Панихида по повод 40 дни от кончината на протойерей Васил Спасов

На 26-и януари се изпълниха 40 дни от кончината на прот. Васил Спасов, дългогодишен енорийски свещеник в селата Братаница и Ляхово. По този повод в храм „Св. Троица“ с. Братаница беше отслужена панихида. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай молитвеното последование беше възглавено от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужиха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев.

Да се присъединят към общата молитва бяха дошли близките на отец Васил, както и множество миряни от село Братаница и село Ляхово, които тъгуват за раздялата със своя пастир. В словото си след помена епископ Яков припомни добродетелите, които изпълваха сърцето на отец Васил: неговата твърда вяра, смирение, дълготърпение и послушание. Той призова всички да подражаваме на тях и никога в молитвите си да не забравяме отец Васил и неговия пример на достойно служение Богу с всичките си дела. Накрая на гроба на отец Васил беше отслужен трисагий.

Бог да го прости и упокои!


24
Януари
2019

Изпълват се 40 дни от кончината на протойерей Васил Спасов

otez Vasil

 

На 26 януари 2019 г. се изпълват 40 дни от кончината на протойерей Васил Спасов, дългогодишен енорийски свещеник в храм „Св. Троица“ с. Братаница и храм „Св. пр. Илия“ с. Ляхово.

По този повод и с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков ще отслужи панихида на гроба на отец Васил на 26 януари /събота/ от 12:00 часа. Заедно с архиерея свещеници, роднини и близки ще се съберат, за да се помолят за упокоение душата на отец Васил.

Бог да прости Своя верен служител и да го упокои там, където почиват праведниците!

<<  1 [23 4 5 6  >>