kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
24
Ноември
2019

Въдворяване на нов свещеник и Архиерейска света Литургия в село Братаница

В ✝13 Неделя след Неделя подир Въздвижение, която тази година съвпадна с празника на света великомъченица Екатерина, се превърна в истинско тържество за жителите на пазарджишкото село Братаница. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма на селото „Св. Троица“ беше въдворен новият енорийски свещеник - отец Димитър Пеев от град Пазарджик, който успешно завърши своя обучителен стаж в митрополитския храм "Св. Марина" в гр. Пловдив.

Жителите на селото, изпълнени с трепет и радост, започнаха от рано да се събират в храма, за да посрещнат своя свещеник. Сред тях беше и кметът на селото г-н Георги Спасов. Чинът на въдворяване беше отслужен от викария на Пловдивския митрополит – Константийския епископ Яков, който е и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Епископ Яков връчи на новия председател на църковното настоятелство ключовете на храма и прочете полагащите се молитви, с които възложи на плещите на свещенослужителя нелеката, но благодатна грижа за Христовото стадо в селото. Той прочете заповедта на Пловдивския митрополит за назначаване на председателя и представи на енориашите техния нов пастир.

Владиката се обърна към хората с думите: „Ето, че имахте търпението след загубата на своя пастир – нашия обичан събрат покойния отец Васил, да изчакате нов свещеник да бъде ръкоположен и изпратен да полага душата си за вас. От днес нататък Господ поверява вас върху плещите на отец Димитър. Вие ставате негово стадо, за което той трябва да отговаря пред Бога дали му е дал всичко от себе си, дали го е опазил, дали го е довел в рая. А вие, като негово стадо, сте длъжни винаги да го подкрепяте, да му помагате, да му давате сили и всичко нужно, за да може той достойно да отправя своите молитви пред Бога, достойно да служи и достойно да възраства по светата лествица, която всички заедно ще ви доведе до Бога. Сигурен съм, че както и досега винаги във всичко помагахте на отец Васил, идвахте и посещавахте дома Божий и се грижехте за неговото благолепие, така и занапред ще продължите да подавате ръка на вашия нов енорийски свещеник, когото Бог призова от мой иподякон да стане свещеник на обичаната от мен енория на село Братаница. Уверявам ви, че с голяма радост ви го давам и съм сигурен, че както досега служеше с голяма радост и усърдие, така и занапред ще полага душата си за вас“. Епископ Яков благопожела на отец Димитър Господ да му дава силна и крепка вяра, надежда и любов, с които да се изпълва винаги сърцето му, та достойно да служи пред Божия Престол и да възнася молитвите си за повереното му стадо.

След това архиереят отслужи празничната света Литургия, по време на която заедно с богомолния народ изпроси за жителите на село Братаница Божията милост и благословение. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, новият председател на храма свещ. Димитър Пеев, свещеноиконом Фотий Паунов и дякон Николай Ангелчов.Много от енориашите и гостите на храма пристъпиха към свето Причастие, след като бяха изпълнили дните си с подвига на пост и покаяние.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво на Неделята.

В края на светата Литургия епископ Яков поздрави присъстващите с празника. Той призова да имаме в сърцето си с любов, която „всичко оправдава, всичко извинява“ и в братолюбие да преминаваме остатъка от своите дни и завърши: „Братя и сестри! Още се намираме в радостта на празника на светото Въведение, който честваме и като ден на християнското семейство. Ето, че Бог благоволи точно в тези дни да имате своя нов пастир, да не бъдете вече сираци, да имате молитвен застъпник и ходатай пред Бога, който да ви укрепява, утешава и дава любов, та да се изпълвате с вяра, добродетел и покаяние. Следвайте своя пастир, проявявайте му послушание и го слушайте. Обичайте него и един другиго, усилвайте молитвата си, пристъпете към Бога в светите тайнства и ще предвкусите рая още тук, на земята, и сърцата ви все натам ще се стремят“.

Накрая архиереят преподаде поздрава и архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и от негово име поздрави отново всички.

След това презвитера Цветанка Спасова, съпруга на преждепочившия председател на храма отец Васил, благодари на епископ Яков, че в трудните за енорията моменти винаги е бил с хората и те са чувствали неговата подкрепа. Тя поднесе на отец Димитър домашно приготвена постна пита и от името на всички го приветства с „Добре дошъл“, засвидетелствайки любовта и радостта на жителите на селото за новия пастир. Епископ Яков призова презвитерата да продължава да полага грижи за храма, да бъде връзката на приемственост между стария и новия енорийски свещеници, да бъде пръв помощник и подкрепа на новия свещеник със същата любов, с която беше опора и на своя съпруг и да бъде все така достоен работник на Божията нива.

Тържеството завърши с многолетствие.

След службата епископ Яков с духовниците и боголюбивите християни се събраха около гроба на отец Васил, където отправиха своята искрена молитва за упокоение на неговата душа.

Накрая отец Димитър раздаде нафората и прие поздравите на своите енориаши.

Бог да го дари с дълголетно и достойно служение!

21
Ноември
2019

Въведение Богородично в град Пазарджик

Пречистият храм на Спасителя, многоценният чертог и Дева, свещеното съкровище на славата Божия, днес се въвежда в дома Господен, съпровождана от благодатта на Божествения Дух; нея възпяват ангели Божии: тази е небесното селение!“ (Кондак на Въведение Богородично)

В 21-вия ден от месец ноември светата Православна църква възпява преславното Въведение в старозаветния храм на Богоизбраната Отроковица - Пресветата наша Владичица Богородица, станала одушевен Божий Кивот, земно Небе и причист храм на Спасителя. С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По повод празника и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ в град Пазарджик беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Чувствайки непрестанно майчината закрила на света Богородица, жителите на град Пазарджик бързаха от ранно утро към храма, където да принесат на Божията Майка своите благодарствени и хвалебни молитви за всегдашното й застъпничество пред нейния Син.Преди началото на светата Литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието, измолвайки от Бога милост и благословение по молитвите на Неговата свята Майка за всички верни християни. Всички изпяха хвалебната песен в чест на света Богородица и издигнаха умовете и сърцата си към небесния Йерусалим. Много от енориашите пристъпиха и към светите Тайни, причастявайки се с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха потрудили да спазят пост според силите си и да принесат плод на покаяние в тайнството на изповедта.

В края на светата Литургия епископ Яков поздрави присъстващите с празника. Той разказа събитията, чествани в този ден, когато светите праведни богоотци Йоаким и Анна довели в Йерусалимския храм своето дългоочаквано чедо, за да иде то при Онзи, Който бил в сърцето й, та да Му служи от цялата си душа. Владиката благослови всички истински християнски семейства, между които е слязъл Бог в тайнството на светото Венчание и Сам ги е съчетал. Той призова винаги да имат пред себе си примера на светите Йоаким и Анна, които не се отчаяли от неплодието си и от присмеха на хората, а с твърдо упование и доверие на Бога и с искрена любов помежду си претърпели всичко, за да се удостоят накрая да станат родители на Владичицата на света. Архиереят благослови и всички присъстващи деца и младежи, благопожелавайки им в сърцата си да се уподобят на Отроковицата света Дева Мария, пазейки чистотата на своите души.

Накрая архиереят преподаде поздраваи архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и от негово име поздрави отново всички с този светъл християнски празник.

Тържеството завърши с многолетствие.

По традиция много родители и учители дойдоха на службата, за да изпълнят своя духовен дълг към децата и православната младеж, като ги въведат в храма, подкрепяйки ранните им стъпки по пътеката на вярата и добродетелта. Както в предишните години в този ден в катедралата беше открита изложба с творби на участници от Пазарджишка духовна околия в детския конкурс "Въведение Богородично", организиран от Пловдивска света митрополия.

08
Ноември
2019

Класирани детски творби на първи кръг на конкурса "Въведение Богородично 2019 година"

За шеста поредна година Културно-просветният отдел при Пловдивска Света Митрополия с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай организира конкурс за детски рисунки и литературни творби за ученици от 1 до 12 клас.

Конкурсът се провежда по повод големия християнски празник Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейство, честван всяка година на 21 ноември.

На 5 ноември 2019 г. приключи първият етап на конкурса в Пазарджишка духовна околия. В рамките на обявения срок пристигнаха 71 детски творби на ученици, по-голяма част от които изучаващи предмета "Религия".

Разглеждането и класирането на получените произведения се състоя на 6 ноември 2019 г. от комисия в състав:

1. Негово Преосвещенство Константийски епископ Яков

2. Протойерей Боян Кочев

3.Свещеник Димитър Попов

4.Свещеник Димитър Пеев

5. Монах Дамян

6. Презвитера Румяна Зяпкова

7. Презвитера Милена Кочева

Класирани бяха общо 38 творби. Отличените рисунки, есета и стихотворения бяха изпратени в Пловдивска Света Митрополия за втория кръг на конкурса на 08.11.2019 год. Останалите творби ще бъдат подредени в изложба в предверието на храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик. Участниците ще бъдат наградени след богослужението в деня на празника Въведение Богородично лично от Константийски епископ Яков.

Архиерейско наместничество гр. Пазарджик благодари на всички участници!

08
Ноември
2019

Архиерейска света Литургия за Архангеловден в град Пазарджик

„Архистратизи на небесните войнства, молим ви винаги ние, недостойните, с вашите молитви да ни оградите под крилата на вашата невеществена слава, съхраняващи нас, прекланящите се и прилежно викащи: избавете ни от беди като чиноначалници на горните сили“

С този тропар светата Православна църква възпява всеки понеделник през годината безплътните небесни сили. Особена почит тя им засвидетелства в осмия ден на месец ноември, когато ги възхвалява ведно с воеводата на Ангелското войнство, най-бляскавото светило сред ангелските ликове, великия Архистратиг на Небесната църква – свети архангел Михаил. Застанал начело на ангелските полкове против дишащия злоба прегорд Денница, той сринал него и поддръжниците му от Небесните висоти в преизподнята. В този светъл ден своя храмов празник посрещна и църквата „Св. арх. Михаил“ в гр. Пазарджик.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи празнична Архиерейска света Литургия. В съслужение с него бяха секретарят на Архиерейско наместничество Пазарджик прот. Боян Кочев, председателят на Църковното настоятелство към храма протойерей Витан Йорданов и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в светата богослужба взеха енорийският свещеник Петър Шопов, свещ. Сидер Димов от храм ''Св. Петка'' гр. Пазарджик и монах Дамян, брат на Баткунската света обител „Св. ап. Петър и Павел“ с. Паталеница.

Енориашите и гостите на храма с радост посрещнаха своя архиерейски наместник и участваха от цялото си сърце в светата служба. Боголюбивите християни бързаха да се поклонят на храмовата икона, молейки предстоятеля на ангелските сили, за душевно и телесно здраве и спасение.

В края на светата Литургия епископ Яков честити празника на председателя на храма, неговите енориаши и всички присъстващи. Той измоли цялата небесна ангелска Църква, която непрестанно слави Бога, винаги да ни закриля от нападенията на поднебесните духове на злобата. Архиереят призова да си спомним, че към всекиго от нас при Светото Кръщение Бог е привързал по един ангел-хранител и благопожела никога да не ги огорчаваме и посрамяваме. Той завърши: „Да помним, братя и сестри, че Небесната Църква непрестанно живее и пребивава със Земната – и с молитвите си, и непосредствено. Ден и нощ ангелските войнства бдят над нас и ни пазят от козните и примките на дявола и неговите слуги. И когато душата на човека излезе от тялото, тя също бива посрещана от ангелските войнства, които я поемат и понасят към Небесното Царство, към Небесната Църква, където да бъде вселена според добрите си дела. Да бъдем благодарни на ангелските чинове за непрестанната им подкрепа; да благодарим на своя ангел-хранител, който неуморно изпълнява възложената му от Бога отговорна задача да пази нашето тяло и нашата душа от всяко зло. Да не си позволяваме нито с дело, нито с дума, нито с мисъл дори да го огорчаваме и прогонваме от себе си. Да не лъжем, да не интригантстваме, да не клюкарстваме, да не се преструваме на праведници, бидейки грешни човеци, защото така натъжаваме нашия ангел. Нека си даваме сметка, че той навсякъде е длъжен да ни последва и да внимаваме къде ходим, как пребиваваме, какво говорим, какво вършим, за да не го наскърбим. Единствената цел на нашия ангел е да доведе един ден нашата душа до Царството Божие. Да поднесем на Бога нашето покаяние, да водим според силите си живот, съгласен с Евангелието, да залягаме да вършим добри дела. Така ще зарадваме ангела си, така и той ще ни зарадва в часа на нашата смърт, поемайки душата ни в своите обятия и понасяйки я към Царството Небесно“.

Накрая владиката преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на отец Витан и енориашите на храма и поздрави всички именници.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

03
Ноември
2019

Архиерейска света Литургия за ✝5 Неделя след Неделя подир Въздвижение в град Пазарджик

На 3-ти ноември, ✝5 Неделя след Неделя подир Въздвижение, в катедрален храм „Успение Богородично“ беше отслужена архиерейска света Литургия. С благословението на Пловдивския митрополит Николай тя беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, служащите в храма свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Енориашите на храма се събраха в Божия дом да съмолитстват с духовниците и изпросят от Владичицата на света – Пресвета Богородица да приеме тях и семействата им под своя небесен Майчински Покров. Всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво на Неделята, спомнящо разказа за богаташа и бедния Лазар и задгробната участ на техните души, свидетелстващ ни за безсмъртието на човешката душа и нейното съзнателно съществуване и след смъртта на тялото.

В края на литургията епископ Яков се обърна към народа и каза: „Във вчерашния ден светата Църква ни призова да вярваме в безсмъртието на човешката душа. Тя ни напомни, че нашият Господ Иисус Христос възкръсна от мъртвите и чрез смъртта Си смъртта победи и така беше отключен раят за всеки един човек, който е достигнал до истината. Всички ние, които сме в дома Божий, сме достигнали до истината, но това не е достатъчно. Както казва Евангелието: „Вяра без дела е мъртва вяра“. Когато погледнем, дали сме сторили добри дела, излезли от сърцето ни, а не да сме ги сторили, за да угодим на човеците или за да ни похвалят, или за да видят колко добри сме ние, дали тези дела ще ни бъдат достатъчни, за да можем да достигнем до спасението си. Нека вярата ни да не бъде лицемерна, да не е празна, да не е водена от користни цели, а да бъде чиста, благодатна, спасителна, та с нея до достигнем до истинското познание на Бога и да се спасим.

Ако се огледаме около себе си, ще видим как бесовете унищожават нашите деца, а и нас самите, как ни подлъгват, нашепвайки ни уж добри помисли, а зад всичко това се крие уловката на сатаната, целта на когото е да погуби всекиго от нас, никой да не изпълни с чиста вяра сърцето си и да му се поклоним и да му служим. Вижте младите, пък и не само те, как всекидневно умовете ни се промиват с реклами да живеем само за мига. И ако се опитаме да възпрем някого от някой грях, той ни казва „Живей за мига“. Наистина, нашият живот е само един миг – хиляда години са един ден и един ден е хиляда години за Бога; и когато този миг отмине и ние сме живели за мига, а не за доброто, не за ближния, не за Бога, то какъв отговор ще даде човек, когато се изправи пред Божието съдилище? Страх ме е да си помисля, какво би се случило, ако един ден някой щракне копчето и спре интернет-сигнала – тази бесовщина, която обработва и убива мозъка ни, която ни влияе отрицателно, която ни командва и ангажира постоянно ума ни да видим какво става там, в интернет, вместо да го издигаме към Бога, вместо да помислим нещо добро, да помогнем на ближния. И когато спре сигналът, какво ще правят нашите деца, станали вече зависими от него? Какво ще прави всеки от нас, когато не може да влезе ден, два или три във своя Фейсбук, например? Нашите деца, които не могат минута-две без него, които отиват да се видят, седят едно срещу друго и си пишат, защото не могат да си отворят устата и да поприказват човешки с приятелите си? Какво ще стане, ако това им се отнеме? Даваме ли си сметка, че децата ни биха посегнали дори на живота си в този момент! Защо – защото не биха могли да „живеят за мига“. Колко често чуваме децата ни да заявяват „Не ми пука!“. А човек, който не го е грижа за нищо и за никого, е стигнал до най-голямото стъпало на греховете – гордостта.

Братя и сестри! Нека се замислим какво можем да направим, как можем да спрем тази бесовщина. Защото това е днешният Вавилон, когато сърцата ни са изпълнение с гордост и не ни е грижа за нищо. Моля Всеподателя Бога да „смеси езиците“, както някога, да предпази децата ни и всички нас, за да можем и това изпитание на времето да го преминем достойно, с опазена чиста съвест, чисто сърце, с вяра, с надежда, с любов. За да можем и ние да оставим нещо на поколенията, да предадем на децата си нещо добро, както нашите родители предадоха на нас. Тежки са времената, но Евангелието казва: „Портите адови никога няма да надделеят!“. И още по-силно казва Господ: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света!“. Да бързаме да очистим сърцата си, да придобием чиста вяра! Нека чрез молитвите си да просим помощ от Бога да закриля децата ни, да ни предпазва от поднебесните сили, от всякакви изкушения, за да можем и ние да достигнем до спасение, вървейки по благодатния и спасителен път. Моля и света Богородица - нашата небесна Майка, Молитвеница, Закрилница, Ходатайка, да пази нашите дечица от всяко зло, да закриля и пази всички нас под нейния широк Покров! Нека Господ преизобилно да излее Своята благодат над всички, над всеки град, над всяко село, да ни дава ум и разум и чиста, силна вяра и така онова, което през вековете е достигнало до нас, да го пренесем до бъдните поколения, та и нашите деца да могат да вкусят от чистата Лоза, от чистия Лозов сок, Който е Животът на света, Живецът и без Него всичко погива“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над всички присъстващи и призова, както той се моли за нас, така и всички ние да се молим за него, та укрепявайки се един другиго с молитва, да следваме своя архипастир по пътя на спасението.

Накрая беше провъзгласено многолетствие, изпято от всички.

<<  1 [23 4 5 6  >>