kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
01
Октомври
2018

Поклонническо пътуване

На 29 и 30 септември с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Архиерейско наместничество Пазарджик организира поклонническо пътуване. То беше предвождано лично от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. Автобусът с поклонниците тръгна в ранните часове на съботния ден, след като владиката прочете молитва за успешно и ползотворно пътуване.

Първите спирки на поклонниците бяха Шипченския манастир „Рождество Христово“ и „Паметника на свободата“, изграден на връх „Свети Никола“ в Шипченския проход. Всички се преклониха пред подвига на освободителните войски и българското опълчение, като помолиха Бога да дари на жертвалите живота си войници за Освобождението на България прошка на греховете и вечно блаженство в Царството Небесно.

От там автобусът тръгна към Троянската света обител „Успение Богородично“. Тук поклонниците бяха настанени за нощувка. Начело с епископ Яков те взеха молитвено участие във вечерното богослужение, отслужено от брата на обителта йеромонах Георги. Духовниците от Пазарджик се включиха на клира и отпяха песнопенията съвместно с монах Синесий. Всички преклониха своите глави и колена пред чудотворния образ на Божията Майка – Света Богородица Троеручица, изказвайки й своята благодарност за всегдашната й подкрепа, измолвайки и занапред нейната благодатна помощ.

На сутринта по покана на Преосвещения Велички епископ Сионий – игумен на Троянския манастир, епископ Яков възглави светата Божествена Литургия. С архиереите съслужиха и духовниците на Пазарджишка духовна околия, взели участие в поклонението: прот. Боян Кочев, прот. Димитър Христев, свещ. Димитър Милков, свещ. Любомир Чавдаров, отец Георги, брат на обителта и дякон Николай Ангелчов. В края на службата епископ Яков благодари от името на гостите за топлото посрещане и братската любов, оказана им от страна на манастирската управа начело с игумена. Той подари на епископ Сионий скромен дар – икона на нашия Спасител и Господ Иисус Христос за молитвен спомен, уверявайки го, че и поклонниците винаги с любов ще си спомнят пребиваването в манастира и ще се молят за братството. От своя страна епископ Сионий благодари на гостуващите духовници и миряни от Пазарджик за благодатната служба, в която всички взеха участие с молитвите и песнопенията си. Той подари на пазарджишкия архиерейски наместник архиерейски богослужебни одежди.

След службата епископ Яков и пазарджишките духовници отслужиха помен на гроба на блаженопочившия Български патриарх Максим, погребан в храма на манастира. Поклонниците от Пазарджик бяха донесли специално приготвени питки и жито, които да раздадат за упокоение душата на своя първосветител, когото измолиха от Бога да приеме във вечното блаженство на райските селения.

След това гостите посетиха музейната сбирка на манастира, съхранила в автентичен вид безценни светини и уникални свидетелства от историята на обителта и на България. Епископ Сионий лично изпрати готите с покана отново да гостуват на братството.

От Троянския манастир поклонението продължи към град Ловеч, където беше посетена новата катедрала на града „Св. св. Кирил и Методий“, осветена през миналата 2017 година. Всички останаха възхитени от прекрасната църква, новоизписаните стенописи и изградения баптистериум за свето Кръщение. По Божия милост поклонниците успяха да си вземат благословение и от архипастиря на епархията Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.

След това пътуването продължи към Черепишкия манастир „Успение Богородично“. Там те бяха посрещнати от игумена архим. Иоаникий, който разказа накратко историята на обителта. Посетени бяха старите сгради на Софийската духовна семинария, която се е помещавала тук в продължение на почти половин век и където са учили голяма част от свещениците на Пазарджик.

Последна спирка от пътуването беше Врачешкият манастир „Св. Четиридесет мъченици“. Въпреки късния час поклонниците бяха топло посрещнати от игуменията на манастира майка Касияна и сестрите на светата обител. Игуменията разказа как е основан манастирът и какъв е днешният му живот. Всички се помолиха в манастирската църква, след което бяха почерпени с топъл чай и сладки.

В късните часове на неделния ден автобусът пристигна пред катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. С уморени тела и изпълнени с радост души всички благодариха на Божията Майка за изпълненото с благодат поклонническо пътуване и за нейната закрила.

27
Септември
2018

Водосвет по повод откриване на ремонтираната сграда на Професионална гимназия по селско стопанство „Царица Йоанна'' гр. Пазарджик

На 27 септември 2018 г. в град Пазарджик беше открита напълно реновираната сграда на Професионалната гимназия по селско стопанство „Царица Йоанна''.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи водосвет в съслужение със свещеници от Пазарджишка духовна околия. Владиката поръси присъстващите и училищните стаи, като пожела на трудещите се и учащите в учебното заведение ползотворна и благоуспешна работа.

Кметът на Пазарджик г-н Тодор Попов, директорът на гимназията г-н Георги Гатев и началникът на РУО–Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова прерязаха лентата и под съпровода на училищния звънец влязоха в обновената сграда.

На тържествената церемония присъстваха зам.-областният управител на Пазарджик г-н Йордан Кожухаров, секретарят на община Пазарджик г-н Румен Кожухаров, бивши директори и преподаватели в училището, което през тази година отбелязва и своя 120-и юбилей.

25
Септември
2018

Тържествен водосвет по случай откриването на обновената сграда на полицията в град Пазарджик

На 25 септември 2018 г. в град Пазарджик се състоя тържествената церемония по откриването на обновената сграда на полицията в центъра на града.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай неговият викарий Константийският епископ Яков отслужи водосвет в съслужение със свещеници от Пазарджишка духовна околия. Владиката поръси присъстващите, пожелавайки на служителите на МВР здраве и плодотворна работа в защита на жителите на града и околностите.

След това министърът на вътрешните работи г-н Младен Маринов, кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов и директорът на ОДМВР ст. комисар Йордан Рогачев срязаха лентата и откриха символично отремонтираните помещения, които епископ Яков поръси със светена вода.

На тържествената церемония присъстваха зам.-министърът на МВР г-н Стефан Балабанов, областният управител Стефан Мирев, народният представител Десислава Тодорова, представители на съдебната власт, на държавни и общински структури.

23
Септември
2018

Архиерейско наместничество Пазарджик организира поклонническо пътуване

АРХИЕРЕЙСКО НАМЕСТНИЧЕСТВО ПАЗАРДЖИК ОРГАНИЗИРА ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ НА 29 И 30 СЕПТЕМВРИ. 
ТРЪГВАНЕ НА 29-ТИ В 08:00 ЧАСА ОТ КАТЕДРАЛАТА "УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО" ГРАД ПАЗАРДЖИК. 
29-ТИ - ПАЗАРДЖИК - ШИПЧЕНСКИ МАНАСТИР - ВРЪХ ШИПКА - ТРОЯНСКИ МАНАСТИР
30-ТИ - ТРОЯНСКИ МАНАСТИР - НОВАТА КАТЕДРАЛА НА ЛОВЕЧ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" - ЧЕРЕПИШКИ МАНАСТИР - ВРАЧЕШКИ МАНАСТИР - ПАЗАРДЖИК
ЦЕНА: 25 ЛЕВА
В ЦЕНАТА НЕ Е ВКЛЮЧЕНА ХРАНА. 
ЗАПИСВАНЕ ПРИ КЛИСАРИТЕ НА КАТЕДРАЛАТА "УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО" ДО 26-ТИ СЕПТЕМВРИ 
16
Септември
2018

Архиерейска света литургия в село Карабунар по случай 200-годишнината на храм "Свети Йоан Предтеча"

Неделният ден на 16-и септември 2018 година, ✝Неделя след Въздвижение, се превърна в истински празник за жителите на село Карабунар, община Септември. Прекрасният храм на селото, посветен на Христовия Предтеча и Кръстител свети Йоан, отбеляза своята 200 годишнина.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха архиерейският наместник на Ихтиманска духовна околия ставр.ик. Йосиф Серев, който е роден в село Карабунар и чийто баща е бил енорийски свещеник в селото в продължение на повече от двадесет години, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, председателят на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември прот. Йордан Василев, председателят на храм „Св. Николай“ гр. Ветрен свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма свещ. Кръстьо Ненов и свещ. Ангел Тонов, председател на храм „Св. Димитър“ с. Лесичово.

Боголюбивите християни от рано се събраха в Божия дом, за да посрещнат владиката и измолят заедно с него от своя небесен покровител свети Йоан неговата помощ и закрила за своето село. Начело на тях бяха кметът на община Септември г-н Марин Рачев, кметът на селото г-н Иван Каменарски и директорът на РИМ-Пазарджик г-н Борис Хаджийски.

В края на службата епископ Яков се обърна към председателя на храма свещ. Кръстьо Ненов и го поздрави за неуморната му работа на Божията нива и непрестанните трудове в поверените му енории, израз на което е и извършения външен ремонт на храма, състоял се през тази година. Владиката поздрави присъстващите с празника и им напомни за вярата и усърдието на нашите прадеди, които в тежките години на робството успяха да построят и благоукрасят по такъв прекрасен начин Божиите храмове и благопожела ние, техните наследници, да съумеем да съхраним и предадем от своя страна на нашите чеда не празни и рушащи се сгради, а пълни с живот и вяра Господни домове.

Владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички.

Празникът завърши с многолетствие.

От името на жителите на общината г-н Рачев поднесе прекрасен букет с цветя на епископ Яков. Жителите и гостите на селото също поднесоха своите благодарности и благопожелания на своя архиерейски наместник. Енорияши дариха на храма света Плащаница и аналой по случай годишнината.

<<  1 [23 4 5 6  >>