kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
04
Април
2021

✝3 Неделя на Великия пост – Кръстопоклонна. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

"Какво ли не е направил Кръстът? Той е глава на нашето спасение и причина за безброй блага. Чрез него ние, които преди бяхме безславни и отхвърлени, сега сме приети в числото на синовете; чрез него ние, които преди се покланяхме на дървета и камъни, сега познаваме Създателя на всичко, не тънем в заблуда, а знаем истината. Чрез него ние, бившите роби на греха, сме въведени в свободата на праведността; чрез него, най-после, земята стана небе. Кръстът ни освободи от заблудите, доведе ни при истината, измъкна ни от бездната на порока и ни възвиси на самия връх на добродетелта. Той изтреби бесовската заблуда, устрои примирението между Бога и хората, унищожи лъжата" /из Слово за Кръста от св. Йоан Златоуст/

В средата на Великия пост светата Църква издига пред духовния взор на своите чеда величието на Честния и Животворящ Кръст, непобедимата сила Божия, с която да продължим подвига на своето покаяние и изкачване по стълбицата на вярата и добродетелите, водеща до Небесното царство.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна Василиева света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащият в катедралата свещ. Максим Ничев.

В края на утренното богослужение духовниците изнесоха за поклонение честния Кръст, след което всички минаха и с истинска вяра в неговата спасителна сила се поклониха пред знака на нашето спасение, с което, по думите на св. Иларион Мъгленски, "смъртта е обезсилена, грехът на прародителите Адам и Ева е унищожен, адът е потъпкан, дарено ни е възкресението и ни се даде сила да се издигнем над суетния живот и да не се страхуваме дори от самата смърт…как станахме чеда Божии и наследници на Царството, ако не чрез Кръста на Господа Иисуса Христа?".

По време на причастния беше прочетен Синаксар за Кръстопоклонна неделя.

В края на службата отец Боян прочете проповед върху Христовите думи от днешното литургийно Евангелско четиво "който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва". Той честити празника на всички и им преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

02
Април
2021

Малко повечерие с трета статия от Акатиста на Пресвета Богородица в град Пазарджик

На 2 април, петък от третата седмица на Великия пост, в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше прочетена съборно третата статия от Акатиста на Пресвета Богородица. С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай Малкото повечерие, през време на което се полага боговдъхновеното последование към Божията Майка, беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Архиерейско наместничество Пазарджик прот. Стефан Йорданов, председателят на храм „Св. Троица” с. Динката свещ. Димитър Милков, председателят на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев и служащите в катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

Преди началото на акатиста о. Любомир прекади с благовония целия храм и събралия се народ, който от своя страна участваше в богослужението с четене на отредените псалми и молитвословия. Верните Христови последователи с радост отпяваха и припевите на отделните части, възхвалявайки всеблагия Бог с "Алилуия" и Неговата пречиста Майка, "Поборницата-Воевода”, „Таинницата на неизказания Божи промисъл" с "Радвай се, Невесто неневестна!". Когато отец Боян прочете коленопреклонната молитва към Богоматер, всички преклониха своите глави и сърца пред чистата Дева, наречена от химнописеца "одушевен храм”, в чиято утроба се всели Онзи, "Който държи всичко в ръката Си…като я освети, прослави и научи всички да я възпяват" с хвалебни песни.

След прочитане на Акатиста отец Боян благослови хлябове, плодове и приноси.

В края на службата той поздрави всички с празничната богослужба и призова да се стараем да виждаме само собствените си грехове, а не тези на ближния, защото само така ще придобием спасителното смирение, което ще допринесе да постигнем мир първо със себе си, а после и с всички.

Накрая отец Боян преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и благодари на отците за съвместната молитва, спомняйки Христовите думи, че където са двама или трима събрани в Негово име, там е и Той сред тях.

28
Март
2021

✝2 Неделя на Великия пост ­- на св. Григорий Палама. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В днешната Втора Неделя от Великия пост, когато Светата Църква почита паметта на свети Григорий Палама архиепископ Солунски чудотворец, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна Василиева света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев, секретарят на Наместничеството прот. Стефан Йорданов, свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение“ с. Црънча, служащите в катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров и свещеник Николай Ангелчов.

По време на причастния отец Боян прочете проповед за житието на първия български мъченик свети мчк Енравота-Боян княз Български, чиято памет се чества на 28 март. Той припомни и как на този ден свети цар. Борис потушава бунта на въстаналите против християнството боили, съпроводено с чудесни знамения и небесна помощ.

След службата от името на свещенослужителите в околията отец Стефан поднесе на наместника по повод неговия имен ден прекрасен напрестолен кръст и букет цветя с благопожелания за дълголетно и спасително служение на Божия виноград. От своя страна отец Боян благодари на чистия Бог, че в Пазарджишка духовна околия Си е избрал и поставил да Му служат чисти свещеници, които имат за пример и следват Пастиреначалника – нашия Господ Иисус Христос. Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от цялото църковно изпълнение.

Отец Боян раздаде нафората и прие поздравления и цветя от енориаши и гости на храма.

26
Март
2021

Малко повечерие с втора статия от Акатиста на Пресвета Богородица в град Белово

Във втория петък от Великия пост с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Света Троица“ гр. Беловобеше отслужено Малко повечерие с полагащата се втора част от Акатиста на Пресвета Богородица. За съборната служба на братско съслужение се събраха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, председателят на храма свещ. Николай Генев, енорийският свещеник прот. Димитър Иванов, председателят на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември ик. Йордан Василев, председателят на храм „Св. Николай” с. Дъбравите прот. Йоан Иванов, председателят на храм „Св. Николай” гр. Ветрен свещ. Любомир Чавдаров и председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев.

Енориашите при храма участваха с молитвите и песнопенията си във възхвалата на светата Дева, която стана „огнен стълб, който напътва намиращите се в тъмнина и покров за света, по-широк от облак”, както се възпява в боговдъхновения текст на Акатиста. Всички преклониха главите и коленете си пред нейния образ, а отец Боян прочете коленопреклонна молитва, просейки застъпничеството й пред нейния Син и наш Бог, та „да се избавим от всяко лукаво внушение и всякаква беда и да се запазим невредими от всяко гневно дяволско нападение”.

След прочитане на Акатиста наместникът благослови хлябове, плодове и приноси за благословението на енориашите при храма.

В края на службата духовниците се поклониха пред иконите. Отец Боян поздрави всички с празника и припомни как след грехопадението нашите праотци бяха изгонени от Рая и той беше заключен за човеците, но със Своята Голготска саможертва Марииният Син отново отвори неговите двери. Той произнесе слово за силата на покаянието, което кара човека да вижда само собствените си грехове, да не осъжда, да не злослови, да не се гневи, да не мрази, а да обича и така го прави сроден на Христа по смирено сърце и кротък дух, довеждайки го обратно до изгубеното райско наследие. Наместникът призова през благодатните дни на Великия пост всеки да се вгледа в себе си, да издири загнездилите се там грехове и принесе пред Бога достойни плодове на покаяние, та с чисто сърце да посрещнем Христовото Възкресение.

Накрая отец Боян благодари на отците за братската любов и на миряните за дейното им участие в светата богослужба и преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

25
Март
2021

Свето Благовещение - храмов празник в с. Црънча

„О, всевъзпявана Невесто на Утешителя Дух Свети, чиста, непознала брак Дево! Удивила Архангела с красотата на Своето девство, и днес нетленно дала Плът на Бог Слово, приеми сегашното наше приношение за Твоето всерадостно Благовещение от Гавриил, запази в девство посветените на Христа Бога, укрепи всички в чистота и ни избави от беди, та, освободили се чрез Тебе от вечните мъки, да намерим рая, където всички да пеем с Тебе на Бога: Алилуия!” /Акатист на свето Благовещение, кондак 13/

На 25 март светата Църква чества един от 12-те големи Господски празници – свето Благовещение, възпоменавайки чудното събитие от преди 2000 години – явяването на свети архангел Гавриил в град Назарет при избраната преди вековете Богоотроковица, Пресветата Дева Мария, на която Божият пратеник възвести чаканата през хилядолетията от човеците блага вест – Девицата ще зачене и ще роди Син, Който ще спаси хората от властта на греха и ще ги върне в изгубеното райско Отечество.

Днессе поставя началото на човешкото спасение.Светият Дух слиза над Девствената утроба на благословената между жените и Словото Божие става плът, заради нашето спасение. В този ден своя храмов празник отбеляза едноименният храм в пазарджишкото село Црънча. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев. Молитвено участие в службата взе председателят на храма свещ. Иван Зяпков.

От ранно утро енориашите се стичаха към храма, за да се помолят и изпросят помощта и закрилата на своята небесна Застъпница - Пресвета Богородица. Присъстващите на светата служба отпяваха литургичните песнопения и отправяха своите молитвословия към бързата Застъпница на човеците.

В края на службата отец Боян честити празника на всички и имения ден на имениците. Той се обърна към боголюбивите християни със слово за светата Дева и отправи своите благопожелания към тях и техните семейства за мир, телесно здраве и душевно спасение.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и неговото паство.

<<  1 [23 4 5 6  >>