kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
08
Април
2018

ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ПАСХА

“Небесата да се веселят! Земята да се радва! Да празнува целият свят: и видимият, и невидимият! Защото Христос възкръсна! Вечно веселие!“

С тези боговдъхновени думи от Пасхалния канон, създаден от богоглаголивия св. Йоан Дамаскин Светата Плавославна Църква призовава своите чеда и цялата Вселена към всеобщо ликуване, към възторжена радост в най-светлия ден на годината - деня на Христовото Възкресение от мъртвите. Този Празник на празниците, това тържество на безсмъртната Божия Любов, чиито благодатни последици обхващат и земята, и небето, и времето, и вечността, открай време е представлявал всеобща и несравнима с нищо радост за всички християни.

В този Велик ден на безкрайната Божия сила, ден на незалязващата Божия радост в света с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Пасхалната света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от Константийския епископ Яков – викарий на Пловдивския митрополит и председател на Църковното настоятелство при храма. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и енорийският свещеник при храма свещ. Спас Дичев.

Преди началото й, при пеене на стиха „Дойдете, приемете светлина от незалязващата Светлина, и прославете Христа, Който възкръсна от мъртвите“, епископ Яков раздаде на присъстващите благодатния огън, донесен по-рано вечерта в храма. След това всички излязоха с лития в църковния двор, където на приготвен аналой беше поставена икона на светлото Христово Възкресение. Архиереят прочете утринното евангелско четиво, след което точно в полунощ при празничен камбанен звън възгласи пасхалния поздрав „Христос воскресе!“, на което всички отговориха „Наистина възкресе!“.

След завръщането си в храма епископ Яков блъсна затворените двери на Божия дом при думите "Господ на силите, Той е Цар на славата" и всички заедно влязоха вътре. Владиката застана на архиерейския трон и християните, преизпълнени с духовна радост, минаха да се поклонят на светия Кръст, светото Евангелие и образа на Христовото Възкресение, при което се поздравяваха един другиго с всепобеждаващия Пасхален поздрав „Христос воскресе!“.

Преди началото на утринното богослужение епископ Яков прочете Патриаршеското и Синодално Пасхално послание и благопожела светлината на Христовото Възкресение да засвети в сърцата на всички ни.

През цялото време на службата се усещаше особената празничност, която неизменно съпътства този най-велик ден в историята на човечеството. В своя пасхален трепет всяко човешко сърце улавяше невидимото присъствие и ликуване на безплътните ангелски сили, които също се удивляват пред най-великото чудо в историята на творението - чудото на Христовото Възкресение. Въпреки късния час, много миряни останаха до края на богослужението. Всички с голяма радост в сърцата си произнесоха Символа на вярата и Господнята молитва и пееха тропара на празника. Голяма част от присъстващите пристъпиха със страх Божий, вяра и любов към Светите Тайни и се приобщиха със светите Тяло и Кръв Христови, след като бяха постили и се изповядали.

В края на службата владиката отново поздрави народа с пасхалния поздрав „Христос воскресе“ и завърши: „Братя и сестри! Дълги дни заедно се подготвяхме за този Велик ден, когато нашият Господ Бог ще бъде разпнат и ще умре, за да може чрез смъртта Си да победи смъртта. Ето, че по безграничната Божия милост достигнахме до този ден, когато да се поздравим с Христовото възкресение. Още повече Бог се смили над всички нас, които се сподобихме да седнем на Неговата трапеза и да вечеряме заедно с Него. И всички вие, които имахте достатъчно елей в кандилата си да дочакате Жениха, да останете до края на светата Литургия, сте верният Божи народ, на чиито молитви се крепи целият свят и богоспасаемият ни град Пазарджик. Затова дерзайте, не се отчайвайте! И Господните ученици бяха изпаднали в отчаяние при смъртта Му, но тогава Той влезе при тях и каза: „Мир вам!“. Когато сме в неволи и призоваваме Божието име и търсим Неговата помощ, то тогава Той ще дойде и при нас и ще влезе и в нашия дом, и в нашето сърце.
Нека в този радостен за нас ден, когато Христос побеждава смъртта, имаме пред очите си Възкресението, което нашият Господ дарува на всеки един от нас. Нека Неговият мир винаги цари в нас и около нас! Нека никога не забравяме Коя е живата Лоза, от Която можем да черпим живителен сок! Нека никога не забравяме нашия Господ и за всичко да Му благодарим! Защото всяко нещо, което ни се изпраща, е за наше спасение!
Божието благословение да бъде винаги над вас и над всички хора и преизобилно да ви даде онова, от което имате нужда“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички боголюбиви християни.

07
Април
2018

Посрещане на Благодатния огън в гр. Пазарджик

На 7 април пред катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше тържествено посрещнат Благодатният огън, който по-рано през деня слезе над гроба Господен в Йерусалим. При пристигането му всички светилници в храма бяха загасени. При пеенето на стихирата "Твоето възкресение, Христе Спасителю, ангелите възпяват на небесата; удостой и нас на земята с чисти сърца да те славим" епископ Яков запали престолния седмокандилник и всички останали кандила и свещи. Архиереят поздрави с пасхалния поздрав "Христос воскресе!" и раздаде от огъня на пристигналите специално за посрещането му свещеници от Околията и миряни от храма и града.

06
Април
2018

Велики петък - Опело Христово в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„В ужас земята бе и самото слънце, Спасителю, скри се, когато Ти, незалязваща Светлино, бе залязъл чрез плътта си в гроб!“  (из "Опело Христово).

Всяка година в най-скръбния ден от човешката история Светата Православна Църква отправя надгробния си плач над своя Господ. На Велики Петък тази година с благословението на Пловдивския митрополит Николай последованието на Опело Христово в катедралата на гр. Пазарджик беше отслужено от Константийския епископ Яков – викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и енорийските свещеници от катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев.

След изпяването на канона всички се събраха около плащаницата с изобразеното мъртво тяло на нашия Господ Иисус Христос и с едни уста и едно сърце отпяваха стиховете на трите статии от опелото. Сърцата усетиха радостната печал от саможертвата на Христос, Комуто се наложи да претърпи страдания и смърт, за да изкупи човека от властта на смъртта.

С траурно шествие около храма, придружено от печалния зов на църковните камбани, процесията пренесе светата плащаница, както някога пренесоха и положиха в нов гроб нашия Спасител. При завръщането си в храма всички присъстващи за последно целунаха плащаницата, просейки от Бога прощение на своите грехове, заради които се наложи Христос да пострада до смърт.

В края на службата епископ Яков се обърна към народа: „Братя и сестри! Първосвещениците измолили стража, която да пази запечатания гроб. Така по човешки те поискали да унищожат вярата в Христа. Но с това си дело те още по-сигурно засвидетелствали Неговото всемогъщество и това усилило вярата и доказало, че наистина Този бил Синът Божи, Този бил очакваният Месия, Който ще спаси целия свят. Господ слезе дори до дълбините на ада, за да изведе от там прародителите ни Адам и Ева и всички, отишли си преди Него. И когато възкръсна, даде възможност на всички след Него да достигнат до спасението си, спазвайки Неговите заповеди, следвайки Неговото учение и слушайки своята съвест, която е Божият глас във всеки от нас. Няма Разпети Петък, в който да не капнат поне две-три капки дъжд, което свидетелства, че не само човеците, но и цялото творение скърби за смъртта на Божия Син. Има и още по-голямо свидетелство, че Разпнатият е бил Син Божий и е страдал несправедливо – това е свидетелството на Божигробския огън. Огън, който показва, че точно там е мястото, на което е било положено тялото на нашия Спасител, мястото, от което на третия ден Той е възръснал. Нека се молим усърдно, така щото и тази година Бог да прояви Своята милост към нас и изпрати невеществения благодатен огън. Да благослови Бог и ние да го посрещнем в този свят храм тържествено с камбанен звън, откъдето и свещениците от богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия да го вземат и разнесат, та християните навсякъде да можем да посрещнем възкресението Христово с това чудо, което всяка година Бог ни изпраща“.

Владиката преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията митрополит Николай и прикани през настъпващата нощ всеки да влезе в утихналото си сърце и да се подготви достойно за посрещане светлия ден на Христовото Възкресение.

05
Април
2018

Последование на 12-те евангелия в град Пазарджик

„Този, Който се облича със светлина като с дреха, стоеше гол пред съда и плесници приемаше по лицето от ръце, които създаде. Беззаконните люде приковаха на кръст Господа на славата. Тогава църковната завеса се раздра, слънцето се помрачи, като не търпеше да гледа оскърбяван Бога, пред Когото всичко трепери“.

В навечерието на най-тъжния в годината ден – Разпети петък, верният Божи народ се събира в храма, за да съпреживее отново тези най-срамни събития в историята на човечеството. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай неговият викарий – Константийският епископ Яков отслужи Последованието на 12-те евангелия в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С архиерея съслужиха прот. Боян Кочев и служащите в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев. Духовниците се редуваха при четенето на евангелските откъси, спомнящи последните часове от земния живот на Спасителя, неправедния съд над Него, униженията, побоя, Неговото разпъване и кръстна смърт.

След изчитане на петото поред евангелие епископ Яков и служащите с него изнесоха Христовото Разпятие. Това стана при траурното пеене на дълбокото по смисъл църковно песнопение: „Днес, виси на дърво Този, Който надвеси земята над водите; с венец от тръни се увенчава Този, Който е Цар на ангелите; в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци, плесница приема Този, Който в Йордан освободи Адам; с гвоздеи се приковава Женихът на Църквата; с копие се пробожда Синът на Дева. Покланяме се на Твоите страдания, Христе. Покажи ни и славното Твое възкресение!“.

Кръстът с разпнатия на него Спасител бяха поставени в центъра на храма. Всички сведоха глави пред величието на Голготската жертва, поклониха се и целунаха изпонаранените нозе на Христа и образите на тъгуващите Майка и любим ученик.

В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите и каза: „Всичко притихна – цялата природа, всяко дихание, човешката душа. Чухме тъжните събития в края на живота на нашия Господ Иисус Христос на земята. Чухме и Христовите думи: „Аз съм в Моя Отец, и вие сте в Мене, и Аз във вас. Който има заповедите Ми и ги пази, той е, който Ме люби“. Ако искаме да сме Христови, трябва да изпълним Неговите заповеди, трябва да не забравяме Неговия земен път, Неговия живот. Защото Той дойде с една едничка цел – да спаси погиналия човек. Той дойде и изпълни всичко, за да вървим и ние по Неговите стъпки. И всичко, което Той стори с човешката си природа, можем да сторим и ние. Затова и ние като Него да проявяваме смирение, послушание, да полагаме душата си за ближния, да носим своя кръст. Светата Православна Църква ни сочи и напомня този път - пътя на нашия Спасител. Тя не се е променила през тези почти 2000 години, защото и Божието слово не се е променило, и пътят към Царството Небесно не се е променил. Ето, че и душата ни притихна вътре в себе си, тишина обзе и зацари и на Небето, и на земята. Нека това чувство, което изпитваме тази вечер, да го запазим по-дълго в нас; да запазим и евангелския живот на Христа Бога, който чухме днес, за да можем чрез вярата си в Него да достигнем спасение на душите и телата си. Нека Господ влезе в сърцата и домовете ни и донесе Своя мир, който да цари между всички нас“.

05
Април
2018

Великденска работилничка в с.Мокрище

На 5 април 2018 година - Велики Четвъртък, при храм "Св. св. Кирил и Методий" в с. Мокрище беше организирана Великденска работилничка. Повече от 20 деца се отзоваха на поканата на отец Спас Дичев, председател на храма, презвитера Майя Дичева, учителката по "Религия" в местното училище "Св. Климент Охридски" презв. Милена Кочева и клисарката леля Мария да творят и украсяват, подготвяйки се за Празника на празниците - Възкресение Христово.

Преди да започнат работа, всички заедно се помолиха в храма с молитвата "Отче наш" и изпяха тропара "Богородице Дево". След това си припомниха евангелските събития, предхождащи Христовото възкресение, а също и откъде идва традицията да боядисваме яйца за Великден.

На всички деца бяха раздадени предварително сварени и боядисани яйца, а задачата на малките творци бе да ги украсят с въображение. Те ползваха разноцветни камъчета за лепене и техниката на декупаж. Децата изработиха и красиви кошнички, с които да занесат своите яйчица у дома си.

Великденската работилничка бе уважена и от кмета на село Мокрище г-жа Лиляна Хаджиева. Тя се зарадва на красивите неща, които децата бяха сътворили. Благодарим и на г-жа Диляна Дюлгерова от читалище "Република-1950" в селото за хубавите снимки.

<<  1 [23 4 5 6  >>