kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
09
Февруари
2020

Архиерейска света Литургия в храм "Св. Троица" с. Братаница

В ✝ 16 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Митаря и Фарисея, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи архиерейска света Литургия в храм "Света Троица" с. Братаница. С него съслужиха прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Димитър Пеев и дякон Николай Ангелчов.

Преди началото на светата Литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието за благословение на жителите на селото.

Богомолците съмолитстваха с духовниците за духовно и телесно здраве и спасение на всички верни християни. Всички изповядаха вярата си и участваха с едни уста в песнопенията на богослужението.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво.

В края на службата владиката благодари на Бога, че удостои да се съберем в прегръдката на храма, където да възнесем молитвите си към Него. Той обърна внимание на евангелската притча от светата богослужба и на това, че оправдан си отиде не изпълненият с гордост и виждащият чуждите грехове, а този, който виждаше собствената си греховност и се каеше за нея. Епископ Яков припомни, че именно поради гордост и първият от ангелите – Денница, беше изпъден от ангелското войнство и сега към нея скланя и всички човеци. И ако тази гордост, която е и най-големият грях, изпълва сърцата ни, хората ще разпознаят нашето лицемерие и ще бягат от нас. Обратно, ако виждат добрите ни дела, те ще повярват в нашия Небесен Отец и сами ще се превърнат в светилници. Към това призова владиката, всеки да види греховете си и да се разкая за тях не само с уста, но и със сърцето си.

Особено Божие благословение беше за енориашите и това, че на прага на Великденския пост, когато започват в богослужението да се включват и великопостните песнопения, на храма бяха дарени две нови св. Плащаници, пред които на Разпети петък богомолците да отправят своите молитви към жертвалия се за нас Агнец Божи.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на Пловдивска света митрополия - митрополит Николай над отец Димитър и неговото паство.

Отец Димитър поднесе на владиката прекрасен букет с цветя и хлебна пита, която енориашите бяха приготвили специално за своя архипастир. Той благодари на архиерея за неговата всегдашна любов и подкрепа към енорията на храм „Св. Троица“ и изказа най-топлите чувства, които всички питаят към своя архиерейски наместник.

Празникът завърши с многолетствие, което изпяха всички присъстващи.

02
Февруари
2020

Сретение Господне в град Пазарджик

"Радвай се, благодатна Богородице Дево, защото от тебе изгря Слънцето на правдата, Христос - нашият Бог, просвещаващ намиращите се в тъмнина. Весели се и ти, старче праведни, приел в обятията си Освободителя на нашите души, даряващ нам възкресение" (тропар на празника)

Тези боговдъхновени слова описват радостта от срещата на праведния старец Симеон, наречен Богоприимец, дошъл по вдъхновение Божие в старозаветния храм, с Богомладенеца Иисус Христос, донесен от своята свята Майка и свети Йосиф Обручник в четиридесетия ден от Неговото Рождество – събитие, записано в Евангелието от свети апостол и евангелист Лука.

В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи архиерейска света Литургия в катедралния храм "Успение Богородично" в града. С него съслужиха прот. Боян Кочев, служащият в катедралата свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе и монахиня Домника.

Вдъхновени като Симеон от същия Свети Дух, верните християни дойдоха от рано в храма и молитстваха с духовниците в тайнството на светата Литургия, благодарейки и възхвалявайки Бога за срещата си с Него, докоснал сърцето на всекиго от нас и наставил стъпките ни към новия Ноев ковчег – светата Православна църква, превеждаща вярващите през бурното житейско море до тихите пристанища на Христовия мир. На службата присъства кметът на Община Септември г-н Марин Рачев.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В своето слово в края на службата епископ Яков честити великия празник на присъстващите. Той разказа живота на праведния старец Симеон, който превеждал старозаветните писания и се усъмнил, че Девица може да зачене и да роди и, мислейки, че текстът е сгрешен, решил да поправи думата, но явилият му се ангел не само потвърдил истинността на тези думи, но свидетелствал, че старецът ще дочака изпълнението на това пророчество. И наистина свети Симеон доживял дълбока старост, достигайки повече от триста години живот и се удостоил да прегърне Младенеца, роден от Девица и да засвидетелства, че това е именно Синът Божи, че това е Онзи Месия, за Когото се говори в Стария Завет и когото евреите очаквали. Архиереят призова и ние с радост широко да отворим сърцата си и срещнем там Христа, да Го поканим вътре да вечеря с нас, да изповядаме вярата не с устата и думите, а със сърцата и делата си, та като видят човеците делата ни, да познаят, че сме Христови и да повярват в нашия Господ, достигайки своето спасение. Такава чиста, неподправена, нелицемерна вяра благопожела владиката Бог да дарува на всички нас по молитвите на света Богородица.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички.

Празникът завърши с многолетствие.

29
Януари
2020

Опело на отец Костадин Сталев

На 28 януари 2020 г. на 75-годишна възраст след дълго боледуване се престави в Господа свещеник Костадин Костадинов Сталев, дългогодишен енорийски свещеник в храм „Св. Варвара“ с. Варвара.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай на 29 януари опелото бе отслужено от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в храм "Св. Варварас. Варвара. В съслужение с него бяха свещеници от Околията, дошли да се опростят със своя събрат и да изпросят от Бога прощение на греховете му. Много от жителите на селото дойдоха да се опростят и изпратят в последния му земен път своя дългогодишен пастир.

След опелото епископ Яков разказа свои спомени от годините му в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“, където с отец Костадин са учили заедно. Той описа кротостта и мъдростта на отеца, с които той още като ученик в паралелния курс на семинарията е подкрепял и напътствал своите съученици. Владиката призова Утешителя Дух Свети да изпрати Своята небесна утеха над близките на покойния свещенослужител и енориашите на храма.

Отец Костадин е роден на 29 май 1945 година в град Пазарджик. Завършва паралелния курс на Софийската духовна семинария през 1988 година и на 26 декември 1990 година е ръкоположен в свещенически сан от блаженопочившия Пловдивски митрополит Арсений. От есента на 1991 година е назначен на енорийска служба в храм „Успение Богородично“ с. Ветрен дол, а от 1 април 1999 година е назначен за председател на храм „Св. Варвара“ с. Варвара, където полага душата си за Христовото стадо.

Бог да прости Своя служител и го приеме в Небесното Си Царство!

28
Януари
2020

Престави се в Господа свещ. Костадин Сталев

о. Костадин Сталев-1

На 28.01.2020 г. се престави в Господа
 
свещеник Костадин Сталев,  дългогодишен свещеник в храм "Св. Варвара" с. Варвара.
 
 С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай
 
опелото ще бъде отслужено от Константийския епископ Яков
 
на 29.01.2020 г. от 12.00 часа
 
в храм "Св. Варвара" с. Варвара.
 
Бог да прости Своя верен служител и го приеме в Небесното Си Царство!

 

<<  1 [23 4 5 6  >>