kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
07
Юни
2017

Концерт за народни песни и танци по повод "180 години църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик"

На 7-и юни 2017 година в Драматично-куклен театър „Константин Величков“ гр. Пазарджик се проведе концерта за народни песни и танци. Това беше поредната проява, организирана от Архиерейско наместничество гр. Пазарджик и църковното настоятелство при храм „Успение Богородично“ град Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай по повод 180-та годишнина от построяването на пазарджишката катедрала.

При откриването на концерта с приветствие към епископ Яков и жителите на града се обърна кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов. Той отчете изключителното значение на този храм за миналото и бъдещето на града и завърши: „Нека пазим оставеното ни от нашите предци наследство и го съхраним за тези след нас. Храм „Света Богородица“ е нашият храм, защото няма пазарджиклия, чиято история да не е свързана с него. Знаем в какви времена и с какви саможертви е построена тази прекрасна църква. Всеки е дал по нещо от себе си според възможностите и силите си. Наш дълг е да продължим да се трудим за доброто на града и неговите жители. Но освен материалното, което съградим и опазим, да съхраним и духовното наследство на българския народ – християнската вяра, морал и традиции“.

В разнообразната програма взеха участие десетки изпълнители на различна възраст от населените места на Пазарджишка духовна околия. Първи на сцената се появиха артистите на професионалния Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик” с главен художествен ръководител Атанас Чолаков, диригент на оркестъра Цанко Ненков, диригент на хора Иванка Паунова и хореограф Костадин Низамов, които изпълниха „На мегдана – тракийски танци” по музика на Цветан Цветков и хореография на Петър Димитров.

След тях децата от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Елица” при Общински център по фолклор гр. Пазарджик с главен художествен ръководител Маргарита Караджова и хореограф Костадин Низамов изпълниха танца „Дражевски игри” по музика Петьо Кръстев и хореография на Костадин Низамов.

Представителен танцов състав „Чудесия” към Младежки дом гр. Пазарджик с главен художествен ръководител Таня Димитрова зарадваха публиката с прекрасното си изпълнение на танца „У нашенско”.

Бурни овации съпровождаха изпълненията на Детски народен хор „Песнопойче” при Народно читалище „Христо Ботев-1897 г.” гр. Пазарджик с диригент Георги Иванов, които изпълниха три песни: „Тебе поем” с автор Добри Христов, с което ни върнаха в миналото и показаха как нашите предци с едно сърце и една уста са изпълнявали молитвените песнопения на светата Литургия, „Бойку Русанка думаше” с автор Георги Иванов и „Ерген деда” с автор Петър Льондев.

След тях на сцената се появи колоритния състав на Вокална формация „Деница” при Народно читалище „Република-1950” с. Мокрище с ръководител маестро Иванка Илиева, които изпълниха песните „С тамбури дрънкат” - обработка Евстати Евстатиев, „Мама Янчица посгоди” - обработка Атанас Илиев и „Я изгрей слънце” - обработка Атанас Илиев. Във формацията се открои и участието на кмета на селото г-жа Лиляна Хаджиева.

Изпълнителите от Фолклорен танцов ансамбъл „Загоровче” гр. Септември зарадваха всички със сърцатата си и всеотдайна игра.

Изключително впечатляващо беше изпълнението на Състав за автентичен фолклор гр. Ветрен с ръководител Димитър Дишков, които акапелно изпълниха „Забляло ми агънце”, „Сред селото на мегдана” и „Отишла е бяла Яна”.

След тях концертът продължи с изпълнението на Представителен танцов състав „Детство” при Общински детски комплекс гр. Пазарджик с главен художествен ръководител Елена Тетева, които изпълниха „Тракийски танц”.

Празникът завърши с изпълнението на Представителен танцов състав „Чавдар” при Младежки дом гр. Пазарджик с ръководители Иван и Рени Андрови, които изпълниха „Тракийски камерен танц” и „Пазарджишка сюита” по хореография на Борис Ганчев.

Дълги и сърдечни аплодисменти съпровождаха цялата вечер. Публиката остана очарована от красотата и разнообразието на българския фолклор.

В края на концерта епископ Яков се обърна към изпълнителите и гостите на концерта и каза: „Велик е Господ и чудни са Неговите дела, че в днешния ден Той ни откри какво безценно богатство има България. Благодаря на всички ръководители на съставите, които веднага и с радост откликнаха на нашата покана да покажат своя труд в чест на Света Богородица. Скъпи участници, днес вие танцувахте за Майката Божия, затова я моля тя да ви приеме под своя покров и ви пожелавам със същата сърцатост да продължавате на играете, защото това е България. И докато младите хора пазят нашите традиции, нашите обичаи, то България никога няма да загине. Бог ще бъде с вас, тъй като вие правилно сте употребили таланта, който Той ви е дал. На всички гости пожелавам душеспасителни дни, да погледнем в сърцата си и ги очистим от злото в нас, да показваме повече доброта, да виждаме богатствата на нашата Родина и да се стремим да ги оценяваме и опазваме“.

07
Юни
2017

1 юни: Послания към всички деца по света

Участници от трите училища в детския спортен празник в Баткунския манастир написаха послания към всички деца по света по случай 1 юни - Международен ден на детето. Те бяха следните:

"Нека има мир и любов за всички деца по света!" гр. Септември

"Пожелаваме на всички деца по света да са живи и здрави, с много късмет и обич!" гр. Ветрен

"Господи Иисусе Христе, помилвай нас! Приеми посланието от училище "Никола Вапцаров" да са живи и здрави децата от Варвара."

След като бяха прочетени, посланията полетяха с балони в небето. С тях децата ни показаха, че колкото и малко да е детското сърце, в него се побира любовта към целия свят.

07
Юни
2017

1 юни: Теглене на въже

Може би най-много емоции на спортния празник предизвика дисциплината Тегленето на въже. Тя се проведе в две части - за момичета и момчета, като двубоите следваха по вече изтегления жребий за футбола. Участваха по 5 момчета и 5 момичета от отбор. Всички останали деца окуражаваха с викове и аплодисменти своите връстници.

След първите шест тегления отборите завършиха с абсолютно равен резултат - всеки от тях имаше по две победи и и две загуби. Тази дисциплина се оказа най-оспорвана и силите бяха разпределени равностойно. За да се излъчи победител, се определи ново теглене - с по 6 състезатели от отбор: 3 момчета и 3 момичета. Тук белите успяха да надделеят и с общи усилия на смесения отбор постигнаха 2 победи. Участниците от Варвара спечелиха второто място с 1 победа, а на трето място остана отборът на Ветрен.

След силната задружна игра всички деца бяха радостни, независимо от класирането.

 

07
Юни
2017

1 юни: Щафета

Състезанието по щафетно бягане се проведе в две части - за момичета и за момчета. Всеки отбор излъчи общо по петима бегачи - 2 момичета и 3 момчета. Участниците трябваше да приемат и предадат успешно червено флагче, като пробягат дистанцията от 50 метра (две дължини по 25 метра). Два хронометъра засичаха точното време.

Първи стартираха момчетата от отбора на Септември. Справиха се за 32 секунди. След тях момчетата от Ветрен финишираха за 30,9 секунди. Трети бяга отборът на Варвара за 32 секунди. В същата подредба се състезаваха и момичетата, като се справиха съответно за 20 секунди белите, 21,4 секунди зелените и 21,2 секунди червените.

След сумиране на резултатите финалното класиране беше определено - на първо място отборът на гр. Септември с общо 52 секунди, на второ - на Ветрен с 52,3 секунди, а на трето - на Варвара с 53,2 секунди. Всички деца се справиха отлично, за което говорят близките резултати. Те бяха горещо аплодирани и окуражавани от своите съотборници. Епископ Яков награди участниците в дисциплината щафетно бягане с футболна, волейболна и баскетболна топка.

07
Юни
2017

1 юни: Творческа задача

В дисциплината за творчество и сръчност отборите избраха по трима състезатели.  Задачата тази година беше участниците да изработят кръст или орнамет като използват квилинг техника (навиване на лентички в изящни форми). Те имаха на разположение три модела, които да им помогнат с идеи как могат да се комбинират различни детайли. Материалите за работа бяха бели картонени лентички, лепило, ножица и шиш за навиване на квилинг, както и по няколко готови навити елемента, които да им послужат за начало.

Времето за работа беше определено на 30 минути. Участниците подходиха много старателно към задачата, но бяха притиснати и от ограничението за време.Отборите избраха различни стратегии - докато едните първо аранжираха елементите и едва тогава пристъпиха към лепене, други лепяха и изработваха още детайли, като развиваха идеята си в движение.

След предаване на работите комисия се зае да определи класирането. Бяха поканени и директорите и представители на училищата. На първо място единодушно бе избрана творбата на белите състезатели от Септември, които бяха аранжирали красив кръст. На второ и трето място, с изящни детайли, бяха класирани червените и зелените.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>