kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
06
Август
2017

Преображение Господне в село Ковачево

На 6-и август всяка година Светата Църква съпреживява отново и отново дивното събитие на Господнето Преображение, когато всеки християнин пристъпва в Божия дом и изповядва заедно с апостолите: "Наставниче, добре ни е да бъдем тука".

С благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи архиерейска света Литургия в храм „Св. Георги“ с. Ковачево, общ. Септември. В съслужение с него бяха секретарят на Наместничеството прот. Боян Кочев и председателят на храма прот. Атанас Кънев.  

Много жители и гости на селото, начело с кмета на Община Септември г-н Марин Рачев посрещнаха архиерея и взеха молитвено участие в светата служба, като с едно сърце и една уста изповядаха "Символа на вярата" и казаха Господнята молитва "Отче наш...". Голяма част от тях се бяха подготвили с пост и покаяние и пристъпиха със страх Божий към светите Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

В края на литургията епископ Яков се обърна към председателя на храма и му благодари за усърдието и ревността, които проявява, идвайки да служи само броени дни след прекарано тежко сърдечно заболяване. Владиката се обърна към народа и каза: "Голяма е радостта ми всеки път, когато идвам да служа в това малко кътче от богоспасаемата ни околия, защото винаги го намирам изпълнено с хора, които отправят своята молитва към Бога. Голяма е радостта на всеки духовник да види храма изпълнен с причастници, които са постили телесно и духовно и сядат на Господнята трапеза, за да усетят колко благ е Бог. Нека винаги, когато идвам, да ви намирам в същата духовна бодрост, да виждам същата спасителна вяра и упование на Бога. Нека Преобразилия се днес на Тавор преобрази и нашата закоравяла от греховност душа и тя да стане достойна, когато излезе от тялото, да чуе заветните думи: "Днес ще бъдеш с Мен в рая!".

Прот. Атанас Кънев благодари на владиката за всегдашната му подкрепа, която той оказва на свещениците от околията и техните паства. От името на жителите на селото и в знак на признателност кметът на Община Септември г-н Рачев поднесе на архиерея прекрасен букет с цветя.

След службата беше благословен рибен обяд, даден лично от г-н Рачев за благоденствието и добруването на жителите на Общината.

29
Юли
2017

Архиерейски богослужения в град Смолян

На 28-и и 29-и юли по повод храмовия празник на църква "Св. свщмчк Висарион Смоленски" в град Смолян с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай бяха отслужени празнична вечерня с петохлебие и съборна архиерейска света Литургия. Богослуженията бяха възглавени от Знеполски епископ Арсений - първи викарий на митрополита. В съслужение с него бяха Константийският епископ Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит, йеромонах Матей от Руската Православна Църква, духовници от Смолянска духовна околия и Пловдивска епархия. Архиереите донесоха частиците от одеждите на Божията Майка за благословение на жителите и гостите на града.

Източник: Пловдивска света митрополия

27
Юли
2017

Архиерейско богослужение за празника на св. Пантелеймон в Хисаря

На 27 юли по повод храмовия празник на църква "Свети Пантелеймон" в град Хисаря с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна архиерейска света Литургия. Тя беше възглавена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий - игумен на Троянската света обител „Успение Богородично” в съслужение с викарните епископи на Пловдивския митрополит Знеполски Арсений и Константийски Яков.

Източник: Пловдивска света митрополия

23
Юли
2017

Пазарджик посрещна одеждите на Света Богородица

В истинско духовно тържество се превърна днешният неделен ден за жителите и гостите на град Пазарджик. Те се удостоиха с великата Божия милост да посрещнат дивни светини – част от ризата и покрова на Пресвета Богородица. Те бяха донесени от Русия за празника на митрополитската катедрала "Св. Марина" в гр. Пловдив по покана на Пловдивския митрополит и с благословението на Негово Светейшество Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослoв”.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай одеждите на Божията Майка бяха донесени в катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений – първи викарий на митрополита. Владиката възглави и празничната архиерейска света Литургия. С него съслужиха Константийският епископ Яков – втори викарен епископ на Пловдивския митрополит, йеромонах Матей от Руската Православна Църква, съпровождащ светините в България, свещеноиконом Добромир Костов – Епархийски духовен надзорник, секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, свещеноиконом Петър Каръков, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик, прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик и енорийските свещеници свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров. Молитвено участие в службата взеха свещ. Сидер Димов, енорийски свещеник в храм „Св. Параскева“ гр. Пазарджик и служащите в катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Максим Ничев.

По време на причастния Преосвещения епископ Арсений се обърна към изпълнилия храма богомолен народ с боговдъхновено слово върху днес четеното литургийно свето Евангелие. Накрая викарният епископ преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Празникът беше уважен от кмета на Община Септември г-н Марин Рачев, омбудсмана на Пазарджик г-н Георги Шопов, кметове на населени места, многообщественици и жители на града. През целия ден опашката от поклонници пред светините не секваше. На всеки един от тях беше раздадена иконка на Света Богородица „Всецарица“. Всички прекланяха главите и сърцата си пред Божията Майка и отправяха своите горещи молитви за нейното ходатайство пред Бога.

Снимки: Пловдивска света митрополия
22
Юли
2017

Заупокойна света Литургия и панихида за епископ Дионисий в катедрален храм "Успение Богородично"

Продължават честванията по повод 180 години от построяването на катедралната църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик.

През месец юли се навършват 190 години от кончината на предишния епископ, служил в храма - Агатоникийския епископ Дионисий. Той се преставя пред Господа на 21-и юли 1827 година и е погребан в параклиса "Св. Архангели", намиращ се в катедралата.

По този повод и с благословението на Пловдивския митрополит Николай на 22-и юли в храма Константийският епископ Яков – втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи заупокойна архиерейска света Литургия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в храма свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев и свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката.

След литургията владиката прикани всички да се съберем около гроба на епископ Дионисий, където да измолим от Бога упокоение за душата му и завърши: „Във вчерашния ден се навършиха 190 години от преставянето пред Господа на преосвещения пазарджишки епископ. По Божия воля и въпреки недостойнствата ми, съм поставен да продължа неговото дело. Всеки, който се запознае с живота на владиката, ще разбере колко достоен архипастир е бил той. През време на атеистичния режим гробът му е разкопан и тленните му останки са откраднати. Никой не знае къде е положено тялото му и дали въобще е положено някъде или е било поругано. Но Бог поругаван не бива и слава Богу, частици от него са останали скрити от кощуниците и сега са поставени на своето място, за да ни напомнят, че епископ Дионисий е бил наистина с нас и да ни свидетелстват за неговото велико дело. Нека помолим Бог да дарува на Своя служител опрощение на греховете и вечен покой“.

Всички се отправиха към параклиса, където на гроба на епископа беше отслужена панихида. Гробът беше открит за първи път след укрепването му и поставянето на стъклена витрина. Той е един от малкото запазени, където може да се види древната традиция на погребение на архиерей в седнало положение. След помена на присъстващите беше раздадено и кратко животоописание на покойния владика.

Епископ Яков обяви и решението на Църковното настоятелство в параклиса „Св. Архангели“ да бъде обособено място с кутия за писма. На нея е поставена специално изписана икона на свети Серафим Софийски Чудотворец. Търсещите молитвеното ходатайство на светеца ще могат да му пишат своите писма, които да пускат в кутията. Тя ще бъде отваряна периодично и писмата ще бъдат отнасяни до гроба на светеца в гр. София.

Накрая владиката прикани всички да се съберем в утрешния ден, за да посрещнем великите светини – част от ризата и покрова на Божията Майка. Той каза: „Света Богородица винаги ни засвидетелства своята благодатна закрила над богоспасаемия ни град. Тя пожела да потвърди това с идването си сред нас. Тези светини идват за първи път в града ни, може би и за последен. Нека се възползваме от даруваната ни възможност да преклоним главите си пред такива велики светини и се помолим усърдно за нас, за нашите предци и за нашите наследници“.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>