kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
27
Март
2018

ПРЕДСТОЯЩО: Боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик

Zurkva sv.BogorodicaВ духа на християнската традиция всяка година на Велики четвъртък се боядисват червени яйца – символ на Христовото Възкресение.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при катедрален храм „Света Богородица“ организират боядисване на Великденски яйца от  деца.

Събитието ще се състои на 5 април от 09:30 часа в градинката на църква „Света Богородица“ гр. Пазарджик.

Яйцата са дарени от боголюбиви християни. Те ще бъдат боядисани от децата, подпомогнати от църковните настоятели, презвитéрите и учители по Вероучение.

Velikdenski jaizaВеликденската работилница ще приключи своята работа в 12:00 часа. В 12:30 часа  яйцата ще бъдат занесени за благословение на живеещите в Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ гр. Пазарджик.

Каним всички деца и техните родители да се включат в доброто начинание, за да зарадваме нашите баби и дядовци с вестта за настъпващото Христово Възкресение.

27
Март
2018

ПРЕДСТОЯЩО: Великденски концерт на децата от Детска градина "Валентина Терешкова" гр. Пазарджик

Valentina TereshkovaНа 30 март 2018 г. от 17.00 часа в зала "Маестро Г. Атанасов" гр. Пазарджик ще се проведе Великденски благотворителен концерт на децата от Детска градина "Валентина Терешкова" гр. Пазарджик.

Официални гости на тържеството ще бъдат Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков, викарий на Пловдиския митрополит Николай и архиересйки наместник на Пазарджишка духовна околия, придружен от свещеници от Околията.

Събраните средства ще бъдат дарени за лечението на Димитър Борисов Ганев.

Приканваме боголюбивия народ да подкрепим доброто начинание.

25
Март
2018

Свето Благовещение - храмов празник в с. Црънча

„Архангел Гавриил, предстоящ пред Божия Престол и винаги съзерцаващ непристъпната Божествена Слава, когато дойде времето за избавление на човеците, получи повеление от Господа: бъди служител на страшното чудо и съкровеното тайнство; а Аз, воден от Своето милосърдие, ще сляза, за да потърся заблудения Адам. Иди в град Назарет, където живее Отроковицата Мария, за да видиш прелюбезната красота на девството. Иди при този одушевен Божи Кивот, при второто Небе на земята. Иди в Тази Обител на Моето въплъщение и Й възвести за Моето нетленно пришествие от Нея, но внимавай да не смутиш и изплашиш душата на Девата, за да бъде Твоето благовестие в радост, а не в печал. Пристъпи кротко към Нея, и първият ти глас да Й донесе радост, и Й кажи така: радвай се, благодатна!”(Акатист на свето Благовещение).

На 25 март, в деня на светото Благовещение, когато светът празнува ”началото на нашето спасение и явяване тайната от вечност”, когато „Синът Божи, Син на Дева става, и Гавриил благодатта благовествува” своя храмов празник отбеляза едноименният храм в пазарджишкото село Црънча, разположено в полите на Родопа планина. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от неговия викарий Константийския епископ Яков. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев и председателят на храма свещ. Иван Зяпков. Молитвено участие в службата взе свещ. Димитър Попов, председател на храм „Успение Богородично” в съседното село Паталеница.

Много жители на селото, начело с кмета г-н Евгени Атанасов, се събраха в дъждовния ден в дома Божи, за да измолят от Бога благоденствие и мир за селото.

В края на службата епископ Яков честити на всички празника и благопожела вярата, надеждата и любовта Божия винаги да изпълват техните сърца. Владиката разказа евангелските събития на благата вест, която свети архангел Гавриил донесе на девицата Мария, а чрез нея и на целия свят и завърши: „Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените!” – така се обърна пратеникът Божи, за да засвидетелства, че утробата на Мария е придобила такава благодат, че единствена тя може да вмести в себе си Невместимия. Толкова велика застъпница пред Бога имаме в лицето на света Богородица. „Ето, Господи, Твоята рабиня – нека ми бъде според волята Ти!” - отговори тази, която целия си живот бе посветила в служение Нему, която във всичко беше покорна на своя Бог. Братя и сестри! Като погледнем своя живот и този на Майката Божия, какво ще видим? Тя пребиваваше в пост, молитва и ръкоделие. Ние не постим, рядко се молим, нямаме ръкоделие, дори забравихме труда като добродетел. Ако пък вършим нещо от това, ние се изпълваме с гордост и превъзнасяме себе си, като че ли сме сторили нещо велико. Каквото и да сторим, гледаме човеците да ни видят и похвалят: ”Ето, той пости, той ходи на църква!”. Не към това трябва да се стремим, братя и сестри, нищо не трябва да правим за показ. През целия си живот света Богородица пребъдваше в смирение. Ние, които искаме да сме Божии чада, трябва именно със смирението, търпението, вярата, любовта и всички останали добродетели, които украсяваха душата на девицата Мария, да се стремим да украсим и своята душа. Защото тогава и ние като нея ще се покажем благоприятни пред лицето на нашия Спасител - Господ Бог Иисус Христос. Лукави са дните, в които живеем. Доброто се счита за зло, злото се показва във вид на добро. Отвсякъде ни осмиват и се опитват да ни спрат да постим, да се изповядваме, да вършим добри дела. Какво срамно има в това да идем в дома Божий, да застанем пред Бога и да кажем „Господи, съгреших!”. Защото така показваме, че знаем кое е добро и кое зло, че сме осъзнали греха си и се разкайваме за него. Нека не спираме да се молим. Защото ако си легнем, след като сме се помолили, и нощес Господ вземе душата ни, ще можем да Му кажем: „Господи, цял живот исках да служа на Тебе! С молитва ставах, с молитва лягах, с молитва започвах работата си и Ти ме намери след като Те бях призовал в молитвата си". Нека следваме примера на света Богородица и да кажем: Господи, ние сме недостойни човеци, но Ти като милостив Бог прости греховете ни и нека всичко бъде по Твоята воля”.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя и енориашите на храма.

23
Март
2018

Малко повечерие с целия Акатист на пресвета Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

О, всевъзпявана Майко, която си родила най-святото от всички светии Слово! Като приемаш сегашното приношение, избави от всяка напаст и изтръгни от бъдещата мъка всички, които ти викат: Алилуия!“

С този кондак завършва чудният акатист, посветен на света Богородица, който събира вярващите всеки петък от Великия пост в храмовете на Светата Православна Църква, за да отдадат почит на най-великата застъпница за човешкия род. Призовавайки към радост Владичицата, вярващите в нейното майчинско застъпничество с чувство на признателност призовават и всички останали хора също да се радват, защото именно с появата на Богоматер в света изгрява спасението за всичко съществуващо в него!

В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужено Малко повечерие с целия Акатист на света Богородица. Богослужението беше възглавено от Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йордавон и прот. Боян Кочев и енорийските свещеници в храма свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев.

Верният Божи народ отново се събра под купола на храма и заставайки пред чудотворния образ на Божията Майка с възторжени песнопения възпя нейната девствена чистота. Всички молеха светата Дева да простре своя небесен покров над тях и техните близки и никога да не престава да ходатайства пред нейния Син.

Епископ Яков прочете четирите части на акатиста, а заедно с него всички пееха „Радвай се, Невесто неневестна!“. Прекланяйки главите и коленете си пред по-светлата от херувимите и по-чтимата от серафимите“ , духовници и миряни изпросиха непобедимото й застъпничество, за да бъдат „избавени от всяко лукаво внушение и от всякаква беда и да се запазят невредими от всяко гневно дяволско нападение“. По традиция след акатиста епископ Яков благослови принесените хлябове, измолвайки от Бога милост и благодат за принеслите ги и техните сродници.

В края на повечерието владиката се поклони и целуна светите икони, след което се обърна към народа и благодари на Бога, че ни удостои отново да възхвалим Неговата свята Майка. „И песни, по брой равни на морския пясък, да принесем - каза владиката, - пак не можем да я възпеем достойно. Винаги благодаря на света Богородица, че гледа милостиво на Пазарджишка духовна околия, че ни пази и закриля от всяко зло. Свидетели сме как тя проявява особена закрила към вас, които пребивавате неотстъпно в храма и се молите не само за себе си, но и за своите домове, и за всички хора. Нека никога не отстъпваме от нея и я призоваваме непрестанно в молитвите си. Всички сме изпитали нейната помощ, всеки може да свидетелства за нейната чудодейна сила. Няма християнски дом без нейния образ, няма случай да застанем на молитва и да не призовем и нея като наша небесна Майка. И тя винаги откликва и се отзовава на молбите ни – знаете, че нейният трон на Небесата почти винаги е празен, защото тя предпочита да слезе на земята и да пребъдва сред нас, помагайки ни в нужди, подкрепяйки ни в немощи и утешавайки ни в скърби. Затова, братя и сестри, колкото и да сме съгрешили, колкото и мъка да има в сърцето ни, никога не бива да се отчайваме. Защото света Богородица бди над нас, моли се за нас, закриля ни и ни пази. Нека и занапред тя бъде неотстъпна наша застъпница и отрада. И когато ние, като добри християни, изпълним своето призвание и обикнем Бога и ближния, тогава самата тя ще слезе от Небесата, за да придружи нашата душа при настъпването часа да отидем при нашия Небесен Отец. Тогава тя ще разчисти пътя ни нагоре, ще прогони невидимите ни засега врагове, за да можем безпрепятствено да продължим да служим на нейния възлюбен Син и на Небето. Това е нашата цел, това е нашата вяра. Нека винаги да бързаме под нейния покров и тя ще бъде винаги до нас“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички присъстващи.

23
Март
2018

Беседа с учениците от Професионална гимназия по икономика и мениджмънт гр. Пазарджик

На 23 март в Професионална гимназия по икономика и мениджмънт гр. Пазарджик се проведе беседа по Български език и литература на тема: „Животът и Възкресението на Иисус. Принципи на християнските нравствени норми“. По покана на ръководството на гимназията гости на учениците от 9 А и 9 В клас с преподавател по предмета г-жа Донка Куртакова бяха Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит Николай и секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев. Заместник-директорът г-н Сашо Йорданов поднесе подаръци на скъпите гости от името на екипа и учениците на гимназията.

В началото на урока четирима ученици от двата класа пресъздадоха библейските събития, свързани с земния живот и Кръстната смърт на нашия Господ Иисус Христос. С помощта на мултимедия презентацията впечатли техните съученици и даде основа за беседата, която се проведе след това. От своя страна епископ Яков надгради темата, преразказвайки старозаветните събития за сътворяването на човека и грехопадението и как след изгонването на нашите праотци Адам и Ева от Рая се наложи Единородния Божи Син да приеме човешка природа и да слезе дори до дълбините на ада, за да изведе от там праведниците и да отвори за всички райските двери.

Учениците имаха възможност да зададат своите въпроси. Беседата се превърна в спонтанна дискусия за смисъла на човешкия живот, за същността на греха и последствията от него, за нравствените ценности и отговорността, която всеки носи за своите постъпки. Епископ Яков призова младите хора да не се срамуват да вършат добро, да признават грешките си и при всяка трудност в живота си да прибягват към Бога и Неговата Света Църква, където ще намерят изход от всяка ситуация, колкото и безнадеждна да изглежда тя.

В душите на всички, участвали и присъствали на този задушевен разговор, остана тихата духовна радост от съвместното общуване. Младежите бяха удовлетворени, че имат възможност да зададат своите въпроси на свещенослужители. От своя страна духовниците усетиха нуждата от общение с Бога, която всеки млад човек носи и въпросите, които всеки от тях има, но невинаги намира на кого да ги постави. И в едните, и в другите остана надеждата, че това е тяхната първа, но не и последна среща.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>