kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
01
Ноември
2018

Кампания „Деца преписват „История славянобългарска“ в гр. Септември

На 1 ноември – Деня на народните будители в гр. Септември бе поставено началото на кампания по препис на „История славянобългарска“ на св. Паисий Хилендарски. На този ден Константийски епископ Яков с молитва благослови това родолюбиво начинание на децата, събрани в храм „Св. свщмчк Харалампий“. В молитвено съслужение бяха председателят на храма прот. Йордан Василев, свещениците Николай Генев и Любомир Чавдаров. На официалното откриване присъстваха и г-н Марин Рачев, кмет на Община Септември, зам. кмет инж. Явор Митев, председателят на Общински съвет Кирил Тодорин, представители на управленския екип в администрацията, Лилия Стойкина, директор на Дирекция "Хуманитарни дейности, образование и култура", Христина Тодорина, директор на ЦПЛР-Детски комплекс, директори и учители от общински училища, читалищни дейци и др. След това владиката написа първото изречение в книгата и примера му последваха много от дошлите в църквата гости.

Инициативата е на децата от клуб „Християнско изкуство“ при ЦПЛР-Детски комплекс, гр. Септември и се организира със съдействието на Община Септември. Учениците изработиха ръчно голяма книга за препис с кожена подвързия и специално състарени листове хартия, а вътре изрисуваха икона на св. Паисий и красиви златни орнаменти. Децата с голяма радост и желание се включват в това патриотично дело, оставяйки своите имена в историята също като българите, преписвали тази ценна книга в миналото и така продължават завета на св. Паисий Хилендарски – „Преписвайте тая историйца и пазете я да не изчезне!“

В кампанията ще вземат участие учители и ученици на училищата от Община Септември. След това ще дойде редът на читалищата, а накрая възможност да се включат в преписът ще получат членовете на Общинския съвет и служителите в общинската администрация. 

Крайният срок за преписване на книгата е 1 май 2019 г. Всички училища, участвали в кампанията, ще получат грамоти и награди на тържествен концерт по повод 24 май в гр. Септември. А готовият препис ще бъде дарен за съхранение в църковната библиотека на храма.

28
Октомври
2018

Архиерейска света Литургия в храм "Св. Троица" с. Братаница

В ✝ 7 Неделя след Неделя подир Въздвижение с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи архиерейска света Литургия в храм "Света Троица" с. Братаница. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие взеха председателят на храма прот. Васил Спасов и прот. Атанас Кънев, председател на храм "Св. Димитър" в съседното с. Звъничево.

Жителите на селото посрещнаха своя архипастир с букети градински цветя, дарени му в знак на благодарност за подкрепата в трудните за тях моменти.

Преди началото на светата Литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието, което енорияшите при храма бяха подготвили специално за своя болящ пастир отец Васил.

Изпълненият с народ храм се молеше усърдно с духовниците за Божията милост над жителите на селото и своите близки. Всички изповядаха вярата си и участваха с едни уста в песнопенията на богослужението.

В края на службата епископ Яков преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на Пловдивска света митрополия - митрополит Николай над отец Васил и неговото паство. Владиката благодари на Бога, че го удостои отново да дойде и да служи в този дом, посветен на Светата Единосъщна и Неразделна Троица. Той припомни силната вяра на кръвоточивата жена, за чието излекуване бе припомено в неделното свето евангелско четиво и завърши: „Жената си отиде от Господа изцерена не само телесно, но преди всичко духовно. Тя стигна до познание на Истината – Христос Бог и така получи здраве на тялото и душата. Когато се докоснем до Бога, Той изпълва сърцата ни с любов и вяра, облагородява ги и в тях вече няма място за болестта на греха. Затова и ние да бързаме да се допрем до нашия Спасител и никога да не Го изоставяме. Да прибягваме постоянно до Него с умовете и сърцата си, да се молим не само за себе си, но и за нашите близки. Виждам, че вие това и правите. Виждам, че любовта, която вашият пастир изпитва към вас, той е предал и на вас и вие днес дойдохте в храма и принесохте своите молитви и дарове за негово здраве и спасение. Това е живата вяра, това е живата Църква. Бог да дава на вашия пастир отец Васил дълголетно и спасително служение на Господнята нива, а вас да укрепява и милва със Своята спасяваща десница. С нас е Бог, не унивайте и не се отчайвайте, защото с нас е Бог!“.

От името на енорияшите презвитера Цветанка Спасова поднесе на владиката прекрасен букет и ръчно приготвена пита и с развълнувана душа му благодари за голямото му човешко сърце, за молитвената подкрепа и опора, която той винаги е бил за християните в селото.

Трогателният празник, в който се превърна светата Литургия, завърши с многолетствие, което изпяха всички присъстващи.

26
Октомври
2018

Водосвет в училище "Васил Левски" с. Звъничево

За втора поредна година с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия посети и благослови децата от ОУ „Васил Левски“ в село Звъничево по покана на директора на училището г-жа София Банкина.

Гостите бяха посрещнати от деца в народни носии, които го приветстваха с „Честит Димитровден“, поднасяйки му пита със сол и мед. Всеки от класовете беше приготвил почерпка по повод празника на светеца, който е и празник на селото.

Всички деца заедно казаха Господнята молитва „Отче наш...“, след което владиката отслужи водосвет за здравето и благоденствието на учениците и техните преподаватели. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев и дякон Николай Ангелчов.

Епископ Яков поръси всички присъстващи и цялото училище със светена вода. Той благопожела на децата здраве, дълголетие и духовно израстване за благото на Отечеството и народа ни.

От името на училищното ръководство г-жа Банкина благодари на владиката за вниманието и зарадва архиерея и присъстващите с новината, че от тази година в училището ще започне преподаването на Вероучение.

Бог да благослови доброто начинание!

26
Октомври
2018

Архиерейска света Литургия за Димитровден в храм "Свети Димитър" с. Звъничево

На 26-и октомври Светата Православна Църква почита паметта на великия Божи угодник свети великомъченик Димитър Солунски. На този ден своя храмов празник отбеляза и едноименния храм в с. Звъничево.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, свещ. Димитър Илиев, председател на храм "Св. Параскева" в с. Лозен и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма прот. Атанас Кузев и свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм "Св. Йоан Предтеча" в с. Карабунар.

Архиереят беше посрещнат от отец Атанас, който му поднесе прекрасен букет с цветя от името на църковното настоятелство и енорияшите на храма. Много жители и гости на селото дойдоха на празничната света Литургия да се помолят за благоденствието на своите семейства. Те искрено съпреживяха духовната радост от празника и съмолитстваха с духовниците. С едно сърце и едни уста всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“

Преди началото на светата Литургия с благословението на митрополит Николай епископ Яков пострига в първата степен на свещенството - тази на четец, благоговейния мъж Крум Раков от град Пазарджик. Владиката му благопожела достойно служение в обязаностите на църковнослужител на Българската Православна Църква.

По време на причастния беше прочетена проповед върху подвига на великия поборник в бедите - свети великомъченик Димитър Солунски, пренебрегнал земните почести и слава, за да се удостои с небесните.

В края на службата епископ Яков поздрави всички с храмовия празник, който е и празник на селото и завърши: „Чухме какъв бил животът и вярата на свети Димитър. Чухме каква била и неговата молитва – непрестанна, чиста, извираща от сърцето му. Към тази молитва призовава Господ и нас – да издигнем умовете и сърцата си към небесното, нищо да не ни отклонява и с чисти сърца да викаме към нашия Спасител. Тази молитва, обаче, е плод на силна вяра. Тя е дар от Бога на оня, който се стреми към нея и с делата си прославя Него. Така и свети Димитър прослави с делата си Бога и вече хилядолетия продължава да живее в сърцата и в молитвите ни. Да следваме и ние неговия пример, да пребъдваме в молитва. На първо място в живота си да търсим Царството Небесно и всичко останалото ще ни се придаде. Често да присъпваме и към храма - Божия дом, новия Ноев ковчег, който ще ни приведе от земята на Небето. Да призоваваме и свети Димитър на помощ във всяка наша нужда и нека неговата закрила винаги да пребивава над вас и домовете ви“.

Епископ Яков честити имения ден на всички именици и преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения митрополит Николай над предстоятеля на храма и неговите енорияши.

След литургията беше благословен и приготвения постен курбан, който Църковното настоятелство раздаде за здравето и благоденствието на жителите на селото.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>