kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
19
Октомври
2017

Храмов празник в с. Злокучене

Единствената в Пазарджишка духовна околия църква, посветена на покровителя на българския народ св. Йоан Рилски, е в с. Злокучене. На 19 октомври, по повод храмовия празник, бе отслужена Празнична Утреня и Света Литургия от иконом Петър Каръков, протойерей Кирил Петракиев и свещеник Николай Генев. На клира пяха протойерей Йордан Василев и свещеник Кръстьо Ненов. Молитвено участие взеха и свещеник Любомир Чавдаров и свещеник Васил Махалджийски.
Мнозина православни християни от селото и близките населени места се събраха в храма, за да почетат паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Всички заедно се помолиха за добруването на жителите на Злокучене и целия български народ, за здраве и мир в душите. Събралите се в храма вярващи богомолци искрено и с чисто сърце почетоха светеца с молитва, заедно казаха „Символа на вярата“ и молитвата „Отче наш“. Иконом Петър Каръков произнесе проповед с житието на светеца и призова православните християни да пазят завета на св. Йоан Рилски.
След края на службата в храма, кметът на Община Септември Марин Рачев благодари на кмета на село Злокучене Асен Беков, че е приел молбата му от миналата година по това време на този ден в Злокучене да няма тържества със сергии и събори, които в други години стигаха чак до двора на църквата и така дошлите да отдадат почит на Св. Йоан Рилски хора се смущаваха и службата беше трудно да премине в Богоугоден тон. Тази година празникът се почете строго по християнски.
След светата Литургия бяха осветени и раздадени за здраве и благодарност хлебни приноси. С помощта на дарители от гр. Септември и с. Злокучене бе приготвен и празничен обяд, на който бе приет всеки, дошъл да почете св. Йоан Рилски.

16
Октомври
2017

Научна конференция на тема "180 години църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик"

Продължават честванията по повод 180-ата годишнина от построяването на катедралната църква „Успение Богородично“ в град Пазарджик, които се провеждат през цялата юбилейна година с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. По този повод на 16-и октомври се проведе научна конференция, в която взеха участие видни научни работници. Гост на конференцията беше Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

Първият доклад беше на тема „Църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик през 17-19 век“ на краеведа, историк и общественик г-н Александър Арнаудов, почетен жител на град Пазарджик.

След него наследникът на Ботевия приятел Киро Тулешков и Кольо Фичето проф. д-р архитект Николай Тулешков от Дружество архитектурно наследство към Съюза на архитектите в България разви пред аудиторията темата „Архитектурната история на църквата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик“.

С голям интерес присъстващите проследиха лекцията на ст.н.с. д-р Елена Генова от Института за изкуствознание - БАН на тема „Катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик – изграждане и църковен интериор /иконостас и икони/“, придружена с презентация, богато илюстрована със снимков материал.

Главният уредник в Регионалния исторически музей гр. Пазарджик г-жа Пенка Николова впечатли присъстващите с част от наследството, съхранявано в музея, като изнесе лекция на тема „Биография на един дамаскин“. Всички имаха възможност и на живо да се запознаят с безценния ръкопис, съдържащ църковни слова и поучения, събрани през годините от 1790 до 1874.

Проф. чл. кореспондент на БАН Иванка Гергова запозна присъстващите с живота и делото на видния български дърворезбар от Дебърската художествена школа майстор Велян Огненов, участвал в изработването на уникалния иконостас на катедралата, намиращ се под егидата на ЮНЕСКО като обект от световното културно наследство.

Доц. Елена Узунова от отдел "Ръкописи и старопечатни книги" в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“ изнесе доклад на тема "Пазарджик и славянската ръкописна колекция на Националната библиотека", с който отчете приноса на предците ни за българската книжовност.

Безспорно с най-голям интерес сред гостите се посрещна темата „Кикоската чудотворна икона на Света Богородица“, изнесена от богослова г-жа Емилия Петрунова от гр. София. Живият разказ за чудодейната сила на изписания от св. ап. и ев. Лука образ на Божията Майка и за намиращото се в катедралата едно от четирите древни негови копия удиви присъстващите и даде начало на обновяване почитта и преклонението, които заслужено са му оказвани през годините.

След това свещ. Любомир Чавдаров, служащ в харама и прот. Манчо Манчев, председател на храма от близкото минало запознаха гостите с живота и делото на едни от най-ревностните Божии служители, дали живота си на Господнята нива в град Пазарджик – предишния епископ на града Дионисий Агатоникийски и архимандрит Теофилакт /хаджи поп Георги Тилев/. Двамата достойни пастири, водили Христовото стадо през едни от най-трудните години от живота на града, отново оживяха пред очите на присъстващите със своята вяра, трудолюбие и ревност за спасението душите на верния Божи народ.

Главният експерт в Държавен архив гр. Пазарджик г-жа Искра Андонова изнесе доклад на тема „Благотворителната и просветна дейност на църква „Успение Богородично“ през 20 век в гр. Пазарджик“, с което припомни на пазарджиклии богоугодните дела на техните предци.

Началникът на отдел „Държавен архив“ гр. Пазарджик г-жа Ненка Иванова беше изготвила доклад на тема „Новата камбанария на църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик“. Лекцията беше изнесена от колегата й г-жа Нонка Нейчева.

Г-жа Пенка Николова от РИМ Пазарджик представи доклада на своя колега д-р Иван Иванов от Историческия музей Пирдоп „Двама пирдопчани – архимандрит Златан Груев Кинов и иконом Тодор Стоянов Митов начело на Татар-Пазарджишката енория през 60-70-те години на 19 в.”, с което гостите се срещнаха с още двама от своите пастири, служили Богу в катедралата.

Накрая г-жа Катерина Тончева изнесе изготвения от нея и г-жа Наталия Петрова доклад на тема „Библиотеката на църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик“, с което запозна присъстващите с духовното наследство на църквата.

Константийският епископ Яков закри конференцията, като от свое име и от името на църковните настоятели и миряните благодари на всички лектори за тяхната съпричастност и отзивчивост на поканата да участват в конференцията, да допринесат за достойното отбелязване на годишнината, за съхраняване на миналото и предаването му на следващите поколения. Той благопожела на пишещите днешната история на храма дълголетие и здраве, като призова над тях Божието благословение и застъпничеството на Божията Майка. Владиката подари на всички лектори икона на Света Богородица за спомен от днешния празничен ден.

Десетки жители и гости на град Пазарджик дойдоха и с интерес слушаха изнесените доклади. Всички изпитаха духовна радост от това, че станаха съпричастни на великото минало и настояще на прекрасния пазарджишки храм.

14
Октомври
2017

Архиерейска света Литургия за храмовия празник на храм "Света Петка" град Пазарджик

На 14-и октомври Светата Православна Църква чества подвига на преподобната наша майка Параскева Епиватска, наричана от целия народ Българска. На този ден своя храмов празник отбеляза едноименната църква в град Пазарджик, намираща се под покрова на светицата.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай тази година празничната света Литургия беше отслужена от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Околията, свещеноиконом Петър Каръков, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в гр. Пазарджик и енорийският свещеник в храма прот. Димитър Христев. Молитвено участие в службата взеха прот. Димитър Баташки, председател на храма, енорийският свещеник в него свещ. Сидер Димов, празничният свещ. Станоя Карамитров и свещ. Стоян Стоянов от храм „Св. св. Константин и Елена“.

Преди началото на литургията владиката отслужи чина на петохлебието, при което всички присъстващи изпяха заедно с духовниците песента на Света Богородица „Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марие, Господ е с тебе! Благословена си ти между жените и благословен е плодът на твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души!“.

Препълнилият храма богомолен народ взе живо участие в светата служба, като припяваше заедно с певците литургичните песнопения и изповяда с едно сърце Символа на нашата вяра и каза Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху житието на светата Божия угодница.

В своята проповед в края на службата епископ Яков произнесе слово върху евангелското четиво на деня и завърши: „И днес Бог дойде, за да раздели разумните сред нас от неразумните. И днес Той седна на светия Престол, за да чуе нашите молитви и просби. И слава Богу, че Той намира сред нас хора, които идват в храма не само заради курбана, не просто да запалят свещ, а хора с истинска вяра - хора, които идват да измолят за себе си и своите близки преди всичко душевно спасение. Те дават Богу жертва сърце чисто и дух съкрушен. Такива жертви са благоприятни Богу. При такава жертва молитвата на човека е пълна с елея на добродетелта. Нека светата Христова Невеста Параскева изпросва от Бога винаги всичко, което е за спасение на нашите души, а след това и онова, което е за наше телесно здраве и благополучие“.

Накрая владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи.

Празникът завърши с многолетствие, което бе изпято от всички присъстващи.

13
Октомври
2017

С молебен бе открито новото регионално депо за неопасни битови отпадъци край град Пазарджик

На 13-и октомври в близост до град Пазарджик беше открито новоизграденото Регионално депо за неопасни отпадъци от регион Пазарджик, Клетка 1 и съпътстваща инфраструктура, осъществен със съдействие и осигуряване на финансиране от МОСВ – ПУДООС. Сметището е от изключително значение за живота и здравето на хората в целия регион, тъй като от него ще се ползват 9 от общините в област Пазарджик.

По този повод и с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи молебен за ползотворна работа на трудещите се в обекта. С владиката съслужиха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев и свещ. Любомир Чавдаров от катедралата „Успение Богородично“. Молитвено участие в службата взе и прот. Георги Читалов, служащ в храм „Св. Троица“ с. Хаджиево.

На събитието присъстваха министърът на околната среда и водите г-н Нено Димов, Изпълнителният директор на Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда г-жа Ренета Колева, кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов и представители на общинската администрация, Областният управител на област Пазарджик г-н Стефан Мирев, кметовете на общините Пещера, Брацигово, Батак, Лесичово, Септември, Белово, Велинград и Ракитово, чиито жители ще обслужва депото, народни представители, общественици и кметове и жители на близките населени места.

12
Октомври
2017

Програма на научната конференция по повод 180 години от построяването на църква "Успение Богородично" гр. Пазарджик

П  Р  О  Г  Р  А  М  А

Конференция на тема „180 години църква „Св. Богородица“ гр. Пазарджик“ с докладчици и теми, както следва:

 1. „Църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик през 17-19 век“, лектор краеведа, историк и общественик г-н Александър Арнаудов, 10:00-10:30 часа;
 2. „Архитектурната история на църквата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик“, лектор проф. д-р арх. Николай Тулешков, 10:30-11:00 часа;
 3. „Катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик – изграждане и църковен интериор /иконостас и икони/“, лектор ст.н.с. д-р Елена Генова, 11:00-11:30 часа;
 4. „Биография на един дамаскин“, лектор Пенка Николова, Главен уредник в Регионален исторически музей гр. Пазарджик, 11:30-12:00 часа;

КЕТЪРИНГ ПАУЗА 12:00-12:30 часа

 1. „Майстор Велян Огненов”, лектор проф. чл. кореспондент Иванка Гергова, 12:30-12:45 часа;
 2. „Ръкописна книжнина в гр. Пазарджик през 17-19 век“, лектор доц. д-р Елена Узунова, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ гр. София, 12:45-13:15 часа;
 3. „Кикоската чудотворна икона на Света Богородица“, лектор богослова г-жа Емилия Петрунова, 13:15-13:35 часа;
 4. „Епископ Дионисий Агатоникийски и църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик“, лектор свещ. Любомир Чавдаров, 13:35-13:55 часа;
 5. „Служението на архим. Теофилакт /хаджи поп Георги Тилев/ в църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик, лектор прот. Манчо Манчев, 13:55-14:25 часа;
 6. „Благотворителната и просветна дейност на църква „Успение Богородично“ през 20 век в гр. Пазарджик“, лектор Искра Андонова, гл.експерт в Държавен архив гр. Пазарджик, 14:25-14:45 часа;

КАФЕ ПАУЗА 14:45-15:00 часа

 1. „Новата камбанария на църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик“, лектор Ненка Иванова, Н-к отдел „Държавен архив“ гр. Пазарджик, 15:00-15:30 часа;
 2. „Двама пирдопчани – архимандрит Златан Груев Кинов и иконом Тодор Стоянов Митов начело на Татар-Пазарджишката енория през 60-70-те години на 19 в.” – изготвил д-р Иван Иванов, Исторически музей Пирдоп, лектор Пенка Николова, Главен уредник в Регионален исторически музей гр. Пазарджик, 15:30-15:55
 3. „Библиотеката на църква „Успение Богородично“ гр. Пазарджик, лектори Катерина Тончева и Наталия Петрова, 15:55-16:15 часа.

Закриване на конференцията: 16:15-16:30 часа

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>