kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
04
Март
2023

Съборна света Литургия за Тодорова събота в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик

В първата събота на Великия пост Христовата Църква спомня великата Божия грижа за душите на вярващите, когато свети великомъченик Теодор Тирон се явява на Константинополския архиепископ Евдоксий по време на управлението на Юлиан Отстъпник (332-363 г.), тъй като императорът по време на Великия пост решава да се подиграе с християните и поръчва тайно да се поръсят с идоложертвена кръв всички постни храни на пазара. При явяването си на тогавашния патриарх светецът предупреждава да не се купуват стоки от тържището, а да варят коливо – жито с мед, предпазвайки по този начин християните от нарушаване на поста.

По повод празника с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащият в катедралата свещ. Спас Дичев.

По време на Причастния беше прочетена проповед върху събитията от преди 17 столетия, с което вярващите се утвърдиха във важността и необходимостта от спазване на богоугодното време на пост и покаяние.

Голямо множество боголюбиви християни пристъпиха към светите Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като бяха подготвили сърцата си със строг пост, усърдна молитва и искрено покаяние за сторените грехове.

В края на службата отец Боян изтъкна важността на поста, засвидетелствана днес. Той изобличи дяволските козни, които ще ни шепнат, че постът е ненужен, че една седмица е достатъчна и след като сме се причастили, е безсмислено повече да постим, че постът ще изтощи телата ни и ще се разболеем и прочие. Наместникът каза, че всички тези лъжливи учения се разбиват днес в нивга неоскъдняващата Божия любов и грижа за Неговото вярно стадо и ободри вярващите, че светия мъченик Теодор и днес ще се притече на помощ на всички, които го призоват с вяра и ще им помогне да продължат своята духовна борба.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай на присъстващите и честити на всички празника.

03
Март
2023

Малко повечерие с първа статия от Акатиста на Пресвета Богородица в град Пазарджик

„На тебе, Богородице, поборница-воевода, ние, твоите раби, след като се избавихме от злини, пеем победни и благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви опасности ни освободи, та велегласно да ти пеем: радвай се Невесто неневестна!“ (Кондак 1 от Акатиста на Пресвета Богородица)

Всеки петък през време на Великия пост християните прибягват към покрова и закрилата на небесната Царица - Пресвета Богородица, и просят нейната майчина подкрепа в дните на духовно извисяване. По време на вечерното богослужение по всички храмове на светата Църква се чете Акатист на светата Дева.

На 3 март, в първия петък от поста, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, архиерейският наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев възглави Малкото повечерие с първата статия от боговдъхновения текст в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. В съборното богослужение взеха участие секретарят на Архиерейското наместничество свещ. Димитър Пеев, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля, свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в града и служащите в катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

Храмът отново се изпълни с боголюбиви християни, които обърнаха своя духовен взор към небесата и благодарно възпяваха Божията Майка, станала „стълба небесна, по която слезе Бог“ и „мост, който превежда човеците от земята на небето!“.

При пеенето на 9 песен от Богородичния канон отец Боян прекади целия храм и народа, та и нашата обща молитва да се издигне като благовонно кадило пред небесните тронове на Вседържителя Бога и Неговата свята Майка. След това всички се подредиха пред чудотворния образ на най-голямата Застъпница на искрено каещите се, където беше прочетена първата част от нейния Акатист. С едно сърце богомолците отпяваха ведно с духовниците припевите на отделните части, викайки към Богоматер "Радвай се, Невесто неневестна!". В края на четенето отец Боян прочете коленопреклонна молитва към Родилата благия Бог, изпросвайки нейната всепобедна помощ.

След това по традиция бяха благословени принесените от вярващия народ хлябове за благословение и подкрепа в края на тази строгопостна седмица.

След службата отец Боян се обърна към богомолците със слово за добродетелите и достойнствата на света Богородица и нея посочи за най-верен учител в живота, която учи хората на послушание, кротост, търпение, смирение, трудолюбие и молитва, издигащи усърдно подвизаващите се над земното и приближаващи ги до небесата.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над верния Божи народ.

03
Март
2023

Благодарствен молебен по повод Националния празник на България 3 март

На 3-ти март всяко българско сърце по света се изпълва с особена радост. Тогава нашето Отечество отбелязва своя Национален празник – деня на подписването на Санстефанския мирен договор, слагащ край на Османското робство и петвековното потисничество на българския народ.

По традиция честванията на тази бележита дата в град Пазарджик започнаха от катедралата на града „Успение Богородично“, където с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужен благодарствен молебен към Всеподателя Бога за великите Му благодеяния към българския народ. Молитвеното последование беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев. С него съслужиха секретарите на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, председателят на храм „Св. Георги“ прот. Петко Еленкин, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля, свещ. Лазар Минеков, председател на храм "Св. арх. Михаил" в с. Главиница, свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство и свещ. Николай Ангелчов от храм „Св. арх. Михаил“.

Родолюбивите жители на Пазарджик, изпълнени с благодарност към Бога и признателност към всички онези, които дадоха живота си, за да можем днес да живеем в свободно Отечество, се събраха в храма и въздадоха Богу слава, чест и поклонение. На молебена присъства и областният управител на Пазарджик г-н Трендафил Величков.

В края на богослужението отец Боян изказа признателност към дошлите, водени от своята благодарност към Всеподателя, която още повече умилостивява и преумножава Неговата благост и щедрости. Той изрази своята увереност, че в сърцата, в които има благодарност, няма егоизъм и гордост, а са пълни със смирение, с вяра и любов към Бога и Отечеството и измоли великия и неизследим Бог да пази Родината ни.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

След това духовниците се присъединиха към гостите на празничния концерт, организиран от Община Пазарджик на централния градски площад „Константин Величков“.

02
Март
2023

Велико повечерие с четвърта част от Канона на св. Андрей Критски

Четвъртата, последна част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски, в град Пазарджик по традиция се чете централно в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай богослужението беше възглавено от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарите на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, председателят на храма прот. Петко Еленкин и енорийският свещеник прот. Манчо Манчев, прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов от храм „Св. Петка“ в града, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля, свещ. Димитър Милков, председател на храм "Св. Троица" в с. Динката, свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев от катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“, свещ. Николай Ангелчов от храм „Св. арх. Михаил“ и свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена“.

Ходещи по стъпките на своя Спасител, боголюбивите християни от града отново се събраха в дома Господен, където да потърсят Божията всемогъща помощ и закрила. Всички взеха участие в богослужението с четене на полагащите се във Великото повечерие псалми и молитви, с пеене на великопостните песнопения и усърдна молитва. Свещенослужителите поред прочетоха деветте песни на покайното последование, съпровождано от единодушния призив на църковното изпълнение към Бога „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“.

След канона всички запяха тържествено песента "Господи на силите, бъди с нас, защото друг, освен Тебе, помощник в скърбите нямаме; Господи на силите, помилуй ни!", при което отец Петко прекади целия храм и богомолците.

В края на светата служба бе прочетена молитвата на свети Ефрем Сирин, полагащото се Евангелско четиво и коленопреклонната молитва.

След отпуста отец Боян се обърна към присъстващите, уверявайки ги, че тяхното усилие и усърдие да пребивават в храма ден след ден има цена пред Бога и носи най-голяма полза за делото на поста. Наместникът сравни духовното израстване с растежа на детето, което с помощта на своите родители, падайки и ставайки, расте и крепне. В духовния ни живот наши помощници са светите Божии угодници, а най-голямото училище, по думите на св. Тихон Задонски, са носенето на своя кръст и преминаването през изкушенията. Накрая отец Боян благодари на своите събратя свещенослужители за общата молитва и преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички, благопожелавайки от негово име спасителни пости, мир и здраве за тях, техните домове и семейства.

01
Март
2023

Велико повечерие с трета част от Канона на св. Андрей Критски

В сряда на първата седмица от Великия пост верните Христови последователи от град Пазарджик се събраха по традиция в храм „Св. св. Константин и Елена“.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, възглави последованието на Великото повечерие с трета част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски. В съслужение с него бяха секретарите на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, председателят на храма ик. Петър Каръков и свещ. Хрисант Хитов от храмовото духовенство, прот. Димитър Христев от храм „Св. Петка“ в града, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля, свещ. Спас Дичев от катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ и свещ. Николай Ангелчов от храм „Св. арх. Михаил“.

Боголюбивите християни се стекоха към прегръдката на храма, търсейки помощ и упование във времето на духовна борба. С молитвите си те станаха съпричастни на светата служба, просейки от Бога избавление от всяко зло. В края на повечерието, когато отец Боян прочете полагащата се молитва, всички прeклониха своите колена и сърца пред всеопрощаващата Божия милост.

След като се поклони пред светите икони, отец Боян се обърна към присъстващите с утешително слово за поста. Той описа чистотата на създадения от Бога човек, която беше опетнена от греха на непослушанието и недоверието към Бога. Наместникът благодари на нашия Господ Иисус Христос, че даде на всекиго възможност да очисти тая нечистота в тайнството на светото Покаяние. Отец Боян призова да подражаваме на свети Николай, който е особено тачен в енорията и към когото всеки четвъртък се отправя акатистна молитва, да имаме неговата твърда вяра, да следваме образеца на кротост, оставен ни от него и неотстъпно да подражаваме на неговото въздържание, което е и смисъла на поста. Така, засвидетелства наместникът, истински ще почетем светеца, ще се уподобим на него в живота си на земята и ще станем съпричастни нему и във вечния живот.

Накрая наместникът преподаде на председателя и енориашите на храма архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>