kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
16
Март
2021

С Ъ О Б Щ Е Н И Е oт Пловдивския митрополит Николай

mitropolit Nikolai-potretДО

ОСВЕЩЕНИЯ КЛИР

И ВЕРНИТЕ МИРЯНИ ОТ

ПЛОВДИВСКА ЕПАРХИЯ

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

oт Пловдивския митрополит Николай

        Скъпи отци, обични в Господа братя и сестри,

     Разбрах, че през последните седмици мнозина са се интересували  за причините за отсъствието ми от ежедневния църковен живот и за здравословното ми състояние. Спазвайки правилото, че между нас не бива да има тайни, а всичко трябва да е явно (Лука 8:17), за да успокоим възможните притеснения сред верните, а и за да се разсеят слуховете, бих искал да ви известя, че в началото на месец март претърпях операция за смяна на тазобедрена става. Операцията беше извършена в нашия Богоспасаем град Пловдив, в УМБАЛ „Пълмед“, от екип на отделението по Ортопедия и травматология, под ръководството на хирурзите д-р Николай Иванов и  д-р Кирил Стоянов.

    Нямам думи, за да изразя благодарността си към д-р Иванов, д-р Стoянов, всички техни колеги, и към ръководството на болница „Пълмед,“, в лицето на д-р Михаил Тиков и неговият син Иван Тиков, за изключителния професионализъм на специалистите в това болнично заведение, и най-вече за изключителната им грижовност, отзивчивост и състрадателност, които се определят с една дума – човещина. Видях как тези хора се грижат не само за тялото, но което е много по-важно, за душата на болящите и от сърце моля Бог да им дарува здраве и крепки сили, за да изпълняват и занапред все така всеотдайно своята мисия. Покланям им се и ги благославям!

    Благодаря на всички свещенослужители на Пловдивска епархия и на всички благочестиви християни, за молитвите, които знам, че сте отправяли за оздравяването на своя митрополит, и за поздравленията и благопожеланията, които получавам през последните дни. Вече съм изписан от болницата и продължавам възстановяването си в митрополитския дом в Пловдив. Времето на Великия пост е време за смирение, уединение и молитва и благодаря Богу, че това изпитание ми се случи точно сега. За да осмисля лично и да осъзная още по-силно колко нашите житейски изпитания са нищожни и незначителни в сравнение с онези, които е изтърпял заради нас и заради нашето спасение Господ Иисус Христос. Уповавам се на Божията милост и се надявам, че Той ще ме подкрепи и укрепи, за да мога скоро да се върна сред вас и всички, съборно, заедно, да продължим всегдашното ни усърдно служение. Слава на Бога за всичко!

     Призовавам над всички вас, вашите семейства и близки Божието благословение, моля се за вас и ви пожелавам лек и душеспасителен пост.

     † ПЛОВДИВСКИ  МИТРОПОЛИТ   Н И К О Л А Й

16
Март
2021

Велико повечерие с втора част от Канона на св. Андрей Критски

На 16-и март с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия възглави последованието на Великото повечерие с втора част от Покайния канон на св. Андрей Критски. С него съслужиха секретарят на Архиерейско наместничество Пазарджик прот. Стефан Йорданов, председателят на храма прот. Димитър Баташки, енорийският свещеник в него прот. Димитър Христев, свещ. Любомир Чавдаров, служащ в катедралата „Успение Богородично“ и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница. Молитвено участие в службата взеха енорийският свещеник в храма свещ. Сидер Димов и дякон Константин Раков.

Енориашите взеха дейно участие в светата служба, четейки поред отредените в богослужението псалми и отпявайки полагащите се песнопения. Сърцата на всички бяха издигнати към Праведния Съдия и търсеха от Него милост и прошка на безчислените ни грехове.

В края на службата отец Боян припомни, че Христос се роди на земята и пострада за нас, та да ни отвори отново дверите на рая, където всички ние сме призвани да отидем. Наместникът изтъкна, че не бива да се поддаваме на леност, отлагайки своето покаяние с успокоението, че имаме време. Той отбеляза, че и налегналата света болест показа колко близо до нас всъщност е смъртта и как внезапно може над всеки да дойде часът, в който ще трябва да даде отговор за делата си. Затова отец Боян призова да не чакаме, а непрестанно да се стремим с думи, мисли, чувства и дела към Бога, та да напълним кошницата на своя живот с плодовете на добродетелите, които единствено могат да ни съпроводят във вечността.

Накрая той преподаде на председателя и енориашите на храма архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

15
Март
2021

Велико повечерие с първа част от Канона на св. Андрей Критски

"По първия грях на Адама увлечен във тъмна съблазън, видях се разголен пред Бога - и чужд за блажения рай. В престъпност се виждам затънал - и тръпна и чезна в боязън. Далеч съм от вечното царство - грехът ме измъчва безкрай“ /из Великия покаен канон на свети Андрей Критски/

Умилителните слова на Великия покаен канон събират желаещите да се завърнат в Царството Божие души на православните християни във всички храмове с началото на Великия пост. Там, по време на полагащото се вечерно последование на Великото повечерие, в първите четири дни на поста, съставеният от светителя на Крит свети Андрей канонът се чете на части.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик отслужва всяка от частите на канона в храмовете на град Пазарджик. По традиция началото беше поставено в катедралата на града "Успение Богородично" от свещеноиконом Боян Кочев. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение“ с. Црънча, служащите в катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница и дякон Константин Раков.

Преди началото на канона духовници и миряни с едно сърце и душа прославиха Помощника и Покровител - Бога, пеейки поред победната песен "С нас е Бог! Вразумете се народи и се покорете, защото с нас е Бог!". В определения за четенето на канона момент от богослужението, облечени с одежди в цвета на покаянието, свещенослужителите се подредиха пред образа на Спасителя. Поред те отправиха молитвени вопли, просейки от Всеблагия Бог милост и прошка на греховете с думите от затрогващото сърцето молитвено последование на свети Андрей. Верният Божи народ, събрал се в храма, отпяваше единомислено припева "Помилуй ме, Боже, помилуй ме!".

В края на повечерието отец Боян благодари на дошлите да съучастват в светата богослужба духовници и благочестиви християни. Той оприличи търсещите Бога на вдовицата, която многократно викаше към немилостивия съдия и получи просимото, като припомни Христовите думи към народа: "Та Бог ли няма да защити избраниците Си, които викат към Него денем и нощем?“/Лук 18:7/. Отец Боян каза, че колкото повече човек прави нещо, толкова повече привързва сърцето си към него и призова да четем по-често Божието Слово, да се молим, да идваме в храма, та така душите ни да обикнат още повече Бога и с радост да изпълняват Неговите заповеди. Накрая той призова в дните на духовна бран най-вече да се пазим от самопревъзнасянето, като припомни, че мерило за успех в духовната борба е смирението.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички.

14
Март
2021

Вечерня в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик с чина на взаимно опрощение

Вечерта в Неделя на прошката камбанният звън на храмовете събира благочестивите християни за обща молитва в навечерието на светия Велик пост.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ беше отслужена съборна Вечерня. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха служащите в катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев, свещ. Любомир Чавдаров и дякон Константин Раков. Молитвено участие в службата взе свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица” с. Братаница.

Малко преди края на богослужението, съгласно църковния типик, свещенослужителите свалиха цветните си одежди и ги замениха с черни, израз на настъпващите дни на покаяние. Отец Боян прочете полагащата се през време на светата Четиридесетница дълбоко съдържателна молитва на свети Ефрем Сирин

„Господи и Владико на моя живот,

не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие.

Но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и

любов дарувай на мене, Твоя раб.

Ей, Господи Царю!

Дарувай ми да виждам моите прегрешения и да не

осъждам моя брат, защото си благословен во веки веков.

Амин!”

и всички направиха три дълбоки поклона, прекланяйки своите глави пред Бога, призовавайки Го на помощ в предстоящите дни на подвиг и духовна бран.

Накрая, съгласно установената традиция, всички се поклониха пред светите икони и минаха да си вземат един от друг прошка за всичко, с което някого са оскърбили и огорчили.

14
Март
2021

✝Неделя Сиропустна - Сирни заговезни

В неделния ден преди началото на Великия пост с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев, служащия в катедралата свещ. Спас Дичев и дякон Константин Раков.

Верните християни съмолитстваха през време на богослужението и просеха от Бога помощ и подкрепа за предстоящото време на пост, молитва и покаяние. Всички изповядаха вярата си в Единия Триипостасен Бог и въздигаха към Него своите молитви.

В края на службата отец Боян поздрави всички с празника. Той прочете проповед за важността на поста. Отец Боян припомни, че днес светата Църква възпоменава изгонването на нашите прародители Адам и Ева от Райската градина заради тяхното непослушание към Твореца и нарушаване именно заповедта за поста. Той посочи за пример новия Адам - Христос, Който беше послушен на Своя Отец дори до смърт и Който Сам спази пост. Него наместникът призова и ние да следваме, да не слушаме изкусителя, който ще ни нашепва, че няма да издържим дългото лишение от телесни наслади, да имаме послушание към светата Църква, да пазим според силите си светата Четиридесетница, та лишавайки се от земните утехи, да се удостоим да станем причастни на небесните. Накрая призова да се съберем вечерта в храма на богослужението, през време на което става взаимното опрощение и така, примирени един с друг да навлезем в дните на светия пост, та да излезем от него примирени със себе си и с Бога.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово име благопожела на всички леки и спасителни пости.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>