kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
06
Януари
2019

Богоявление в град Пазарджик

Дойдете днес, Ангелски сили, гледащи Владиката Христа да идва към Йорданските струи, за да очисти греха на Адам и съзерцавайки такова Божие тайнство, със страх прославете Неговото велико снизхождение! Защото Бог се уподоби на човеците и непознал грях, идва като Агнец Божий да вземе греховете на света. Затова, прославяйки Божественото Христово явяване, възпейте Му, както във Витлеем, славословия!“

Всяка година на 6-и януари Светата Православна Църква възпява дивното явяване на Троичния Бог на река Йордан, когато за пръв път на човечеството се яви великата тайна на Божията триипостасност – Единият по естество Бог е Троичен по лица: когато Бог Син, нашият Господ Иисус Христос влезе във водите на реката, слезе върху Него Бог Дух Свети във вид на бял гълъб, а от небесата прогърмя гласът на Бог Отец, възвестявайки че именно Христос е Неговият Възлюбен Син, в Когото е Неговото благоволение.

На този ден с благословението на Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше отслужена архиерейска Василиева света Литургия от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия, енорийският свещеник Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

В този пресветъл ден вярващите християни дойдоха от рано в Божия дом да съпреживеят духовната радост от празника. Кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, заместник-областният управител г-н Йордан Кожухаров, омбудсманът на Пазарджик г-н Георги Шопов, г-н Георги Делчев, общественици и интелектуалци също взеха молитвено участие в светата служба.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на литургията храмът беше изпълнен с мощно „Многая лета!“, в което се включиха всички присъстващи, изразявайки още веднъж радостта си от Богоявлението. Епископ Яков поздрави присъстващите и имениците и благопожела Явилият се Бог да се открие и в сърцата ни, да ги облагороди и изпълни с любов, приучавайки ни да вършим добро и избягваме злото.

След края на литургията при тържествено биене на камбаните всички се отправиха на литийно шествие до река Марица, където бе отслужен Велик Богоявленски водосвет и извършен ритуалът по хвърлянето на кръста в реката. Тази година той бе изваден от 16-годишния Борислав Палашев от Пазарджик.

05
Януари
2019

Велик водосвет в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В навечерието на празника свето Богоявление Църквата е отредила отслужването на Велик водосвет - едно от най-тържествените последования в богослужебната традиция на Православната църква, възпоменаващо Кръщението на Господ Иисус Христос и освещаващо самото естество на водата, както това станало при потапянето в нея на Дошлия в плът Бог.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай водосветът в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ беше отслужен от неговия викарий – Константийския епископ Яков. След като взе молитвено участие в светата Литургия, отслужена от енорийския свещеник в храма отец Максим Ничев, епископ Яков заедно с отец Боян Кочев и отец Максим застанаха в центъра на храма, за да измолят от Бога да дарува на верните християни благодатта на избавлението и Йордановото благословение и да освети водите, за да послужат за умиване и освещаване душите и телата на онези, които с вяра черпят и се причащават с тях.

След водосвета епископ Яков припомни евангелските събития, отнасящи се към днешния празник и припомни, че Сам Бог слиза и освещава водите дори до днес. Той призова винаги с вяра, със страх Божи и благоговение да приемаме и ръсим с Богоявленската вода, та и ние, и домовете ни да бъдем избавени от влиянието на поднебесните духове на злобата.

Владиката поръси хората с осветената вода и им благопожела винаги с такава вяра и усърдие да посрещат празниците на Църквата, осъзнавайки техния сакрален смисъл, помнейки, че смисълът на празника не е просто да се извади кръста и обикаля, а да се получи Божието благоволение и човекът да стане проповедник на Евангелието.

01
Януари
2019

Архиерейска света Василиева Литургия и Молебен за Нова година в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В началото на всяка календарна година, в първия ден на месец януари Светата Православна Църква отбелязва празника Обрезание Господне и почита паметта на един от най-великите мъже, просияли на небосклона на светостта – светия отец и вселенски учител Василий Велики.

В този радостен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена празнична архиерейска Василиева света Литургия от Константийския епископ Яков – викарен епископ на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийският свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Верният Божи народ от рано се събра под купола на храма да измоли от Всеподателя Бога мир и благоденствие, полагайки всяко начало в своя живот на здравата основа на вярата и молитвата. Християните съучастваха с духовниците в боговдъхновените слова и молитвословия на светата литургия, съставена от свети Василий Велики.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво от службата.

В края на литургията епископ Яков честити на присъстващите настъпилата 2019-а година от Рождението на нашия Спасител Господ Иисус Христос и благопожела Новата година да бъде изпълнена с добри дела, да ни донесе духовно и телесно здраве. Архиереят завърши: „Братя и сестри! Никак не е случайно, че в началото на всяка Нова година Светата Църква представя пред очите ни примера на свети Василий и тя започва с литургията, съставена от него. Чухме молитвите, които той написа, без да забрави никого от нас – бедни, богати, вдовици, сираци, млади, стари - да се молим и ние така за всички хора и най-накрая да се помолим и за себе си. Тогава молитвата ни ще бъде благоугодна пред Бога и ще се възнесе към Него като благоуханно кадило. Нека през тази година се постараем да се въздържаме от греха, та да не измъчваме душата си. Да се грижим за нея, защото когато я освободим от греха, тогава тя се пренася от земното към небесното и не усеща времето, чувствайки Господните думи, че „един ден е като хиляда години и хиляда години са като един ден“. Обратно, когато се грижим само за земното и забравяме небесното, когато приспиваме съвестта си, то тогава денят ни се струва дълъг като години, тогава се измъчваме и сякаш времето спира за нас. Да пазим душата си, да не й причиняваме страдания, вършейки зло, да й позволим да литне към Бога и така да прекараме настъпилата година пребивавайки с ума и сърцето си на Небесата, при нашия небесен Отец“.

Накрая епископ Яков преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и от негово име пожела на всички здраве, спасение и благопреуспяване във всяко добро.

Празникът завърши с многолетствие.

В края на службата владиката отслужи Молебен за Нова година, благодарейки на Бога за Неговите щедрости, които прояви към нас през миналото време на нашия живот и изпросвайки от Него да благослови настъпващата година със Своята благост и човеколюбие.

30
Декември
2018

Архиерейска света Литургия в параклис "Св. Неделя" гр. Пазарджик

В последния неделен ден на 2018-а година, Неделя след Рождество Христово, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарият му – Константийският епископ Яков отслужи празнична архиерейска света Литургия в параклис „Св. Неделя“, който се намира непосредствено до катедралата „Успение Богородично“ в гр. Пазарджик. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и дякон Николай Ангелчов.

Прекрасният Божи дом се изпълни от рано с боголюбиви християни, които с цялото си сърце взеха участие в светата богослужба, пеейки и съмолитствайки с духовниците.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво от светата Литургия.

В края на службата епископ Яков още веднъж поздрави присъстващите с празничните Рождественски дни и завърши: „През последните две години от епископската хиротония по няколко пъти на ден минавам покрай този свят храм, без досега да съм имал възможност да служа в него и да призова помощта на Божията невеста света Неделя. А тя е била молитвената застъпница и ходатайка на нашите предци, за да може да бъде построена великолепната катедрала на града ни. Защото, когато изгаря старата църква, за да не останат без молитва, пазарджиклии построяват този малък параклис, където да се молят, щото Бог да благослови трудовете им. Така и решихме да отслужим в последната неделя на годината тук Божествената Литургия и да просим от светата мъченица да ни укрепява в опазването на нашите храмове, но също така да ни помага и в съграждането на духовен храм в нашите сърца. Да можем, по нейните свети молитви, да достигнем до блаженството, което Господ е обещал на онези, които се стремят да вършат добро и се каят за стореното зло. Нека всички да очистим вътрешния си духовен храм, да изгоним лошите мисли, лошите постъпки, да освободим място да вършим добри дела, място за добри помисли, и така обновени, да вървим по благодатния път, водещ към Христа. Нека на края на старата година да размислим какво сторихме и какво не успяхме и пропуснатото заедно да го постигнем през новата 2019 година“.

Владиката благопожела новата година да бъде благодатна, спасителна, мирна и изпълнена с добри дела, та да възрастваме духовно и с търпение да преодоляваме трудностите, като с това докажем, че сме верни Христови воини.

Накрая епископ Яков преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи.

Празникът завърши с многолетствие.

28
Декември
2018

Архиерейска света Литургия в Пазарджишкия затвор

На 28-ми декември с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарият му – Константийският епископ Яков отслужи архиерейска света Литургия в параклиса на Пазарджишкия затвор „Св. Арх. Михаил“.

С архиерея съслужиха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия, свещ. Любомир Чавдаров, енорийски свещеник в катедралата „Успение Богородично“ и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в богослужението взе и предстоятелят на параклиса свещеник Неделчо Борисов.

На светата служба дойдоха лишени от свобода, които заедно с духовниците се помолиха на Всеподателя Бога за търпение в лишенията и Божие напътствие в живота.

В края на службата епископ Яков поздрави всички с Рождението на нашия Спасител Господ Иисус Христос и благопожела всички да се поучаваме от грешките си и никога да не ги повтаряме, помнейки винаги разбойника на кръста, който макар и в последните мигове от живота си обърна сърцето си към Бога и стана Негов изповедник.

След това духовниците проведоха  душеспасителна беседа с желаещите в киносалона на затвора, а те от своя страна по своя инициатива поздравиха скъпите гости с кратка програма, която бяха подготвили за празниците.

Снимките са предоставени от администрацията на затвора.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>