kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
10
Септември
2019

Свещеническа конференция в Баткунски манастир "Св. ап. Петър и Павел"

С благословението на Пловдивския митрополит Николай и по предварително утвърден график на 10 септември в Баткунската света обител „Св. ап. Петър и Павел“ край родопското село Паталеница се проведе месечната конференция на свещениците от Пазарджишка духовна околия.

Преди началото на конференцията в манастирската църква беше отслужена Божествена света Литургия от прот. Станимир Минков, енорийски свещеник в катедралата на град Велинград „Успение Богородично“. Песнопенията на клира бяха изпълнени от свещеници на околията.

След светата богослужба Контстантийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и игумен на манастира в съслужение с всички присъстващи свещеници отслужи трисагий – заупокойна молитва за по-рано отишлите си духовници на околията.

След това владиката благослови и освети приготвения за случая корбан за здраве, дълголетие и спасително служение на свещенослужителите от Пазарджишка духовна околия.

07
Септември
2019

Водосвет по повод Празника на град Септември

По традиция в първата събота на месец септември е официалният празник на град Септември. Повод за това е обявяването на населеното място за град на 7 септември 1964 г.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи водосвет за здравето и благоденствието на жителите на града и околните села. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджик прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в града прот. Йордан Василев и свещ. Николай Генев, прот. Димитър Иванов, председател на храм "Св. арх. Михаил" с. Виноградец, свещ. Димитър Илиев, председател на храм „Св. Петка“ с. Лозен, прот. Кирил Петракиев, председател на храм "Св. Варвара" с. Варвара и енорийският свещеник на град Ветрен свещ. Васил Махалджийски.

На празника присъстваха кметът на Общината Марин Рачев и официални лица от общинското ръководство, както и повечето от кметовете на населени места в общината.

След празничния водосвет ученичката Дара Копанова от клуб "Християнско изкуство" с ръководител презвитера Йорданка Василева към ЦПЛР-Детски комплекс, гр. Септември получи годишна стипендия от МОН, благодарение на първата си награда от Националния конкурс "Моите детски мечти".

19
Август
2019

Опело на свещеник Лазар Нонов

На 16 август 2019 г. на 47-годишна възраст след кратко боледуване се престави в Господа свещеник Лазар Петров Нонов, дългогодишен председател на храм „Св. Възнесениес. Юнаците.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай на 19 август опелото бе отслужено от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в храм "Св. Възнесениес. Юнаците. В съслужение с него бяха свещеници от Околията, дошли да се опростят със своя събрат и да изпросят от Бога прощение на греховете му.

Отец Лазар е роден на 3 септември 1971 година в град Пазарджик. След завършване на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ е ръкоположен в свещенически сан на 15 април 2006 година от блаженопочившия Пловдивски митрополит Арсений. От септември месец същата година е назначен на енорийска служба в с. Юнаците, където полага душата си за Христовото стадо.

Бог да прости Своя служител и го приеме в Небесното Си Царство!

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>