kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
18
Август
2018

Празник на параклиса "Св. мчци Флор и Лавър" в местността Добра вода

На 18-и август светата Православна Църква почита паметта на св. мчци. Флор и Лавър, заедно с Успението на преп. Йоан Рилски Чудотворец. В този ден своя храмов празник посрещна параклисът "Св. мъченици Флор и Лавър", намиращ се до хижа "Добра вода" в полите на Родопа планина, на около 10 километра над пазарджишкото село Дебръщица.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи празничната архиерейска света Литургия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, председател на храм "Св. Неделя" в с. Дебръщица, в чиято енория се намира параклисът и прот. Боян Кочев, прот. Кирил Петракиев, председател на храм „Св. Варвара” с. Варвара и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе и свещ. Димитър Попов, председател на храм „Св. Богородица” с. Паталеница.

Много поклонници още от вечерта дойдоха да се поклонят пред чудотворния образ на мъчениците, който беше изложен през време на службата. Всеки пристъпваше с благоговение към светците, изпросвайки тяхната молитвена закрила и помощ пред Всеподателя Бога.

В своята проповед в края на литургията епископ Яков припомни на присъстващия богомолен народ живота и чудесата, които са вършили и продължават да вършат тези велики Божии угодници. Той поздрави всички присъстващи с двойния празник – на светите мъченици и на небесния покровител на българския народ св. Иван Рилски и завърши: „Светите мъченици Флор и Лавър били родни братя. Но те били братя не само по плът, а преди всичко по дух, тъй като и двамата единодушно вярвали в Христа и Му угаждали с добри дела. И не заради друго, а именно заради вярата им в Христа Бога техният подвиг е запомнен и паметта им се чества през столетията дори до днес. Вярата е онази крепост, на която построено, всяко човешко дело устоява и ще устои до края на вековете. Светите мъченици проповядваха вярата не само с думите, но и с делата си. Така те и до днес биват призовавани като молитвени застъпници и ходатаи, укрепители във вярата и утвърдители на истинността на светата Църква. Те са пожелали да дойдат и останат и при нас, на това свято място, в този свят храм. Нека и ние ги почитаме не само с думи, а като подражаваме на делата им и не отстъпваме от светата Православна Църква, която единствена пази спасителната вяра, за която и светите мъченици положиха душите си. Тази вяра, която приехме и от тях, която неопетнена ни предаде и нашият най-велик застъпник пред Бога – свети Иван Рилски, да запазим, да пренесем през вековете и предадем на своите деца и внуци чиста, силна и неопетнена”.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и всички присъстващи.

15
Август
2018

Успение Богородично - храмов празник на катедралата на град Пазарджик

„Люде, с любов се съберете днес! Радвайте се, възклицавайте и ликувайте с веселие! Защото Божията Майка преминава славно от земните жители към небесните!”

Така Светата Православна Църква приканва своите верни чеда да се съберат и възпеят Пресветата наша Владичица Богородица всяка година в деня на нейното Успение – 15 август.

Стотици вярващи още от най-ранните утринни часове дойдоха да се поклонят пред чудотворния образ на Божията Майка в катедралата „Успение Богородично” гр. Пазарджик, която на този ден отбелязва своя храмов празник.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Преосвещения Константийски епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Околията, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, служащи в катедралата и дякон Николай Ангелчов.

Както всяка година и този път хиляди жители и гости на град Пазарджик дойдоха в храма, поднасяйки на Света Богородица своята благодарност за всегдашното й покровителство и бърза помощ. Мнозина се бяха подготвили с пост и покаяние и се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни.

По време на причастния беше прочетена проповед върху днес честваните събития от живота на Пресветата Владичица и Приснодева Богородица.

В края на литургията епископ Яков поздрави присъстващите с празника на нашата Закрилница и поздрави всички именици. Той благопожела да се уподобим с делата си на Небесната Царица и завърши: "Света Богородица събра светите апостоли, за да им предаде, а чрез тях и на нас, своята майчина благословия. В последните минути тя се бе отдала на молитва и така посрещна заобиколения от ангели свой Син, Който взе в ръцете Си нежната й душа и я отнесe на Небесата. Нека и занапред, както днес, прибягваме към нейния покров и тя ще продължи да ни пази от всяко зло. Нека я призоваваме и възхваляваме не само в дни на изпитания и трудности. Нека всекидневно й благодарим за закрилата, а нашата благодарност да се проявява не само в запалването на свещичка, а това да бъде съпровождано и от нашата любов към Бога, към нея и ближните и от нашите добри дела, с които беше изпълнено нейното сърце и нейния живот. Защото вярата, любовта и добрите дела правят от нас християни. По това ще ни познаят, че сме истински Христови ученици. Нека тази дълготърпелива, пълна с благост и всеопрощаваща любов изпълва сърцата ни сега и винаги, и во веки веков. Амин!".

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Тържеството завърши с многолетствие, след което беше раздаден и приготвеният постен курбан.

Празникът беше уважен от областния управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, кмета на община Септември г-н Марин Рачев, директора на МБАЛ Пазарджик д-р Васил Вълчев, директорът на ОДМВР Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев, директора на ЦСПП-Пазарджик при Академията на МВР комисар Стоян Зайков, общественици и гости на града.

Опашката от поклонници пред чудотворната икона не секна през целия ден. Всички пристъпваха към Божията Майка с благоговение и несъмнена вяра в нейното застъпничество пред Бога за православните християни.

14
Август
2018

Архиерейска вечерня с Опело Богородично в катедрален храм "Света Богородица" гр. Пазарджик

На 14 август, в навечерието на светлия празник Успение Богородично, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена Архиерейска празнична вечерня. Богослужението беше възглавено от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, свещ. Димитър Милков - председател на храм "Света Троица" в с. Динката, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, служащи в катедралата.

По време на вечернята епископ Яков отслужи последованието на петохлебието. След това духовниците се подредиха пред специално поставената в центъра на храма кувуклия, върху която бяха положени плащаницата, изобразяваща Успението на Божията Майка, светото Евангелие и светият Кръст. Подобно на апостолите край смъртния одър на Света Богородица, събраните около плащаницата духовници и богомолен народ отпяха трите статии от последованието на Опело Богородично.

След края на опелото, съпроводени от траурния звън на църковните камбани, всички се отправиха на литийно шествие около храма, пеейки с умиление тропара на Успението. При завръщането си всеки преклони своята глава пред Светата Дева и минавайки под плащаницата, отново се помоли за нейното бързо застъпничество.

Много от жителите на град Пазарджик се включиха в песнопенията и молитвите към Закрилницата на всички християни и отнесоха Нейния благослов в домовете си.

В края на службата епископ Яков се обърна с благо слово към вярващите християни, припомняйки им смисъла на отбелязвания празник и призова да подражаваме на вярата, надеждата и любовта на Божията Майка - Света Богородица. Владиката каза още: „Дълги години светите и праведни богоотци Йоаким и Анна търпяха човешките укори и срама на безчадството. Но това те претърпяха, имайки пълно упование в Божия всеблаг промисъл. И се оказа, че през цялото това време утробата на престарялата Анна се беше подготвяла за приемане в себе си на светата Приснодева – Майката на Самия Господ Иисус Христос. Света Богородица също живя със смирение и силна вяра, сърцето й винаги беше пълно с любов, с кротост, с послушание към Бога. И така сама се оказа достойна да вмести в себе си Невместимия. И дори когато меч прониза душата й, виждайки своя Син разпнат, тя претърпя с пълна вяра, очаквайки Го отново да дойде и я вземе при Себе си. Когато този ден наближи, светият архангел Гаврил донесе вестта за скорошното й отминаване отвъд. Тогава светата Дева се помоли отново да се съберат апостолите и учениците Христови, за да се сбогува с тях и им остави своята благословия. И дори до днес тя не спира да се грижи за човешкия род и да му помага от светите небеса. Затова и свети апостол Йоан Богослов, когато отиде при Бога, видя нейния престол празен и разбра, че тя непрестанно пребъдва на земята, грижейки се за верните християни. Така милостиво гледа Божията Майка и към нас, като ни остави своя чудотворен образ в нашия храм, та всеки, който има нужда от помощта й, да прибягва с молитва към нея. Нека тази молитва никога не спира, нека винаги се събираме в нейния храм и с делата си се оприличаваме на нея, та и ние един ден се съберем под нейния покров и в Царството на нейния Син и наш Господ Иисус Христос. Нека тази вечер се приберем по домовете си, да влезем в скришната стая на сърцето си и се помолим на всеки от нас да се облагороди сърцето и се изпълни с ония добродетели, които тя носеше през целия си живот”.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

12
Август
2018

Неделя след Преображение. Архиерейска света Литургия в село Лесичово.

Неделният ден след празника на светото Преображение Господне се превърна в истинска радост за жителите и гостите на село Лесичово, Пазарджишка духовна околия. С благословението на Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Димитър” в селото беше отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Константийския епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Ангел Тонов и дякон Николай Ангелчов.

Празничната камбана извести пристигането на архиерея и събра богомолците под купола на храма за молитвено участие в благодатта на празника.

Преди началото на светата Литургия с благословението на митрополит Николай епископ Яков пострига за четец на Православната църква 9-годишния Радослав от гр. Пазарджик. Най-новият църковнослужител на Пазарджишка духовна околия с радост зае своето място в светата богослужба и с усърдие и прилежност изпълняваше новите обязаности, които му бяха възложени.

Много от енорияшите и гостите на храма пристъпиха към Светите тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха подготвили с пост и молитва.

В своята проповед след службата владиката поздрави всички присъстващи с празника и завърши: „Не бой се, Мое малко стадо! – така нашият Спасител и Господ Иисус Христос се обръща към Своите ученици, а с тях и към нас, днешните Негови последователи. И вие, макар и малко, сте онази основа, на която се крепи целият район – защото на молитвата на праведника се крепи целият свят. Ето - и храмът ви е благодатен, посветен на един от най-великите Божии угодници, и пастирят ви е достоен и ревностен работник на Господнята нива. Дерзайте и не се отчайвайте – велики са Божите благодеяния към нас. И в днешния ден станахме свидетели на нещо, което може би никога не е ставало в този Божи дом – пострижение на дете за четец на Православната Църква. По Божията милост днес едно дете, носещо Христа Бога в сърцето си, изпълнено с вяра, което само дойде при мен и заяви своето желание да бъде Христов ученик, да следва и върви по Неговите пътища, беше причислен към първата степен на служението на Божията Църква. Такава чиста вяра, такава истинска любов към Бога и ближния трябва и ние да възпитаваме в сърцата си, ако искаме да бъдем истински Христови ученици. Да не отстъпваме от вярата си, да пребъдваме в храма и според силите си да изпълняваме евангелските заповеди. Тогава ще намерим милост и благодат пред Бога и Той ще ни закриля и води към Себе си през всички дни на нашия живот“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите енорияши и гости.

Празникът завърши с многолетствие.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>