kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
01
Октомври
2020

Покров на Пресвета Богородица. Архиeрейска света Литургия в село Ветрен дол.

„Богомайко, като гледамена твоя пречист образ, умилно казваме:покрий ни с честния си покров и ни избавиот всяко зло, като молиш твоя СинХристос да спаси душите ни“ /тропар/

В първия ден на месец октомври светата Православна църква чества празника Покров Богородичен, възникнал още през Х век, за да се почете явяването на Божията Майка във Влахернската църква в Константинопол, когато свети Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се удостоили и с очите си да видят нейния покров, широко разтворен над християните и бранещ ги от нападенията на сарацините.

В този празничен ден енориашите и гостите на храм "Успение Богородично" в с. Ветрен дол изпитаха сугуба радост, посрещайки своя архиерейски наместник - преосвещения Константийски епископ Яков и отбелязвайки завършването ремонта на покрива на Божия дом. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай епископ Яков отслужи архиерейска света Литургия в съслужение с двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, свещ. Димитър Илиев, председател на храм „Св. Петка“ с. Лозен, свещ. Димитър Пеев, председател н храм „Св. Троица“ с. Братаница и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха монах Дамян, който изпълни литургийните песнопения и монахиня Домника.

Епископ Яков беше посрещнат от новоизбрания кмет на Община Септември г-жа Васка Рачева, която поднесе на архиерея прекрасен букет с цветя. Енориашите и гостите на храма участваха молитвено в светата богослужба, отправяйки благодарности към Бога и Неговата Майка за небесната закрила и помощ. На службата присъстваха още областният управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, кметът на селото г-н Димитър Христосков, общински съветници и кметове на населени места в Общината.

Преди началото на светата Литургия епископ Яков сам отслужи последованието на Петохлебието, измолвайки от Всеподателя Бога Неговата велика милост над жителите на селото.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на службата епископ Яков изказа благодарност към нашия Господ Иисус Христос и към света Богородица за нейния широк Покров, разгърнат над всеки град и село, над всеки християнски дом и семейство. Той изрази своята духовна радост от това, че се удостои да отслужи Божествената Литургия пред престола на този свят храм, който обслужваше като ефимерий в продължение на половин година след йеромонашеското си ръкоположение, водейки Христовото стадо през радости и скърби. Владиката благодари на Бога и за това, че въпреки трудностите в началото, за кратко време належащият ремонт беше извършен и храмът вече има чисто нов покрив. Той призова Господ да дари здраве, благоденствие, силна вяра и душевно спасение на г-н Марин Рачев, който дари лични средства, за да стане възможен ремонтът.

От своя страна г-н Рачев изказа синовна почит и благодарност на епископ Яков, който винаги взема присърце трудностите на повереното му Христово стадо. Той сподели как при разкриването на покрива се оказало, че той е изграден от сложна конструкция с преплетени камъни по технологията на мостовете на Кольо Фичето и за да се съхрани уникалният градеж, по препоръка на един от водещите конструктори инж. Бакърджиев от град Пловдив, е изграден съвсем нов покрив над стария. Г-н Рачев сам благодари на Бога за Неговата милост и помощ и поздрави присъстващите с големия християнски празник.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Празникът завърши с многолетствие.

27
Септември
2020

✝1 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Архиeрейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В неделния ден на 27 септември в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в катедралата свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Енориашите и гостите на храма с благодарност пристъпваха към чудотворния образ на света Богородица, издигайки сърцата си с вяра и упование към Богоматер – най-бързата застъпница на човешкия род.

По време на причастния беше прочетена проповед върху неделното евангелско четиво.

След отпуста на светата Литургия владиката благодари на Божията Майка за силите, които ни дава, за да вървим по благодатния и спасителен път на вярата, който ще ни отведе до нейния Син и наш Бог – Господ Иисус Христос. Той измоли от Бога да влага в сърцата ни Евангелието, така както го направи със Своите апостоли, та израствайки духовно, благоукрасявайки се според силите си с добри мисли и дела, да достигнем до пълно познание на истината, да възнасяме умовете си в молитва от земното към небесното и един другиго да се подкрепяме, та да достигнем до Царството Божие. „Това Царство всички Божии угодници жадуваха още тук на земята – продължи епископ Яков. – Те положиха душите си, търпяха страдания и лишения, само и само по-бързо да вкусят райското блаженство. Евангелието ни учи, че ако изпълняваме заповедите не с уста, а със сърце и дела, ние още тук, на земята можем да предвкусим това блаженство. По великата Божия милост ние с вас сме вкусили от това блаженство и сме го усетили. Това всеки път ни води в храма, ден след ден издига душата ни към Бога, кара ни да се стремим към Него, да Го търсим и призоваваме. Защото ние имаме знанието колко благ е Господ. И ние сме длъжни да свидетелстваме пред хората, пред онези, водещи живот, който ще ги доведе до осъждане. И то защо ще ги доведе – защото нямат знанието. Затова и Господ изпровожда апостолите по целия свят с думите: „идете и научете“. Като Христови ученици наша отговорност е да научим нашите деца, нашите младежи, хората, които стоят далеч от църквата, да ги научим кое е добро и кое зло, да ги приканим да вкусят и те от духовната радост, та и те да придобият знанието, което ще ги доведе до познанието на истината и ще ги направи свободни. И така заедно да вървим по този благодатен, понякога не много лек, но спасителен път, който ще ни отведе до Бога. Да възлагаме всичко на Бога! И когато нещо идва от Бога, никой човек не може да го разпръсне. А когато действаме по човешки, то никой не може да приеме и усети силата на вярата. Да призоваваме славното Божие име, да вложи Бог в сърцето и устата ни думи, чрез които младежите да ни чуят“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Празникът завърши с многолетствие.

08
Септември
2020

Архиерейска света Литургия по повод храмовия празник на църква „Рождество Богородично“ с. Гелеменово

„Иоаким и Анна от срама на безчадието и Адам и Ева от тлението на смъртта се освободиха, Пречиста, в твоето свято рождение. Това твоите люде, избавили се от вината на прегрешенията, празнуват, като ти викат: неплопдната ражда Богородицата и питателницата на нашия живот“ /Кондак, глас 4/

На 8-и септември Църквата възпява Владичицата на света – Пресвета Богородица, отбелязвайки деня на нейното свято Рождество. На този ден своя храмов празник отбеляза храмът в село Гелеменово, посветен на това дивно събитие в човешката история.

По този повод с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на град Пазарджик отслужи архиерейска света Литургия в храма на селото. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев - секретар на Пазарджишка духовна околия и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма прот. Заприн Филипов и монах Дамян - брат на Баткунския манастир ''Св. ап. Петър и Павел“ с. Паталеница, който отпя литургийните песнопения.

Преди началото на литургията епископ Яков отслужи последованието на петохлебието за здравето и благопреуспяването на жителите на село Гелеменово.

Енориашите и гостите на храма с едно сърце и едни уста изповядаха Символа на нашата вяра и каза Господнята молитва „Отче наш...“. На службата присъства и кметът на селото г-жа Светлана Андреева.

По време на причастния беше прочетена проповед върху събитията, съпътстващи раждането на Приснодевата.

В края на службата епископ Яков честити храмовия празник на председателя и енориашите на храма. Той каза: „Днес се събрахме в Божия дом, посветен на Божията Майка, за да принесем на нея и нейния Син своята жертва – дух съкрушен и сърце смирено. Дано Господ не презре и днешната ни молитва, да пази децата и домовете ни, защото днес е денят, в който се ражда светата Майка Богородица – нашата небесна Майка, най-голямата Застъпница, Молитвеница, Ходатайка за всички нас. Днес се ражда благоприятната утроба, която трябва да вмести в себе си невместимия Бог. Днес и земната, и небесната Църква слави онази, която с добротата си, със смирението си, с безграничната си любов сведе смирено глава пред Бога и каза: „Ето, аз съм Твоята рабиня!“. Днес се ражда нашата твърда надежда, жената, която прие всекиго от нас под своя небесен покров, онази, която непрестанно предстои пред лицето на Бога и се моли за всички нас. Чухме, как нейните родители били изправени пред охулвания, осъждания, обиди, оскърбления. Но те не се предали на отчаяние и униние, не предали и Бога, а търпеливо и с пълна вяра понесли всичко. Така светите богоотци се подготвили в утробата на света Анна да се вмести тази, която ще се покаже благоприятна да роди Бога.

Господ показал на човеците, че колкото и страдания и мъки, колкото изпитания да имаме на земята, то Той няма да ни изостави. Гледайки живота на светите прародители Йоаким и Анна, на света Богородица, ние виждаме, че трябва да изпълваме сърцата си с любов. Трябва да ги очистваме от омразата, от злобата, от алчността, да възпираме устата ни да не осъжда ближните, да не празнослови, да не клюкарства. Виждаме какъв плод дават тишината и молитвеното мълчание, в които премина животът на света Богородица, подготвяйки се да приеме в утробата си Бога. И ако изпълним това, ние ще бъдем истински Христови воини. Тогава ще се изпълни евангелието, което казва, че който прослави Бога, сам ще бъде прославен от Него. И когато сторим това, то при Второто Свое пришествие, Христос ще прослави нашата душа“.

Накрая владиката преподаде на присъстващите архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и благопожела по молитвите на света Богородица Божието благословение да пребъде с вярващите и техните домове, Господ преизобилно да излее своята благодат над селото и над всеки град и село, да ни предпазва от всяко зло, да ни дава ум и разум, щото да можем да вървим по благодатния и спасителен път, който ще ни отведе до Него.

Председателят на храма отец Заприн изказа своята и на своето паство благодарност и синовна признателност за грижите, които епископ Яков полага за доброто на Христовото стадо.

Тържеството завърши с многолетствие.

06
Септември
2020

Слово на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай Празника на Съединението - 6 септември

06.09.2020-Slovo

Обични в Господа братя и сестри,

Отново честваме деня на Съединението на България. Предполагам, че отново, точно в този ден, както това се случва вече години наред, ще се изричат патетични думи за това, как трябва да сме единни и да взимаме пример от нашите предци, в момент, в който обществото ни се раздира от конфликти.

Прегледах словата, които съм произнасял на тази дата, в този храм, от дванадесет години насам и установих, че всяка година е едно и също. Всяка година на този ден съм говорил колко е важно Съединението, апелирал съм за мир, за любов, за солидарност, за единство, но всяка година сред народа ни е имало някакво недоволство, някакво неудовлетворение, някакво напрежение, което тази година вече стана видимо. Всяка година сме говорили за съединение и всяка година сме констатирали, че имаме дефицит на единство. Защо е така? Защо ни се случва това? Защо живеем в най-красивата и най-благодатна страна на света, а сред народа има толкова насъбран гняв и мнозина живеят само и единствено с мисълта как да напуснат този земен рай?

В Свещеното писание и особено в книгите на Ветхия завет има много глави, в които много точно се описва какво се случва на царства и народи, когато спрат да зачитат Божиите закони. В които алчността и егоизмът вземат превес над сърдечната любов и взаимното уважение между хората. Мислех да ви прочета някои избрани пасажи, но ще излезе като нравоучение, а с годините установявам, че нашият народ не обича да бъде поучаван. Той иска сам, със собствен разум и чрез собствения си опит да стига до определени заключения. Затова ще ви замоля за следното. Всеки от вас има у дома си Библия. Като се приберете, отгърнете я и прочетете която и да е произволна глава от Книга на Пророк Иеремия. И прочетете също така последната, пета глава, от Книга Плач Иеремиев. Ако желаете, може някой път, по-нататък, да се съберем и да обсъдим кой какво е разбрал от прочетеното, как то се съотнася към състоянието, в което се намира нашето общество и дали сме съгласни с предлаганите от Светото писание решения. Или мислим, че написаното не се отнася до нас.       

Прочетете тези текстове, моля ви, защото повече от това, което е написано там, аз не мога да изразя и не мога да кажа.       

Ще завърша с думите на Свети Апостол Павел към Коринтяни: „Моля ви, братя, в името на Господа нашего Иисуса Христа, да говорите всички едно и също, и да няма помежду ви разцепления, а да бъдете съединени в един дух и в една мисъл.” (1Кор. 1:10)

Моля и аз Господ Иисус Христос да ни даде един дух и една мисъл, които да ни обединят като народ и като общност. Обръщам се към всички свещенослужители в поверената ми епархия – братя, молете се, нека се молим от все сърце Бог да запази страната ни и народа ни в идващите дни, колкото и да сме немощни и грешни. Дано молитвата ни се окаже достатъчна.

Честито ви Съединение.

Бог да закриля всички ви.

Бог да пази България.

06
Септември
2020

✝13 Неделя след Петдесетница. Архиeрейска света Литургия в храм "Свети цар Борис-Михаил" гр. Септември

Ден след като отбеляза своя празник, град Септември се изпълни с духовната радост да посрещне своя архиерейски наместник – Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков. С благословението на Пловдивския митрополит Николай той отслужи архиерейска света Литургия в наскоро осветения храм „Св. цар Борис – Михаил“ в града. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, председателят на храма иконом Йордан Василев и дякон Николай Ангелчов.

Енориашите на храма посрещнаха владиката с прекрасни букети с цветя. Те взеха дейно участие в светата богослужба със своите молитви и песнопения. На службата присъстваха общински съветници и кметове на населени места от Община Септември.

По време на причастния беше прочетена проповед върху днешното евангелско четиво.

След светата богослужба епископ Яков отслужи празничен водосвет и измоли от Всеподателя Бога просвещение, мир, здраве и благополучие за жителите и гостите на град Септември.

В края архиереят изказа своята радост, че след дълги години най-сетне застана пред престола на този храм, посветен на Покръстителя на българския народ свети цар Борис-Михаил, за да изпроси неговото застъпничество пред Бога за жителите на града и на околията. Владиката припомни съвместните усилия на църквата, общината и боголюбивите християни от града, които доведоха до успешен край това богоугодно дело. Той заяви, че няма да благодари поименно, за да не отнеме божествената награда от добрите труженици на Господнята нива и проси нашият Господ Иисус Христос да им въздаде не земна, а небесна благодарност и въздаяние. Архиереят призова в днешния ден, когато Отечеството ни чества празника на своето Съединение, това единение в делото на добротворството винаги да царува в сърцата и душите на всички. Той благопожела Христовата любов да се възцари на земята, та изпълнени с тази любов да вървим към Царството Божие.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите.

Празникът завърши с многолетствие.

От името на Църковното настоятелство на владиката беше поднесена ръчно приготвена пита.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>