kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
20
Октомври
2019

Освещаване на храм "Св. цар Борис-Михаил" в град Септември

Сугуба благодат се изля от всещедрата Божия десница в неделния ден на 20-и октомври, ✝6 Неделя след Неделя подир Въздвижение, над жителите наград Септември, Пазарджишка духовна околия. В този ден мечтата и двадесет и петгодишните усилия на благочестивите християни от града се увенчаха с радостта да бъде осветен в града храм, посветен на светия благоверен цар Борис-Михаил.

От ранни зори верният Божи народ се събра пред храма, където с вълнение в сърцата и с преизпълнени от радост лица очакваха Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, който дойде да освети храма. С архиерея съслужиха двамата му викарии Знеполският епископ Арсений и Константийският епископ Яков, свещенослужители от Пловдивска митрополия и Пазарджишка духовна околия и гости на празника от Софийска епархия - свещеноиконом Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, който е родом от септемврийското село Карабунар и архиерейският наместник на Трънската духовна околия отец Йоан Чикалов, който е кум на председателя на новия Божи дом прот. Йордан Василев.

В края на утренното богослужение с литийно шествие около храма с мощи на светите Баташки мъченици, носени от митрополит Николай.След трикратното обикаляне на храма и прочитане на полагащите се молитви, Апостолски и Евангелски четива, архиереят застана пред затворените врати и с Пасхалния възглас „Господ на силите, Той е Цар на славата!“ блъсна вратите и влезе в Божия дом. В светия Престол митрополитът вложи частиците от мощите на светите Баташки мъченици. Той продължи чина на освещаване като запечата светите мощи, изми св. Престол, миропомаза го, постави образите на четиримата евангелисти в краищата му и го облече. След това владиката поръси със светена вода светия Олтар, иконите на иконостаса и целия храм.Архиереят изписа с миро на четирите стени Христовия символ, след което прочете полагащото се Евангелско четиво и запали кандилата на светия Престол и иконостаса.

След освещаването свещенослужителите се подредиха в центъра на храма и дадоха началото на първата Божествена света Литургия, по време на която духовниците и богомолният народ с едно сърце и едни уста отправиха своите благодарности и молитви към Всеподателя Бога за всички Негови велики благодеяния към вярващите. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Сред богомолците бяха и кметът на община Септември г-н Марин Рачев, ктиторите на храма г-н Емил Йончев, г-н Томи Стойчев, г-н Георги Дишков и г-жа Иванка Корбанколева, богословът проф. д-р Божидар Андонов, който е родом от града, кметове на населени места от Общината, служители на Общинската администрация, интелектуалци и общественици.

В своята проповед след службата митрополит Николай се обърна към дошлите със слово за великото значение на Божиите храмове в света и символиката в тяхната архитектура и богослужебен ред. Архиереят благодари на всички, които са се потрудили за изграждането и благоукрасата на този прекрасен храм. Той отчете, че най-голямото богатство на една църква са не нейните съсъди и утвар, а верните християни, които я изпълват с живот. Владиката припомни Христовите думи, че „никой кога запали светило, не го туря на скрито място, нито под крина, а на светилник, за да виждат светлината...“ и посочи такъв светилник в лицето на председателя на храма прот. Йордан Василев, който неуморно полага душата си за своето паство. В знак на свой архипастирски дълг да показва добрия пример за вдъхновение на всички митрополитът отличи отец Йордан с църковната офикия „Свещеноиконом“ на Светата Православна Църква.

След това митрополит Николай изказа своята и на църковното изпълнение на Пловдивската епархийска църква благодарност за щедростта, отзивчивостта, помощта и подкрепата на ктиторите на храма г-н Марин Рачев, г-н Томи Стойчев, г-н Емил Йончев, г-н Георги Дишков и г-жа Иванка Корбанколева, като им връчи благодарствени грамоти от името на Пловдивска света митрополия.

От името на църковното настоятелство и енориашите на новия храм председателят свещеноиконом Йордан Василев подари на митрополита комплект дикирий, трикирий и панделки, а на двамата Преосвещени епископи панделки в знак на признателност и благодарност и за молитвен спомен от този радостен за цялата ни Епархийска църква ден. Отец Йордан отдаде дължимото и на приснопаметния отец Иван Махалджийски, който преди 25 години постави началото на изграждането на този Божи храм, посвещавайки на него днешното свое отличие.

Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров, а всички присъстващи издигнаха умовете и сърцата си към Бога и пеейки, в единомислие измолиха да благослови православните християни от Пловдивска епархия и ги съхрани здрави, благоденствени и успешни за много и благословени години.

Да бъде честита новата църква на жителите и гостите на град Септември!

20
Октомври
2019

Престави се в Господа прот. Георги Читалов

о. Георги ЧиталовНа 20.10.2019 г. се престави в Господа

протойерей Георги Читалов, председател на храм "Св. Троица" с. Хаджиево

и енорийски свещеник в село Триводици.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай

опелото ще бъде отслужено от Константийския епископ Яков

на 21.10.2019 г. от 12.00 часа

в храм "Св. Троица" с. Хаджиево.

Бог да прости Своя верен служител и го приеме в Небесното Си Царство!

19
Октомври
2019

Празнична Архиерейска вечерня в град Септември

Неделният ден на 20-и октомври е дългоочаквано събитие на духовна радост за жителите на град Септември. В този ден те очакват правоправещия архиерей на богоспасаемата ни Пловдивска света Митрополия – Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който ще освети новопостроения в града храм, посветен на Покръстителя на българския народ свети Цар Борис – Михаил.

В навечерието на празника, на 19-и октомври вечерта, с благословението на митрополита неговият викарий – Константийският епископ Яков, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужи възкресна архиерейска Велика вечерня в храма. С архиерея съслужиха прот. Боян Кочев, секретар на Околията, председателят на храма прот. Йордан Василев и енорийските свещеници в него свещ. Николай Генев и свещ. Николай Генов. С песнопенията си в светата богослужба се включи и най-новият брат на Баткунската света обител „Св. ап. Петър и Павел“ монах Дамян.

След службата духовниците отслужиха последованието на водосвета и епископ Яков освети новопридобитите съсъди, утвар и одежди, необходими за редовния богослужебен живот на храма.

След водосвета владиката поздрави жителите на град Септември за това, че след повече от двадесетгодишен труд успяха да достигнат до този ден, в който Светият Дух ще излее Своята безкрайна благодат над града и Божият дом ще бъде осветен. Той поздрави председателя и братята на храма за неуморната им работа и за бодрия дух, с който те вършеха това богоугодно дело въпреки трудностите и безсънните нощи. Архиереят отчете добрите плодове от тези усилия, показващи доброто намерение и устроение на душите на свещенослужителите от града и благопожела Христовият мир винаги да пребъдва в техните сърца и в техните домове. Накрая епископ Яков призова всички в утрешния ден да се съберем под купола на храма, където да посрещнем своя архипастир – митрополит Николай и молитвено да съучастваме в радостта на празника.

От името на църковното изпълнение отец Йордан поднесе на своя архиерейски наместник епитрахил и омофор, ушити от същия плат, като облачението на храма и одеждите на свещениците в него, изпросвайки от архиерея всякога, когато ги носи, да си спомня молитвено и за енориашите на храм „Св. цар Борис-Михаил“ гр. Септември.

Всички с едно сърце изпяха многолетствие за здравето на всички православни християни от Пловдивска епархия.

19
Октомври
2019

Архиерейска света Литургия за празника на свети Йоан Рилски в едноименния параклис към храм "Св. вмчк Георги" гр. Пазарджик

Избран от Бога и пречуден по живот, преподобни Иване! Ти от малък си обикнал Христа и към Него по тесния път си шествувал. Така че, заради твоите велики подвизи и сълзи, Господ те обогати с дарованията на Светия Дух. И понеже имаш голямо дръзновение пред Света Троица, ние те ублажаваме и ти се молим: освободи ни от всички беди, та да ти зовем: радвай се, преподобни Иване, Рилски Чудотворче, славо и радосте наша!“ /Акатист на свети Йоан Рилски/

На 19-и октомври Светата Православна Църква чества най-ярката звезда от небосклона на Божиите светии, просияли от българския род – преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец. На този ден своя храмов празник отбеляза едноименния параклис, изграден в северозападната част на храм „Св. Георги“ в гр. Пазарджик.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за празника беше отслужена Архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия, председателят на храма прот. Петко Еленкин и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе енорийският свещеник прот. Манчо Манчев.

След отслужването на утренното последование в централния храм, всички се отправиха към параклиса, посветен на небесния покровител на Родината ни, където в единомислие издигнаха своите сърца с благодарност към Бога и Неговия угодник – свети Йоан.

По време на причастния беше прочетена проповед върху подвига на светеца и неговата нестихваща закрила за българския род.

След божествената Литургия епископ Яков се обърна към вярващите със слово за житието на светеца, когото българите от родните му места хилядолетия наред носят толкова близо до сърцата си, че и до днес го наричат с простичкото и чистосърдечно „Отчето“. Той помоли дивния Божи угодник всякога да ни пази от нападенията на лукавия, които той в своя живот нееднократно отблъскваше, да бди над нашите семейства и над нашите деца, като призова винаги в сърцата ни да гори заветът на светеца и следвайки го, да напредваме в богопознание и добродетел.

Накрая владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и над всички присъстващи.

От името на църковното настоятелство и енориашите отец Петко поднесе на архиерея букет с цветя, засвидетелствайки своята и на пасомите благодарност и признателност към неуморните трудове на нашия архиерейски наместник, с които той води Христовото стадо по благодатния и спасителен път към Царството Небесно.

Празникът завърши с многолетствие, което бе изпято от всички присъстващи, след което епископ Яков лично раздаде нафората и благослови верните християни.

17
Октомври
2019

Интервю на Пловдивския митрополит Николай за в-к „24 часа“

  1. mitropolit Nikolai-potretВаше Високопреосвещенство, защо вие, възпитаникът на Московската духовна академия, архиереят, когото някои смятат за проводник на Руската църква у нас, отказахте да участвате в приема на делегацията, водена от Волоколамския митрополит Иларион?

  - Предполагам няма да е лесно, но тези, които ме смятат за проводник на нечии интереси, ще трябва да приемат, че не съм. Намирам за изключително обидно български архиереи да бъдат набеждавани, че са проводници на интереси различни от интересите на Светата православна църква и православното изпълнение в България. Винаги в служението си съм се стремял по съвест да отстоявам православната ни вяра и да защитавам достойнството на Българската патриаршия. За жалост, поради насадени комплекси в част от обществото ни, това понякога се оказва доста самотно занимание.

  1. Уместно ли е да се оказва прекалено уважение към руски митрополити в условията на скандала с Украинската църква?

   - Уважение ние сме оказвали и оказваме на всеки архиерей от друга поместна православна църква, посетил България. В зависимост от контекста, обаче, понякога прекалената демонстрация на внимание може да бъде контрапродуктивна. Бих казал същото и на нашите събратя от други поместни църкви. Прекаленото внимание, което те демонстративно оказват на някои български митрополити не прави услуга нито на тези митрополити, нито на БПЦ, нито на съответната друга църква. Политиката „разделяй и владей“ е имперска политика, която в църквата прави неприятно впечатление. 

  1. Смятате ли, че враждата между Руската и Украинската църква могат да се пренесат и в БПЦ?

   - Където има любов не може да има вражда. Сред православните архиереи, а и сред православните народи може да има само и единствено дискусии за това как по-добре и в пълнота да се изпълнява Божията воля, за това, което е добро за църквата, но не и вражда.

  1. Кое ви притеснява в този спор?

   - Ще ви кажа направо. Притеснява ме това, че във въпросите за автокефалията започнаха да играят роля съображения от политически и геополитически характер, като грижата за спасението на душите и за порядъка в църквата сякаш остава на по-заден план. Ако Руската православна църква беше откликнала на въжделенията на православния народ в Украйна да има своя самостоятелна йерархия и беше дарувала автокефалия, сега щеше да е църква-майка и нямаше да водим този разговор. Раждането на дете е болезнено, но майката преодолява болката, защото се радва, че създава нов живот. И обича детето си. Същото е и когато една църква трябва да роди своя рожба – автокефална църква, когато има канонични основания за това. Може да е болезнено, но не може майката да не желае да роди детето, което е тръгнало да се отделя от тялото й и и да не го обича. То винаги ще е нейно дете и ще й е признателно. Нима е толкова трудно да се разбере това?

  1. Как ще коментирате реакцията на четиримата митрополити Гавриил, Йоан, Серафим и Даниил срещу вашето отворено писмо?

   - Не мога да коментирам. Уважавам тяхното мнение и изразените от тях съображения. Смятам, че е за доброто на църквата някои разговори да се случват и да се провеждат в по-широк, отколкото в по-тесен кръг. Надявам се, че това не е грях.  

  1. По думите им писмото ви е предизвикало смущение и недоумение сред църковното общество у нас. Съгласен ли сте с тях?

  - Ако те така смятат, значи имат някакви основания, които ще обсъдим заедно. Ако има смущение ще направим необходимото, за да го преодолеем. Но недоумение едва ли. Църковният народ знае за какво става дума.

  1. Пак според четиримата митрополити при възникване на неясноти и недоумения мястото, където се разглеждат тези въпроси е Светият синод.

   - Въпроси, като този за автокефалията на църквата в Украйна не можем да затворим зад стените на Светия Синод, дори и да искаме. Светият Синод ще вземе решение по този и други подобни въпроси, спазвайки правилата на Светата Православна Църква, но дискусията преди това няма как да бъде ограничавана. Тя си върви сред православния народ и е по-добре да участваме активно в нея и дори да я насърчаваме, за да чуем мнението на народа, а и той да чуе мнението на архиереите си. Не забравяйте, че зад въпроса за автокефалията на църквата в Украйна стои въпросът за статута на църквата в Северна Македония. Както се реши първият, така ще се реши и вторият.

  1. Смятате ли за уместно общуването с отворени писма между представители на висшия клир?

  - Моето писмо не е прецедент. Мои събратя вече се изказваха публично по т.нар. „украински въпрос”. Например през октомври 2018 г. Високопреосвещените митрополити Ловчански, Варнеско-Великопреславски и Видински публикуваха свое изявление, в което порицаха действията на Вселенския патриарх по отношение на Украйна и подкрепиха позицията на Руската църква. Това беше публично обяснение на техен отрицателен вот във връзка с  решението на Светия Синод въпросът да бъде обсъден задълбочено от нарочно създадена за целта комисия. През март тази година Видинският митрополит Даниил публикува открито писмо до Светия Синод, в което ни призоваваше да подкрепим позицията на Руската църква. Пак той през юни изпрати писмо до десетки митрополити в целия православен свят, през главата на Светия Синод, отново в подкрепа на руската позиция. Аз, за разлика от тях, в моето обяснение не заемам страна. Просто казах, че трябва да браним достойнството на Българската патриаршия и да се пазим да не създаваме впечатление, че сме „филиал” на други поместни църкви, на каквито обвинения се наслушахме достатъчно.

     По принцип, публичното обсъждане на значими за църквата въпроси е полезно и желателно. Трябва да знаете, че свободата на изразяване на мнения не е достижение на модерната демокрация, а е отколешен принцип в Православната църква. Дискусиите в нея доказват, че тя е жива църква. Колкото до „украинският въпрос”, Светият Синод ще се произнесе когато му дойде времето и аз вярвам, че решението ще бъде канонично издържано и достойно. И няма да е взето по ничие внушение, освен по внушението на Светия Дух.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>