kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
20
Май
2019

ПРЕДСТОЯЩО: Празнична света Литургия за св. св. Константин и Елена и празника на град Пазарджик

Св. Константин и Елена

 

На 21-ви май за храмовия празник на църквата "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик ще бъде отслужена съборна света Литургия. С благословението на Константийския епископ Яков – викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Пазарджик тя ще бъде възглавена от Секретаря на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев в съслужение с храмовото духовенство и свещеници от града.

След края на службата традиционното литийно шествие ще бъде оглавено от Константийския епископ Яков, който заедно с духовниците и миряните ще се отправи към площад “Константин Величков”, където ще бъде отслужен благодарствен молебен за всички жители на града.

Приканваме верния Божи народ да се съберем в храма в 08:30 часа, където да измолим застъпничеството на светите Велики царе и равноапостоли Константин и Елена, които са небесни покровители и закрилници на град Пазарджик.

 

19
Май
2019

Три деца от Пазарджишка духовна околия са наградени в синодалния конкурс "Възкресение Христово"2019

На 19-и май, в 5 Неделя след Пасха - на Разслабления, беше тържественото награждаване на победителите в Националния синодален конкурс "Възкресение Христово-2019". От Пазарджишка духовна околия бяха отличени трима участника:

В раздел "Изобразително изкуство", 1-ва възрастова група Поощрителна награда беше присъдена на Снежана Боянова Кочева - 6 години, ДГ "Юрий Гагарин" гр. Пазарджик за рисунката й "Тайната вечеря“.

В раздел "Литература-Проза" Емилия Павлинова Гиздова от 11 клас на Професионална гримназия по фризьорство и ресторантьорство гр. Пазарджик  получи Поощрителна награда за творбата си „Възкресение Христово“.

В раздел "Фотография" Георги Петров Папазов, ученик в 6-и клас на ОУ "Любен Каравелов" гр. Пазарджик, беше отличен с Второ място за фотографията си "Благодарим ти, Майко, твоят Син ни спаси!".

Честито на наградените!

06
Май
2019

Архиерейска света Литургия за храмовия празник на църква "Св. вмчк Георги" с. Момина клисура

„На избрания войвода и победоносец Георги да съставим похвала като на наш ходатай и бърз помощник. А ти, великомъчениче, като имаш дръзновение пред Господа, освободи ни от всякакви беди, за да ти казваме: Радвай се, Георгие, велики победоносче!“ (акатист на свети Георги) 

На 6-и май Светата Православна Църква спомня дивния подвиг на един от най-великите Христови воини, украсили небосклона на светостта със своя чутовен живот – светия великомъченик, чудотворец и победоносец Георги. В този ден своя храмов празник посрещна едноименната църква в беловското село Момина клисура, която отбеляза и своята 120-а годишнина от построяването си.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи празничната света Литургия в храма. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, председателят на храм „Св. Арх. Михаил“ с. Виноградец прот. Димитър Иванов и дякон Николай Ангелчов.

Жителите на селото от рано изпълниха Божия дом и с радостни сърца се поздравяваха с пасхалния поздрав "Христос воскресе". Те с нетърпение очакваха и както винаги топло посрещнаха своя архиерейски наместник. Всички с радост съучастваха в молитвословията на богослужението. На службата присъства и кметът на селото г-н Георги Котев.

По време на причастния беше прочетена проповед върху житието на „защитника на бедните и лекар на болните“ свети Георги.

В края на литургията епископ Яков честити настъпилия храмов празник на енориашите и годишнината от построяването на техния храм. Той благопожела както нашите предци, така и ние да възпитаваме в християнските ценности децата си, та и ние да им предадем, а те от своя страна на техните деца, да съхранят и пренесат през вековете достолепен и благоукрасен Божия дом. Владиката призова младите родители да не пренебрегват възпитанието на своите деца, поверявайки ги в ръцете на модерните технологии, а да полагат душите си за своите чеда, облагородявайки техните сърца с жива вяра. Той се снима за спомен с децата, които присъстваха в храма и призова Божията благодат и закрилата на свети Георги над всяко от тях със своя архипастирски благослов.

Епископ Яков честити имения ден на носещите името на светеца, застъпник на този свят храм и на жителите на селото и благопожела на техния пастир отец Красимир скорошно оздравяване от налегналата го тежка болест.

Накрая владиката преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай на енориашите от селото.

От името на църковното настоятелство и енориашите на храма отец Димитър поднесе на владиката живо цвете и ръчно омесена пита, засвидетелствайки синовното покорство и любов на всички към Пловдивския митрополит Николай и неговия викарий. Кметът на селото поднесе на епископ Яков букет с цветя от свое име и от името на жителите на селото, изказвайки благодарността на всички към архиерея, който винаги живее с болките и радостите на селото и никога не ги забравя в молитвите си.

Празникът завърши с многолетствие.

След светата служба епископ Яков благослови приготвените празнични хлябове и храни, след което отслужи трисагий на гроба на преждепочившия председател на храма св.ик. Васил Василев.

30
Април
2019

Архиерейска света Литургия в параклис "Св. арх. Михаил" в Затвора гр. Пазарджик

На третия ден на Пасха – Светли вторник, обитателите на Пазарджишкия затвор чуха радостната вест за Христовото Възкресение. Тя им беше донесена лично от Константийския епископ Яков, викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, който дойде да отслужи Пасхална архиерейска света Литургия в параклиса на Затвора „Св. арх. Михаил“. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в катедралата „Успение Богородично“ свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Преди началото на светата служба и в изпълнение на решение на Пловдивския епархийски съвет, епископ Яков отслужи чина на въдворяване на нов свещенослужител в храма, въвеждайки Негово Благоговейнство свещ. Любомир Чавдаров в длъжността „ефимерий“ на параклиса и обгрижващ духовно лишените от свобода в Пазарджишкия затвор.

След светата Литургия, на която присъстваха част от обитателите и служителите на учреждението, епископ Яков им честити Празника на празниците и пожела Христос да възкръсне в сърцата на всички ни и ги облагороди. Архиереят представи на присъстващите новия пастир, на когото благопожела с търпение и усърдие да води повереното му стадо към рая.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над нововъдворения председател на храма и неговото паство.

Архиереят раздаде на присъстващите по едно червено Великденско яйце, символ на Христовото Възкресение.

Снимките бяха любезно предоставени от администрацията на Затвора гр.Пазарджик.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>