kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
06
Януари
2020

Архиерейска света Литургия и Велик водосвет за Богоявление в град Пазарджик

Време за възраждане е - да се възродим свише, ден на въздигане е - да се облечем в новия Адам, празник на просвещението е - да се просветим божествено!”

С тези боговдъхновени думи свети Григорий Богослов възпява светлото тържество на нашето просвещение – деня на Кръщението Господне, когато "небесата се ужасиха и цялата земя се потресе, ангелите се удивиха и цялото творение се зарадва". В този велик ден на човеците се откри Сам Триипостасният Бог – Отец, Син и Дух Свети: първо възлюбеният Син се яви в плът, кръщаван от раб, веднага Дух Свети слезе във вид на гълъб, а след това пребожественият Отец възгласи от небето, свидетелствайки: „Този е Моят Възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.

По повод празника и с благословението на Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше отслужена Архиерейска Василиева света Литургия от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в катедралата свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Водени от духовна радост боголюбивите християни се събраха в храма, поздравявайки се с настъпилия светъл ден. На службата присъстваха и народният представител Десислава Тодорова, областният управител г-н Стефан Мирев с двамата му заместници г-н Йордан Кожухаров и г-н Петър Белчев, г-н Георги Делчев, общественици и интелектуалци.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на литургията епископ Яков поздрави присъстващите и имениците и благопожела да следваме пътя към Бога, начертан ни от свети Йоан Кръстител – пътят на покаянието. Владиката увери, че следвайки по този път, сърцата ни ще се изпълнят с любов, с непоклатима вяра, с непосрамена надежда, с радост и мир и така още тук ще предвкусим райското блаженство. Той призова да издирим вечните ценности, които ни предадоха нашите деди и прадеди и които крепяха Отечеството ни, да не се поддаваме на съвременните изкушения, привързвайки сърцата си към временното, преходното.

След края на литургията при тържествено биене на камбаните всички се отправиха с литийно шествие до река Марица. От целия град хората се стичаха към водите на реката, както преди почти две хиляди години вестта за явяването на Господния Кръстител на река Йордан привличаше народа натам. Към празника се присъедини и кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов. На реката епископ Яков отслужи Велик Богоявленски водосвет и извърши ритуала по хвърлянето на кръста в реката. Тази година той бе изваден от 14-годишния Димитър Спасов от град Пазарджик.

01
Януари
2020

Василиева света Литургия и Молебен за Нова година в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Помнейки Господните думи „без Мене не можете да вършите нищо“, верните Христови раби поставят в началото на всяко свое добро дело Бога, с вяра и надежда призовавайки Го на помощ. Това сториха те и в първите часове на настъпилата 2020 година от светлото Рождество Христово, идвайки в храма Господен, та да измолят от Него телесно и духовно здраве, благословение на трудовете и подкрепа на усилията за благочестив и праведен живот през новолетието.

В този радостен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена празнична Архиерейска света Василиева Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, служащият в храма свещ. Димитър Попов и дякон Николай Ангелчов.

С цялата си душа християните съучастваха с духовниците в боговдъхновените слова и молитвословия на светата литургия, съставена от свети Василий Велики, просейки от Бога здраве и благоденствие за себе си и за всички свои близки. Те изповядаха единогласно своята православна вяра в Триединия Бог и сърдечно изрекоха словата на Господнята молитва.

По време на причастния беше прочетена проповед върху живота и трудовете на предивния Божи угодник свети Василий Велики.

В края на литургията епископ Яков благодари на Бога за всичките Му благодеяния към нас, грешните човеци. Той честити на присъстващите новата 2020-а година и призова нашия Господ Иисус Христос идните дни да бъдат здрави, благоденствени и душеспасителни.

След това владиката призова с цялата си душа да се обърнем в молитва към Бога и да изпросим от него онова, което е нужно за спасението на нас, на нашите деца и близки. Той отслужи Молебен за Нова година, благодарейки на Бога за Неговите щедрости, които прояви към нас през миналото време на нашия живот и изпросвайки от Него да благослови настъпващата година със Своята благост и човеколюбие.

Накрая епископ Яков преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово име пожела на всички здраве, спасение и благопреуспяване във всяко добро.

Празникът завърши с многолетствие.

30
Декември
2019

Архиерейска света Литургия в параклис "Св. арх. Михаил" в Затвора гр. Пазарджик

В предпоследния ден на отминаващата 2019 година Константийският епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит Николай донесе радостната вест за Христовото Рождество на обитателите на Пазарджишкия затвор. С благословението на митрополита епископ Яков отслужи празнична Архиерейска света Литургия в параклиса на Затвора - „Св. арх. Михаил“. С архиерея съслужиха прот. Боян Кочев, ефимерият на параклиса свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница и дякон Николай Ангелчов.

Дошлите на светата богослужба запалиха свещ за телесно и духовно здраве на тях и техните близки. С радост те взеха молитвено участие в литургията, благоговейно прекланяйки глави пред родилия се заради нас Предвечен Бог.

След светата Литургия епископ Яков честити на всички светлия празник и благопожела идващата година да бъде за всички здрава и благословена. Той разказа за Рождението на дългоочаквания Спасител на човеците и припомни, че първият човек, влязъл в Рая, беше единият от двамата разбойници, разпнати с Христа, чието разкаяно сърце му отвори дверите на Царството Небесно.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над председателя на храма и неговото паство.

Архиереят раздаде на присъстващите по пликче със сладкиши, а те от своя страна му подариха изработено от лишен от свобода метално ангелче.

IMG 0047

IMG 0048

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>