kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
20
Декември
2017

Архиерейска света Литургия за Игнажден в град Пазарджик

На 20-и декември Светата Православна Църква чества паметта на един от великите апостолски мъже – свети Игнатий Богоносец, епископ на град Антиохия. На този ден се навърши и една година от епископската хиротония на Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

По повод празника и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай епископ Яков отслужи архиерейска света Литургия в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С него съслужиха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, свещ. Иван Зяпков – председател на храм „Св. пр. Илия“ с. Величково и енорийските свещеници в храма свещ. Спас Дичев и свещ. Максим Ничев. Молитвено участие в службата взеха прот. Петко Еленкин – председател на храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик, прот. Атанас Кънев – председател на храм „Св. Димитър“ с. Звъничево и свещ. Димитър Попов от катедралата.

По време на причастния беше прочетена проповед върху живота на другия честван днес Божи угодник – великия праведник свети Йоан Кронщадски.

Службата завърши с многолетствие, което изпяха всички присъстващи.

След службата епископ Яков се обърна към богомолците с назидателно слово върху живота и подвига на свети Игнатий. „Свети Игнатий ни остави послания, чиито слова са изключително важни и днес; от техните основоположни за вярата и спасението ни истини следва да се поучаваме и ние“, каза владиката. Той призова всички да отворим сърцата си и приемем в тях Раждащия се Бог, така както светият мъченик, прегърнат от Христа като дете, сам прегърна от цялото си сърце Бога. „Братя и сестри, както знаете, на този ден преди една година беше денят на моята огнена Петдесетница. Спомняйки си този ден, няма как да не изникне в паметта ни числото 12, колкото епископи се събраха тогава в този свят храм. Това апостолско число ни показва колко велика е Майката Божия. Тя не случайно събра точно толкова епископи, а с това ни показа че сме намерили благодат пред нея и пред лицето на Бога. За силата на епископската благодат ни говори навсякъде и свети Игнатий. Епископското служение е служение на вяра и ревност по Бога. Но то е изпълнено и с много трудности и скърби. Затова се обръщам към вас като ваш епископ - както аз винаги съм ви подкрепял във вашите слабости и немощи, както на всяка света Литургия съм издигал молитвите си първо за живеещите в Пазарджишка духовна околия, а след това и за всички православни християни, така прося и вие да усилите молитвите си към Всеподателя Бога, да ме подкрепите в моите немощи и тегоби, както винаги сме били едно в радост и мъка. Така като едно стадо да продължим да вървим по благодатния път, водещ към нашия Господ Иисус Христос. От своя страна аз моля Майката Божия да дава на всички вас вярата, която носел в сърцето си свети Игнатий, така че всеки един от вас да се нарече „Богоносец“. Нека в деня на Рождението в плът на Бога се съберем в храма, за да прославим нашия Спасител. Христос ще се роди, за да ни изкупи от греха; Христос ще се роди, за да ни научи на любов; Христос ще се роди, за да ни отвори Царството Божие; Христос ще се роди, за да ни остави Своето Тяло и Кръв, за да може с покаянието си да пристъпваме и се очистваме чрез тази велика светиня. Нека оставим всяко земно пристрастие, за да славим в този велик ден Христа“.

Владиката покани всички малки деца, които в днешния ден Христос изправи пред нашия взор като пример, на Рождество да дойдат в катедралата „Успение Богородично“, където ще бъде разрязана и празничната торта по случай 180-ия рожден ден на храма.

След това от името на духовенството на Пазарджик и църковното настоятелство на катедралата прот. Стефан Йорданов поднесе на владиката букет от цветя и му благодари за всегдашната подкрепа и напътствия по вечния път на християнската добродетел, по който той сам върви и води своето стадо. Отец Стефан пожела всички ние да се окажем в делата си достойни последователи на Христос и Неговите епископи.

Специални поздравления и цветя епископ Яков получи за празника от Областния управител г-н Стефан Мирев.

Владиката сам раздаде анафората и прие най-искрените благопожелания и прекрасни букети с цветя от верния Божи народ, който познава гласа на своя пастир.

19
Декември
2017

ПРЕДСТОЯЩО: Празнична торта за 180-ата годишнина на храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

objava-tortaПрез настоящата година се навършват 180 години от построяването на катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. Годишнината беше отбелязана с редица прояви, които съпровождаха празника на църквата през цялата година и се организираха от Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при храма с благословението на Пловдивския митрополит Николай.

Честванията ще завършат на 25-и декември в катедралата. Каним всички в светлия ден на Христовото Рождение да се съберем в храм „Света Богородица“ град Пазарджик и да изживеем заедно радостта на празника. Светата Василиева литургия ще бъде отслужена от Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Пазарджик.

След края на службата за децата на Пазарджишка духовна околия ще бъде разрязана празнична торта от 180 парчета.

Каним всички деца заедно да отпразнуваме Рождението на нашия Спасител Господ Иисус Христос и да духнем свещичките на тортата.

17
Декември
2017

Архиерейска света Литургия в Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел"

На 17-и декември, ✝ 11 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на светите Праотци, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел“ беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и игумен на светата обител. В съслужение с него бяха йеромонах Йоаким, брат на манастира и прот. Боян Кочев, секретар на Архиерейско наместничество Пазарджик.

По време на причастния йеромонах Йоаким произнесе проповед върху евангелското четиво за Неделята.

В края на службата епископ Яков се обърна към поклонниците и им благодари, че въпреки лошото време дойдоха да съучастват в молитвата и завърши: „Братя и сестри, светите първовърховни апостоли ни събраха днес в светата обител, да изпросим заедно милост и закрила. Моля Всеподателя Бога да ни дава телесно и духовно здраве, разум и сили, да можем все така заедно да вървим по благодатния и спасителен път, водещ към Него. И така, когато дойде денят и часът да застанем пред лицето на Бога като едно стадо Христово, да чуем заветните думи: „Днес ще бъдеш с Мен в рая!“.

11
Декември
2017

Дарение за катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 11 декември в сградата на Архиерейско наместничество град Пазарджик се състоя среща между Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и председател на църковното настоятелство при катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик и г-жа Живка Спасова, директор на Детска градина "Валентина Терешкова" гр. Пазарджик.

По време на срещата г-жа Спасова поднесе на архиерея плик с дарение от 1500 лева. Сумата беше събрана на благотворителното коледно тържество, организирано от ръководството на детското заведение и посветено на 180-та годишнина от построяването на катедралата "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

От името на духовенството, църковното настоятелство и енориашите на храма епископ Яков още веднъж благодари на г-жа Спасова за нейната и на екипа й съпричастност с радостите и болките на църквата. Той изказа и всеобщото възхищение от прекрасния празник, който възпитателите и децата поднесоха на жителите на града ни и благопожела на всички радостта от Рождението на Спасителя в нашите сърца никога да не угасва.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>