kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
20
Юли
2018

Съборна архиерейска света Литургия за храмовия празник на църква "Св. пр. Илия" с. Величково

На 20 юли, когато Църквата чества свети пророк Илия /Илинден/, с празнична архиерейска св. Литургия бе отбелязана 150-ата годишнина на храм „Св. прор.Илия” в с. Величково, Пазарджишка духовна околия.  

Празничният звън на църковната камбана извести пристигането на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който отслужи чина на обновление и възглави светата Литургия в старинния храм. В светата богослужба съслужиха Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Константийски Яков, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Васил Кашоров - председател на храм "Свето Възнесение Господне" гр. Пловдив, протойерей Боян Кочев - секретар на духовната околия, свещеник Иван Зяпков - председател на храма и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. 

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. На този светъл празник множество християни, сред които бе и кметът на селото Петър Гуглев, пристъпиха смирено в храма, за да се помолят на Всеподателя Бога и да Му благодарят за Неговата милост и благодеяния. 

В края на богослужението митрополитът се обърна към присъстващите хора със слово за големия празник, в което каза:  „Името Илия значи крепост Господня! Здание непоклатимо, неразрушимо. Каквато е истинската вяра – крепост. В която крепост намираме най-сигурен подслон. Такъв, какъвто само Господ Бог Иисус Христос може да даде на онзи, който вярва в Него. И още по-право – който не само има вяра в Спасителя, но който пази Неговите заповеди и ги изпълнява. И дори не след време, а още сега опазилият Господните заповеди ще зърне чудеса в себе си. Ще разбере, че „голяма сила има усърдната молитва на праведника”. Тъй ще се стреми още по-силно да възлюби Господа и ближния си. И когато това се случи, дори да изпадне в униние, в безизходица, в сърцето му като че сами ще изникнат като добър плод думите на ап. Иаков: „И пак се помоли: и небето даде дъжд, и земята произведе своя плод.“ Но не някъде в неслучилото се бъдеще, а сега. Всичко това се случва вътре - сам човекът ще е земята, вярата му – дъжда, а плодът, израсъл подир дъжда - ще бъде безкръвната жертва: изпълнението на заповедите Господни. Амин!.”

Духовното тържество завърши с многолетсвие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

След божествената света Литургия митрополит Николай отслужи чинопоследованието на освещаване  на новоизградения християнски кръст в местността "Черните камъни" край село  Величково.

На богослужението присъстваха областният управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, директорът на ОД МВР Пловдив - старши комисар Атанас Илков, бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68 бригада "Специални сили", кметът на с. Величково г-н Петър Гуглев. 

„Кръстът е пазител на цялата вселена, Кръстът е красотата на Христовата Църква, Кръстът е слава за ангелите Божии, Кръстът е рана и поражение за демоните, Кръстът е изцерение за болните, Кръстът е спасение за верните. Силата на честния и Животворящ Кръст Господен да бъде всякога с вас от сега и во веки веков. Амин!” - каза в словото си Високопреосвещеният митрополит Николай.

Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

За повече снимки: Пловдивска митрополия

19
Юли
2018

ПРЕДСТОЯЩО: Обновление на параклис "Св. пр. Илия" гр. Ветрен

Paraklis sv.pr.Ilia VetrenНа 21 юли от 18.30 часа

с благословението на Негово Високопреосвещенство

Пловдивския митрополит Николай

Преосвещеният епископ Яков - викарий на митрополита и

архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия

ще освети новоизографисаните стенописи на

параклис "Св. пр. Илия" гр. Ветрен.

 

Приканваме жителите и гостите на града

да се съберем под купола на храма,

където с едно сърце да благодарим на Всеподателя Бога

за великите Му благодеяния.

16
Юли
2018

Епископ Дейвид Аляски посети Пазарджишка духовна околия

На 16 юли с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Негово Преосвещенство епископът на Аляска Дейвид посети Пазарджишка духовна околия. Скъпият гост беше посрещнат в Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел" с. Паталеница от Преосвещения Константийски епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Околията. Двамата епископи се помолиха в манастирската църква за благоденствието и благопреуспяването на православните християни, след което разгледаха и манастира.

Духовниците посетиха и катедралния храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик, където се поклониха пред светините му. Епископ Яков разказа на своя гост историята на храма и чудотворните икони на Божията Майка, съхранявани в него.

От името на духовенството на Пазарджишка духовна околия за молитвен спомен на епископ Дейвид беше подарена икона с образа на нашия Спасител Господ Иисус Христос.

Посещението  премина в дух на братска любов и разбирателство, като и двамата владици си пожелаха това да не е последната им среща.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>