kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
04
Февруари
2024

✝Неделя 15 след Петдесетница - на Законника. Съборна света Литургия в храм „Св. Троица” с. Аканджиево

В ✝Неделя 15 след Петдесетница в храм „Св. Троица” в беловското село Аканджиево беше отслужена съборна Златоустова света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев и председателят на храма свещ. Васил Махалджийски.

Дошлите на богослужението вярващи чуха неделното литургийно евангелие, спомнящо срещата на нашия Господ Иисус Христос с един законник, който получи от устата на Бога двете най-кратки заповеди, на които се крепи целият закон и които изпълняват всичко необходимо, за да наследи човек вечния живот – да обичаме Бога с цялото си сърце, с цялата си душа и с целия си разум и да обичаме ближния си като себе си. Начело на своите съжители беше кметът на селото г-н Васил Шуманов.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху евангелското четиво.

В края на богослужението отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и присъстващите и им благодари за вниманието и участието с молитви и песнопения в светата богослужба. Той обърна внимание на това, че Бог сведе целия закон до една простичка заповед – тази на любовта. Наместникът припомни обаче, че за да обичаме истински както Бога, така и ближния, е нужно най-напред да очистим сърцето си от страстите, на първо място от егоизма, за да може в чистотата на сърцето Бог да посее семето на тази съвършена добродетел - любовта.

Накрая отец Боян раздаде анафората и благослови всички присъстващи.

02
Февруари
2024

Съборна света Литургия за Сретение Господне в катедралата на Пазарджик

На 2 февруари се отбелязва едно от дивните евангелски събития – срещата на праведния старец Симеон с Богомладенеца Христос. Когато Младенецът навършил 40 дни от своето свято Рождество в тихата Витлеемска нощ, Той бил донесен от своята чиста Майка Пресвета Богородица и праведния Йосиф Обручник в Йерусалимския храм, в изпълнение на предписанията на Старозаветния закон всяко мъжко първородно чедо да бъде посветено Господу. Тогава по вдъхновение свише в храма дошъл и един велик праведник, старецът Симеон, комуто било обещано, че няма да види смърт, докато не види с очите си изпълнение на предсказанието, че „Девица ще зачене и ще роди Син”. Изпълнен с Дух Светий, старецът познал с очите на сърцето си изпълването на това Божие обещание и изрекъл заветните думи, които и до ден днешен се четат на всяко вечерно богослужение: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, - светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля”, с което признал пред Бога и целия свят, че най-сетне може спокойно да умре, защото на земята се е родил Спасителят на света.

По повод големия Господски празник с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в параклиса, посветен на свети Николай Мирликийски Чудотворец в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично”, беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев в съслужение с енорийския свещеник отец Максим Ничев.

Преди светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на Петохлебието, издигайки очи към Бога с просба да умножи Своите блага над всички, да закриля и пази жителите на града от всяко зло и дарува прошка на прегрешенията им.

Христолюбивите енориаши участваха с усърдие в молитвословията и песнопенията на службата. С радост те изслушаха евангелското четиво, изобразяващо пред духовния им взор удивителната среща на праведния Симеон с Бога, когато преживелият повече от три столетия в очакване на това неизказано събитие Богоприимец прегърнал в своите обятия Богомладенеца.

В края на богослужението отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той обърна внимание на това, че ние всячески се стремим да отдалечим от нас срещата ни със смъртта, докато праведниците с радост я очакват, бързайки да се приберат у дома в своето небесно Отечество. Наместникът призова и ние да водим праведен живот и тогава няма да се страхуваме от смъртта, тъй като тя няма да има власт над нас, а ще се превърне само в тайнствен преход, поставящ начало на истинския, вечен живот.

Празникът завърши с многолетствие, след което отец Боян раздаде нафората.

01
Февруари
2024

Ново детско предаване на Пловдивска православна телевизия

В началото на годината Пловдивска православна телевизия ни зарадва с нова поредица за деца - "Малки крачки към Божията светлина". Това е детско вечерно предаване, което възпитава децата в християнски добродетели чрез увлекателни притчи и поуките от тях. А изречените молитви ги приучават да общуват с Бога.

Предаването се излъчва всяка вечер от 19.50 по ППТВ, а освен това е качено и в Youtube-канала на Пловдивска митрополия, където можете да гледате всички епизоди.

2024.02.01-Ново детско предаване

28
Януари
2024

Съборна света Литургия в ✝Неделя 14 след Петдесетница в храм "Успение Богородично" с. Ветрен дол

На 28 януари, ✝ Неделя 14 след Петдесетница, в храм „Успение Богородично” с. Ветрен дол беше отслужена съборна света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. В братско съслужение с него беше председателят на храма свещ. Георги Пашев.

Енориашите и гостите на храма взеха участие в светата Литургия със своите молитви и песнословия. Те изслушаха с внимание неделното литургийно евангелие, спомнящо притчата за сватбената трапеза на царския син, на която всички човеци са поканени и призвани, но не всички се оказват достойни да седнат на нея.

В края на богослужението отец Боян припомни, че тази царствена трапеза представлява Небесното царство, където всички ние сме поканени да отидем. Но както в притчата, така и в света има хора, които не искат да се отзоват на поканата, а сред отзовалите се има такива, които пристъпват с недостойно одеяние. Наместникът сравни раждането на детето, което излиза голо от майчината утроба и първото нещо, което правят с него, е да облекат тялото му с дреха, запазвайки го от студа и болестите. Така и нашата душа, която излиза гола от водите на кръщелния купел, трябва да бъде наметната и облечена с духовно одеяние, за да се предпази от греха и влиянието на злото. Отец Боян описа тази сватбена премяна, с която ние трябва да се облечем, за да бъдем достойни за Христовото небесно наследие – именно добродетелите, с които беше облечен Христос при Неговия земен живот – смирение, кротост, дълготърпение, прошка, непаметозлобие и прочие, с които ние да се стараем да облечем своите души и тези на децата си. Наместникът припомни, че наближава и най-сгодният момент да се погрижим именно за одеждите на душите си – времето на Великия пост и прикани достойно да се отнесем към него, за да се възползваме ползотворно от този най-благословен период в годината.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и присъстващите и им благодари за всегдашното топло посрещане и старателно участие в светата богослужба.

<<  3 4 5 6 7 [89 10 11 12  >>