kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
12
Юли
2023

Съборна света Литургия в деня на преп. Паисий Светогорец в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„Сега е такова време, че ние знаем много молитви, а се молим малко. Ядем постна храна, а не постим. Събираме сведения за духовния живот, а нямаме опита му. Изповядаме грехове, а не се каем. Ходим в храмовете и стоим на службите, а душата не се смирява пред Твореца. Всичко е от това, че сърцето е затворено. То трябва да се отвори, за да пусне Христа”

На 12 юли Църквата почита един от своите най-ярко просияли на небосклона на светостта съвременни нам подвижници – преподобния Паисий Светогорец, причислен към лика на преподобните отци през 2015 година. В този ден се отдава почит и на иконата на Пресвета Богородица - Троеручица.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник икон. Боян Кочев и свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

Енориашите възблагодариха на милостивия Бог за това, че не е оставил човеците да се лутат в мрака на греха, а винаги е изпращал светилници, които да осветяват на верните пътя към Неговото царство. Те с трепет преклониха глави пред Божието слово и изслушаха утешителните думи от евангелското четиво: „дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя; вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си; защото игото Ми е благо, и бремето Ми леко”. Всички с надежда прибягнаха и към молитвеното застъпничество на смиреният и кротък по сърце свети Паисий, измолвайки неговата благодатна помощ, която той никога не е отказвал на никого, та и в нашите сърца да зацаруват Христовата любов и мир.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и отправи своя призив често да четем словата на свети Паисий, който като наш съвременник засяга актуални за нас въпроси и ни предпазва от налитащите вече върху нас съвременни греховни вълни от бурното море на живота.

Ето и още някои от бисерите, взети от съкровищницата на пълното с вяра и любов към Бога и ближния сърце на свети Паисий Светогорец:

„Начинът на действие на Църквата е любовта. Църквата гледа на всичко с дълготърпение и се стреми да помогне на всеки един, каквото и да е направил, колкото и грешен да бъде”

„На който господар служи даден човек, от него и ще получи отплата. Ако човек слугува на господаря на мрака, то той ще направи живота ви черен оттук насетне. Ако човек е подчинен на греха, то той ще получи дължимото си от дявола. Ако човек се труди да върши добри дела, той ще бъде възнаграден от Христа. А който работи за Христос, ще светне толкова ярко, ще се възрадва”

„Преди да направиш нещо, помисли дали Христос иска да го правиш и тогава постъпи съобразно с това”

„Огромен егоизъм е да си въобразяваш, че притежаваш способност да поправяш другите”

„Трябва винаги да бъдем снизходителни към ближните си, за да може и Бог да бъде такъв към нас”

„През малкото години на нашия живот ние трябва тихо и невидимо да вършим добри дела”

„Човек не се изкачва на небето чрез светско изкачване, а чрез духовно слизане. Само така, ходейки „ниско”, той се побира през тесните врата на рая”

„Животът - това не е почивен дом: той има радост, но има и скърби. Възкресението се предшества от Разпятието. Ударите на изпитанията са необходими за спасението на душата, защото те я очистват”

„Колкото повече човек забравя себе си, толкова повече помни за него Бог"

"Богословието без жив опит прилича на къртица, която се опитва да опише слънцето"

"Нашето "Аз" е това, което ни мъчи и ни кара и ние да мъчим другите"

"Най-голямата болест е гордостта, която ни е свалила от рая на земята и се стреми от земята да ни свали в ада"

"Освещението не идва без труд и подвиг"

"Само вяра не стига, нужно е и смирение"

„Четете светите отци, макар и по едно-две изречения на ден. Това са витамини, силно укрепващи духовното здраве”

09
Юли
2023

Съборна света Литургия ✝5 Неделя след Петдесетница в храм "Св. вмчца Неделя" гр. Ракитово

Всяка година на 7 юли своя храмов празник отбелязва църквата в град Ракитово, посветена на Божията невеста света великомъченица Неделя. Този ден е и празник на града и на цялата община.

В неделния ден на 9 юли 2023 година, последният от трите празнични дни за жителите и гостите на китното планинско градче, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит беше отслужена съборна света Литургия. В братско съслужение в нея участваха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и председателят на храма прот. Стоил Лазаров.

Енориашите и гостите на храма с благоговение взеха молитвено участие в светата служба. С преклонени пред Божията сила и власт сърца те изслушаха неделното евангелско четиво, спомнящо изцеряването на две страдащи души, обзети от бесовските пълчища, които човеколюбивият Лекар на душите и телата Христос не остави да бъдат измъчвани и да страдат, а освободи от нечистите духове и изцели от тежкия недъг със Своето снизхождащо към немощите на хората човеколюбие.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелския разказ за това дивно Божие чудо, уверяващо всички в съществуването на невидим, духовен свят и във Божията власт над всичко и над всички.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и повереното му словесно Христово стадо. Той се обърна към присъстващите със слово за последствията от отдалечаването на човеците от Бога и как с това те предават себе си във властта на поднебесните духове на злобата. Наместникът припомни, че непослушанието към Божията заповед ни изгони от рая, а противоположното нему послушание и изпълнение на евангелските заповеди може да ни върне обратно там.

Отец Боян изказа своята благодарност за всегдашното топло посрещане както от страна на председателя на храма, така и на неговите енориаши и ги увери, че винаги с радост идва да служи тук, привлечен от тяхната любов и грижа.

От своя страна отец Стоил благодари на архиерейския наместник, а чрез него и на Високопреосвещения ни митрополит за двойната радост, която изпълни сърцата на вярващите в тези празнични дни с идването за участие в службата. От името на църковното настоятелство и енориашите той поднесе на отец Боян прекрасен букет с цветя.

След като раздаде анафората, отец Боян благослови приготвения от хората празничен обяд, който голяма част от тях дадоха в чест на небесната им закрилница – света Неделя.

07
Юли
2023

Храмов празник на църква "Св. Неделя" с. Дебръщица

На 7 юли светата Православна Църква възпява славната Божия мъченица света Неделя, пострадала при едно от най-големите гонения срещу християнството при нечестивия император Диоклетиан. В този ден своя храмов празник отбелязва църквата в пазарджишкото село Дебръщица, посветена на всевъзпяваната великомъченица.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна света Литургия. В празничната служба братски съучастваха архиерейският наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев, председателят на храм „Св. Харалампий” гр. Септември ик. Йордан Василев, председателят на храм „Св. Богородица” с. Бошуля свещ. Кръстьо Ненов, председателят на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев и свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена” в града. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма прот. Стефан Йорданов и свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение” в съседното село Црънча.

Архиерейският наместник беше посрещнат с радост от енориашите на храма и лично от кмета на селото г-жа Латинка Вълчева. Тя приветства духовниците с „Добре дошли” и поднесе на наместника прекрасна жива роза за спомен от празника.

Верните Христови последователи от селото дойдоха в Божия дом, за да се поклонят пред своята небесна закрилница и изпросят нейното ходатайство пред Всеблагия Бог за жителите и гостите на прекрасното населено място. Те съучастваха с молитвите си в светата служба, при което изповядаха Символа на вярата и единомислено изрекоха думите на Господнята молитва. 

На светата богослужба присъства и областният управител на Пазарджик г-н Трендафил Величков, който заедно с хората издигаше своите молитви за благочестивия православен български народ.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя и повереното му паство, като от негово и свое име честити храмовия им празник и имения ден на носещите името на великата Христова невеста. Той припомни, че сърцето на мъченицата от най-ранно детство беше изпълнено с непоклатима вяра, посята там от нейните благочестиви родители. Наместникът призова да имаме винаги пред себе си този пример на възпитание и да го следваме, хранейки душите на децата си с небесна храна – Евангелските добродетели.

От името на църковното настоятелство отец Стефан благодари на духовниците, дошли да споделят радостта им. Той поднесе на наместника и събратята си по един букет с цветя.

Областният управител също поднесе на архиерейския наместник прекрасни цветя и му благодари за прекрасната служба. От своя страна отец Боян изказа благодарност към губернатора за неговото християнско и църковно самосъзнание, което винаги го довежда в храма, където да благодари на Бога и проси Неговата всесилна помощ в нелекото служение в полза на Родината и Божия народ. Наместникът изказа своята увереност, че в сърце, в което царува любов към Бога, винаги гори и любов към хората.

Накрая беше възгласено многолетствие, след което отец Боян раздаде нафората и благослови енориашите с празника на техния храм и селото.

29
Юни
2023

Храмов празник на Баткунската света обител

На 29 юни, деня на светите славни, всехвални и първовърховни апостоли Петър и Павел, Баткунският манастир чества деня на своите небесни покровители. И тази година по повод храмовия си празник тя отвори широко своите гостоприемни порти и посрещна топло верния Божи народ.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена съборно. Тя беше възглавена от икон. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. В братско съслужение с него влязоха прот. Стефан Йорданов, секретар на Архиерейско наместничество Пазарджик, свещ. Ангел Тонов, председател на храм „Рождество Богородично“ с. Калугерово, свещ. Димитър Попов, председател на храм „Успение Богородично“ с. Паталеница и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница. Молитвено участие в службата взеха манастирският брат йеромонах Йоаким и свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение“ с. Црънча.

От ранно утро манастирът започна да се изпълва с поклонници, дошли в празничния ден да въздадат своите благодарности към най-верните Христови ученици. С молитва на уста и благодарни сърца те участваха в литургийните песнопения и молитвословия. Голямо множество от тях пристъпиха към Господнята трапеза и се причастиха с честните Тяло и Кръв Христови, с което увенчаха изминалите почти двадесет дни на подвиг и покаяние.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той изказа своята и на съслужителите си радост от възможността да отслужат светата Литургия в манастира, станал духовен пристан за мнозина. Той произнесе слово за всехвалните апостоли Петър и Павел, които с Божията благодат затулиха богохулните уста на юдеите, вълчата свирепост на езичниците превърнаха в кротък нрав, утвърдиха Христовата Църква и просветиха вселената с нейното благодатно учение.

Духовното тържество завърши с многолетствие, изпято от всички, след което отец Боян раздаде нафората.

В двора на манастира беше благословен приготвеният корбан, раздаден за здраве и спасение на всички, носещи в сърцата си любов към светата Баткунска обител.

<<  6 7 8 9 10 [1112 13 14 15  >>