kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
11
Юни
2023

✝Неделя на Всички светии в град Пазарджик

В първата неделя след големия Господски празник Петдесетница Църквата въздава слава на Всички светии - Божиите угодници от всички краища на света, от всички народности, от всички времена, изживели праведно земните си дни и станали небесни жители: "праотци, сиреч старозаветните праотци и патриарси - Адам, Ной, Авраам, Исаак, Яков и др., които са угодили Богу със своята вяра и упование в изпълнение на Божиите обещания; праведници - ония, които са водили праведен и благочестив живот; пророци - избрани мъже, които с божествено озарение са предсказвали бъдещи събития и са разкривали Божията воля; апостоли - учениците и пратениците на Господ Иисус, които са проповядвали Неговото учение; равноапостолни - които подобно на апостолите са просветявали със светлината на Евангелието отделни страни и народи; мъченици - които са загинали мъченически за Христа и с кръвта си са засвидетелствали и запечатали вярата си в Него; изповедници - които смело и безстрашно са изповядвали вярата си и са понесли за нея най-различни телесни и душевни мъчения; светители - архиереи, които са били духовни светила на вяра и добродетелност, разкривали са божествените истини и учението на св. Църква; преподобни (мъже и жени) - които чрез постнически и молитвени подвизи, чрез непрестанна борба срещу изкушенията са се показали победители в невидимата духовна бран и са станали като ангели в плът; безсребреници - богонадарени лекари, които в име Божие са лекували човешките болести безплатно, съгласно повелята на Господ Иисус: ,,Даром получихте, даром идвайте“ (Мат. 10:8) и др." (из Синаксар на Неделя на Всички светии).

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай неделната служба в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. В съслужение с него беше служащият в катедралата свещ. Спас Дичев.

В този празничен ден храмът се изпълни с верни християни, които като светиите обичат Бога с всичкото си сърце, стараят се да изпълняват Неговата света воля, горят с огъня на вярата и със своя добродетелен живот се стремят да Му угодят и прославят Неговото име. Всички единомислено изповядаха Символа на нашата вяра и изрекоха Господнята молитва „Отче наш“.

По време на причастния беше прочетен синаксар за неделята.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички и от негово и свое име благопожела настъпващото време на пост и молитва да бъде благодатно и спасително.

09
Юни
2023

Свещеническа конференция в гр. Пазарджик

На 9 юни съгласно утвърдения от Пловдивския митрополит Николай график се състоя конференция на свещениците от Пазарджишка духовна околия.

Преди нея в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена съборна Златоустова света Литургия. В нея съслужиха чредният в храма свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Стоян Стоянов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в града. Молитвено участие в богослужението взеха голяма част от свещениците на Пазарджишка околия, воглаве със своя архиерейски наместник иконом Боян Кочев.

След богослужението свещенослужителите се събраха в салона на Архиерейското наместничество, където обсъдиха текущи въпроси от живота на Околията.

05
Юни
2023

Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето - 01.06.2023 г. (Подробен репортаж)

Интелектуална игра

Една от състезателните дисциплини на Детския спортен празник в Баткунския манастир беше Интелектуална игра с въпроси. Всеки отбор излъчи по трима участници, които имаха на разположение 15 минути да отговорят писмено на 3 задачи, които да им осигурят максимум от 27 точки. Митрополит Яков лично раздаде състезателните листа, а децата трябваше да покажат знания за вярата, съобразителност, бързина на четене и разбиране. И тази година въпросите бяха върху учебния материал по Религия-Православие от 1 до 4 клас. Най-добре се представи отборът на червените от ОУ „Христо Смирненски“ с резултат от 17 точки. Зелените от  ОУ „Любен Каравелов“ бяха само на точка след тях и заслужиха второто място. Трети остана отборът на белите от НУ „Васил Левски“ с 10 точки.

Интелектуалната игра бе първата надпревара, за която имаше класиране и излъчен победител. Това донесе много емоции за всички участници.

Проверете знанията на Вашите деца. Изтеглете бланката за Интелектуалната игра - 1 стр., 2 стр.

И тази година участниците в тази дисциплина бяха избрани да отправят от името на своето училище послание към всички деца по света по случай 1 юни - Международния ден на детето. В края на спортния празник посланията полетяха с балони в небето. С тях децата ни показаха, че колкото и малко да е детското сърце, в него се побира любовта към целия свят.

Рисунка на асфалт

Децата създадоха чудесна празнична атмосфера с рисунките си на асфалт. Отборите избраха по 2 деца, които да представят своето училище. Зададената тема и тази година беше 1-ви юни - Ден на детето. Беше определен 1 час време за работа.

Накрая всеки отбор представи своята рисунка и обясни какво е избрал да изобрази и посланието, което се съдържа в него. Малките творци майсторски успяха да предадат своята детска радост и щастие с пъстри багри. Те нарисуваха много цветя, дървета, поляни, усмихнати слънца, деца, балони. Светът през техните очи е наистина прекрасен!

В тази дисциплина няма предвидено класиране на участниците, но митрополит Яков награди всички за проявените талант и старание. Той подари на всеки отбор комплект за бадминтон.

Тебешири за рисуване имаше и за всеки, който желае да нарисува нещо за празника. С весели рисунки се включиха много малчугани.

Творческа задача

В дисциплината за творчество и сръчност отборите участваха с по трима състезатели. Тази година децата имаха задача да наредят пъзел със снимка на манастирския храм, посветен на светите апостоли Петър и Павел. Те имаха на разположение 30 минути, за да се справят. Всеки отбор прояви усърдие и неуморност, показа екипна работа и много ентусиазъм. Първи се справиха зелените, които водеха през цялото време. Тъй като задачата не беше никак лека, към редовното време бяха прибавени още 15 минути, в които да се реши второто място. То беше присъдено на белите. Последни наредиха пъзела червените.

Футбол

С много емоция, както винаги, беше съпътстван турнирът по мини-футбол, който е една от дисциплините на спортния празник. Главен съдия беше икон. Боян Кочев, който ръководеше мачовете и съблюдаваше спазването на правилата. Трите отбора излъчиха свои състезатели - по един вратар и четирима полеви играчи. Срещите преминаха в дух на спортментство и честна игра.

Турнирът се радваше на голям зрителски интерес, като състезателите бяха подкрепяни през цялото време от своите съученици и учители.

Два отбора свършиха с по една победа и един равен, но по-добрата голова разлика реши първото място за тима на червените от ОУ „Христо Смирненски“. Втори се наредиха белите от НУ „Васил Левски". Трети с две загуби останаха зелените от ОУ „Любен Каравелов“.

Ето и резултатите в отделните срещи и крайното класиране:

НУ „Васил Левски" : ОУ „Любен Каравелов“ - 5:1

НУ „Васил Левски" : ОУ „Христо Смирненски“ - 2:2

ОУ „Любен Каравелов“ : ОУ „Христо Смирненски“ - 0:5

1 място - ОУ „Христо Смирненски" с 4 точки и голова разлика 7:2

2 място - „Васил Левски" с 4 точки и голова разлика 7:3

3 място - ОУ „Любен Каравелов“ с 0 точки

Щафета

Състезанието по щафетно бягане се проведе в две части - за момчета и за момичета. Всеки отбор излъчи общо по петима бегачи - 3 момчета и 2 момичета. Участниците трябваше да приемат и предадат успешно жълтото флагче, като пробягат определената дистанция. Три хронометъра засичаха точното време.

След сумиране на резултатите беше определено: на първо място се класира отборът на НУ „Васил Левски" с общо време 53,98 секунди, на второ - ОУ „Любен Каравелов“ с 54,55 секунди, а на трето - ОУ „Христо Смирненски" с 56,12 секунди. Всички състезатели бяха горещо аплодирани и окуражавани от учители и съотборници.

И участниците в дисциплината щафетно бягане бяха наградени лично от митрополит Яков с футболна, волейболна и баскетболна топка.

Теглене на въже

Много емоции на спортния празник предизвика дисциплината "Теглене на въже", която беше и последна. Тя се проведе отново в две части - за момичета и момчета, като двубоите следваха вече установения ред. Участваха по 5 момчета и 5 момичета от отбор. Публиката окуражаваше и аплодираше участниците.

В първото теглене белите момчета победиха зелените. При момичетата резултатът беше наобратно - зелените отбелязаха точка. След това белите победиха червените и при момчетата, и при момичетата. Зелените също надвиха над червените при двете тегления. Така с равен брой победи белите и зелените трябваше да решат кой ще заслужи първото място. За едно последно съреднование двата отбора трябваше да излъчат по 3 момчета и 2 момичета. Финалното теглене завърши в полза на белите.

В края на спортния празник децата бяха изпълнени с радост от това, че са имали възможност да покажат своите умения и дарования, да приложат плодовете на усърдието и трудолюбието си. И най-вече - всички бяха усетили Божията благодат в прегръдката на прекрасния Баткунски манастир.

05
Юни
2023

Свети Дух - храмов празник в село Мирянци

В понеделник след светлия празник Петдесетница се въздава чест и слава на третото Лице от светата Единосъщна и Животворяща Троица – Бог Дух Свети. В този ден своя храмов празник посреща църква „Св. Дух“ в село Мирянци.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна празнична Златоустова света Литургия. Тя беше възглавена от прот. Стефан Йорданов, секретар на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха председателят на храма свещ. Хрисант Хитов и свещ. Спас Дичев от катедралата на Пазарджик.

Днешният ден беше особено радостен за жителите на селото, тъй като се изпълват 10 години от освещаването на Божия дом. Енориашите пристъпваха към празничната икона и поднасяха своите благодарности към Бога за милостта и снизходителността Му.

След службата отец Стефан преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и поздрав от името на архиерейския наместник над присъстващите. Той се обърна към вярващите със слово за празника и изказа своята радост от възможността да отслужат съвместно със своите събратя светата Литургия. Отец Стефан обърна внимание на това, че много хора със съпричастност се включиха в организацията на празника, начело с архиерейския наместник и председателя на храма, които заедно с жители на селото дариха пълния комплект с книги, необходими за отслужване на службите и така вече може да се води редовен богослужебен живот.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

04
Юни
2023

Празникът Петдесетница в град Пазарджик

„Когато Всевишния слезе и смеси езиците, раздели народите, а когато раздаваше огнените езици, към единство призова, затова и единогласно славим Всесветия Дух“ /кондак на Петдесетница/

Седем седмици след Възкресение Христово православните християни честват един от 12-те големи Господски празници – рождения ден на Христовата църква – Петдесетница. В този ден всички съпреживяват славното събитие, станало в град Йерусалим, когато Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатните Си дарове. Тъй простите галилейски рибари били умъдрени и духовно просветени в разбиране на истините на вярата, която да благовестят по краищата на вселената.

В неделния ден на 4 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната служба в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. В съслужение с него беше служащият в катедралата свещ. Спас Дичев.

С особена радост вярващите участваха с молитви и песнопения в светата Литургия. Всички единомислено изповядаха Символа на нашата вяра и изрекоха Господнята молитва „Отче наш“.

По време на причастния беше прочетен синаксар за празника.

Съгласно църковния устав непосредствено след литургията отец Боян отслужи празнична вечерня. За пръв път от Пасха насам той издигна от името на народа молитвата към Бог Дух Свети „Царю небесни, Утешителю, Душе на Истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас и ни очисти от всяка сквернота и спаси, Благий, нашите души”, а по време на Великата ектения отправи и нарочните за деня прошения, призовавайки Третото Лице на светата Единосъщна и Животворяща Троица да слезе и върху събраните днес в Божиите храмове верни Христови последователи. След входа на Вечернята, при пеене на Великия прокимен „Кой Бог е велик като нашия Бог“, наместникът разпръсна из храма орехова шума, символизираща огнените езици, слезли над главите на апостолите на петдесетия ден след Христовото Възкресение.

След това всички преклониха коленете си и отец Боян прочете полагащите се в тоя ден особени коленопреклонни молитви, съставени от свети Василий Велики, с които изпроси изливането на обилни благодатни Божии дарове върху всички.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай. Той честити на всички празника на нашата Майка – светата Църква и призова винаги да пребъдваме в нейната топла прегръдка.

Тържеството завърши с многолетствие, в пеенето на което с радост се включиха всички присъстващи.

След службата отец Боян връчи на две деца от Пазарджик поощрителни награди, с които те са удостоени от Светия Синод на БПЦ за участие в Националния конкурс "Петдесетница - Съшествието на Светия Животворящ Дух", организиран от родната ни Църква.

<<  8 9 10 11 12 [1314 15 16 17  >>