kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
03
Юни
2023

Заупокойна света Литургия и панихида за Задушница пред Петдесетница в катедралата на Пазарджик

В съботата преди големия християнски празник Петдесетница верните Христови последователи се събират в Божия дом, който е дом за молитва. Тук те отправят своите изпълнени с любов и надежда просби към Вседържителя, в Чиито ръце са душите на починалите техни сродници, да ги настани при Себе си в място светло, злачно и покойно. Тази своя молитва те съчетават с милостиня, подавайки според силите си приноси за упокоение на техните безсмъртни души.

В деня на Задушница – 3 юни, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна заупокойна света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик в съслужение със свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

По време на светата Литургия свещениците отправиха нарочна заупокойна ектения, с която от името на църковното изпълнение измолиха милостивия Бог, у Когото всички са живи, да прости съгрешенията на отишлите си от нас православни християни и ги удостои с вечно блаженство в Своето небесно царство.

След като раздадоха нафората, духовниците отслужиха и последованието на Панихидата за всички починали наши отци, братя и сестри. Приготвените приноси бяха благословени и раздадени с молитвата "Бог да прости".

Накрая отец Боян припомни, че починалите ни сродници имат неимоверна нужда от нашата помощ и с нетърпение очакват и се радват на нашите молитви и милостини, плод на любовта ни, която никога не отпада.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички присъстващи.

01
Юни
2023

Проведе се ежегодният детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето

За осма година 1 юни беше особено щастлив ден за децата от три училища в Пазарджишка духовна околия, изучаващи Вероучение. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и по покана на игумена на Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел“ край с. Паталеница – Високопреосвещения Доростолски митрополит Яков, светата обител отново беше домакин на ежегодния спортен празник по повод Деня на детето.

Тази година участие в празника взеха три пазарджишки училища: ОУ „Христо Смирненски“, ОУ „Любен Каравелов“ и НУ „Васил Левски“ с ученици от възрастова група 1-4 клас. Украсените специално за празника поляни събраха повече от сто деца - участници и гости на манастира.

По традиция празникът започна с молебен за здравето на децата, отслужен с благословението на Пловдивския митрополит Николай от игумена на обителта - митрополит Яков. В съслужение с владиката бяха архимандрит Назарий от Доростолска епархия, архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, манастирските братя йеромонах Йоаким и йеромонах Дамян, председателят на храм „Св. Харалампий” гр. Септември иконом Йордан Василев, председателят на храм „Св. пр. Илия” с. Величково свещ. Иван Зяпков, свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Спас Дичев, служащи в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик. Митрополит Яков се помоли на милостивия Бог да благослови децата на България и ги укрепи в доброто. Владиката честити празника на малчуганите и призова както всяка година независимо от класирането у всички да остане радостта от празника.

След това отборите се построиха пред официалната площадка, на която излъчените от тях капитани изтеглиха жребий за екипите и реда на явяване на отборите. И тази година състезателите бяха облечени в цветовете на българското знаме. Жребият отреди екипите на отборите да бъдат: бели – НУ „Васил Левски“, зелени - ОУ „Любен Каравелов“ и червени - ОУ „Христо Смирненски“. Строени в редици, състезателите изслушаха националния химн, след което митрополит Яков даде начало на надпреварата. Владиката лично водеше състезанията, подкрепян от духовниците, които бяха включени в журито и оценяваха постигнатите резултати.

Децата се състезаваха в следните дисциплини: рисунка на асфалт, футбол, интелектуална игра с въпроси, щафета, творческа задача и теглене на въже. След приключване на всяка от игрите, състезателите бяха награждавани от митрополита, като награда получаваше всеки от отборите.

В генералното класиране първенец стана отборът на НУ "Васил Левски". Непосредствено след това се подредиха отборите на ОУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Христо Смирненски“. Победителят получи купата на състезанието, медал за първо място и флагче. Останалите отбори получиха медал и флагче за второ и трето място.

Отборите изготвиха и пуснаха с балони в небето свои послания към всички деца по света. Малките християни останаха изключително доволни от празника, получените награди и новите приятелства. Тържеството завърши по традиция с българско хоро, изпълнено от участниците, техните учители и родители.

На всеки състезател бяха подарени състезателен екип, сандвичи и лакомства. И тази година беше разрязана празнична торта и всички присъстващи получиха по парче от нея, както и по един сладолед. Най-големият подарък за всички, обаче, бяха незабравимите мигове, прекарани в светата обител и новите приятелства.

Конкретните резултати във всяка една от дисциплините ще бъдат публикувани в подробен репортаж от спортния празник.

Наградите на отборите, екипите, храната и сладките изненади бяха дарени и тази година от благочестиви християни.

31
Май
2023

ПРЕДСТОЯЩО: Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето

Batkun 1

За осми път по повод Празника на детето - 1 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел" край село Паталеница се организира детски спортен празник.

   Празникът ще започне в 09:45 часа на 01.06.2023 г. с молитва към Всеподателя Бога за здраве и благоденствие на децата на България.

   Участие ще вземат три училища от Пазарджишка духовна околия: НУ "Васил Левски" гр. Пазарджик, ОУ "Христо Смирненски"  гр. Пазарджик и ОУ "Любен Каравелов" гр. Пазарджиккоито ще се състезават в следните спортни дисциплини:

- Рисунка на асфалт

- Футбол

- Интелектуална игра с въпроси

- Творческа задача

- Щафета

- Теглене на въже

25
Май
2023

Водосвет за празника Възнесение Господне в град Септември

Светлият християнски празник Възнесение Господне се отбелязва с особена тържественост в град Септември вече повече от 100 години. По традиция всяка година на този ден се организира събор и се отслужва празничен водосвет.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай тържественото последование беше възглавено от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Във освещаването на водата и молитвата за здраве и благоденствие на жителите на града и околните села с него съслужиха иконом Йордан Василев, председател на храмовете на града, и свещениците от населените места в общината прот. Кирил Петракиев, председател на храм „Св. Варвара”, свещ. Любомир Чавдаров, председател на храм „Св. Николай“ гр. Ветрен и свещ. Николай Ангелчов, председател на храм „Св. Георги“ с. Ковачево.

На богослужението, което беше отслужено на централната трибуна, присъстваха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, народният представител г-н Стефан Мирев, областният управител г-н Трендафил Величков, председателят на Общинския съвет в града г-н Кирил Тодорин, общински съветници, официални лица от общинското ръководство, както и повечето от кметовете на населени места в общината.

След службата отец Боян честити празника на всички. Той преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и благопожела на кмета и жителите на Септември уверено да вървят по небесната стълбица, озарена от стъпките на възнеслия се Спасител.

25
Май
2023

Спасовден - храмов празник в село Юнаците

В четвъртъка на шестата седмица след Възкресение Христово светата Православна църква отбелязва един от своите 12 големи Господски празници – Възнесение Господне. В тоя ден християните застават на Елеонската планина и съпреживяват чудното и дивно Христово възнасяне с плът на небесната висота, с което Той завърши Своето спасително дело и освети небесната пътека към Своето Царство.

В този ден своя храмов празник посреща едноименната църква в село Юнаците. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна празнична Златоустова света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение със секретаря на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и новоназначения председател на храма свещ. Кръстьо Ненов. Молитвено участие в службата взеха досегашният председател прот. Йоан Иванов и прот. Атанас Кънев, служащ в храм „Св. Димитър“ с. Звъничево.

Преди началото на богослужението архиерейският наместник отслужи Последованието на въдворяване на нов свещеник в храма. Той прочете нарочните молитви и предаде ключовете, а с това и материалното и духовно владение на храма на новоназначения председател на Църковното настоятелство о. Кръстьо.

Службата беше уважена от кмета на селото г-н Стоян Кузев, който заедно със съжителите си отправи своите благодарности и молитви към Спасителя на света Христос, Който днес се възнесе на небесата, седна отдясно на Своя Отец и от там изпраща Своята небесна благодат на следващите стъпките Му към небесата.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите. Той се обърна към вярващите със слово за празника, поощрявайки всички да вървят по небесната пътека, озарена от Христовите стъпки и възкачваща ни обратно в сладкия рай.

Наместникът поздрави новия енорийски свещеник и му благопожела да заведе поверените му души в Царството небесно. Отец Боян благодари на досегашния свещеник в храма отец Йоан, който заминава на служение в Българската източноправославна епархия на САЩ, Канада и Австралия, за неговата пастирска грижа и му пожела да бъде благо и спасително служението му на Божия виноград в този далечен от Родината ни край.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

От името на настоятелството и жителите на селото съпругата на кмета г-жа Кузева поднесе на свещениците прекрасни букети с цветя и им благодари за молитвите и подкрепата за Божия народ на селото.

След светата Литургия свещениците благословиха приготвения от кметството празничен обяд. Към тържеството се присъедини и кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, който поздрави присъстващите с празника на селото.

<<  9 10 11 12 13 [1415 16 17 18  >>