kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
28
Юни
2023

Вечерня с петохлебие за празника на Баткунския манастир

В деня, посветен на светите славни, всехвални и първовърховни апостоли Петър и Павел – 29 юни, Баткунската света обител, носеща името на двамата апостоли, посреща своя храмов празник. Още от следобедните часове на предходния ден манастирът започва да се изпълва с богомолци, идващи да отдадат своята почит и преклонение пред двамата най-велики от Христовите ученици.

В навечерието на празника, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в манастирската черква беше отслужена празнична вечерня с Петохлебие. Богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев. В съслужение с него бяха манастирският брат йеромонах Йоаким, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица” с. Братаница и свещ. Хрисант Хитов от пазарджишката църква „Св. св. Константин и Елена”.

Както всяка година дошлите богомолци взеха дейно участие в службата, отпявайки с едно сърце и едни уста полагащите се песнопения.

По време на вечерната служба духовниците отслужиха и последованието на Петохлебието, изпросвайки от Всеподателя Бога мир, здраве, благоденствие и душевно спасение за обитателите, работниците и поклонниците на прекрасната света обител.

Непосредствено след вечернята беше отслужен и празничен водосвет. Отец Боян поръси храма и присъстващите с осветената вода за тяхно телесно и духовно здраве и спасение.

В края на богослужението наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той изказа чувството на благодарност към Бога, към митрополит Николай и към митрополит Яков, игумен на обителта, за възможността духовните чеда и гостите на манастира отново да се съберат в топлата прегръдка на светите апостоли, за да се помолят за присъстващите и отсъстващите, та един ден Бог всички ни да събере с небесното Си царство.

24
Юни
2023

Въдворяване на нов свещеник и водосвет в храм "Св. Георги" с. Ковачево

На 24 юни – Еньовден, когато Църквата чества рождението на свети Йоан Предтеча, в храм „Св. Георги“ с. Ковачево беше въдворен новият председател на църковното настоятелство – свещ. Николай Ангелчов. Това става със заповед на Пловдивския митрополит Николай, след като досегашният председател прот. Атанас Кънев се оттегли поради немощ, но ще продължи да служи според силите си като празничен свещеник.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник иконом Боян Кочев отслужи последованието на Въдворяване на нов свещеник. След като прочете полагащите се молитви, отец Боян предаде ключовете на храма на новия председател.

Веднага след това свещенослужителите отслужиха водосвет, при което новият пастир на Христовото стадо поръси присъстващите със светена вода.

Накрая отец Боян благопожела на своя събрат великите Божии угодници и великомъченици – свети Георги Победоносец и свети Димитър Мироточиви винаги да бъдат негова опора и бърза помощ в служението на Божия виноград.

Наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и неговите енориаши.

24
Юни
2023

Въдворяване на нов свещеник и съборна света Литургия в село Звъничево

На 24 юни се чества рождението на Господния Предтеча и Кръстител – свети Йоан, изпълнен с Духа Светаго още от майчината си утроба, за чието раждане се радват всички човешки родове.

По случай празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Димитър“ с. Звъничево беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение със свещ. Ангел Тонов, председател на храм „Рождество Богородично“ с. Калугерово и новоназначения председател на храма свещ. Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе досегашният председател прот. Атанас Кънев.

Преди светата богослужба отец Боян отслужи последованието на Въдворяване на свещеник и въведе в храма новия председател свещ. Николай Ангелчов. Той връчи ключовете и от името на митрополит Николай предаде материалното и духовно владение на Божия дом на добрата воля и усърдие на новия пастир на Христовото словесно стадо в енорията. След това свещениците отслужиха празничната света Литургия.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед за празника, описваща чудните събития, съпроводили раждането на Предтечата, засвидетелствани в първа глава от Евангелието на свети апостол и евангелист Лука.

В края на светата Литургия отец Боян прочете заповедта на Пловдивския митрополит за назначаването на новия председател на църковното настоятелство, след като досегашният отец Атанас се оттегли поради немощ, но ще продължи да полага душата си за словесното Христово стадо като празничен свещеник. Наместникът благодари на двамата свещенослужители, които с братска любов се подкрепят в нелекото и високоотговорно, но благодатно и спасително служение на Божията нива. Накрая той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово име ги поздрави с празника.

От свое име отец Николай благодари на наместника за подкрепата, както и на отец Атанас за всегдашната братска помощ, която му е оказвал.

Тържеството завърши с многолетствие.

Отец Боян даде възможност на новия председател да раздаде нафората и да благослови за пръв път своите пасоми.

18
Юни
2023

Водосвет в параклис "Всички български светии" край град Белово

Вторият неделен ден след големия Господски празник Петдесетница е определен от Българската православна църква да бъде честван като празник на родната святост, та виждайки наши предци, стигнали небесата, да поревнуваме техния живот и се устремим и ние да станем част от небесната Божия свита.

В празничния ден на 18 юни с благословението на Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев посети местността „Манастира” край град Белово. На това място преди се е издигала света обител, посветена на Животворящата и Неразделна Троица, разрушавана многократно, последно през 1795 г. от кърджалии. Местните вярващи в ново време със собствен труд и пожертвувания започват въздигането на Божия дом, като изграждат параклис, посветен на родните ни светии. Тук наместникът отслужи водосвет за празника. С него в братско съслужение влязоха свещ. Николай Генев, председател на храм „Св. Троица” гр. Белово, обгрижващ параклиса, и икон. Йордан Василев, председател на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември.

Въпреки дъжда голямо множество благочестиви християни се събраха в Божия дом, за да възнесат своите молитви и отправят своите благодарности към светилата на българската святост, които са най-бързи помощници на нас, техните потомци, в нашите борби и трудности при изкачването на небесната стълбица. Всички с радост взеха участие в молитвословията и песнопенията на водосвета, издигайки с една уста и едно сърце молитвите си към Бога. Отец Боян поръси присъстващите със светена вода и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай, призовавайки Божието благословение над тях, над домовете и чедата им.

По традиция веднага след водосвета беше отслужена и заупокойна молитва за преждеотишлите си от този свят православни християни, започнали с вяра и надежда в Бога възстановяването на Божия дом.

Вярващите бяха подготвили постен обяд, с който да посрещнат духовниците и гостите, и така да окажат любов към тях с надеждата да седим един ден всички на Господнята трапеза в Неговия небесен чертог.

18
Юни
2023

Въдворяване на нов свещеник и съборна света Литургия в село Дъбравите

На 18 юни, ✝2 Неделя след Петдесетница – на Всички български светии, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, възглави съборна света Литургия в храм „Св. Николай“ с. Дъбравите, общ. Белово, Пазарджишка духовна околия.

Много от жителите на селото, начело с техния кмет г-жа Наташа Соколова, дойдоха да посрещнат своя нов свещеник, след като досегашният им пастир прот. Йоан Иванов замина на служение в Българската източноправославна епархия на САЩ, Канада и Австралия.

Преди светата богослужба отец Боян отслужи Последованието на въдворяване и въведе в храма новия председател свещ. Николай Генев. Той връчи ключовете и от името на митрополит Николай предаде материалното и духовно владение на Божия дом на добрата воля и усърдие на новия пастир на Христовото словесно стадо в енорията.

След това свещениците отслужиха възкресната света Литургия. С тях съслужи и икон. Йордан Василев, председател на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември.

По време на причастния канон беше прочетен Синаксар на днешния неделен ден, определен от Светия Синод на БПЦ още през 1954 година да бъде празник на родната святост, та имайки примера на хилядите Божии угодници наши предци от почти всички категории на християнската святост: пророци, равноапостоли, благочестиви царе, светители, преподобни, мъченици и др. – знайни и незнайни, чиито имена са записани в Книгата на живота, ходили по стъпките на Христа и засияли като ярки звезди върху небосклона на всебългарската святост.

В края на светата Литургия отец Боян прочете заповедта на Пловдивския митрополит за назначаването на новия председател на Църковното настоятелство. Той честити на жителите на селото новия пастир, който да ги води по пътя на спасението. Отец Боян засвидетелства, че без любовта и помощта на хората свещеникът трудно ще се справи с нелекото, високоотговорно свое служение и прикани всички да помагат на отец Николай и бъдат съработници на Божията нива.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово име ги поздрави с празника.

Кметът на селото г-жа Соколова поднесе на архиерейския наместник прекрасен букет с цветя и му благодари за службата и молитвата за жителите на селото.

Тържеството завърши с многолетствие.

Наместникът даде възможност на новия председател да раздаде нафората и да благослови за пръв път своите пасоми.

<<  7 8 9 10 11 [1213 14 15 16  >>