kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
07
Март
2020

Панихида по повод 40 дни от кончината на свещ. Костадин Сталев

На 7 март се изпълниха 40 дни от кончината на свещ. Костадин Сталев, дългогодишен председател на храм „Св. Варварас. Варвара.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай панихидата на гроба на отец Костадин в двора на обгрижвания от Божия служител храм беше отслужена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев.

Духовниците и дошлите християни от паството на отец Костадин се събраха около мястото на неговия покой пред светия олтар на храма, за да измолят от Всеподателя Бога милостива присъда за душата на техния съслужител и пастир, който в този ден застана пред страшното Христово съдилище. Сърцата на всички присъстващи се умилиха от заупокойните молитви и песнопения и търсеха от Бога прошка и помилване за отец Костадин.

След панихидата епископ Яков припомни дълголетното служение на своя събрат. Той изказа своята увереност, че в този желан от всеки духовник ден на среща с нашия Господ Иисус Христос, за твърдата вяра, неизменно упование и ревностно служение на Божия виноград отец Костадин ще чуе от Него оправдателна присъда.

Бог да прости отец Костадин и го приеме в Своето Царство!

07
Март
2020

Тодорова събота – Архиерейска света Литургия в Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел“ с. Паталеница

В първата събота на Великия пост – Тодорова, светата Православна църква е определила да се почита чудото, извършено от свети великомъченик Теодор Тирон в защита на православните християни. През времето на император Флавий Клавдий Юлиан (360-363 г.), останал в историята с прозвището „Юлиан Отстъпник“ поради отстъплението му от светото Православие, той наредил храните на пазара да бъдат поръсени с идоложертвена кръв, та по този начин да бъде осквернен и постът на Христовите последователи. Свети Теодор Тирон, пострадал мъченически около 50 години по-рано, се явил на Константинополския архиепископ и го предупредил за стореното, предпазвайки християните от оскверняване.

В този светъл за Православието ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, неговият викарий - Константийският епископ Яков отслужи празничната света Литургия в Баткунската света обител „Св. ап. Петър и Павел, на която е игумен. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, йеромонах Йоаким от манастирското братство и дякон Николай Ангелчов. Клиросните песнопения бяха изпълнени монах Дамян, брат на обителта. Молитвено участие в светата богослужба взе и монахиня Домника.

Честните поклонници, дошли от ранно утро в манастира, взеха дейно участие с молитви и песнословия в службата. Заедно с отец Дамян те отпяха литургийните песнопения, изповядаха „Символа на вярата“ и казаха думите на Господнята молитва „Отче наш...“. Онези от тях, които се бяха подготвили според силите си с пост, молитва и покаяние, пристъпиха и седнаха на Господнята трапеза, причастявайки се със светите Тайни на Тялото и Кръвта Господни.

По време на причастния беше прочетена проповед върху подвига на свети Теодор Тирон.

В края на службата епископ Яков поздрави всички с настъпилия празник и благодари на Бога, че удостои да се съберем в светата Баткунска обител, та от това издигнато в планината място с едно сърце да издигнем молитвите си като благовонно кадило пред Него. Владиката приветства богомолците с „добре дошли“ и призова нашия Господ Иисус Христос да дари на всички здраве, дългоденствие и душевно спасение. Той помоли и светите първовърховни апостоли Петър и Павел да бъдат благи застъпници за дошлите в името Господне, да даруват на поклонниците усърдие в поста, твърда вяра, любов към Бога и ближния, та всички да се окажем достойни ученици Христови, Негови последователи и апостоли в днешното нелеко време. Архиереят призова всички с чест и гордост да покажем с делата си, че сме избраници на Бога и Негови служители, че въпреки нашата греховност и нашите слабости ние се радваме да бъдем Христови последователи.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Празникът завърши с многолетствие.

Игуменът покани поклонниците да споделят празничната манастирска трапеза.

06
Март
2020

Малко повечерие с първа статия от Богородичния акатист в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик

"Като искаше да разбере недостижимото за разума, Дева извика към Божия служител: кажи ми, как е възможно да се роди Син из чиста утроба? А той със страх се обърна и й каза така:...Радвай се, таинице на неизказания Божи съвет...Радвай се, стълбо небесна, по която слезе Бог...Радвай се, начало на Христовите чудеса...!" (из Акатист на Пресвета Богородица, Икос 2)

Всеки петък вечер по време на Великия пост светата Църква е отредила да бъде отслужено Малко повечерие с акатист към Пресвета Богородица. На 6-и март, в първия петък от поста, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи първата статия от богослужебното последование в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в храма свещ. Максим Ничев, свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Спас Дичев, председателят на храм „Св. Троица“ с. Динката свещ. Димитър Милков и дякон Николай Ангелчов.

След изпяването на канона на Божията Майка, със сърца, пълни с благодарност към Владичицата на света за неотменимата й закрила за енориашите на храма и жителите на града, всички застанаха пред чудотворния образ на света Богородица в храма. Тук владиката прочете първата статия от Богородичния акатист. С едно сърце богомолците отпяваха ведно с духовниците припевите на отделните части, викайки към Богоматер "Радвай се, Невесто неневестна!". След това по традиция архиереят благослови принесените от вярващия народ питки и хлябове за благословение и подкрепа в края на тази строгопостна седмица.

След службата епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над верния Божи народ и благопожела Божията Майка винаги да бди и закриля верните чеда на Православната църква. Той благодари на събралите се да възпеем и прославим заедно този жив Храм, който събра небето със земята - света Богородица. Архиереят увери, че нашата небесна Майка иска да преведе всекиго от нас до небесата, където всички да достигнем до своето спасение. А свидетелство за това, че сама Божията Майка иска да помогне всички ние да се спасим, е и фактът, че няма дом, в който тя да не е благоволила да влезе със своя свят образ. Владиката прикани да не бъдем нехайни, отдавайки се на земното, да не забравяме, че света Богородица чака нашите молитви, за да ги отнесе на своя Син и наш Господ Иисус Христос, Който чука на вратите на нашето сърце и търпеливо чака да Му отворим. Епископ Яков призова да продължим според силите си и у дома през цялата вечер нашата молитвена възхвала към Застъпницата на човешкия род да продължи тя да ни закриля и дава онова, от което имаме нужда.

Накрая владиката благопожела на всички, които в утрешния ден ще пристъпят към светото Причастие и ще седнат на Господнята трапеза, това причастяване да им бъде за телесно и духовно здраве и спасение. Той прикани да стоим твърдо във вярата, да продължим с още по-голямо усърдие времето на поста, всеки от своето място да се моли на Бога и така, събрана на Небесата, молитвата ни да има дръзновение пред Бога, та с преизпълнени с радост сърца да посрещнем достойно Христовото Възкресение.

05
Март
2020

Велико повечерие с четвърта част от канона на св. Андрей Критски

В четвъртък на първата седмица от Великия пост – 5-и март, в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ гр. Пазарджик беше отслужено Велико повечерие с последната част от канона на свети Андрей Критски. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай то беше възглавено от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужиха секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Петко Еленкин и енорийският свещеник прот. Манчо Манчев, служащият в катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик свещ. Спас Дичев, председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе и монахиня Домника.

Звънът на църковните камбани отново събра верния Божи народ за молитва в тези благодатни дни на поста. Те съучастваха с цялото си сърце в светата богослужба, признавайки пред Бога с думите на канона своята греховност и немощ в борбата със страстите, търсейки от Него помощ и подкрепа.

В края на службата епископ Яков благодари на Всеподателя, че ни удостои да завършим боговдъхновените слова на съставения от свети Андрей канон, който действа на душата така умилително и облагородяващо. Архиереят каза: „Четири дни ние искахме от Бога да ни дарува прошка на прегрешенията, да ни даде да виждаме собствените си грехове, а не тези на брата си, да ни даде сили да можем да вървим по благодатния и спасителен път. И в днешното евангелско четиво Господ ни вдъхва надежда и ни утешава, казвайки, че няма баща, на който синът му да му поиска хляб, а той да му даде камък, да му поиска риба, а бащата да му даде змия. Христос ни уверява, че ако ние, бидейки лукави човеци, няма да сторим това, то колко повече нашият Небесен Отец, в Когото няма никакво лукавство, в Чието сърце има единствено любов към всекиго от нас, ще въздаде добро на сина, просещ от Него. С тези думи евангелието ни насърчава, като ни уверява, че сме намерили в молитвите, в сърцата и умовете си нашия небесен Баща. И сега, като издирихме и открихме греховете в себе си, нека отидем и ги изповядаме с разкаяние, след което да седнем и вечеряме на Господнята трапеза. Мъдро светата Църква е отредила в утрешния ден, преди да пристъпим към светото Причастие, да потърсим молитвеното застъпничество и ходатайство на нашата небесна Майка – света Богородица. Да я потърсим, щото тя като любяща Майка, ако нещо е останало в нас, да ни отвори умовете да видим, за да можем напълно очистени да пристъпим към светите Тайни“.

Епископ Яков призова в утрешния ден да се съберем в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“, където да възпеем и прославим нашата Застъпница и най-голяма Молитвеница – света Богородица и с нейната небесна помощ да продължим да вървим и се усъвършенстваме в добрите дела по своя път през благодатните дни на Великия пост.

Накрая владиката преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и от негово име благодари на всички за молитвите, които възнасят за него.

<<  2 3 4 5 6 [78 9 10 11  >>