kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
20
Юли
2020

Архиерейска света Литургия за Илинден в храм "Св. прор. Илия" с. Ляхово

В двадесетия ден на месец юли всяка година светата Православна църква почита един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог – свети пророк Илия. В този ден своя храмов празник отбеляза и църквата в село Ляхово, Пазарджишка духовна околия, носеща името на светия пророк.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи празнична Архиерейска света Литургия. В съслужение с него бяха секретарят на Наместничеството прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Димитър Пеев, председателят на храм „Успение Богородично“ в съседното село Паталеница свещ. Димитър Попов и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе монахиня Домника.

Енориашите и гостите на храма с радост посрещнаха владиката, поднасяйки му букети с цветя. Всички взеха живо участие в молитвословията и песнопенията на светата служба. Сред тях беше и кметът на селото г-н Димитър Димитров.

По време на литургията епископ Яков отправи и заупокойна молитва за преждеслужащия енорийски свещеник прот. Васил Спасов и за отишлите си с вяра и надежда за възкресение благочестиви християни.

По време на причастния беше прочетена проповед за живота и подвига на великия Божи угодник, наречен от древност "пророк и предсказател на великите Божии дела", "ангел в плът" и "предтеча на Второто Христово Пришествие", удостоил се за чистото си житие да бъде взет жив на небето.

В словото си в края на литургията епископ Яков отбеляза, че от всички старозаветни пророци православни храмове има посветени единствено на свети Илия, което е свидетелство за непресекващата почит на хората към този свят мъж, станал свръзка между Стария и Новия завет, между небето и земята, който беше взет жив на небето и ще се върне пак на земята преди славното Второ Христово Пришествие, за да приготви всичко. Владиката разказа как бащата на пророка още от невръстната му възраст виждал чедото си, облято в невеществен огън, повито с огън, кърмено с огнен пламък, който огън бил и отличителна черта на целия му живот – огнена били и вярата, и ревността му по Бога, огнена колесница го грабнала и пренесла на небесата. Архиереят наблегна на това, че огънят пречиства, но той и изгаря и припомни огъня на светото Причастие, който може да очисти душата от греховете, но може и да изгори оногова, който пристъпва недостойно, без подготовка, без вяра, без пост, без покаяние. Накрая епископ Яков призова да принесем жертва Богу сърце съкрушено и смирено, да усилваме вярата си в тези дни на изпитания, когато всеки трябва да свидетелства дали е Господен или не, да изповядва Бога, да се моли, защото всяко зло се побеждава с пост и молитва. Така могат да бъдат сразени поднебесните сили, които вилнеят около нас.

Архиереят преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай на всички присъстващи. Той поздрави председателя отец Димитър за старанието по обгрижването на храма и паството, което той прояви веднага след въдворяването си на енорийско служение. Владиката обърна внимание как светилникът на вярата се е разгорял в селото, посочвайки единия от църковните настоятели - благочестивия мъж Георги, който напълно доброволно и безвъзмездно дари и изработи дървените табли на престола, които отец Димитър благоукраси, допринасяйки с това за благолепието на Божия дом.

От името на жителите на града отец Димитър и църковните настоятели поднесоха на архиерея букети с цветя и пита хляб. Йереят изказа своята благодарност към всички, оказали помощ във възстановяването на енорийския живот и поддържане чистотата и красотата на храма.

Тържеството завърши с многолетствие, спонтанно изпято от цялото църковно изпълнение.

19
Юли
2020

Неделя на светите Отци от 6-те Вселенски събори. Архиeрейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В шестата неделя след Петдесетница по традиция Православната църква възпява и прославя основоположниците на нашата вяра и нашето богословие – светите Отци от първите шест вселенски събора. В този празничен ден в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия. Тя беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, служащият в храма свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

С благоговение енориашите на храма съмолитстваха с духовниците, благодарейки от цялото си сърце на Бога, благославял през вековете духоносни мъже, които да бъдат светилници на вярата и да водят стадото Христово през мрака на ересите чрез формулирането и защитата на православното учение. Всички единомислено изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на причастния беше прочетена проповед за светите Отци от 6-те Вселенски събора.

След светата богослужба епископ Яков прикани да положим душата и сърцето си и бъдем и ние светилници на вярата като светите Отци, които измоли да укрепват вярата ни, да ни закрилят и предпазват от всяко зло. Той призова никога да не забравяме най-голямото богословие, оставено ни и съхранено в Църквата – това, че Бог се роди, бе разпнат и умря за нашите грехове, в третия ден възкръсна, възнесе се на небесата и пак ще дойде да съди живи и мъртви. Владиката благопожела да носим и проповядваме на ближните Евангелието и чистата, неподправена вяра, оставена ни от Отците, която да предадем и на нашите чеда.

Накрая архиереят, а с него и всички присъстващи, отправиха благодарствена молитва за архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска епархия митрополит Николай по повод неговия рожден ден по плът. Всички единодушно изпросиха от Всеподателя за него живот, здраве, Господ да преизпълва сърцето му с премъдрост и с любовта, с която до сега обгрижва своите духовници и повереното му стадо, да пребъдва в мира и любовта, та когато пастирят ни върви по правия път, ние да го следваме и вървим след него и така да достигнем до познание на истината и се спасим.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички.

12
Юли
2020

✝5 Неделя след Петдесетница. Архиeрейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В ✝5 Неделя след Петдесетница в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена архиерейска света Литургия. С благословението на Пловдивския митрополит Николай тя беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, служащият в храма свещ. Димитър Попов и дякон Николай Ангелчов.

Енориашите на храма съмолитстваха с духовниците, просейки от Всемилостивия Бог помощ, милост и утеха в трудностите и изпитанията. Всички единомислено изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво на Неделята.

След светата богослужба епископ Яков призова в тези времена на трудности и изпитания да проявяваме мъдрост и благоразумие, а да не бъдем като жителите на страната Гергесинска, които при срещата си с Христос вместо да Му благодарят за чудното изцеляване на своите ближни, Го прогониха от себе си. Владиката продължи: „Нашият Господ сътвори човека като венец на Своето дивно творение, да може той да служи за гордост и радост на Бога. Затова и ние трябва да придобиваме и усъвършенстваме в себе си всички ония добродетели, които благоукрасяват творението и прославят Твореца – да бъдем мъдри, незлобливи, нелицемерни, да сме изпълнени с любов и всяко добро. Днес и ние се срещнахме с нашия Господ в светата служба. Свидетелство за това е мирът, който изпълва душите ни. Да отнесем този мир в домовете си, да го предадем и на нашите близки. Да покажем с делата си, че наистина сме християни, че сме Христови воини, та виждайки това, човеците да прославят Бога. Нека никога не униваме – с нас е Бог. Какво може да ни уплаши? Какво може да ни отчая? Какво може да ни наскърби? Нищо. Защото с нас е Бог. Ако сме Христови – с нас е Бог. А което Той пази и закриля, никой не може да увреди. Щом Той изгони цял легион от днешните бесновати, то и нас може да предпази от бесовските нападения. Бог ни е дал ум и разум, трябва само да го използваме. Нека го ползваме за добро – да се предпазваме от зли дела, да вървим по благодатния път на спасението, да достигаме до Бога, да се радваме и Го прославяме!“.

Накрая архиереят призова да се молим един за друг и така, подкрепяйки се взаимно, да вървим заедно към Божието царство. Той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над всички присъстващи.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички.

<<  2 3 4 5 6 [78 9 10 11  >>