kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
30
Септември
2023

Съборна света Литургия в храм „Св. Неделя“ с. Дебръщица

На 30 септември в храм „Св. вмчца Неделя“ с. Дебръщица с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена празнична Златоустова света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев, председателят на храма прот. Стефан Йорданов, председателят на храм „Св. Благовещение“ с. Црънча свещ. Иван Зяпков, председателят на храм „Св. Богородица“ с. Паталеница свещ. Димитър Попов, председателят на храм „Св. Георги“ с. Ивайло свещ. Максим Ничев и председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев. Повод за братското съслужение беше сърдечната покана на о. Стефан, който в този ден празнува своя 60-годишен юбилей.

С радост в сърцата духовниците отправиха своите молитви и просби към всеблагия Бог за мир, телесно и духовно здраве и спасение на рожденика, неговото семейство и паство. Много от духовните чеда на отец Стефан дойдоха да съмолитстват и се помолят за своя пастир.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над рожденика и присъстващите. Той честити на своя събрат празника и му пожела дълголетно и спасително служение. От името на свещенството на Пазарджик отец Боян поднесе на рожденика букет и прекрасна икона на Пресвета Богородица – Достойно ест, благопожелавайки му да бъде достоен за горното призвание, което носят християните – да бъдат небожители.

Празникът завърши с многолетствие, след което отец Стефан раздаде анафората и прие сърдечните поздрави и дарове от паството си.

23
Септември
2023

Епископ Арсений отслужи молебен по повод откриването на "Градината на света" в град Пазарджик

На 23 септември с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай неговият викарий Знеполският епископ Арсений отслужи молебен по случай откриването на „Градината на света“ в град Пазарджик.

С архиерея съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм". След като благодари на Всеподателя за великите Негови благодеяния към верния Божи народ, епископ Арсений се обърна с приветствено слово към всички и преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите, жителите и гостите на Пазарджик. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

На богослужението присъстваха кметът на Пазарджик г-н Тодор Попов, зам.-председателят на Народното събрание г-жа Росица Кирова, народни представители, изтъкнатият футболист и носител на „Златната топка“ Христо Стоичков, олимпийската шампионка по плуване Таня Богомилова, посланици и дипломати от множество дипломатически мисии у нас, областният управител г-жа Валентина Кайтазова, председателят на Общински съвет Пазарджик адв. Хари Харалампиев, общински съветници, държавни и общински служители, стотици жители и гости на Пазарджик.

След церемонията епископ Арсений и официалните гости заедно откриха различните кътчета на „Градината на света“, в която свой участък има и Пловдивската света митрополия.

Международният парк е изграден върху 112 декара на остров „Свобода“, като в засаждането на дърветата и растителните видове досега са се включили 28 чуждестранни посолства. В „Градината на света“ ще се съберат природни красоти от цялата планета и ще носи послание за мир между народите.

17
Септември
2023

✝Неделя след Въздвижение. Съборна света Литургия в храм „Св. Георги“ гр. Велинград

Неделният ден след празника Въздвижение на Светия Кръст Господен събра на молитва жители и гости на велинградския квартал Чепино. В храм „Св. Георги“ с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена възкресна съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев, в съслужение с председателя на храма икон. Ангел Терезов и прот. Станимир Минков от храм „Успение Богородично“ в града.

В днешния двоен празник, когато се отдава почит на кръстната Саможертва на нашия Спасител Господ Иисус Христос и се възхвалява и подвига на дивните Божии угодници – светите мъченици София и нейните три дъщери Вяра, Надежда и Любов, енориашите и гостите на храма се помолиха заедно с духовниците за своето и на близките си телесно и духовно здраве и спасение.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху неделното Евангелско четиво, указващо как правилно да следваме Христа по пътя на нравственото съвършенство – отричайки се от егоизма си и достойно носейки своя житейски кръст, който Бог е възложил на плещите ни.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите, техните домове и семейства. Той призова света София и дъщерите й да ни бъдат пример за вяра, надежда, любов и доверие в Бога и измоли светите мъченици да закрилят нашите семейства и деца от злото, което се шири навсякъде около нас. Накрая наместникът честити и имения ден на украсилите се с имената на тези най-велики християнски добродетели и благопожела техните имена да се превърнат в добродетели и да красят и техните сърца.

Архиерейският наместник изказа своята благодарност към благия Бог, Който напъти стъпките му да дойде да служи именно тук в този празничен ден в навечерието на рождения ден на пастиря на това Христово стадо отец Ангел, който на 18 септември преди 40 години преживява деня на своята лична огнена Петдесетница. Отец Боян честити своя събрат с настъпващата годишнина и му поднесе скромен дар – икона на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, благопожелавайки му дълголетно и достойно служение на Божия виноград.

От своя страна председателят на храма благодари на отец Боян за братската любов и грижа и му поднесе прекрасен букет с цветя и икона на свети апостол Петър, нарисувана от един от енориашите на храма. Той отправи благопожелания на наместника да бъде твърд и непоколебим във вярата като светия апостол, неин проповедник и служител в изпълнение Божието дело на земята.

Празникът завърши с многолетствие.

14
Септември
2023

Молебен по случай завършването на стажанти от ЦСПП- Пазарджик

На 14 септември в Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в град Пазарджик се състоя тържествената церемония по случай завършване курса за първоначална професионална подготовка на 74 стажанти от структурите на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ в страната.

По традиция и по покана на ректора на Академията церемонията започна с тържествен водосвет. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието беше отслужено от служащите в катедралата на града свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров. Духовниците се помолиха на Всеподателя Бога да благослови доброто начинание на най-новите пазители на законността и мира в Отечеството ни. След това отец Любомир поръси новоназначените служители на МВР и бойните им знамена със светена вода.

На тържеството присъстваха главен комисар Антон Златанов – директор на ГДГП, г-жа Валентина Кайтазова – областен управител на Пазарджишка област, старши комисар Петър Антиев – заместник-директор на ГДЖСОБТ, старши комисар доц. д-р Иван Видолов – ректор на Академията на МВР, старши комисар Даниел Луков – директор на ОДМВР - Пазарджик, комисар Станимир Калоферов – директор на ЦСПП - Пазарджик. Гости на събитието бяха още ръководни служители от ОДМВР, Дирекция „Жандармерия“-ГДЖСОБТ, много близки и роднини на стажантите от цялата страна.

В края на церемонията завършилите 7-месечния курс на обучение положиха клетва по “Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР" за спазване законите на страната и етичните норми в МВР.

14
Септември
2023

Съборна литургия за празника Въздвижение на Светия Кръст Господен в катедралата на Пазарджик

"НА ТВОЯ КРЪСТ СЕ ПОКЛАНЯМЕ, ВЛАДИКО, И ТВОЕТО СВЕТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ СЛАВИМ!"

На 14 септември Православната църква отбелязва един от своите големи 12 Господски празника - Въздвижение на Светия Кръст Господен. В този ден пред взора на верни Божи чеда се издига знамето на победата на живота над смъртта Честният Кръст Господен, който за невярващите е безумство, а за спасяващите се – сила Божия.

По този повод с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай празничната служба в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше възглавена от ик. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха служащите в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев.

Преди започване на светата Литургия от светия Олтар тържествено беше изнесен честният Кръст. При трикратно обикаляне около аналоя в центъра на храма беше изпят тропара на празника „Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето наследие, като даруваш на православния български народ победи над враговете и запазваш с Кръста Си Твоя народ!“, след което отец Боян осени хората с Кръстното знамение. Той отправи полагащите се възгласи към Бога, а певците и народа издигнаха умовете и сърцата си към нашия Изкупител Господ Иисус Христос с изпяването на пет стотици с молитвата „Господи, помилуй!“. След това Кръстът беше поставен върху аналоя, а вярващите с благодарност минаха и преклониха главите и сърцата си пред него.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и от негово и свое име им честити празника. Той се обърна към присъстващите със слово за величието на Христовия Кръст, най-силното оръжие на християните в борбата за духовно усъвършенстване, която те водят с поднебесните духове на злобата. Наместникът призова често да осеняваме себе си, децата си, жилището си, храната си с кръстното знамение, та подкрепяни от неговата всепобедна сила, да вървим по пътя на спасението.

Тържеството завърши с многолетствие.

След края на светата Литургия и тази година беше отслужен молебен за началото на новата учебна година. Свещениците и миряните единомислено се помолиха Бог да благослови децата на България и техните учители, да наспори трудовете им и даде напредък в доброто знание за тяхно спасение, за радост на родителите и полза на Отечеството ни.

<<  2 3 4 5 6 [78 9 10 11  >>