kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
14
Декември
2023

Свещеническа конференция в гр. Пазарджик

На 14 декември съгласно утвърдения от Пловдивския митрополит Николай график се състоя конференция на свещениците от Пазарджишка духовна околия.

Преди нея в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена съборна Златоустова света Литургия. В нея съслужиха свещ. Максим Ничев, служащ в катедралата и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница. Молитвено участие в богослужението взеха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев заедно с голяма част от свещениците на Околията.

В края на службата отец Димитър се обърна към присъстващите с проповед за живота и мъченичеството на днес честваните Божи угодници Тирс, Левкий, Филимон, Ариан и Калиник, чийто съпроводен от дивни чудеса подвиг е доказателство, че Божията сила е укрепвала, укрепва и до днес немощите на християните, пребъдващи във вярност и послушание на Христовата Църква.

След това свещенослужителите се събраха в салона на Архиерейското наместничество, където обсъдиха текущи въпроси от живота на Околията.

10
Декември
2023

✝ 10 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Съборна света Литургия в град Белово.

Неделният ден на 10 декември се превърна в истински празник за енорията на храм „Св. Троица” в град Белово. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна възкресна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него съслужиха председателят на храма свещ. Николай Генев, иконом Йордан Василев, председател на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември и свещ. Стоян Ковачев, председател на храм „Св. Георги“ в село Голямо Белово.

Преди началото на Литургията духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, изпросвайки от Бога прошка на съгрешенията, мир и благоденствие за жителите на града. Когато отец Боян трикратно прекади околовръст масата с приготвените за Петохлебието хлябове, пшеница, вино и елей, всички изпяха похвалната песен в чест на Пресвета Богородица „Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марие, Господ е с Тебе! Благословена си Ти между жените и благословен е Плодът на Твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души”.

Присъстващите с внимание изслушаха литургийното евангелско четиво на днешната неделя, припомнящо как нашият Господ Иисус Христос изцери бедната жена, която в продължение на осемнадесет години страдаше от болест, прегърбила я до земята. Всички изповядаха Символа на нашата спасителна православна вяра и отправиха единодушно към Божия небесен Престол Господнята молитва „Отче наш…”.

След светата Литургия отец Боян честити празника на дошлите да се помолят на Триединния Бог за своето телесно и духовно здраве, сред които бяха и новоизбраният кмет на община Белово г-н Стойко Стефанов със своето семейство и директорът на СУ „Александър Иванов-Чапай” г-жа Спаска Кузманова заедно с преподавателя по предмета „Религия-Православие” г-жа Вeргиния Бакалова и учители от училището. Наместникът се обърна към множеството със слово за духовната прегърбеност, свързваща човека изцяло със земните блага и удоволствия, спираща го да погледне към нетленните, вечни блага и принизяваща го до скот. Той описа и радостта на хората, гледащи отвъд временното, което така или иначе ще ни изостави в часа на нашата смърт и вперили поглед към вечността и изпитващи райското блаженство още тук.

Отец Боян изказа своята радост, че в град Белово има хора, гледащи с духовния си взор към Небесното Царство и показващи тамошните богатства на своите чеда. С благословението на митрополит Николай той връчи грамоти за участие на децата от училището, изучаващи Вероучение, които и тази година се включиха в традиционния детски Конкурс за рисунки и литературни творби, посветен на Деня на християнското семейство и православна младеж – Въведение Богородично, организиран от Пловдивска света митрополия. Наместникът благодари на директора и преподавателя по Религия, че в образователния процес ваят в душите на децата благия образ на кроткия и смирен по сърце наш Господ.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

06
Декември
2023

Празнична съборна света Литургия за Никулден в град Ветрен

„Правило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието те показа на Твоето стадо Този, Който е истината на нещата, поради това със смирението придоби величие, а с нищетата - богатство, отче свещеноначалниче Николае, моли Христа Бога да се спасят нашите души!“ (тропар на свети Николай).

В шестия ден от последния месец в годината пред очите на вярващите се извисява едно от най-ярките светила на небосклона на светостта – свети Николай Мирликийски Чудотворец. Този дивен чудотворец и изряден Христов угодник, живял преди почти 17 века, до ден днешен е един от най-бързите помощници за православните, почитащи достойно неговата памет и черпещи пример и вдъхновение от неговите добродетели. На този ден своя храмов празник отбелязва и едноименният храм в град Ветрен.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше оглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. В съслужение с него бяха председателят на храма свещ. Любомир Чавдаров и енорийският свещеник отец Васил Махалджийски.

Енориашите и гостите на храма с трепет пристъпваха към образа на светеца, показал се дивен духовен фар, осветяващ пътя на желаещите да достигнат до своето небесно призвание боголюбци. Начело на тях бяха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева, кметът на град Ветрен г-н Радослав Лютаков и секретарят на Община Септември г-жа Нина Вардина. Всички единомислено участваха в молитвите на светата богослужба, изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва. Онези от тях, които се бяха подготвили с усърден пост и молитва в това благоприятно за духовно израстване време на Рождественския пост, се удостоиха да седнат на Господнята трапеза и да се причастят с Неговите драгоценни Тяло и Кръв в тайнството на светото Причастие.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и повереното му паство. От негово и свое име той честити празника на носещите името на свети Николай и благопожела те да се украсят и с неговите добродетели.

От името на жителите на града кметът г-н Лютаков поднесе на архиерейския наместник живо цвете - Коледна звезда, като изказа своите и на съгражданите си благодарност за отправените молитви за здравето и благоденствието им.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

<<  1 2 3 4 5 [67 8 9 10  >>