kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
30
Април
2019

Архиерейска света Литургия в параклис "Св. арх. Михаил" в Затвора гр. Пазарджик

На третия ден на Пасха – Светли вторник, обитателите на Пазарджишкия затвор чуха радостната вест за Христовото Възкресение. Тя им беше донесена лично от Константийския епископ Яков, викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, който дойде да отслужи Пасхална архиерейска света Литургия в параклиса на Затвора „Св. арх. Михаил“. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в катедралата „Успение Богородично“ свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Преди началото на светата служба и в изпълнение на решение на Пловдивския епархийски съвет, епископ Яков отслужи чина на въдворяване на нов свещенослужител в храма, въвеждайки Негово Благоговейнство свещ. Любомир Чавдаров в длъжността „ефимерий“ на параклиса и обгрижващ духовно лишените от свобода в Пазарджишкия затвор.

След светата Литургия, на която присъстваха част от обитателите и служителите на учреждението, епископ Яков им честити Празника на празниците и пожела Христос да възкръсне в сърцата на всички ни и ги облагороди. Архиереят представи на присъстващите новия пастир, на когото благопожела с търпение и усърдие да води повереното му стадо към рая.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над нововъдворения председател на храма и неговото паство.

Архиереят раздаде на присъстващите по едно червено Великденско яйце, символ на Христовото Възкресение.

Снимките бяха любезно предоставени от администрацията на Затвора гр.Пазарджик.

29
Април
2019

Въдворяване на нов свещеник в храм "Успение Богородично" гр. Велинград

На втория ден на Възкресение Христово – Светли понеделник, в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Велинград беше отслужен чинът на въдворяване на нов свещеник в енорията – прот. Станимир Минков.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужебното последование беше отслужено от неговия викарий – Константийския епископ Яков. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, председателят на храма св.ик. Иван Чалъмов, председателят на храм „Св. Троица“ в града ставр.ик. Антон Добрев, енорийският свещеник там свещ. Александър Георгиев и св.ик. Георги Марков, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Костандово.

Веднага след това епископ Яков отслужи и водосвет, при което поръси присъстващите със светена вода.

Той прочете заповедта на Пловдивския митрополит Николай, с която отец Станимир се назначава в храма и благопожела на нововъдворения свещеник ревност и усърдие в служението за слава на Бога и за спасение на повереното му словесно стадо.

Владиката честити на всички светлото Христово Възкресение и пожела да следваме пътя на Христос, Който претърпя всичко и със смъртта Си победи смъртта, та и ние, следвайки евангелските заповеди и изпълнявайки ги, да достигнем до Царството Небесно.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над председателя на храма и неговите енориаши.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Отец Станимир е роден през 1975 година в гр. Велинград. През 2001 г. е ръкоположен за свещеник от блаженопочившия Пловдивски митрополит Арсений и назначен на служение в храм „Успение Богородично“ в Курортен комплекс Пампорово, където служи до този момент, ведно с храмовете в гр. Чепеларе, с. Проглед и с. Стойките, Смолянска духовна околия.

28
Април
2019

Вечерня в първия ден на Пасха - Второ Възкресение в град Пазарджик

На Вечернята в първия ден на Пасха (Второ възкресение), която се отслужва по традиция около обяд на неделния ден на Христовото Възкресение, типикът предвижда да се чете Евангелско четиво от светия апостол и евангелист Йоан на различни езици в знак на това, че много народи са повярвали в проповедта на Възкресението.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично" беше възглавено от Константийския епископ Яков – викарий на митрополита. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и служащите в катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Обичащите Бога сърца на християните отново ги доведоха в храма да чуят за пореден път благата вест за Христовото Възкресение. След като изпяха великия прокимен „Кой бог е велик като нашия Бог?“, свещенослужителите прочетоха евангелското четиво на различни езици - на църковнославянски, гръцки, английски, френски, турски, румънски и български език.

Когато певците запяха стихирите на Пасха, духовниците отново изнесоха светото Евангелие, иконата на Христовото Възкресение и Честния Кръст, като поздравяваха минаващите за поклонение с пасхалния поздрав "Христос воскресе!".

В края на службата епископ Яков прочете Патриаршеското и синодално Пасхално послание и преподаде архипастирския бащински благослов на Пловдивския митрополит Николай над всички и от негово име честити настъпилия Велик ден на всеобхватна духовна радост за цялата Вселена. Владиката поздрави всички със светлото Възкресение на нашия Спасител Господ Иисус Христос и благопожела на боголюбивите християни да пребъдват в доброто, във вярата и истината. Той честити отново Пасхалната радост и пожела Христос да възкръсне в сърцата ни, да влезе в домовете ни, да облагороди умовете ни и така да продължим да бъдем Негови апостоли, проповядващи Евангелието не с думите, а с делата си.

28
Април
2019

Възкресение Христово - Пасха в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

“На божествена стража да застане с нас богогласният Авакум и да покаже светоносен Ангел, който ясно да каже: днес стана спасение на света, защото възкръсна Христос, като всесилен!" (из Канона на Пасха)

На 28-и април Светата Православна Църква и цялото творение посрещнаха най-светлия ден в историята на човечеството – светлото Възкресение Христово. Този Празник на празниците и Тържество на тържествата обхваща целият Всемир - както земята, така и Небесата, както времето, така и вечността. Радостта на Пасха е несравнима с нищо друго – тя е тържество на безграничната Божия любов и благост, изливаща се върху всички.

В този Велик ден на вечна радост с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Пасхалната света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от Константийския епископ Яков – викарий на Пловдивския митрополит. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийският свещеник при храма свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов

Малко преди полунощ, при пеене на стиха Дойдете, приемете светлина от незалязващата Светлина, и прославете Христа, Който възкръсна от мъртвите", епископ Яков и духовниците излязоха от светия олтар и раздадоха на присъстващите Благодатния Огън, донесен по-рано вечерта в храма. След това всички излязоха с лития в църковния двор, подобно на жените мироносици и апостолите, които отишли на Христовия гроб. На приготвен аналой беше поставена икона на светлото Христово Възкресение. Архиереят прочете утринното евангелско четиво, след което точно в полунощ при празничен камбанен звън възгласи Пасхалния поздрав „Христос воскресе!“, на което всички отговориха с „Наистина възкресе!“. Изпълнените със свещен трепет сърца запяха тропара на Празника - "Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, дарува живот!", след което архиереят прочете Патриаршеското и синодално Пасхално послание и литийното шествие се отправи обратно към храма.

Изправен пред затворените порти на храма, епископ Яков възгласи: "Издигнете, порти, горнището си, подигнете се, вечни порти, и ще влезе Царят на славата" (Пс. 23:7) и при думите "Господ на силите, Той е Цар на славата" (Пс. 23:10) блъсна и отвори портите, при което всички влязоха от „външната тъмнина във вътрешната светлина“ на храма.

При пеенето на стихирата "Ден на възкресението е, да просияем от тържеството и един другиго да прегърнем. На тези, които ни ненавиждат, да кажем: братя! и всичко да им простим заради Възкресението и така да възкликнем: Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тези, които са в гробовете, живот дарува" владиката застана на архиерейския трон и християните, преизпълнени с духовна радост, минаха да се поклонят на светия Кръст, светото Евангелие и образа на Христовото Възкресение, при което се поздравяваха един другиго с всепобеждаващия Пасхален поздрав „Христос воскресе!“.

Светата Литургия беше изпълнена с особена Пасхална радост и празничност, които неизменно съпътстват този най-велик ден в годината. Подобно на жените мироносци, много миряни останаха до ранно утро вместо миро от дълбините на благодарните си сърца да поднесат песен на Господа. По време на причастния беше прочетена проповед за Възкресение, а след призива Със страх Божий, вяра илюбов пристъпете!“ голямо множество пристъпиха да вкусят „колко благ е Господ“ и да видят Христа, Слънцето на правдата, Който дава живот на всички и се приобщиха със светите Тяло и Кръв Христови, увенчавайки с това своя многодневен пост и покаяние.

В края на службата владиката отново поздрави народа с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“. Той благодари на Бога, че по Неговата велика милост и тази година се поздравихме с Възкресението на нашия Спасител Господ Иисус Христос и завърши: „Дойде дългоочакваната от нас Победа - Христос, Който възкръсна от мъртвите, и Който чрез Своята смърт победи смъртта, Който отвори Небесния рай, приготвен за всички нас. Нека Той, чрез Своето Възкресение, да ни даде да възкръснем в добро и чрез това да можем да предвкусим райското блаженство с чисти сърца, изпълнени с тази Пасхална радост, която сега чувстваме и така в мир, любов и тишина да прекарваме всички дни от своя живот. Нека възкръсналият Христос преизобилно да излее Своята благодат над всички вас“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички боголюбиви християни.

Той раздаде на всички по едно червено яйце, символ на Възкресението и благопожела светлината на Христовото Възкресение да засвети в сърцата на всички ни.

<<  1 2 3 4 5 [67 8 9 10  >>