kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
29
Април
2016

Велики петък. Царски часове, Вечерня с изнасянето на Светата Плащаница.

На 29.04.2016 г. Църквата отбелязва Велики петък - денят на Христовите страдания и разпятие.

Утринната служба в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше възглавена от Негово Благоговейнство свещеник Спас Дичев. Молитвено съучастие взеха свещ. Димитър Попов от катедралата и Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" в гр. Пазарджик - секретар на Архиерейското наместничество.

По време на службата беше изнесена Плащаницата с образа на мъртвия Христос, над която по-късно да бъде извършено и опелото Христово.

Много енориаши и гости на храма бяха дошли да се помолят и поклонят на самопожертвалия се заради нас Спасител.

28
Април
2016

Последование на 12-те Евангелия

На 28.04.2016 г. от 18.30 часа в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужено Последованието на 12-те Евангелия, в които се разказва за последните дни от земния живот на нашия Спасител и Господ Иисус Христос.

Службата беше възглавена от архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещ. Спас Дичев от катедралата и свещ. Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик - секретар на Архиерейското наместничество.

По време на службата беше изнесено за поклонение и Господнето разпятие, заедно с обрадите на света Богородица и св. ап. Йоан Богослов.

В края на службата отец Яков се обърна към множеството вярващи, дошли на службата въпреки късния час. Той обърна внимание как е притихнала в момента не само природата, но и иначе метежната ни душа, в очакване на великото и тайно събитие на Възкресението Христово, когато Господ ще изведе от тъмницата на мрака душите на вярващите. Той подкани всички през тази нощ да влезем в дълбината на сърцето си и принесем покаянието на благоразумния разбойник - то привлича Божието милосърдие, за да можем и ние да бъдем изведени от мрака на греха и чуем така желаните думи: "Днес ще бъдеш с Мене в рая!".

28
Април
2016

Велики четвъртък

На 28.04.2016 г. Църквата отбелязва Велики четвъртък - денят на Тайната вечеря и установяване Светата Евхаристия.

Празничната служба в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше възглавена от Негово Благоговейнство свещеник Спас Дичев. В съслужение с него беше свещ. Боян Кочев.

В същия ден е определено да се отслужва и общ маслосвет за всички християни. Тайнството беше отслужено от архим. Яков в съслужение с отец Спас и отец Боян.

Много енориаши на храма бяха дошли да се помолят със свещениците и да се помажат за тяхно душевно и телесно здраве.

27
Април
2016

Проведе се открит урок по Вероучение в СОУ "Д-р Петър Берон" гр. Пазарджик

На 27 април 2016 г. в СОУ „Д-р Петър Берон" – гр. Пазарджик се проведе открит интегриран урок по Религия и Български език и литература на тема „Възкресение Христово". Учениците от ІV а клас изучават предмета Религия-Православие под формата на свободноизбираема подготовка. Повод за представяне на положителната практика е наближаващият светъл християнски празник Възкресение Христово - Великден.

Учителят по Религия Константин Ковачев въведе учениците в темата с кръстословица, която беше посрещната с интерес. Последва плавен преход с припомняне на изучавани старозаветни събития за Адам и Ева, за Ной и потопа. Децата с готовност отговаряха на зададените въпроси. Същинската част на урока - придобиване на нови знания за библейските събития от Цветница до Възкресение, беше поднесена интересно, с множество икони и илюстрации, представени на мултимедия. Учениците зарадваха гостите с драматизация на сцени от евангелския разказ. Отделено беше внимание и върху символите и традициите, свързани с честването на празника Възкресение Христово, както и неговото духовно и нравствено значение.

Под ръководството на класния си ръководител г-жа Катя Стефанова учениците съчетаха наученото в часовете по Религия с изучаването на художествени произведения по литература. Разгледани бяха две стихотворения - "Великденска свирка" на Ран Босилек и "Великден" на Борис Тричков. Децата разсъждаваха върху настроението в текстовете, откриваха лирическия герой, използваните езикови средства. По естествен път почувстваха значимостта и въздействието на празника върху всеки християнин.

Официални гости на проявата бяха Негово Високопреподобие архимандрит Яков - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и секретарите на околията - протойерей Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, които радушно бяха посрещнати от г-жа Станка Пашова, директор на училището. Тя благодари на Архиерейското наместничество за финансирането на уроците по Религия. Архимандрит Яков се обърна с приветствие към преподавателите, децата и гостите и подари на всеки ученик Библия за деца и боя за приготвяне на великденски яйца.

Четвъртокласниците бяха поздравени за показаните знания и от г-жа Ваня Апостолова – ст. експерт по обществени науки, гражданско образование и религия, и г-жа Албена Димитрова – ст. експерт по начално образование към РИО – гр. Пазарджик. Г-жа Татяна Желева – гл. специалист „Училища", поздрави двамата учители от името на г-н Тодор Попов – кмет на община Пазарджик, за проявения професионализъм и грижа за възпитанието на децата като личности с висок морал.

Към момента в СОУ „Д-р Петър Берон" са сформирани 10 групи по Религия. Училището има 15-годишна традиция в преподаването на предмета, най-вече в началния период на образование.

26
Април
2016

Трето Последование на Жениха в храм "Св. Богородица" гр. Пазарджик

На 26.04.2016 г. от 18.00 часа в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужено третото Последование на Жениха.

С благословението на Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Председател на ЦН при храма, богослужението беше възглавено от йеромонах Йоаким - брат на Светата Баткунска обител "Св. апостоли Петър и Павел", намираща се в близост до село Паталеница. Молитвено участие в службата взеха архимандрит Яков, прот. Стефан Йорданов, енорийския свещеник в храма отец Спас Дичев и отец Боян Кочев.

В края на службата отец Йоаким благопожела на всички оставащите дни от поста да бъдат леки и спасителни. Той прикани всички в най-тежките минути на скърби и страдания да си спомняме Христовите скърби и страдания, които Той претърпя за нас и с молитва към Него да преминаваме през трудностите.

<<  72 73 74 75 76 [7778 79 80 81  >>