kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

08
Ноември
2015

† 7 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Събор на св. архангел Михаил и другите Небесни безплътни сили

На 8 ноември - Архангеловден, Православната Църква възпява Небесното ангелско войнство, началник на което е св. архангел Михаил, почитан в богослужебните песнопения като вожд и предводител на небесните сили.

Празничната Божествена света Литургия възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в едноименния храм, посветен на ''Св. архангел Михаил'' в гр. Пазарджик, който празнува и своя храмов празник.

Заедно с отец Яков съслужи и секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев.

Молитвено участие в светата богослужба взеха и председателят на Църковното настоятелство към храма - протойерей Витан Йорданов, енорийският свещеник Николай Генов, протойерей Димитър Христев от храм ''Св. Петка'' и свещеник Стоян Стоянов от храм "Св. св. Константин и Елена" в град Пазарджик.

В днешния празничен ден храмът беше изпълнен с множество миряни, които участваха молитвено в богослужението.

Литургичните песнопения бяха тържествено изпълнени от хористките при храма.

В края на светата Литургия архимандрит Яков произнесе проповед и припомни смисъла на днешния празник, в който отдаваме почит на ангелските чинове. Общо ангелските чинове са девет. Всеки един от тях има своето служение пред Бога. Св. архангел Михаил е водител на цялото ангелско войнство. Бог ни го изпраща, за да прибира нашите души, да разделя душата от тялото и да я привежда от временния към вечния живот. Затова и светата Православна Църква чества и отдава почит и уважение към своите покойници в съботата преди празника на св. архангел Михаил. В словото си отец Яков допълни, че всички ние знаем, че при светото тайнство кръщение всеки един от нас получава ангел-пазител, който да го пази от всяко зло и призова постоянно да възпяваме Бога с ангелската песен  ''Свят, свят, свят Господ Саваот'' (Ис.6:3).

В края на проповедта си архимандрит Яков напомни на всички присъстващи, че наближава времето на коледния пост; време, в което гласът на Църквата ще бъде като гласът на Св. Йоан Кръстител и ще ни зове: ''Покайте се, защото се приближи царството небесно'' (Мат.4:17). Отец Яков призова християните към усилена молитва, от която имаме нужда всички ние, както и нашите деца. Той прикани всички богомолци да присъстват на всенощното бдение в храм "Света Богородица" гр. Пазарджик на 14-и срещу 15-и ноември от 23.00 часа и започнем поста си с усилена молитва.

Архимандрит Яков благопожела по молитвите на св. архангел Михаил и на цялото ангелско небесно войнство, Божието благословение да бъде над нас и нашите чеда, над всеки град и село в богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия. Той поздрави  всички именници, които празнуват небесния си покровител.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

 

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.