kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

05
Февруари
2018

Архиерейска света Литургия в Неделя на Блудния син в град Пазарджик

На 4-ти февруари, ✝ 17 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, и свещ. Максим Ничев, енорийски свещеник в храма.

В края на утренята архиереят отслужи последованието на петохлебието за здраве и благоденствие на жителите на града.

По време на причастния беше прочетена проповед върху неделното евангелско четиво.

В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите със слово върху притчата за блудния син и завърши: „Днес Майката Божия отново ни удостои да отслужим светата Божествена Литургия и заедно с Нейните молитви да застанем пред престола на нашия Господ и Спасител, просейки здраве и спасение. Днес чухме и четивото, подготвящо ни за благодатните и спасителни дни на Великия пост. Чухме как никой баща не би изгонил сина си, колкото и лош и незаслужил да е той. Това ни свидетелства, че и Небесният наш Отец никога не би се отрекъл от нас грешните, колкото и каквито и грехове да сме сторили. Стига само като днешния загубен, блуден син и ние, загубени в греховността си, да се осъзнаем и кажем: „Господи, като човеци съгрешихме, а Ти, като милостив Бог, ни прости!”. И тогава Бог се радва повече от който и да е земен баща и не само би заклал за нас угоено теле, но ни дава и много повече – отваря за нас вратите на Своето Царство и ни дава небесна, спасителна, благодатна, вечна Райска радост. И съвсем не случайно именно в тези дни Светата Църква ни напомня примера на блудния син, за да имаме време да се вгледаме в дълбочината на сърцето си и видим, дали и ние не сме блудни синове, отдалечили се прекалено много от Дома на своя Отец, изпаднали в немилост поради греховете си. Нека отделим от времето си да видим тази своя греховност, както и след броени дни ще молим Бога да ни даде да виждаме своите грехове, а не тези на брата си, и нека се подготвим с усърдна вяра и молитва, с любов в сърцата си, да застанем и ние като блудния син пред Небесния ни Отец и Той да ни оправдае, да ни умие и удостои да седнем с Него на трапезата в Неговото Царство”.

Накрая епископът преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай на енориашите и гостите на храма.

Празникът завърши с многолетствие.

След службата беше благословен и раздаден курбан от местна структура на една от политическите партии за спиране на катастрофите и жертвите по пътищата.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.