kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

14
Октомври
2015

Храмов празник на храм ''Св. Петка'' в гр. Пазарджик.

На 14 октомври Светата Православна Църква отдава особена почит на Св. Параскева - Петка Българска. Светицата е обичана и почитана от целия български народ и православен свят. На нея са посветени множество параклиси и храмове в България и извън нейните граници.

На днешния празничен ден Божествената света Литургия в храма, посветен на ''Св. преп. Петка Българска'' в гр. Пазарджик, беше възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Яков-Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

В края на Великото славословие на утринното богослужение, преди започването на Светата Литургия, отец Яков отслужи последованието на петохлебието.

Заедно с него съслужиха протойерей Стефан Йорданов, секретар на Архиерейското наместничество и свещеноиконом Петър Каръков, председател на Църковното настоятелство при храм ''Св. св. Константин и Елена'' в гр. Пазарджик.

Храмът беше препълнен от множество миряни, дошли да почетат Св. Петка-Търновска, които заедно с духовенството и свещенослужителите при храма молитвено участваха в светата Литургия.

Между присъстващите в храма имаше и богомолци, които бяха постили и пристъпиха към светите Тяло и Кръв Христови.

Песнопенията бяха изпълнени от свещеник Николай Генов и певиците при храма, които с прекрасното си пеене допринесоха за молитвеното настроение на всички.

След светата Литургия Негово Високопреподобие архимандрит Яков произнесе празнична проповед, в която разказа за живота и чудесата на света Параскева. В словото си архимандрит Яков припомни, че Бог открил нетленното тяло на светицата по чудесен начин чрез видение и по този начин прославил св. Параскева, която и до днес върши многобройни чудеса както в Румъния, където почиват мощите й, така и по целия православен свят.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

По случай храмовия празник беше раздаден и рибен курбан на всички присъстващи, както и трапеза за всички духовници и църковнослужители.

 

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.