kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

04
Декември
2017

Храмов празник в село Варвара

На 4-ти декември, когато Светата Православна Църква почита подвига на светата великомъченица Варвара, китното село Варвара, разположено в полите на Родопа планина, отбеляза храмовия празник на своя храм, посветен на дивната Божия угодница.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Кирил Петракиев, прот. Йордан Василев, председател на храм „Св. Свщмчк Харалампий“ гр. Септември и свещ. Николай Генев, председател на храм „Св. Троица“ гр. Белово.

Преди началото на светата Литургия владиката отслужи последованието на петохлебието за здраве и благоденствие на жителите на селото.

Верният Божи народ, който от ранно утро изпълни храма, участваше живо в светата служба, изповядвайки Символа на нашата вяра и изричайки думите на Господнята молитва „Отче наш“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху житието на света великомъченица Варвара.

В словото си в края на службата епископ Яков каза: „Братя и сестри, по Божия милост отслужихме светата Литургия, измолвайки от Бога телесно здраве и душевно спасение за вас и вашите чеда. Призовахме и Божията девица света Варвара и занапред, както досега, да приема под своята закрила вашите домове. И Сам Господ слезе днес сред нас, за да чуе нашите просби. Защото Той казва, че където са двама или трима събрани в Неговото име, там е и Той сред тях. Днес ние се събрахме в Негово име, защото не просто дойдохме двама или трима в Божия дом, а заедно издигнахме умовете и сърцата си към Всеподателя Бога. А когато дойдем с чиста вяра и просим, търсейки първом Царството Божие и Неговата правда, Той няма да ни остави да си отидем празни и всичко ще ни придаде“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и неговите енорияши.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.