kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

01
Декември
2017

Концерт за класическа музика по повод 180 години от построяването на катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

Продължават честванията на 180-ата годишнина от построяването на катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. По този повод на 1 декември 2017 година в зала „Маестро Георги Атанасов“ гр. Пазарджик се проведе концерт за класическа музика, който бе организиран от Архиерейско наместничество гр. Пазарджик и църковното настоятелство при храма с благословението на Пловдивския митрополит Николай.

В богатата програма взеха участие изпълнители на различна възраст, които с дарувания им от Бога талант възхвалиха Пресветата наша Владичица Богородица.

Програмата откри Симфоничният оркестър при Симфонично-оперетно Дружество "Маестро Георги Атанасов" град Пазарджик с диригент маестро Григор Паликаров. Оркестърът е една от гордостите на град Пазарджик и вече 50 години радва с изявите си не само жителите и гостите на града, но участва и в най–престижните български фестивали и многобройни турнета в чужбина. Оркестърът изпълни две произведения, специално подбрани за концерта - увертюра „Освещаването на дома“ op. 124 от Л. ван Бетовен, която звучи за пръв път в град Пазарджик и "Симфония №5, оп. 107" от Менделсон.

След тях на сцената се появиха младите изпълнители от Школата по пиано към Народно читалище „Виделина-1862“, гр. Пазарджик с ръководител г-жа Галина Даскалова. Явор Кочев изпълниМазурка“ от Ал. Гречанинов, Виктория Георгиева „Унгарски танц №5“ от Й. Брамс и Дафинка Методиева - „Река се лее в теб“ на съвременния южнокорейски композитор Юрума.

След това участието продължи с изпълненията на младите пианисти от фондация „Консонанс“, които пристигнаха специално за концерта по покана на Константийския епископ Яков. Павела Занева изпълни „Концертино, II ч.“ от Петър Христосков, като на рояла й акомпанира Петър Дюлгеров. След нея Ивайло Василев изпълни „Детски игри (Скерцо)“ от М. Мусоргски. Теодора Занева изпълни „Етюд №12, оп. 25, в до минор“ от Фредерик Шопен, Теодора Маркова - „Бавен танц“ от Ц. Франк, а Георги Василав изпълни „Alborada del Gracioso“ от М. Равел. Талантливите деца поднесоха изненада за публиката, завършвайки участието си с произведението „Галоп-марш за 8 ръце“ от Лавиняк, прекрасно изпълнени от Теодора Занева, Георги Василев, Теодор Пазов и Петър Дюлгеров.

Програмата завърши с изпълнението на прекрасния пазарджишки пианист Емануил Иванов, който е носител на множество награди от национални и международни конкурси. Той изпълни „Сонатина кончертанте за пиано във фа диез минор, оп. 28” от българския композитор Панчо Владигеров.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.