kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

11
Март
2023

Малко повечерие с втора статия от Акатиста на Пресвета Богородица в град Белово

„Удивен от красотата на Твоето девство и от пресветлата Ти чистота, Гавриил викаше към Тебе, Богородице: „Каква достойна похвала да Ти принеса? Как да Те назова? Недоумявам и се ужасявам; затова, както ми е повелено, Ти зова: „Радвай се, Благодатна!”” 

Това умилително песнопение се пее в петъчните вечери през Великия пост. Тогава в храмовете на Христовата Църква се отслужва последованието на Малкото повечерие, към което се присъединява и боговдъхновеният текст на Акатиста на Пресвета Богородица. В първите четири петъка той се чете на части, а в петата седмица – целият.

На 10 март, втория петък от Великия пост, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужебното последование беше отслужено съборно в храм „Св. Троица“ гр. Белово. То беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха председателят на храма свещ. Николай Генев, енорийският свещеник отец Димитър Иванов, председателят на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември икон. Йордан Василев и служащите в катедралата на Пазарджик свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

След като отец Боян прекади на 9-ата песен от Богородичния канон, духовниците застанаха пред образа на Божията Майка в центъра на храма, откъдето отправиха молитвите си към небесната Царица, просейки опора в трудностите и помощ в духовната борба през време на светата Четиридесетница.

След прочитане на Акатиста, отец Боян благослови хлябове, плодове и приноси за благословението на богомолците и техните семейства.

В края на службата свещенослужителите се поклониха пред иконите. Архиерейският наместник се обърна към вярващите със слово за духовната чистота на Пресвета Богородица и ги увери, че и на нас нейният възлюбен Син и наш Бог Господ Иисус Христос е дал възможност да достигнем до такава небесна чистота. Наместникът посочи тайнството на светото Покаяние като най-силно и действено средство за очистване на душата, та да стане тя като чисто огледало, отразяващо Божествената светлина, която да свети и привлича хората. Отец Боян призова именно света Богородица да имаме за свой пример в попрището на духовното израстване, на нея да подражаваме и от нея да черпим вдъхновение.

Накрая той поздрави всички с празника и преподаде на присъстващите архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.