kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

12
Февруари
2023

✝ Неделя 17 след Неделя подир Въздвижение - на Блудния син. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

В Неделята на Блудния син – втората подготвителна неделя за наближаващата света Четиридесетница на Великия пост, в храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев и служащият в храма свещ. Димитър Попов.

Сърцата на присъстващите се изпълниха с умиление и тиха надежда при четене на литургийното евангелско четиво. То припомни притчата, разказана от Самия Господ Иисус Христос за неразумния младеж, поискал, получил и прахосал наследството си в чужда страна, но осъзнал грешката си и завърнал се с покаяние и изповед при своя баща. По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху това евангелско четиво.

В края на богослужението отец Боян прочете проповед за същността на Църквата, описана от св. Кирил Йерусалимски с думите „събрание на всички заедно в единство”. Той благодари на верния Божи народ, че винаги чува гласа на Църквата, а това значи гласа на Онзи, Който е неин Глава и на Когото тя е мистично тяло – нашия Господ Иисус Христос, че участва с цялото си същество в живота и делото на Христовата Църква и призова с дела или думи никога да не даваме повод тя да бъде хулена. Наместникът увери, че небесният ни Отец ще приеме всекиго от нас, които сме членове на Неговото тяло, стига само и ние да погледнем в себе си, да открием греховете си, които ни отдалечават от Бога, и да ги изповядаме, за което най-благоприятното време е и настъпващият Велик пост.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и техните семейства, увери ги, че дядо Николай неотстъпно се моли за нас и призова и ние да се молим за него и един за другиго, та да пребъдваме в единомислие и заедно да вървим по небесната пътека.

Накрая отец Боян раздаде нафората и поздрави вярващите.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.