kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

16
Юли
2023

Освещаване на воинско знаме на полигона в село Црънча

На 16 май на военния полигон край пазарджишкото село Црънча беше осветено точно копие на воинското знаме на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия. То е изработено по инициатива на командира на Командването генерал-майор Явор Матеев, за да бъде дарено на футболния отбор на ЦСКА, който до неотдавна беше част от Министерството на отбраната, да ги съпровожда в техните пътувания и да им служи за вдъхновение и насърчаване във футболните двубои.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай молитвеното последование беше отслужено от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев. С него съслужиха служащият в катедралата на града свещ. Спас Дичев и свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение” с. Црънча.

На богослужението присъства генерал-майор Явор Матеев, а от името на футболния клуб да получат скъпия дар дойдоха лично изпълнителните директори на клуба г-н Филип Филипов и г-н Стоян Орманджиев, както и финансовият директор г-н Трифон Попов.

След като прочете полагащите се молитви, отец Боян поръси със светена вода знамето и присъстващите. Накрая той се обърна към присъстващите със слово за особеното значение на воинските знамена, които за разлика от оръжията на войника, сочещи напред към врага, сочат нагоре - към Всесилния Помощник. Отец Боян изказа своята увереност, че ген. Матеев е усетил в живота и служението си небесната помощ на Всемогъщия Бог и това го е подтикнало да сподели тази своя радост с любимия отбор, като предаде своето вдъхновение и духовна радост на управата на клуба, които пък от своя страна да мотивират състезателите към мъжество, чест и стремеж с Божията помощ да увековечат любимия отбор и нашето Отечество. Накрая духовникът пожела да се вее победоносно това знаме по терените на България и Европа за слава на Всеподателя Бога и на нашата Родина майка България.

От своя страна инициаторът ген. Матеев благодари на духовниците за молитвите. Той благодари и на ръководството на ФК ЦСКА, че се отзоваха и дойдоха лично да получат знамето, снабдено с прекрасна кутия за съхранение и калъф да пренасяне при дълъг път. Ген. Матеев обърна внимание на факта, че на знамето е изписано всепобедното оръжие – Христовият кръст и призива навсякъде с нас да бъде Бог и пожела здраве и успехи на футболистите, ръководството на клуба и техните семейства.

С радост всички се включиха в ритуала по забиване пироните на знамето, след което се снимаха за спомен от това историческо събитие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.