kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

08
Септември
2023

Празнична света Литургия за храмовия празник на църква „Рождество Богородично“ с. Симеоновец

„Иоаким и Анна от срама на безчадието и Адам и Ева от тлението на смъртта се освободиха, Пречиста, в твоето свято рождение. Това твоите люде, избавили се от вината на прегрешенията, празнуват, като ти викат: неплодната ражда Богородицата и Питателницата на нашия живот“ (Кондак на празника).

На 8 септември Църквата отбелязва един от своите най-големи празници – Рождеството на Божията Майка, Пресвета Богородица, изпросена в смирение, търпение и доверие в Бога от благочестивите свои родители Иоаким и Анна. В този ден своя храмов празник отбелязва църквата в септемврийското село Симеоновец, посветена на това дивно събитие.

По този повод с благословението на Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на град Пазарджик иконом Боян Кочев отслужи празничната света Литургия в съслужение с председателя на храма прот. Кирил Петракиев. Молитвено участие в службата взе свещ. Георги Пашев, председател на храм „Успение Богородично“ с. Ветрен дол.

Наместникът беше посрещнат пред храма от кмета на община Септември г-жа Васка Рачева. Тя, заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев и кметът на селото г-жа Богданка Атанасова, поднесоха на отец Боян прекрасни букети с цветя.

Боголюбивите енориаши и гости на храма изпълниха Божия дом и с благодарност се покланяха пред образа на небесната закрилница на селото Пресвета Богородица.

Преди началото на Литургията свещениците отслужиха последованието на Петохлебието за духовно и телесно здраве и благоденствие на всички жители и техните семейства.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху събитията, чествани днес, достигнали до нас чрез свещеното Предание – как благочестивите старци Иоаким и Анна, понесли върху себе си със смирение укора за бездетството с пълна вяра и отдаденост на Божията воля, изпросиха от Всемогъщия Бог чудото, непосилно за човешкото естество – да се сподобят в старините си с велико утешение – свята рожба, осенена от силата на Всевишния, нов и жив Кивот, понесла в утробата си Спасителя на света нашия Господ Иисус Христос.

В края на службата отец Боян честити храмовия празник и празника на селото. Той посочи днешните чудни събития като пример за Божията любов и всемогъщество, прогонващи всяко униние и изпълващи с надежда сърцата на всички. Наместникът отбеляза, че особено в дни на траур като днешния, душите на християните имат вечно разтворените обятия на нашата небесна Майка, винаги готова да приласкае и прегърне търсещите нейната закрила. Той призова да прибягваме с молитва към майчиния й покров и да възлагаме своите грижи и надежди именно на Богоматер, уверявайки всички, че тя никога не ще върне пристъпващите с вяра към нея, а ще ги води към своя възлюбен Син.

Накрая отец Боян преподаде на присъстващите архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Тържеството завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.