kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

18
Януари
2023

Съборна Литургия за Атанасовден в село Мало Конаре

На 18 януари своя храмов празник отбелязва църква „Св. Атанасий“ в село Мало Конаре, посветена на първия от светите Отци, наречен „Велики“ и определян като "баща на православното богословие" – Александрийския архиепископ свети Атанасий.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев и председателят на храма свещ. Петър Баташки.

Верният Божи народ на селото, начело със своя кмет г-н Димчо Караиванов, дойде на светата богослужба да въздаде благодарност и похвала на своя небесен покровител. Всички изповядаха Символа на вярата, част от изготвянето на който е бил и свети Атанасий по време на Първия Вселенски събор, след което с пълна и непоколебима вяра казаха Господнята молитва, призовавайки небесния наш Отец да прости дълговете ни.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с празника. Той разказа дивното житие на великия светител Атанасий и обърна внимание на това, как родителите на светеца поверили възпитанието му в ръцете на Църквата, благодарение на което се съхранила чистотата на неговата детска душа и той възрастнал до съвършенство. Наместникът призова и ние да възпитаваме децата си във вяра и любов към Христовата църква, без която никой не може да достигне до небесния наш Отец.

Отец Боян благодари на председателя на храма о. Петър за братската любов и гостоприемство, с което винаги го посреща и преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над него, над дома му и повереното му паство.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.