kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

13
Август
2023

Съборна света Литургия в ✝ 10 Неделя след Петдесетница в Пазарджик

На 13 август се отбелязва Отданието на празника Преображение Господне. В този ден се честват и две ярки светила от сонма на светостта, осветяващи за желаещите да достигнат до рая души с примера и писанията си небесната пътека – преподобния Максим Изповедник и свети Тихон Задонски.

В този ден с благословението на Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев в съслужение с енорийския свещеник отец Максим Ничев.

От рано Божият дом се изпълни с вярващи, дошли да подкрепят душите си с небесната благодат на божествената служба през тези дни на духовна бран – Богородичния пост. Голямо беше множеството от верни Христови последователи, които пристъпиха с вяра, страх Божи и любов към светото Причастие, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва и се бяха примирили с Бога в тайнството на Покаянието.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво, спомнящо как Христос изцели обхванатото от бяс дете на един баща, който с непоколебима вяра в Бога не се спря пред нищо, а дойде и със смирение изпроси здраве за своето чедо.

След службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над всички. Той прочете проповед за събличането на ветхия и обличането в новия човек, взета от съкровището на писанията, оставени ни от светителя Тихон Задонски. Отец Боян припомни думите на светеца, че „човешката душа е подобна на огледало - както в огледалото, обърнато към слънцето, толкова по-ясно се вижда слънцето, колкото по-чисто е огледалото, така е в човешката душа обърната към Бога, Вечното Слънце, толкова по-ясно изобразен и видим е Божият образ, колкото по-очистена е тя от грехове и следва светите Божии свойства и нрави. И както в огледалото не се изобразява подобие на слънце, ако то не е обърнато към слънцето или е зацапано и потъмнено, така и в човешката душа не ще се изобрази образът Божи, ако човек не се обърне към Бога и не се очисти от греховете. Към Бога се обръщаме тогава, когато променим сърцето си, ума си и живота си и започнем нов живот и така съблечем ветхия и се облечем в новия човек, който е създаден по Божий образ и подобие“. Наместникът призова в тази своя борба и стремеж към вътрешна обнова и лично преображение да търсим винаги застъпничеството на Божията Майка, която сама постигна това, а ние имаме свидетелствата на достигналите святост Божи угодници, че молитвата към Небесната Царица подготвя душата към святост и обожение.

Накрая отец Боян поздрави своя събрат и съслужител отец Максим с неговия двоен празник – рожден и имен ден, като му благопожела дълголетно и спасително служение на Божия виноград.

Празникът завърши с многолетствие, след което отец Максим раздаде нафората и прие поздравленията на енориашите.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.