kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

27
Февруари
2023

Съборна света Литургия в Сиропустна Неделя в катедралата на Пазарджик

„Понеже не сме постили, затова сме изгонени от Рая. Нека да постим, за да се върнем там…Впрочем ползата от поста не бива да те ограничава само в едно въздържание от ядене на блажна храна, защото истинският пост е отдалечаване от злини. Избягвай неправдата. Прости на ближния си оскърблението…” (Св. Василий Велики)

Неделята преди началото на Великия пост - Неделя Сиропустна или Сирни заговезни, светата Църква благоразумно е определила да се посвети на изгонването на нашите прародители Адам и Ева от рая, показвайки с това колко е полезно за човешкото естество лекарството на поста и послушанието и напротив, колко страшни са последствията на чревоугодието и непослушанието.

В този ден с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащите в катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев.

Осъзнавайки своята греховност и немощ, благоверните християни пристъпиха в дома Господен, търсейки от Бога помощ и подкрепа за предстоящото време на пост, молитва и покаяние. Всички изповядаха вярата си в Единия Триипостасен Бог и въздигаха към Него своите молитвени въздишки.

В края на службата отец Боян поздрави всички с празника. В своята проповед той описа окаяното състояние на съвременния човек, живеещ в най-мрачните и лоши времена, тъй като никога като сега в историята си човешкият род не е бил толкова отдалечен от истинската Светлина и Източника на всяко добро – нашият Господ Иисус Христос. Наместникът подчерта, че никое добро не се постига без усърден труд и прикани в предстоящето най-благоприятно време – времето на Великия пост, да се потрудим, да попостим според силите си, да се молим усърдно, пребивавайки ежедневно в храма, за да намерим обратния път към изгубеното небесно Отечество. Накрая отец Боян припомни Христовите думи от днешното евангелско четиво, които свидетелстват, че ако простим на човеците съгрешенията им, и на нас ще прости Небесният ни Отец. Той отбеляза, че нашият пост ще има смисъл само ако простим на ближния, в противен случай трудовете ни ще са напразни и покани да се съберем на вечерното богослужение, за да се опростим взаимно.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово и свое име благопожела на всички леки и спасителни пости.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.