kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

05
Юни
2022

Съборна света Литургия за ✝ 7 Неделя след Пасха - на св. Отци от Първия вселенски събор в катедралата на Пазарджик

На 5 юни, ✝7 Неделя след Пасха - на св. Отци от Първия вселенски събор, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащият в катедралата свещ. Димитър Попов.

Богомолците пламенно изповядаха Символа на нашата вяра, чиято по-голяма част е изготвена именно от днес честваните 318 Отци на Първия вселенски събор през 325 година и се пази неизменно в светата Православна църква.

По време на Причастния канон беше прочетен Синаксар на неделята, описващ дейността на Първия от Седемте Вселенски събори на Православието, закрепили в догматически определения и канонични правила истините на вярата.

В края на службата отец Боян честити на всички празника. Той припомни днешното евангелско четиво, в което се споменава първосвещеническата молитва на нашия Спасител преди Неговите кръстни страдания и отбеляза, че по свидетелството на Самия Господ познанието на Бога е живот вечен. Отец Боян призова да пазим неизменно истините на вярата, а с делата си да подражаваме на светите Отци, та и ние заедно с тях да наследим този вечен живот.

Накрая отец Боян поздрави с "Добре дошли" представителите на Църковните настоятелства от Пазарджишка духовна околия, които след светата богослужба взеха участие в избора за Епархийски избиратели и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и техните домове.


Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.