kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

09
Февруари
2018

Св. свщмчк Харалампий - храмов празник в град Септември

На 9 февруари тази година, когато Светата Църква почита паметта на древлепросиялия Божи угодник - свети свещеномъченик Харалампий, своя храмов празник отбеляза едноименната църква в град Септември. От ранно утро храмът беше изпълнен с духовна радост, очаквайки своя архиерейски наместник – Константийския епископ Яков. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай епископ Яков отслужи празничната света Литургия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Йордан Василев и енорийският свещеник в храм „Св. Николай“ гр. Ветрен свещ. Васил Махалджийски. Молитвено участие в службата взе свещ. Любомир Чавдаров, служащ в катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик.

Изпълнилите целия храм богомолци вземаха дейно участие в светата Богослужба, отпявайки литургийните песнопения и изричайки с едно сърце и уста молитвите и Символа на нашата вяра.

На службата присъства и кметът на Община Септември г-н Марин Рачев, който посрещна владиката пред храма и му поднесе прекрасен букет с цветя.

По време на причастния беше прочетена проповед върху живота на светеца-покровител на храма и града – светия свещеномъченик и Чудотворец Харалампий. В края на службата епископ Яков благослови приготвения мед и отправи молитва към дивния Божи угодник, измолвайки неговата неотстъпна закрила за жителите на град Септември.

След това архиереят се обърна към енориашите и гостите на храма със слово за подвига на мъченика и завърши: „Предишният път, когато бях при вас, сърцето ми беше изпълнено с мъка, но въпреки това вие ме развълнувате. Сега съм сред вас и благодарност струи от душата ми, че по вашите молитви отново сме заедно и отправяме молитвите си пред Божия престол. Моментът е труден за жителите и ръководството на град Септември, както труден бил и завършека на живота на вашия небесен застъпник – свети Харалампий. Имайте неговата вяра, имайте неговото търпение. Идва благодатното време на Великденския пост, а Евангелието ни учи, че бесовете се изгонват само с пост и молитва. Потърпете и вие, принесете своя плод на покаяние и бъдете сигурни, че истината ще възтържествува. Защото няма никой, който да пристъпи към Бога в пост и молитва и да си отиде празен. По молитвите на свети свещеномъченик Харалампий Бог да разпръсне поднебесните духове на злобата, насочили своите стрели към вас. Спомнете си, че скоро ще запеем песнопението, което казва: „С нас е Бог!“. А когато с нас е Бог, нищо не може да ни навреди“.

Владиката преподаде и архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на жителите на град Септември.

Отец Йордан поднесе на архиерея подарък за спомен – комплект панделки за дикирий и трикирий. Епископ Яков благодари и обеща всеки път, когато благославя с тях, независимо къде служи, да отправя молитва и за енориашите на храм „Св. свщмчк Харалампий“.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.