kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

15
Август
2023

Успение Богородично - храмов празник на катедралата на Пазарджик

Денят 15 август е един от най-значимите в живота на светата Църква и на всеки православен християнин. Тогава се чества Успението на небесната Закрилница на верните Христови последователи – Пресвета Богородица. На този ден своя храмов празник отбелязва и катедралата на Пазарджик „Успение Богородично”.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по този повод беше отслужена съборна празнична света Златоустова литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник свещеноиконом Боян Кочев в съслужение със свещ. Спад Дичев от храмовото духовенство.

От ранни зори към Божия дом започна да се стича боголюбив народ, който с особена духовна радост пристъпи към образа на възлизащата с чистата си душа към небесата Майка, станала източник на Живота с раждането на своя Син. Усетили нееднократно небесната сила и подкрепа на Царицата на небето и земята, вярващите шептяха думи на възхвала и благодарност за майчината й грижа и любов.

От самото начало на светата богослужба присъстваха областният управител на Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова, кметът на община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, началникът на РУО Пазарджик г-жа Дора Дулчева-Величкова, началникът на Военно окръжие Пазарджик подп. Петър Петров, Директорът на РДПБЗН комисар Ангел Ангелов, бившият областен управител г-н Трендафил Величков, г-н Георги Делчев и много общественици, жители и гости на града.

Голямо множество от присъстващите пристъпиха към  светите Тяло и Кръв Господни, след като се бяха подготвили с усърден пост в покаяние и молитва.

В края на службата отец Боян се обърна към изпълнената църква със слово за чистотата на светата Дева, чиято душа се съхрани без грях и порок и така стана осветен съсъд, удостоил се да вмести в себе си невместимия Бог. Наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и ги увери, че владиката се моли за всички. Той честити празника и имения ден на носещите името на Божията Майка и благопожела да украсяват душите си с нейните добродетели. Отец Боян поздрави за храмовия празник и енориашите на катедралата, които ден след ден неуморно предстоят пред лицето на света Богородица и я радват с молитвите и трудовете си в следване на нейните стъпки и в помощ на храма.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

Както всяка година през целия ден пред чудотворната икона на Пресвета Богородица в катедралния храм на Пазарджик се извиваше опашка от вярващи, дошли да се поклонят и благодарят на Ходатайката пред Бога за целия християнски свят и всеблага Подателка на всяко добро.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.