kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

05
Февруари
2023

Въдворяване на нов свещеник и съборна света Литургия в село Симеоновец

На 5 февруари, ✝16 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Митаря и Фарисея, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, възглави съборна света Литургия в храм „Рождество Богородично“ с. Симеоновец.

Много от жителите на селото, заедно с техния кмет г-жа Богданка Атанасова, дойдоха да посрещнат своя нов свещеник след кончината на досегашния им пастир отец Стефан Еленкин.

Преди светата богослужба отец Боян отслужи последованието на въдворяване и въведе в храма новия председател прот. Кирил Петракиев. След това свещениците отслужиха възкресната света Литургия. С тях съслужи и прот. Петко Еленкин, син на покойния отец Стефан. Енориашите и гости на храма от съседните две села Варвара и Семчиново, където също служи отец Кирил, участваха с едно сърце в службата.

В края на светата Литургия отец Боян прочете заповедта на Пловдивския митрополит за назначаването на новия председател на църковното настоятелство. Той честити на жителите на селото и изказа своята радост, че техните молитви бяха чути и милостивият Бог изпроводи нов пастир на осиротялото стадо, който да ги води по пътя на спасението. Отец Боян благодари и на гостите на храма, които с присъствието си засвидетелстваха своето единомислие и любов, които благопожела никога да не оскъдяват помежду им. Отец Боян прикани всички да помагат на отец Кирил в нелекото служение, оказвайки му своята любов и послушание, каквито той винаги засвидетелства към своя митрополит, към своя наместник и към повереното му словесно стадо.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово име ги поздрави с празника.

Тържеството завърши с многолетствие.

След службата църковното изпълнение се отправи към гроба на отец Стефан, който в продължение на 12 години полагаше душата си в грижа за душите на жителите на селото. Тук свещениците отслужиха заупокойно последование и всички се помолиха за упокоение душата на достойния свещенослужител.

След завръщането в храма наместникът даде възможност на новия председател да раздаде нафората и да благослови за пръв път своите пасоми.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.