kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

27
Февруари
2023

Вечерня с чина на взаимно опрощение в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично"

Една от най-трогателните служби през годината се отслужва вечерта в Неделя на прошката - Сирни заговезни. Тогава, на прага на Великия пост, верният Божи народ се събира в храмовете на вечерно богослужение, по време на което се извършва и чинът на взаимно опрощаване.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ вечернята беше отслужена съборно. В нея съслужиха свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, секретарите на Наместничеството прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, служащите в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Лазар Минеков, председател на храм „Св. арх. Михаил” с. Главиница, свещ. Ангел Тонов, председател на храм „Рождество Богородично” с. Калугерово, свещ. Стоян Ковачев, председател на храм „Св. Георги” с. Голямо Белово, свещ. Николай Ангелчов от храм „Св. арх. Михаил” и свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в град Пазарджик.

Малко преди края на богослужението, съгласно църковния типик, свещенослужителите свалиха цветните си одежди и ги замениха с черни, израз на настъпващите дни на покаяние. Отец Боян прочете полагащата се през време на светата Четиридесетница затрогваща сърцето и душата молитва на свети Ефрем Сирин:

„Господи и Владико на моя живот,

не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие.

Но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и

любов дарувай на мене, Твоя раб.

Ей, Господи Царю!

Дарувай ми да виждам моите прегрешения и да не

осъждам моя брат, защото си благословен во веки веков.

Амин!”

Цялото църковно изпълнение направи три земни поклона, прекланяйки своите глави пред Бога, призовавайки Го на помощ в предстоящите дни на подвиг и духовна бран.

След службата отец Боян се обърна със слово към вярващите и припомни, как Бог сътвори чисти всички небесни сили, но част от тях се възгордя и за тоя си единствен грях бе изгонена от Рая. Сега човеците, по думите на свети Паисий Светогорец, макар и да грешат ежедневно и многократно, имат възможността да заемат тяхното място в небесното войнство. Но това се дължи не на пристрастие от страна на Бога и не защото не обича Своето паднало създание, а защото за разлика от бесовете човеците се каят за своите прегрешения. Наместникът описа козните на дявола, който завижда и мрази затова човеците и иска да ги лиши от тая велика Божия милост, като се стреми да ги отстрани от покаянието. Затова и за човека едно от най-трудните неща е да се извини и да поиска прошка от ближния, когато съгреши. Отец Боян благодари на събралото се множество, че не се поддава на тези дяволски внушения, а дойде в храма, за да каже „Простено-прости” и така примирен с ближните да навлезе в спасителните дни на светия Велик пост, от който да излезе примирен и с Бога.

Накрая, съгласно установената традиция, всички минаха да си вземат един от друг прошка за всичко, с което са се оскърбили и огорчили.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.