kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

27
Февруари
2023

Велико повечерие с първа част от Канона на св. Андрей Критски

"Заслужено беше изгонен прадедът Адам от Едема, пред Твойта едничка повеля не свел благосклонно глава. А аз пък пострадах, защото в своята гордост голяма отхвърлям със дързост безспир животворните Твои слова.“ /из Великия покаен канон/

Всяка година в първите дни на светата Четиридесетница ходещите по пътя на спасението християни се събират в храмовете, откъдето издигат своите молитвени въздишки към своя Спасител и Господ Иисус Христос. По време на полагащото се в тези покайни дни вечерно богослужение на Великото повечерие се четат боговдъхновените текстове на Великия покаен канон, съставен от светителя на Крит свети Андрей.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик отслужва всяка от частите на канона в храмовете на град Пазарджик. По традиция началото беше поставено в катедралата "Успение Богородично". С наместника свещеноиконом Боян Кочев съслужиха секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение“ с. Црънча, енорийските свещеници в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Николай Ангелчов от храм „Св. арх. Михаил“ в града.

Много от боголюбивите християни взеха участие в светата служба. Разделени на две, те поред четяха полагащите се псалми и молитви. Двата клира се редуваха и при пеенето на победната песен "С нас е Бог! Вразумете се народи и се покорете, защото с нас е Бог!", както и останалите трогателни великопостни песнопения.

В определения момент от богослужението свещенослужителите се подредиха пред образа на Вседържителя и поред отправиха молитвени вопли, просейки от Всеблагия Бог милост и прошка на греховете с думите от затрогващото сърцето молитвено последование на свети Андрей. Верният Божи народ, събрал се в храма, отпяваше единомислено припева "Помилуй ме, Боже, помилуй ме!".

В края на повечерието от името на целия Божи народ отец Боян отправи към Бога молитвата на свети Ефрем Сирин, след което прочете полагащото се в този ден евангелско четиво и коленопреклонната молитва.

След службата наместникът се обърна към вярващите със слово за покаянието. Той припомни, че с греховете си ние заличаваме Божия образ в нас, но имаме целебната сила на покаянието, с което отново можем да Го изобразим в сърцата и душите си, така че Бога да виждат хората в нашите дела.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички и прикани и в следващите дни да се събираме в храмовете на града за обща и единодушна молитва.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.