kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

22
Август
2021

✝ 9 Неделя след Петдесетница. Съборна света Литургия в храм "Св. пр. Илия" с. Величково

На 22 август, ✝9 Неделя след Петдесетница, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. пр. Илия” с. Величково беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и председателят на храма свещ. Иван Зяпков. Молитвено участие в службата взе служащият в катедралата на Пазарджик свещ. Спас Дичев, който изпълни и клиросните песнопения на светата богослужба.

Събралите се на молитва в Господния дом жители и гости на селото издигнаха духовния си взор към Небесата и изпросиха за себе си и своите близки телесно здраве и душевно спасение. Всички единомислено изповядаха Символа на православната вяра и казаха Господнята молитва.

В края на светата Литургия отец Боян се обърна към присъстващите със слово върху литургийното евангелско четиво. Той обърна внимание на това, как докато гледаше Спасителя, свети апостол Петър ходеше по водата, но когато отвърна погледа си от Него, започна да потъва. Наместникът увери, че докато гледаме с очите на душата си Бога, живеейки живота на светата Църква и участвайки в нейните тайнства, нито една вълна от бушуващото около нас бурно море на греха не може да ни навреди. Но дори да проявим маловерие и започнем да потъваме, да викаме с думите на апостола „Господи, избави ме!” и да имаме твърдата увереност, че Христос ще подаде и на нас Своята милваща Бащинска десница.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите, техните домове и семейства.

Отец Иван раздаде нафората и благослови всички боголюбиви християни.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.