kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
09
Юли
2015

Панихида по повод 40 дни от кончината на свещеноиконом Александър Тренков

На 08.07.2015 г. на гробищния парк в гр. Велинград беше отслужена панихида по повод 40-я ден от кончината на свещеноиконом Александър Тренков. Молитвеното последование беше възглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха свещениците от гр. Велинград. Да се присъединят към общата молитва бяха дошли близките на отец Александър, както и множество миряни от гр. Велинград.

Бог да го прости и упокои!

07
Юли
2015

Храмов празник в храм ''Св.вмчца.Неделя'' с.Дебръщица-Пазарджишка духовна околия

Днес на 07.07.2015г.Светата Църква почита паметта на ''Света Великомученица Неделя (Кириакия)''.Негово Високопреподобие Архимандрит Яков Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия възглави Божествената Света Литургия в едноименния храм посветен, на светата великомученица в с.Дебръщица.В богослужбата съслужиха:протойерей Йордан Василев предстоятел на храм ''Свети Харалампии'' в гр.Септември и свещеник Димитър Попов служащ в катедрален храм ''Света Богородица'' гр.Пазарджик и предстоятел на църковното настоятелство при храм ''Свети Димитър'' с.Паталеница. В края на утренното богослужение и преди началото, на Светата Божествена Литургия Негово Високопреподобие извърши чина ''Обновление на храм'' след извършения ремонт.На богослужбата присъстваха множество богомолен народ дошли да почитат празника на светата великомученица,  и заедно със духовниците да измолят нейното застъпничество пред Бога за спасението на селото, и на богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия.По време на богослужението свещеник Иван Зяпков служащ в храм ''Свето Благовещение'' с.Црънча, заедно със предстоятеля на храма и секретар на Архиерейско наместничество гр.Пазарджик протойерей Стефан Йорданов посрещаха пред храма идващите богомолци, и ги поръсваха със осветена вода за здраве.В края на Светата Литургия Негово Високопреподобие Архимандрит Яков произнесе празнична проповед като запозна присъстващите хора със живота и страданията на Светата Великомученица Неделя. Поздрави и предстоятеля за добре свършения ремонт по храма както и всички присъстващи, като преподаде архипастиркия благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Духовното тържество завърши с многолетствие.След това беше раздаден ''Курбан'' за здраве и празнична трапеза в приемната. Днес село Дебращица празнува и своят събор, на който също се събират жителите и играят хубави традиционни български хора.

 

30
Юни
2015

Храмов празник на Баткунския манастир ''Св.Св. апостоли Петър и Павел''

На 29.06.2015 г., в деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, едноименият Баткунски манастир, намиращ се край с. Паталеница  в Пазарджишка духовна околия, чества своя храмов празник.

По покана на Негово Високопреподобие Архимандрит Яков - игумен на светата обител и Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай празничната Божествена Света Литургия беше възглавена от Негово Високопреподобие Архимандрит Висарион, игумен на манастира ''Света Троица'' - Кръстова гора и Архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Заедно с архимандрит Висарион съслужиха архимандрит Яков, двамата секретари на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик - протойерей Стефан Йорданов и свещеник Боян Кочев, както и свещеник Спас Дичев.

За празника бяха дошли множество автобуси с поклонници от града и близките села, за да присъстват на Светата Богослужба и да вземат молитвено участие в богослужението. В края на литургията архимандрит Висарион причасти богомолците със светите Тяло и Кръв Христови. Празнично слово произнесе игуменът на Баткунската света обител архимандрит Яков, с което се обърна към архимандрит Висарион, като го помоли да спомене в молитвите си на Кръстова гора, където  има частица от светия Кръст Господен, всички от богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия. След това архимандрит Висарион извърши  чинопоследованието на водосвета, на който благослови и курбана, приготвен в чест на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Веднага след това се извърши  тържествена лития около храма.

Празникът беше отбелязан още с раздаването от благословената храна на всички присъстващи, както и с празнична трапеза за официалните гости. Сред тях бяха кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, областният управител на гр. Пазарджик г-н Трендафил Величков,  кметове  от околните села, както и бизнесмени от града, сред които г-н Марин Рачев и г-н Георги Делчев.

 

24
Юни
2015

Представяне на книга за храм "Св. Георги" в с. Синитово

book

 

На 24.06.2015 г. в с. Синитово беше представена официално излязлата през 2015 г. от печат книга "Храм "Св. великомъченик Георги" в с. Синитово, Пазарджишко /минало и настояще/". Книгата се издава по повод 130-та годишнина от построяването на храма. Тя е плод на дългогодишен труд на касиера на Църковното настоятелство към храма - Божура Спасова и е издадена със съдействието и помощта на Община Пазарджик.

Книгата представя историята на храма от неговото построяване през 1884 г. до днес. В нея е отдадено дължимото внимание както на свещениците, служили тук през годините, така и на другите църковнослужители, ктитори и жители на селото, допринесли със своята лепта, труд или друга помощ за неговото съществуване.

Представянето се състоя в библиотеката на читалище "Съзнание" в селото. Неин редактор е Председателят на Съюза на писателите в Пазарджик - г-жа Екатерина Данчева. Сред гостите на празника бяха енорийският свещеник Стоян Костов, свещеник Боян Кочев - Секретар на Архиерейско наместничество в Пазарджик, кметът на селото г-н Борислав Алексиев, учители и общественици от селото.

15
Юни
2015

2 Неделя след Петдесетница - на Всички български светии в Баткунски манастир "Св.св. Петър и Павел"

с.Паталеница

На 14.06.2015 г. Светата Църква е отредила да се чества паметта на ''Всички български светии''. Празничната Божествена Света Литургия оглави Негово Високопреподобие Архимандрит Яков - игумен на манастир "Св. св. Петър и Павел", известен още и като ''Баткунски'', в чийто храм има най-много стенописи на български светци. Съслужиха и йеромонах Йоаким - брат на манастира и секретарят на Пазарджишка духовна околия свещеник Боян Кочев. Преди започването на Светата Божествена Литургия беше извършено последованието на ''Петохлебието''. За да уважат празика бяха дошли миряни от Околията. Празникът беше изпълнен с духовна радост за всички нас. Негово Високопреподобие Архимандрит Яков в края на светата Литургия причасти със Светите Божествени и Животворящи Тайни най-напред присъстващите деца, които заедно с нас пееха и се радваха духовно, а после миряните, които се бяха подготвили да приемат Тялото и Кръвта Христови. След като се подкрепихме духовно Негово Високопреподобие ни покани в гостната на манастира и ни нагости с много вкусна рибена гозба, а за десерт похапнахме вкусен постен сладкиш. Празникът завърши с правенето на обща снимка под манастирската многовековна лоза.

<<  101 102 103 104 105 [106107 108 109 110  >>