kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
15
Март
2016

Втора част на Великия покаен канон

На 15.03.2016 г. от 18.00 часа в храм "Св. Петка" гр. Пазарджик беше отслужено Велико повечерие с втора част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски.

Богослужението беше възглавено от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарите на Наместничеството прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, Председателят на храм "Св. Петка" прот. Димитър Баташки и енорийските свещеници в него свещ. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов, прот. Витан Йорданов - Председател на храм "Св. арх. Михаил" и прот. Петко Еленкин - Председател на храм "Св. Георги" в град Пазарджик.

В четенето на богослужебните текстове и в пеенето на песнопенията се включиха голяма част от енориашите на храма.

В своята проповед в края на службата отец Яков припомни Господните думи, че трябва да прощаваме не седем, а седемдесет пъти по седем на своите ближни, особено сега, когато се подготвяме за Светото Причастие, в което предвкусваме райските блага, за да можем достойно да се причастим с Тялото и Кръвта на нашия Спасител.

 

14
Март
2016

Велик покаен канон - първа част

На 14.03.2016 г. от 18.00 часа в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена първата част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски. Богослужението е част от централните за града, които започват с по-късен час, за да имат възможност работещите да се съберат заедно на молитва в така благодатното време на поста.

Великото повечерие, през време на което се чете и канонът, беше отслужено от архим. Яков в съслужение с прот. Стефан Йорданов, свещ. Спас Дичев, свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Боян Кочев.

В края на службата отец Яков припомни накратко житието на свети Андрей и призова всички ни да последваме неговия пример - този на познаване собствената си греховност и принасяне усърдни плодове на покаяние.

13
Март
2016

Вечерня в Неделя Сиропустна

На 13.03.2016 г. от 18.00 часа в катедрален храм "Успение Ботгородично" беше отслужена вечерята, на която става и взаимното опрощаване.

Службата беше водена от свещ. Любомир Чавдаров. Молитвено участие взеха архимандрит Яков, прот. Стефан Йорданов, свещ. Спас Дичев и свещ. Боян Кочев. Много хора от енорията и града бяха дошли да присъстват на вечерното богослужение и се опростят със своите ближни.

След службата отец Яков изпълни свой синовен дълг към Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, като предаде желанието на нашия архипастир и поиска от негово име прошка от всички. Отец Яков предаде на християните от богоспасаемата ни околия и архипастирския благослов на митрополит Николай за лек и спасителен пост.

Накрая всички се опростиха един другиго с думите "простено-прости", та и Бог да бъде милостив към нас и не си спомня нашите прегрешения.

13
Март
2016

Сиропустна Неделя

На 13.03.2016 г. - Неделя сиропустна, литургията в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и Председател на Църковното настоятелство при храма. В съслужение с него бяха енорийските свещеници отец Спас Дичев и отец Любомир Чавдаров и свещеник Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" в града.

В своята проповед отец Яков пожела леки и спасителни пости и призова всички ни да простим от сърце прегрешенията на своя брат спрямо нас, за да може и милостивият Бог да прости нашите.

Службата завърши с многолетствие.

 

06
Март
2016

МЕСОПУСТНА НЕДЕЛЯ

На 06.03.2016 г. - Неделя месопустна, Негово Високопреподобие архимандрит Яков оглави Божествената света литургия в храм "Св. вмчк Георги Победоносец" в гр. Пазарджик.

Непосредствено преди службата отец Яков отслужи чина на въдворяване на новоназначения председател на храма - прот. Петко Еленкин. Заедно с тях съслужиха освободения председател на храма отец Боян Кочев и отец Любомир Чавдаров от катедралата "Успение Богородично".

В края на службата отец Петко раздаде анафората и прие поздравленията за "добре дошли" от своите енориаши.

<<  80 81 82 83 84 [8586 87 88 89  >>