kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
06
Август
2015

Празник Преображение Господне в храм ''Св.вмчк.Георги Победоносец с.Ковачево Пазарджишка духовна околия

На 06.08.2015г. Светата Църква празнува Свето Преображение на нашия Спасител Иисус Христос. Празничната Божествена Света Литургия оглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков в храм ''Св. вмчк. Георги Победоносец'' в с. Ковачево, Пазарджишка духовна околия. В съслужение бяха секретарят на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик протойерей Стефан Йорданов и председателят на храма - протойерей Атанас Кънев. На празничното богослужение присъстваше ктитора (дарител) г-н Марин Рачев, както и многоброиният богомолен народ, които взеха молитвено участие в Светата Богослужба. На възгласа ''Със страх Божии, с вяра и любов престъпете'' г-н Марин Рачев се причасти със Тялото и Кръвта на Нашия Спасител. В края на Божествената Света Литургия Негово Високопреподобие произнесе проповед като акцентира върху смисъла на днешния празник и припомни, че постният период, в което се намираме, е благодатен период, върху който трябва да размишляваме ежедневно. След това по стара народна традиция Негово Високопреподобие архимандрит Яков благослови гроздето и хлебните приноси, донесени за здраве и благополучие. Веднага след това архимандрит Яков благослови и приготвения рибен обяд, дарение от г-н Марин Рачев и цялото му семейство за  всички присъстващи.

 

04
Август
2015

Вечерно богослужение с (Параклис) в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр.Пазарджик

На 04.08.2015 г. (вторник), в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик се отслужи вечерно богослужение с пеенето на третото чинопоследование на Молебния канон, посветен на Пресветата Владичица Наша Богородица и Приснодева Мария пред Чудотворната й икона. Чинопоследованието беше възглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение бяха двамата секретари на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик - протойерей Стефан Йорданов и свещеник Боян Кочев, както и свещеник Спас Дичев, служащ в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик. На вечерното богослужение молитвено участие взе и дошлият многоброен богомолен народ от града. В края на богослужението поучително слово произнесе протойерей Стефан Йорданов, секретар на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик.

03
Август
2015

Вечерно богослужение с (Параклис) в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр.Пазарджик

На 03.08.2015 г. (понеделник), в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик се отслужи вечерно богослужение с пеенето на второто молебно последование, посветено на Майката Божия. Чинопоследованието пред Чудотворната икона на Божията Майка бе възглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение бяха секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев и свещеник Спас Дичев, служащ в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик. В края на богослужението Негово Високопреподобие архимандрит Яков произнесе душеспасително слово към дошлия многоброен богомолен народ, като разясни смисъла на поста и колко е важно благодатното време,  в което се намираме за всички нас.

02
Август
2015

Вечерно богослужение с Молебен канон на Пресвета Богородица (Параклис) в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр.Пазарджик

На 02.08.2015 г.(неделя) в катедрален храм ''Успение Богородично'' в гр. Пазарджик се отслужи вечерно богослужение с прочитане на Молебния канон, посветен на Пресвета Богородица, който се пее и чете по време на Богородичния пост. Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, постави началото на Молебния канон пред Чудотворната икона на Майката Божия. Заедно с него съслужиха свещеник Боян Кочев - секретар на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик и свещеник Спас Дичев - служащ в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик. Молитвено участие в богослужението взеха и дошлият богомолен народ, който заедно с духовниците се помолиха за молитвеното застъпничество на Божията Майка за богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия. Тези прекрасни песнопения, посветени на Божията Майка, ще се пеят всяка вечер според църковния канон до празника ''Успение Богородично''.

27
Юли
2015

Храмов празник в Параклис ''Св.вмчк.Пантелеймон'' МБАЛ гр.Пазарджик

На 27.07.2015 Светата православна църква почита паметта на Св.вмчк.Пантелеймон,заедно със паметта на Св.Седмочисленици.На днешния ден Негово Високопреподобие архимандрит Яков възглави Празничната Божествена Света Литургия в едноименния параклис посветен на Св.вмчк.и чудотворец Пантелеймон намиращ се в двора на МБАЛ гр.Пазарджик.В съслужение със Негово Високопреподобие беше и свещеник Спас Дичев служащ в катедрален храм ''Успение Богородично''в гр.Пазарджик.Преди началото на Светата Божествена Литургия в края на утренното богослужение Негово Високопреподобие архимандрит Яков извърши последованието на ''Петохлебието''.Молитвено участие в Светата Богослужба взеха и дошлият богомолен народ от града.В края на Светата Литургия Негово Високопреподобие архимандрит Яков произнесе празнична проповед за живота и чудесата на Св.вмчк.Пантелеймон.След това Негово Високопреподобие прочете и коленопреклонна благодарственна молитва към Св.вмчк.Пантелеймон за молитвеното застъпничество на Светия великомъченик за богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия.Празничната Божествена Литургия завърши с многолетствие.След раздаването на ''Анафората''(благословен хляб) Негово Високопреподобие архимандрит Яков си свали одеждите върху богомолният народ за благословение.

<<  93 94 95 96 97 [9899 100 101 102  >>