kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
17
Март
2016

Четвърта част на Великия покаен канон

На 17.03.2016 г. от 18.00 часа в храм "Св. вмчк Георги Победоносец" гр. Пазарджик беше отслужено Велико повечерие с четвърта - последна част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски.

Богослужението беше възглавено от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Стефан Йорданов, Председателят на храм "Св. Георги" прот. Петко Еленкин, енорийския свещеник в него прот. Манчо Манчев, свещ. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов от храм "Св. Петка", енорийските свещеници в храм "Св. св. Константин и Елена" свещ. Стоян Стоянов и свещ. Боян Кочев  и свещ. Спас Дичев, служащ в катедрален храм "Успение Богородично" в град Пазарджик.

Архимандрит Яков благопожела всички ни да се вгледаме дълбоко в себе си и, пристъпвайки към светото тайнство на изповедта, да очистим сърцата си и от най-последния грях, та така обновени да пристъпим и към светите Тяло и Кръв на нашия Спасител.

Той призова и всички християни от града в утрешния ден да се съберем отново в 18.00 часа в катедрален храм "Успение Богородично" и заедно, с едни уста и едно сърце да възхвалим Божията Майка - преблагата Застъпница на християнския род и Покровителка на нашата духовна околия.

16
Март
2016

Трета част на Великия покаен канон

На 16.03.2016 г. от 18.00 часа в храм "Св. св. Константин и Елана" гр. Пазарджик беше отслужено Велико повечерие с трета част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски.

Богослужението беше възглавено от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Стефан Йорданов, Председателят на храм "Св. св. Константин и Елена" свещеноиконом Петър Каръков и енорийските свещеници в него свещ. Стоян Стоянов и свещ. Боян Кочев, свещ. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов от храм "Св. Петка", прот. Витан Йорданов - Председател на храм "Св. арх. Михаил" и свещ. Спас Дичев, служащ в катедрален храм "Успение Богородично" в град Пазарджик.

В словото си в края на службата архимандрит Яков както вска вечер поиска прошка и от енориашите при храм "Св. св. Константин и Елена", ако някого е обидил или съблазнил със своя дума или дело. Той призова всички ние да се молим един за другиго и благопожела думите на свети Андрей от покайния канон да влязат в сърцата ни и да излязат от там като добро дело, изкоренявайки и най-малкия грях в нас.

15
Март
2016

Втора част на Великия покаен канон

На 15.03.2016 г. от 18.00 часа в храм "Св. Петка" гр. Пазарджик беше отслужено Велико повечерие с втора част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски.

Богослужението беше възглавено от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарите на Наместничеството прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, Председателят на храм "Св. Петка" прот. Димитър Баташки и енорийските свещеници в него свещ. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов, прот. Витан Йорданов - Председател на храм "Св. арх. Михаил" и прот. Петко Еленкин - Председател на храм "Св. Георги" в град Пазарджик.

В четенето на богослужебните текстове и в пеенето на песнопенията се включиха голяма част от енориашите на храма.

В своята проповед в края на службата отец Яков припомни Господните думи, че трябва да прощаваме не седем, а седемдесет пъти по седем на своите ближни, особено сега, когато се подготвяме за Светото Причастие, в което предвкусваме райските блага, за да можем достойно да се причастим с Тялото и Кръвта на нашия Спасител.

 

14
Март
2016

Велик покаен канон - първа част

На 14.03.2016 г. от 18.00 часа в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена първата част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски. Богослужението е част от централните за града, които започват с по-късен час, за да имат възможност работещите да се съберат заедно на молитва в така благодатното време на поста.

Великото повечерие, през време на което се чете и канонът, беше отслужено от архим. Яков в съслужение с прот. Стефан Йорданов, свещ. Спас Дичев, свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Боян Кочев.

В края на службата отец Яков припомни накратко житието на свети Андрей и призова всички ни да последваме неговия пример - този на познаване собствената си греховност и принасяне усърдни плодове на покаяние.

13
Март
2016

Вечерня в Неделя Сиропустна

На 13.03.2016 г. от 18.00 часа в катедрален храм "Успение Ботгородично" беше отслужена вечерята, на която става и взаимното опрощаване.

Службата беше водена от свещ. Любомир Чавдаров. Молитвено участие взеха архимандрит Яков, прот. Стефан Йорданов, свещ. Спас Дичев и свещ. Боян Кочев. Много хора от енорията и града бяха дошли да присъстват на вечерното богослужение и се опростят със своите ближни.

След службата отец Яков изпълни свой синовен дълг към Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, като предаде желанието на нашия архипастир и поиска от негово име прошка от всички. Отец Яков предаде на християните от богоспасаемата ни околия и архипастирския благослов на митрополит Николай за лек и спасителен пост.

Накрая всички се опростиха един другиго с думите "простено-прости", та и Бог да бъде милостив към нас и не си спомня нашите прегрешения.

<<  93 94 95 96 97 [9899 100 101 102  >>