kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
14
Октомври
2016

Петковден в град Пазарджик

На 14.10.2016 г., когато Светата Православна Църква чества паметта на преподобната наша майка Параскева - Петка Търновска, своя храмов празник отбеляза едноименния храм в град Пазарджик.

Светата литургия беше възглавена от Архиерейския наместник архимандрит Яков. В съслужение с него бяха секретарят на Околията свещ. Боян Кочев и свещеноиконом Петър Каръков, Председател на храм "Св. св. Константин и Елена" в град Пазарджик.

Молитвено участие в службата взеха енорийските свещеници при храма отец Димитър Христев и отец Сидер Димов, Председателят на храм "Св. арх. Михаил" в града прот. Витан Йорданов, прот. Манчо Манчев, служащ в храм "Св. Георги" в гр. Пазарджик и свещ. Стоян Стоянов от храм "Св. св. Константин и Елена".

Преди литургията беше отслужено последованието на петохлебието.

Множество богомолци от целия град изпълниха храма и отпяха заедно с певиците песнопенията на литургията.

В своята проповед отец Яков припомни подвига и богоугодното житие на така обичаната от българския народ светица.

Тържеството завърши с многолетствие.

След службата отец Яков помаза всички присъстващи с драгоценно миро от мощите на светицата в румънския град Яш, донесено от поклонници от град Пазарджик.

10
Октомври
2016

3 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. ап. Яков Алфеев

На 09.10.2016 г., в 3 Неделя след Неделя подир Въздвижение, светата Православна Църква отбеляза паметта на св. ап. Яков Алфеев.

На този ден своя имен ден и годишнина от приемане на монашеско пострижение отпразнува архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Той възглави светата литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

В съслужение с него бяха свещеник Георги Димитров, финансов ревизор на Пловдивска Света Митрополия и ефимерий на Кукленски манастир "Св. Козма и Дамян", двамата секретари на Архиерейско наместничество гр. Пазарджик прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, свещ. Иван Зяпков, Председател на храм "Св. Благовещение" с. Црънча и свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата. Молитвено участие в службата взе и прот. Петко Еленкин, Председател на храм "Св. Георги" в гр. Пазарджик.

В края на службата отец Яков разказа накратко житието на своя небесен покровител и благопожела всички да вървим по стъпките на неговото апостолско служение и да подражаваме на неговото смирение.

От името на служащите и всички присъстващи отец Стефан поднесе прекрасен букет с цветя, като пожела на отец Яков крепко здраве и дългогодишно и богоугодно служение на Божията нива.

Тържеството завърши с многолетствие.

Отец Яков сам раздаде нафората и прие поздравите на богомолците.

05
Октомври
2016

Среща с учителите по "Вероучение"

На 05.10.2016 г. в Просветния център на Архиерейско наместничество гр. Пазарджик се проведе среща с учителите, преподаващи предмета "Религия" в училищата от Пазарджишка духовна околия, в която взеха участие Архиерейския наместник на Околията архимандрит Яков и двамата секретари прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев.

На срещата бяха обсъдени предстоящите дейности и събития през учебната 2016/2017 година. Учителите предоставиха и списъци на записалите се ученици, с цел осигуряването на учебници и учебни помагала, които и през тази година ще бъдат дарени от Пловдивска Света Митрополия.

01
Октомври
2016

Покров Богородичен в с. Ветрен дол

На 01.10.2016 г. светата Православна Църква почита Пресветата Владичица Богородица, разпростряла своя честен покров над целия православен свят.

На този ден своя втори празник отбеляза храм "Св. Богородица" в с. Ветрен дол, Пазарджишка духовна околия. Съборната света литургия беше възглавена от архим. Яков, Архиерейски наместник на Околията. В съслужение с него бяха свещ. Боян Кочев, секретар на Наместничеството и прот. Атанас Кънев, председател на храм "Св. Димитър" с. Звъничево.

Молитвено участие в службата взеха председателят на храма свещ. Георги Пашев, свещеноиконом Ангел Терезов от храм "Св. Георги" гр. Велинград, свещ. Димитър Христев от храм "Св. Петка" гр. Пазарджик, свещ. Кръстьо Ненов от храм "Св. Йоан Предтеча" с. Карабунар и свещ. Димитър Илиев от храм "Св. Петка" с. Лозен.

В края на службата отец Яков разказа за живота и чудесата на Божията Майка, която и днес приема под своя покров всеки, който с вяра пристъпва към нея. Той изрази радостта на служащите от всеобщото отпяване на литургичните песнопения от всички присъстващи на светата служба.

Празникът завърши с многолетствие, след което беше даден празничен обяд за всички присъстващи жители и гости на селото.

17
Септември
2016

Почитаме св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

Денят на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, честван на 17-и септември, беше отбелязан в храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик. По традиция този ден събира в храма свещеници от целия град за съборна служба.

Светете литургия беше възглавена от свещеноиконом Петър Каръков, Престоятел на ЦН при храма, енорийските свещеници отец Стоян Стоянов, отец Петър Шопов и отец Боян Кочев, както и свещ. Спас Дичев от катедрален храм "Успение Богородично" в града.

Преди началото на литургията отците отслужиха чина на петохлебието.

В края на службата отец Петър Каръков припомни на присъстващите подвига на светите мъченици. Той благодари сърдечно на свещениците и присъстващите миряни за участието в светата богослужба.

Празникът завърши с многолетствие.

<<  114 115 116 117 118 [119120 121 122 123  >>