kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
27
Юли
2015

Храмов празник в Параклис ''Св.вмчк.Пантелеймон'' МБАЛ гр.Пазарджик

На 27.07.2015 Светата православна църква почита паметта на Св.вмчк.Пантелеймон,заедно със паметта на Св.Седмочисленици.На днешния ден Негово Високопреподобие архимандрит Яков възглави Празничната Божествена Света Литургия в едноименния параклис посветен на Св.вмчк.и чудотворец Пантелеймон намиращ се в двора на МБАЛ гр.Пазарджик.В съслужение със Негово Високопреподобие беше и свещеник Спас Дичев служащ в катедрален храм ''Успение Богородично''в гр.Пазарджик.Преди началото на Светата Божествена Литургия в края на утренното богослужение Негово Високопреподобие архимандрит Яков извърши последованието на ''Петохлебието''.Молитвено участие в Светата Богослужба взеха и дошлият богомолен народ от града.В края на Светата Литургия Негово Високопреподобие архимандрит Яков произнесе празнична проповед за живота и чудесата на Св.вмчк.Пантелеймон.След това Негово Високопреподобие прочете и коленопреклонна благодарственна молитва към Св.вмчк.Пантелеймон за молитвеното застъпничество на Светия великомъченик за богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия.Празничната Божествена Литургия завърши с многолетствие.След раздаването на ''Анафората''(благословен хляб) Негово Високопреподобие архимандрит Яков си свали одеждите върху богомолният народ за благословение.

20
Юли
2015

Храмов празник в храм'' Св.прор.Илия'' с.Говедаре Пазарджишка духовна околия

 
Днес на 20.07.2015г. Светата Църква почита паметта на Св.пророк Илия.Празничната Света Божествена Литургия възглави Негово Високопреподобие Архимандрит Яков в село Говедаре-Пазарджишка духовна околия.В съслужение беше секретаря на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик протойерей Стефан Йорданов и свещеник Лазар Минеков.Молитвено участие в Светата Богослужба взеха и дошлият богомолен народ жители на селото.В края на Светата Литургия Негово Високопреподобие произнесе празнична проповед за живота и чудесата на Св.пророк Илия един измежду великите старозаветни Божии угодници.След което беше извършен и ''Водосвет'' за здраве и благополучие.Негово Високопреподобие благослови и приготвеният ''Курбан'' по случай празника на храма.На днешният ден и селото отбелязва своят празник.


 

 

09
Юли
2015

Панихида по повод 40 дни от кончината на свещеноиконом Александър Тренков

На 08.07.2015 г. на гробищния парк в гр. Велинград беше отслужена панихида по повод 40-я ден от кончината на свещеноиконом Александър Тренков. Молитвеното последование беше възглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха свещениците от гр. Велинград. Да се присъединят към общата молитва бяха дошли близките на отец Александър, както и множество миряни от гр. Велинград.

Бог да го прости и упокои!

07
Юли
2015

Храмов празник в храм ''Св.вмчца.Неделя'' с.Дебръщица-Пазарджишка духовна околия

Днес на 07.07.2015г.Светата Църква почита паметта на ''Света Великомученица Неделя (Кириакия)''.Негово Високопреподобие Архимандрит Яков Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия възглави Божествената Света Литургия в едноименния храм посветен, на светата великомученица в с.Дебръщица.В богослужбата съслужиха:протойерей Йордан Василев предстоятел на храм ''Свети Харалампии'' в гр.Септември и свещеник Димитър Попов служащ в катедрален храм ''Света Богородица'' гр.Пазарджик и предстоятел на църковното настоятелство при храм ''Свети Димитър'' с.Паталеница. В края на утренното богослужение и преди началото, на Светата Божествена Литургия Негово Високопреподобие извърши чина ''Обновление на храм'' след извършения ремонт.На богослужбата присъстваха множество богомолен народ дошли да почитат празника на светата великомученица,  и заедно със духовниците да измолят нейното застъпничество пред Бога за спасението на селото, и на богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия.По време на богослужението свещеник Иван Зяпков служащ в храм ''Свето Благовещение'' с.Црънча, заедно със предстоятеля на храма и секретар на Архиерейско наместничество гр.Пазарджик протойерей Стефан Йорданов посрещаха пред храма идващите богомолци, и ги поръсваха със осветена вода за здраве.В края на Светата Литургия Негово Високопреподобие Архимандрит Яков произнесе празнична проповед като запозна присъстващите хора със живота и страданията на Светата Великомученица Неделя. Поздрави и предстоятеля за добре свършения ремонт по храма както и всички присъстващи, като преподаде архипастиркия благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Духовното тържество завърши с многолетствие.След това беше раздаден ''Курбан'' за здраве и празнична трапеза в приемната. Днес село Дебращица празнува и своят събор, на който също се събират жителите и играят хубави традиционни български хора.

 

30
Юни
2015

Храмов празник на Баткунския манастир ''Св.Св. апостоли Петър и Павел''

На 29.06.2015 г., в деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, едноименият Баткунски манастир, намиращ се край с. Паталеница  в Пазарджишка духовна околия, чества своя храмов празник.

По покана на Негово Високопреподобие Архимандрит Яков - игумен на светата обител и Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай празничната Божествена Света Литургия беше възглавена от Негово Високопреподобие Архимандрит Висарион, игумен на манастира ''Света Троица'' - Кръстова гора и Архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Заедно с архимандрит Висарион съслужиха архимандрит Яков, двамата секретари на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик - протойерей Стефан Йорданов и свещеник Боян Кочев, както и свещеник Спас Дичев.

За празника бяха дошли множество автобуси с поклонници от града и близките села, за да присъстват на Светата Богослужба и да вземат молитвено участие в богослужението. В края на литургията архимандрит Висарион причасти богомолците със светите Тяло и Кръв Христови. Празнично слово произнесе игуменът на Баткунската света обител архимандрит Яков, с което се обърна към архимандрит Висарион, като го помоли да спомене в молитвите си на Кръстова гора, където  има частица от светия Кръст Господен, всички от богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия. След това архимандрит Висарион извърши  чинопоследованието на водосвета, на който благослови и курбана, приготвен в чест на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Веднага след това се извърши  тържествена лития около храма.

Празникът беше отбелязан още с раздаването от благословената храна на всички присъстващи, както и с празнична трапеза за официалните гости. Сред тях бяха кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, областният управител на гр. Пазарджик г-н Трендафил Величков,  кметове  от околните села, както и бизнесмени от града, сред които г-н Марин Рачев и г-н Георги Делчев.

 

<<  258 259 260 261 262 [263264 265 266 267  >>