kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
05
Октомври
2016

Среща с учителите по "Вероучение"

На 05.10.2016 г. в Просветния център на Архиерейско наместничество гр. Пазарджик се проведе среща с учителите, преподаващи предмета "Религия" в училищата от Пазарджишка духовна околия, в която взеха участие Архиерейския наместник на Околията архимандрит Яков и двамата секретари прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев.

На срещата бяха обсъдени предстоящите дейности и събития през учебната 2016/2017 година. Учителите предоставиха и списъци на записалите се ученици, с цел осигуряването на учебници и учебни помагала, които и през тази година ще бъдат дарени от Пловдивска Света Митрополия.

01
Октомври
2016

Покров Богородичен в с. Ветрен дол

На 01.10.2016 г. светата Православна Църква почита Пресветата Владичица Богородица, разпростряла своя честен покров над целия православен свят.

На този ден своя втори празник отбеляза храм "Св. Богородица" в с. Ветрен дол, Пазарджишка духовна околия. Съборната света литургия беше възглавена от архим. Яков, Архиерейски наместник на Околията. В съслужение с него бяха свещ. Боян Кочев, секретар на Наместничеството и прот. Атанас Кънев, председател на храм "Св. Димитър" с. Звъничево.

Молитвено участие в службата взеха председателят на храма свещ. Георги Пашев, свещеноиконом Ангел Терезов от храм "Св. Георги" гр. Велинград, свещ. Димитър Христев от храм "Св. Петка" гр. Пазарджик, свещ. Кръстьо Ненов от храм "Св. Йоан Предтеча" с. Карабунар и свещ. Димитър Илиев от храм "Св. Петка" с. Лозен.

В края на службата отец Яков разказа за живота и чудесата на Божията Майка, която и днес приема под своя покров всеки, който с вяра пристъпва към нея. Той изрази радостта на служащите от всеобщото отпяване на литургичните песнопения от всички присъстващи на светата служба.

Празникът завърши с многолетствие, след което беше даден празничен обяд за всички присъстващи жители и гости на селото.

17
Септември
2016

Почитаме св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

Денят на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, честван на 17-и септември, беше отбелязан в храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик. По традиция този ден събира в храма свещеници от целия град за съборна служба.

Светете литургия беше възглавена от свещеноиконом Петър Каръков, Престоятел на ЦН при храма, енорийските свещеници отец Стоян Стоянов, отец Петър Шопов и отец Боян Кочев, както и свещ. Спас Дичев от катедрален храм "Успение Богородично" в града.

Преди началото на литургията отците отслужиха чина на петохлебието.

В края на службата отец Петър Каръков припомни на присъстващите подвига на светите мъченици. Той благодари сърдечно на свещениците и присъстващите миряни за участието в светата богослужба.

Празникът завърши с многолетствие.

16
Септември
2016

Начало на новата учебна година в Пазарджишка духовна околия

На 15.09.2016 г. във всички училища в страната беше отбелязано началото на новата 2016/2017 учебна година. В голяма част от учебните заведения и в Пазарджишка духовна околия тържествата бяха съпроводени от молебен за благословение на децата и успешното им напредване в познанието за Слава Божия, за утеха на родителите и за полза на Родината.

В ОУ „Христо Смирненски“ гр. Пазарджик с директор г-жа Галина Барова молебенът беше отслужен от Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него беше и секретарят на Околията прот. Стефан Йорданов.

В ОУ „Васил Левски“ с. Звъничево с директор г-жа София Банкина за благословението на децата отново се помоли архим. Яков в съслужение с отец Стефан.

В гимназия „Иван С. Аксаков“ в град Пазарджик молебенът беше възглавен от архим. Яков в съслужение с двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев.

В „Професионална гимназия по икономика и мениджмънт“ в град Пазарджик с директор г–жа Таня Благова молебенът беше отслужен от свещ. Стоян Стоянов, енорийски свещеник в храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик.

В СОУ „Д-р Петър Берон“ гр. Пазарджик с директор г-жа Станка Пашова последованието беше отслужено от прот. Димитър Баташки, Председател на ЦН при храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик.

В СОУ „Христо Ботев“ гр. Септември с директор г-жа Янка Кметска за успешните занятия на децата се помоли прот. Йордан Василев, Председател на ЦН при храм „Св. Харалампий“ в града.

14
Септември
2016

Кръстовден в град Пазарджик

На 14.09.2016 г. Православната Църква отбеляза празника Въздвижение на Светия Кръст Господен.

Светата литургия в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше възглавена от архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещ. Боян Кочев, секретар на Наместничеството, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, служащи в катедралата.

Преди започване на светата литургия беше изнесен и Честния Кръст Господен, който ще остане за поклонение до отданието на празника.

В края на службата отец Яков разказа как света равноапостолна царица Елена намерила Животворящия Кръст, на който е бил разпнат нашият Спасител. Той припомни още и Христовите думи, че човек трябва да се отрече от себе си и да вземе кръста си, за да бъде Негов ученик. Днес светът ни предлага друг кръст, каза отец Яков, много по-лек и удобен за носене - този на осъждането, злословието, враждата, омразата. Той призова всички да не се поддаваме на съблазните, а да изберем Христовия кръст, като помним, че именно чрез кръстната Си смърт Господ ни изкупи от смъртта.

Тържеството завърши с многолетствие.

<<  113 114 115 116 117 [118119 120 121 122  >>