kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
20
Юли
2016

Храмов празник в село Дорково

Всяка година на 20-и юли Светата Църква ни припомня добродетелния живот и богоугодното дело на светия пророк Илия.

На този ден своя храмов празник отбеляза и едноименния храм в родопското село Дорково.

Светата литургия беше възглавена от Негово Високопреподобие архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Стоил Лазаров, Председател на храм "Св. Неделя" гр. Ракитово и свещ. Петър Шопов, служащ в храм "Св. св. Константин и Елена+ в гр. Пазарджик.

След края на службата отец Яков поздрави жителите на прекрасното село и им благопожела да вървим по стъпките на свети Илия, защото те със сигурност ще ни отведат в Царството Небесно.

Празникът завърши с многолетствие.

20
Юли
2016

Празник в храм " Св. пророк Илия" с. Величково

Днес,  на 20.07.2016 г. Българската православна църква почита паметта на един от най-големите  старозаветни  библейски пророци - Свети пророк Илия. Църковният празник е наречен от народа Илинден. 

На този ден своя храмов празник отбеляза едноименния храм в с.Величково, Пазарджишка духовна околия.

Празничната света Литургия беше отслужена от свещ. Кръстьо Ненов, Председател на храм "Св. Йоан Предтеча" с. Карабунар. Молитвено участие взе председателят на храма свещеник Иван Зяпков. 

Празникът завърши с многолетствие.

След литургията беше благословен рибен курбан, който беше раздаден за здраве и благословение на многобройните  гостити на празника.

 

11
Юли
2016

Посрещаме част от светите мощи на свети великомъченик Георги Победоносец от Гърция на 16 юли 2016 г.

sv.Georgy moshti

По покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина” - 16 юли 2016 г., ще бъде посрещната част от светите мощи (ръката) на свети великомъченик Георги Победоносец. Светинята ще бъде донесена от метоха „Св. Богородица” в Палеохори (Халкидики, Гърция) в катедралния храм „Успение Богородично” в гр. Пловдив на 16 юли 2016 г., 18.00 ч., от където ще тръгне литийното шествие със светите мощи до митрополитския храм „Света Марина” в гр. Пловдив. Тук те ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ.

От 18.30 ч. ще започне празничната архиерейска вечерня. Светите мощи ще останат в храма, който ще бъде отворен и през нощта.

На 17 юли 2016 г., когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в едноименния митрополитски храм в 9.00 часа ще бъде посрещнат Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, който ще възглави празничната света Литургия по повод празника в съслужение с митрополити - членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.

На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на св. Георги и памук, осветени на светите мощи.

Светите мощи ще останат до 22.00 ч. вечерта на същия ден (неделя).

Във връзка с това Архиерейско наместничество Пазарджик организира безплатен транспорт за желаещите да се поклонят на светите мощи.

За вечернята на 16.07.2016 г. в 16.30 часа ще тръгнат автобуси от:

- църква "Св. Георги" гр. Пазарджик

- църква "Св. Петка" гр. Пазарджик

- църква "Св. Георги" с. Синитово

- църква "Св. Троица" с. Хаджиево

За Светата Литургия на 17.07.2016 г. в 08.00 часа ще тръгнат автобуси от:

- църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик

- църква "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик

- църква "Св. Харалампий" гр. Септември

- църква "Св. Георги" с. Момина клисура

- църква "Св. Неделя" гр. Ракитово

- църква "Св. св. Кирил и Методий" с. Мокрище

Желаещите се записват в съответните църкви при свещопродавците.

07
Юли
2016

Света Неделя - храмов празник в с. Дебръщица

На 07.07.2016 г. Църквата почита паметта на света великомъченица Неделя. На този ден своя храмов празник отбеляза едноименния храм в с. Дебръщица, Пазарджишка духовна околия.

Празничната света Литургия беше възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Околията. В съслужение с него бяха секретарят свещ. Боян Кочев, прот. Йордан Василев, Председател на храм "Св. свщмчк Харалампий" гр. Септември и свещ. Димитър Попов от катедралата "Св. Богородица" в гр. Пазарджик. Молитвено участие взеха Председателят на храма прот. Стефан Йорданов и свещ. Иван Зяпков, Председател на храм "Св. Благовещение" от съседното село Црънча.

В края на службата отец Яков поздрави отец Стефан за празника и му благопожела дългогодишно и благодатно служение на Господнята нива. Отец Стефан благодари за участието в светата служба и каза, че се моли на света Неделя да закриля всички със своята молитвена помощ.

Празникът завърши с многолетствие.

29
Юни
2016

29.06.2016 г. - Храмов празник на Баткунската света обител

На 29.06.2016 г., когато Църквата почита светите първовърховни апостоли Петър и Павел, своя храмов празник отбеляза и Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел" до село Паталеница, пазарджиша духовна околия.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света литургия беше възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, игумен на манастира на Кръстова гора и Архиерейски наместникна Смолянска духовна околия. В съслужение с него бяха архимандрит Яков, игумен на Баткунския манастир и Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, йеромонах Йоан /Велев/, ефимерий на манастира "Св. Възнесение" в гр. Пещера, прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, секретари на Пазарджишка духовна околия.

В края на службата много от дошлите поклонници пристъпиха към Светите Тайни, след като се бяха подготвили с пост и усърдна молитва.

След литургията беше извършен водосвет и лития около храма, след което беше благословен рибения курбан, който беше раздаден за здраве и благословение на гостите на манастира.

Празникът беше уважен от Кмета на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, Кмета на Община Септември г-н Марин Рачев, Кмета на с. Мокрище г-жа Лиляна Хаджиева, г-н Георги Делчев и множество поклонници от цялата Околия.

Манастирският храм не можа да побере многобройните богомолци, дошли на празника. През целия ден в обителта се стичаха хора, дошли да измолят от светите Апостоли небесна помощ и закрила.

<<  235 236 237 238 239 [240241 242 243 244  >>