kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
24
Април
2016

Последование на Жениха в храм "Св. Богородица" гр. Пазарджик

На 24.04.2016 г. от 18.00 часа в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужено Последование на Жениха.

С благословението на Негово Високопреподобие архимандрит Яков - Председател на ЦН при храма, богослужението беше възглавено от свещ. Боян Кочев, секретар на Архиерейско наместничество град Пазарджик. С него съслужиха енорийските свещеници на катедралата  свещ. Максим Ничев, свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев.

По време на пеене на светилния "Чертог Твой..." беше изнесена за поклонение иконата на страстите Христови, пред която се поклониха свещениците и събралите се енориаши.

В края на службата отец Боян преподаде на присъстващите пастирския благослов на архим. Яков, като пожела на всички, когато дойде Младоженецът да намери у нас изобилни плодове, а не само листа по подобие на смоковницата от днешното евангелско четиво. Той призова да бъдем будни за добри дела и чуем навреме призива "Ето, Младоженецът идва", за да Го посрещнем със светилници, пълни с елей.

23
Април
2016

Представи се в Господа свещ. Петко Шопов

Otez Petko ShopovС голямо прискърбие Ви съобщаваме, че на 23.04.2016 г. след кратко боледуване се представи в Господа свещеник Петко Шопов. През годините той обслужваше различни храмове, като за последно служеше в храм "Св. св. Кирил и Методий" с. Добровница.

Ще запомним отец Петко като кротък и добър човек, ревностен пастир и усърден свещенослужител. Всички помнят и неговия изключителен певчески талант, който той отдаде в служба на Бога.

Опелото ще бъде отслужено на 25.04.2016 г. /понеделник/ от 14.00 часа в храм "Св. Петка" гр. Пазарджик.

Приканваме всички да се съберем и изпратим достойно един достоен свещеник.

Бог да го прости и упокои.

23
Април
2016

Топъл безплатен обяд в храм "Св.св. Константин и Елена" гр. Пазарджик

На 23.04.2016 г., събота пред Цветница, Светата Православна Църква отбеляза денят на Лазаровото възкресение.

По този повод в храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик беше организиран безплатен обяд за гости и социално слаби жители на града. Даването на такъв обяд през времето на Великия пост се е превърнало в традиция в този храм. Продуктите и приготвянето на храната се поема изцяло от енориаши при храма.

След светата Литургия, отслужена от свещ. Боян Кочев, свещеноиконом Петър Каръков - Председател на ЦН при храма благослови приготвените храни. За всички освен топла фасул-чорба, имаше и плик с плодове и постни сладки.

23
Април
2016

Лазарова събота

"За да увериш в общото възкресение преди Твоите страдания, от мъртвите въздигна Лазаря, Христе Боже. Затова и ние, които носим като децата знамената на победата, на Тебе, Победителя на смъртта, викаме: Осанна във висините! Благословен е, Който иде в името Господне!"

Така Светата Църква възпява най-великото чудо, което извърши Господ Иисус Христос през време на Своя земен живот, когато извика от гроба погребания от четири дни в него Лазар.

Празничната служба в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше възглавена от архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него беше свещ. Максим Ничев от същия храм.

21
Април
2016

Проведе се обучителен семинар на тема : „Изграждането, осъзнаването и запазването на християнските ценности сред децата и учениците”

На 21.04.2016 год., в конферентната зала на хотел Хебър се проведе обучителен семинар на тема: „Изграждането, осъзнаването и запазването християнските ценности сред децата и учениците".

Семинарът е по инициатива на Синдиката на българските учители, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит бе основен лектор и гост на събитието. Участие взеха и Архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия - архимандрит Яков, свещ. Боян Кочев - секретар на Пазарджишка духовна околия, г-жа Недка Чолакова от Културно-просветния отдел при Пловдивската митрополия, Галина Барова, директор на ОУ "Христо Смирненски" – Пазарджик, Янка Кметска, директор на ОУ "Христо Ботев" – гр. Септември.

На семинара присъстваха председателите на синдикалните организации от училищата на територията на община Пазарджик, директори, учители. Събитието уважиха и Ваня Апостолова, старши експерт от РИО - Пазарджик и представители на Община Пазарджик.

Г-жа Гина Кръстанова, областен координатор и председател на общинския координационен съвет на СБУ в Пазарджик откри семинара при чудесна организация и запълнен капацитет на залата от над 70 места.

В доклада си епископ Арсений доказа и защити ролята на семейството, училището и Църквата като исконни и традиционни институции в България, изграждащи здравата духовна основа на младото поколение. Той наблегна на етимологията на думата „възпитание", което означава „водене", и постави въпроса: "Къде искаме да заведем нашите деца? Какви искаме да станат?" Акцентира върху наболелите проблеми сред подрастващите, а именно егоизмът, емоционалната незрялост, агресията, проблемите в семейството, описа произхода им в липсаващата духовна основа, даде насоки за тяхното разрешаване.

Недка Чолакова от Културно-просветния отдел представи пред участниците част от многобройните инициативи на Пловдивска митрополия, свързани с обучението по „Религия - Православие" в училищата чрез специален филм, в който са използвани кадри от архива на ППТВ.

За ползата от вероучението в училищата говори Галина Барова, директор ОУ "Христо Смирненски" – Пазарджик. Тя сподели своя личен опит и като преподавател по "Религия" за интереса, с който се посреща предмета сред учениците и техните родители.

Г-жа Кметска, с презентация на СИП-Религия в СОУ"Христо Ботев" гр.Септември, представи работата на презвитера Йорданка Василева, учител по религия в същото училище. Много емоционално тя се обърна към директорите и учителите с думите: "Колеги, ние изоставихме възпитанието". Тя наблегна на това колко много говорим за обучение, измерваме обучеността, но липсва измерител на възпитателния елемент в урока. От 14 години в СОУ"Христо Ботев" се изучава предметът "Религия" като СИП в I-VII клас. Към настоящия момент са формирани 12 групи с общо 200 деца.

Доклад за вероучението в Пазарджишка духовна околия изнесе архимандрит Яков. През учебната 2013/14 година 727 деца изучават православие в училище, организирани в групи по СИП и извънкласна дейност. През следващата 2014/15 г. те са вече 1127, а към настоящата 2015/16 година - 1158 деца. Увеличаващият се брой на децата, изучаващи предмета "Религия" в училищата, както и на преподавателите по предмета, показват повишения интерес към Вероучение. Той благодари на Пловдивска света митрополия за безплатните учебници и учебни пособия, които предоставя на всички ученици.

Беседа върху настъпващия празник Великден изнесе свещеник Боян Кочев. С нея насочи мислите и чувствата ни към духовната същност и смисъл на Христовото Възкресение.

Като финал на семинара г-жа Кметска призова вероучението да започва още в предучилищна възраст. Г-жа Чолакова се обърна към Синдиката на учителите с призив за съвместни усилия за организиране на квалификационни курсове за учители по "Религия", поради нарастващия интерес в училищата, на което г-жа Кръстанова отговори с подкрепа на идеята.

<<  238 239 240 241 242 [243244 245 246 247  >>