kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
16
Септември
2015

Проведе се обучителен семинар за повишаване религиозната компетентност на учителите, преподаващи "Религия-Православие".

На 10, 11 и 12 септември 2015г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и със съдействието на Регионалните инспекторати по Образование в градовете Пловдив и Пазарджик, в епархийския манастир  "Св. св. Кирик и Юлита" се проведе обучителен семинар за повишаване религиозната компетентност на учителите, преподаващи "Религия-Православие" .

phoca thumb l dsc 6979

 Особено ценно бе общуването и душеполезните пастирски напътствията на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай и Знеполският  епископ Арсений-викарий на Пловдивския митрополит.

В края на обучението учителите отправиха искрена благодарност за богоугодното начинание и отличната организация.

Тази проява в началото на учебната година дава тласък на разширяващото се обучение по Религия - Православие. 

Участваха 18 учители от 7 училища от област Пазарджик.

 

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/novini.html

14
Септември
2015

Въздвижение (Издигането)на Св. Кръст Господен - Кръстовден

''На Твоя Кръст се покланяме Владико,и Твоето свято възкресение славим''! 

С тази прекрасна молитва Светата Църква приканва всички нас да отдадем нужната почит и поклонение на самия Животворящ Кръст.След страданията и разпятието на Спасителя кръстът се превърна в жертвен знак на нашето спасение и изкуплението на цялото човечество от греха и смъртта.На днешния ден Празничната Божествена Света Литургия възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков Архиерейски наместник на богохранимата ни Пазарджишка духовна околия, в катедрален храм ''Свето Успение Богородично''гр.Пазарджик.В края на празничното утринно богослужение Негово Високопреподобие архимандрит Яков извърши чина на изнасяне на Светия Кръст за поклонение от вярващия народ.Заедно със него съслужиха:двамата секретари на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик протойерей Стефан Йорданов,свещеник Боян Кочев,свещеник Спас Дичев ефимерий в катедралата и Негово Всепреподобие йеромонах Йоан ефимерий в манастир ''Св.вмчк.Георги Победоносец село Белащица Пловдивско който днес беше и специален гост в богоспасаемата Пазарджишка духовна околия.Молитвено съучастие в Светата Богослужба взе и многобройният богомолен народ от околията.В края на Светата Литургия Негово Високопреподобие архимандрит Яков произнесе празнично слово за Светият Животворящ Кръст Господен.След което поздрави духовниците и всички присъстващи с днешния празник.Празничното богослужение завърши с многолетствие.Според църковния канон и традиция на днешния ден се спазва строг пост.

08
Септември
2015

Освещаване на Дом за стари хора в с.Мокрище

На 08.09.2015 г. след отслужване на Светата литургия, Негово Високопреподобие Архимандрит Яков отслужи водосвет в Дом за стари хора, намиращ се в с. Мокрище. В съслужение с него бяха свещеник Спас Дичев, председател на ЦН при храм "Св. св. Кирил и Методий" в селото, както и свещеник Боян Кочев, секретар на Архиерейското наместничество.

На освещаването присъстваха кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, кметът на с. Мокрище г-жа Лиляна Хаджиева, служители в Общината и Кметството, както и жители на селото.

В края на чинопоследованието архимандрит Яков поръси със светена вода присъстващите, както и хората от дома, които с радост посрещнаха в стаите си свещенослужителите. Отец Яков поздрави всички с празника на Рождество Богородично и призова да допуснем Пресветата ни Владичица да се роди и в нашите сърца.

 

08
Септември
2015

Рождество на Пресвета Богородица

''Твоето раждане, Богородице Дево, възвести радост на цялата вселена, защото от тебе възсия Слънцето на правдата, Христос, нашият Бог и, като унищожи проклятието, даде благословение, а като обезсили смъртта, дарува ни вечен живот'' (тропар глас 4).

С този тропар Православната църква възпява Рождението на Пресветата наша Владичица Богородица, което отбелязваме всяка година на 8 септември. Това е един от дванадесетте големи празници.

Празничната Божествена Света Литургия в катедрален храм ''Свето Успение Богородично'', гр. Пазарджик възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Заедно с него съслужи Негово Благоговейнство свещеник Боян Кочев, секретар на архиерейското наместничество. Мнозина християни дойдоха и присъстваха на светата богослужба, като заедно с духовниците отправиха своите молитви към Пресвета Богородица пред нейната чудотворна света икона. Някои от присъстващите християни се бяха подготвили и пристъпиха към Светите Христови Тайни.

В края на Божествената Литургия Негово Високопреподобие архимандрит Яков произнесе празнична проповед, като акцентира върху смисъла на днешния празник и поздрави всички присъстващи в богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия. След това свещеник Боян Кочев раздаде анафората на всички, които бяха в храма.

<<  241 242 243 244 245 [246247 248 249 250  >>