kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
25
Май
2016

Слово на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на празника Преполовение в храм „Св. Благовещение”- гр. Асеновград

25.05.2016-Asenovgrad        С благодарни към Бога сърца духовно тържествуваме в днешния празничен ден в средоточието на цветословния период, т.е. на ония светли дни на Пасхална радост, на радост от най-великия празник на празниците – славното и спасително Възкресение Христово. Дни, в които се поздравяваваме със спасителния за всички нас поздрав: „Христос Воскресе!” Духовно умиление изживяваме в този свещен миг, в който отново Бог благоволи да застанем пред благодатния чудотворен образ на Божията Майка Пресвета Богородица, да се съберем под подкрова на Небесната Царица и отправим горещи молитви да бъде всегдашна наша закрилница и застъпница пред Бога. Благословен е българският православен народ, благословен от Бога затова, че Бог го е избрал и го е дарил със светлината на чистата православна вяра, затова, че Бог не е изоставил своя народ да живее в мрака на невежеството, а го е дарил със светлината на вечния живот. Ето, вчера празнувахме Деня на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Ден, в който се гордеем пред целия славянски свят, но преди всичко ден, в който благодарим на Бога. Виждате ли към нашия изстрадал народ каква Божия милост е излял Господ, за да ни спаси - да имаме светлината на знанието. Защото, казва Господ Иисус Христос : „ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни” (Йн.8:32). Нямаше да познае съвършената истина, единствената истина, Истината с главна буква нашият народ, ако Бог не бе запалил две ярки звезди на небосвода на българската християнска святост – светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Благодарение на тях нашият народ позна истината и истината го направи свободен даже в тежките векове на робството, във всички дни и години на изпитания. Нашият народ има свободата на чистата вяра. Какво е вярата, какво е знанието, какво е науката, какво е духовната култура за нашия народ? По аналогия можем да кажем, че това е слънцето. Слънцето не просто разпръсква мрака. Слънцето ожитворява, без светлината и топлината на слънцето няма живот, всичко умира. Велики Божии благодеяния, проявени към нас. И нашият малък народ да бъде част от онова християнско общество, за което самата Тя, Владичицата на света, каза: „Ето, отсега ще ме облажават всички родове”(Лк.1:48), в това число и българския род.

               Дошли сме в този Божи храм да се поклоним, да облажим с песни, да украсим със славословие на образа на Пречистата, Пренепорочната, Преблагословена и Преславна Владичица на света – Божията майка Света Богородица. Тази икона и този свят храм имат огромно духовно значение за Богоспасяемия град Асеновград. Доказателство за това е многолюдното множество народ, което всеки ден се стича от близо и далеч с просби за изцеление от болести, за утеха в скърби, за справедливост, за правда, за спасение. Ето защо съм благодарен на отец Тодор и на отец Стилян – двамата енорийски свещеници, които от 1 май тази година започнаха всекидневна Божествена света Литургия - всеки ден пред образа на чудотворната икона на Пресвета Богородица. Защото ако по лицето на земята има няколко чудотворни икони и една част от тях се намират при нас, в нашата епархия, нека кажем: „Слава Тебе Боже, Благодетелю наш, во веки!” Защото това е велика Божия милост, проявена към нас и е грях да не почитаме тия светини. Грях е Света Богородица да бъде всеки ден с нас, всяка нощ с нас, всеки миг с нас чрез своя чудодеен образ, а ние да не я зачитаме със славословие, молитви и богослужби. Затова благодаря за духовното разбирането, което е духовно разбиране, проявено от отец Тодор и отец Стилян, ревностно, като добри пастири, да служат всекидневно светата Божествена Литургия и да се молят даже за ония, които нямат време поради ангажирано всекидневие да дойдат и лично да присъстват. Но голяма утеха за всички е всеки ден свещенослужетели пред чудотворния образ на Пресвета Богородица да извършват великото тайнство на вечния живот - светата Божествена Литургия, да се молят за нас и за всички вас, за вашите домове и за вашите чеда. Поздравявам отец Тодор. Разбрах, че съвсем наскоро е взето решение от Общинския съвет да бъде обявен почетен гражданин на Асеновград. Да разбирам че не означава, че другите свещеници в града са непочтени или непочетни, но въпреки това поздравявам отец Тодор и го уверявам, че това е високо отличие, което той с чест и достойнство трябва да носи и оправдае в своето служение. Защото, както казва светото Евангелие, „комуто е много дадено, много и ще се иска ” (Лук. 12:48). Съзнавайки неговите ангажименти и като председател на църковното настоятелство, и като енорийски свещеник, а сега вече и като чредник всяка седмица, всеки Божи ден да служи света Божествена Литургия тук, а вече и като почетен гражданин и ангажиментите му към обществено значими събития за град Асеновград, постановявам и назначавам още един свещеник в катедралния храм на Асеновград „Света Богородица –Благовещение”- отец Никола Янев.

          Както знаете, имаше в началото някакви недоразумения между отец Тодор и новия свещеник, но аз благодаря, че се вслушаха в моя призив те като добри пастири да намерят духовен начин да се помирят, да живеят, да служат в сговор. И съм благодарен за това разбиране от страна на отец Тодор. Казано е в светото Евангелие: „Дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях” (Мат. 18:20). Колко хубаво е да се съберат трима братя да живеят заедно по думите на светия псалмопевец, свети пророк и цар Давид, и заедно с Божията помощ, събрани и тримата в Божието име да чувстват, че Бог е с тях, Бог подкрепя с благодатта си тяхното служение. Отец Никола, към теб се обръщам с отечески призив за взаимно уважение, послушание и изпълнение на всички възложени и канонично съобразени изисквания от страна на председателя на църковното настоятелство отец Тодор, тъй щото служението ви да бъде „иго благо” и „бреме леко”. Молитствам ви благословен от Бога успех.

      Сега искам да видя представители на СОТ, защото се оказа, че досега няма сключен договор за охрана на иконата и всички тези скъпоценности, които даряват благодарните християни на чудотворния образ. Нямало сключен договор до скоро, сега не знам, има ли вече, откакто ти направих забележка? Сейфът за съхраняване на иконата е отварян само от отец Тодор - когато той е решавал – и в момента няма лепенки на механизма за заключване на чудотворната икона. Каквото било, било до днес. Затова аз нареждам тримата свещеници плюс цялото църковно настоятелство да се подписват на лепенки, които да поставят на рамката на чудотворната икона и никой да няма право да я отваря без да се съберат всички те заедно. Съгласен ли си? Вие съгласни ли сте? Амин и Богу слава.

       Къде са представителите на СОТ, има ли ги тука? Кой ще опише сега цялото това злато, докато иконата отиде до Бачковския манастир? Не, тя сама не се заключва, кой я заключва? Кой ще опише сега всичко това? А-а, ще сложим лепенки. Дайте тия лепенки.

       Много съжалявам братя и сестри, че ви занимавам с това. И третото, което искам да кажа – от енориаши на отец Тодор бях обвинен в смъртни грехове. Съобщиха по БНТ и то певеца на отец Тодор тук, който го няма, защото го изгоних, но няма как, той съобщи, че аз трябва да бъда отлъчен от църквата - според него съм вземал по 10 хиляди лева на всяко едно свещеническо ръкоположение. Аз съм митрополитът, който Бог ме е ощастливил да извърша най-много ръкоположения. Вие представяте ли си по 10 хиляди лева?! Има Бог, Боже, прости му, той не знае какво върши и какво говори. Не съм извършил тия грехове, но има Бог и Той вижда. Дано не въздаде никому за кощунствените клевети и обвинения спрямо мен. Аз съм свикнал да бъда обвиняван, няма грях, който медиите да не са ми приписали. Но искам да знаете едно: на медиен натиск аз няма да се поддам. И няма да позволя медиите да кадруват в Българската православна църква. Комунизмът отдавна отмина. Живеем в свобода и демокрация. Каноните знам, пътя на вярата знам и ще ги отстоявам докъдето Бог ми даде сили и живот, имайки и вашите молитви и вашата духовна подкрепа. Така че въпросният певец вече няма право според каноните като клеветник - и то оклеветил митрополит - да пее на клира. Вие представяте ли си, аз влизам днес и той застанал да ми пее „На многая лета, Владико”. С каква съвест?! Благодаря ви, братя и сестри, за разбирането, за търпението и преди всичко за молитвите и духовната подкрепа. Моля се за вас и ви благославям. Бог да ви пази и Света Богородица да бди над вас, сега и вовеки веков. Амин. Христос Воскресе!

21
Май
2016

Празник на град Пазарджик - 21.05.2016 г.

Архиерейска Света Литургия в храм " Св.св. Константин и Елена"

На 21 май християнската църква почита Светите равноапостоли Константин и неговата майка царица Елена, които са небесни покровители и закрилници на град Падарджик.

С благословението на  Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, възглави архиерейската света Литургия в храма, издигнат в чест на светите равноапостолни царе Константин и Елена.

С владиката съслужиха: архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия архимандрит Яков, свещеник Боян Кочев-секретар на Пазарджишка духовна околия, свещеноиконом Петър Каръков- председател на храма,  свещеници от  Пазарджик,  свещеноиконом Виктор Христев- епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия и свещеници от Околията.

Песнопенията изпълни смесеният хор при храм „Св. Възнесение Господне” от град Пловдив с диригент Дорис Хофман.

С литийно шествие, водено от духов оркестър, викарният епископ Арсений, духовенството и миряните се отправиха към площад “Константин Величков”. Знеполският епископ Арсений отслужи водосвет и се помоли за здравето, благоденствието и душеспасението на жителите на Пазарджик.

Десетки пазарджиклии дойдоха в църквата почетоха празника на града, като взеха молитвено участие в Светата литургия и литийното шествие.

В празничния за Пазарджик ден присъстваха: кметът на града Тодор Попов, народни представители, областният управител Гинче Караминова, председателят на ОбС Хари Харалампиев, общински съветници, както и делегация от побратимения град Ставропол. 

Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

20
Май
2016

Нова книга на Божура Спасова, посветена на Баткунския манастир.

Kniga Bojura SpasovaРодена в с. Синитово, Пазарджишка област, Божура Спасова работи 38 години в детската градина и библиотеката в читалището на с. Синитово. Развива активна културна дейност чрез школи, клубове, срещи с дейци на културата и писатели, участва в регионални и национални прегледи на читалищните състави. Проявява определен интерес към историческото минало на родния си край.

След първата си книга за църквата "Свети великомъченик Георги", с. Синитово, издадена през 2015 г., Божура Спасова ни зарадва с нова книга, този път посветена на Баткунската света обител "Св. Св. Петър и Павел". Това не е научно изследване, а опит да се събере и възстанови от множество разнообразни източници историята на манастира, чийто собствен архив е изгорял. Съставителката е положила много труд и усърдие да прегледа голям брой документация, стари книги, лични дела, вестници и фотографии.

В резултат имаме интересно четиво, което ще зарадва любители на историята и краеведи.

19
Май
2016

Водосвет в Дом за стари хора с. Дъбравите

На 19.05.2016 г. в беловското село Дъбравите беше отслужен водосвет по случай една година от откриването на Дом за стари хора, помещаващ се в сградата на бившето начално училище ”Ал. Пипонков-Чапай” в селото.

Водосветът беше отслужен от Архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия архимандрит Яков. В съслужение с него бяха свещ. Боян Кочев, секретар на Наместничеството, свещ. Васил Махалджийски, Председател на ЦН при храм "Св. Николай" в селото и свещ. Любомир Чавдаров, Председател на ЦН при храм "Св. Николай" гр. Ветрен.

Свещениците бяха гости и на провелото се тържество по повод празника, в което взеха участие и деца от Дневен център за деца с увреждания от гр. Белово.

В края на тържеството отец Яков освети и подари на Дома икона на Божията Майка, Която молитвено призова да бъде Покровителка на трудещите се и живеещите в дома. За всички тях отец Яков беше приготвил и подари по един дървен кръст, който да поставят в стаите си.

18
Май
2016

Предстоящо: Детски празник в Баткунския манастир

По повод Празника на детето 01 юни 2016 г., в Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел" край село Паталеница се организира детски спортен празник.

Участие ще вземат ученици от три училища от Пазарджишка духовна околия. Това са СОУ "Христо Ботев" гр. Септември с директор г-жа Янка Кметска, ОУ "Константин Величков" с. Паталеница с директор г-н Николай Колев и ОУ "Васил Левски" с. Звъничево с директор г-жа София Банкина.

Празникът ще започне в 09.30 часа на 01.06.2016 г. с молитва към Всеподателя Бога за здраве и благоденствие на децата от Пазарджишка духовна околия.

Всяко училище ще излъчи отбори, които да го представляват в следните спортни дисциплини:Batkun 1

- Рисунка на асфалт - по 2 деца от училище

- Футбол - по 5 деца в отбор

- Интелектуална игра с въпроси - по 3 деца от училище

- Щафета - по 4 деца от училище

- Апликация на кръст с гланцово блокче - по 1 дете от училище

- Теглене на въже - по 4 момчета и 4 момичета в отбор.

Тържеството ще завърши с българско хоро, изпълнено от всички желаещи.

<<  241 242 243 244 245 [246247 248 249 250  >>