kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
12
Май
2016

Водосвет в с. Варвара

На 12.05.2016 г. от 18.30 часа в храм "Св. Варвара" в с. Варвара беше отслужен водосвет.

Последованието беше възглавено от архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха Председателят на храма прот. Кирил Петракиев, свещ. Боян Кочев, секретар на Наместничеството и свещ. Любомир Чавдаров, Председател на храм "Св. Николай" гр. Ветрен.

Храмът и двора му бяха изпълнени с множество народ, дошли да се помолят със свещенослужителите за здравето и благоденствието на жителите на селото.

Водосветът завърши с многолетствие, изпълнено от множеството за Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и техният пастир прот. Кирил Петракиев.

11
Май
2016

Храмов празник на храм "Св.св. Кирил и Методий" в с. Мокрище

На днешния ден - 11.05.2016 г., когато Църквата чества светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий, своя храмов празник отбеляза и едноименната църква в с. Мокрище.

Тържествената литургия възглави Архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Яков. В съслужение с него беше Председателят на храма свещ. Спас Дичев. Молитвено съучастие взеха свещ. Димитър Попов от катедралата "Св. Богородица" и свещ. Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" в гр. Пазарджик. Отец Яков поздрави присъстващите и пожела да бъдем християни не само на думи, но повече на дела като помним заветите на нашите наставници.

На службата присъства кметът на селото г-жа Лиляна Хаджиева и служителите в Администрацията на Кметството.

След светата литургия отец Спас благослови и приготвените риба и фасул, които бяха раздадени на жителите и гостите на селото.

Празникът беше уважен и от кметът на Община пазарджик г-н Тодор Попов.

09
Май
2016

Молебен в гр. Ракитово

Днес, 09.05.2016 г. в местността "Николица" край град Ракитово Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи благодарствен молебен в параклиса, посветен на свети Николай.

Молитвено участие в службата взеха прот. Стефан Йорданов, секретар на Наместничеството, прот. Стоил Лазаров, Председател на ЦН при храм "Св. Неделя" гр. Ракитово, свещеноиконом Георги Марков, Председател на ЦН при храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Костандово и отец Николай, гост от храм "Св. Николай" в гр. Стара Загора. След това беше благословен и приготвения традиционен за този ден курбан за здраве на жителите на града.

Свещениците разгледаха останките от раннохристиянската базилика в близост до параклиса, датираща от 4-5 век. Базиликата е характерна със своя архиерейски трон в олтара и баптистериум.

На тържеството присъстваха много богомолци от града и околностите, както и хора от мюсюлманско вероизповедание. Гост на празника беше и мюфтията на град Велинград.

06
Май
2016

Храмов празник на храм "Св. Георги" гр. Пазарджик

На 06.05.2016 г., Светли петък, Църквата чества и празника на светия великомъченик, чудотворец и победоносец Георги.

На този ден своя храмов празник отбелязва и едноименният храм в град Пазарджик. Тържествената литургия възглави Архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Яков. В съслужение с него бяха Председателят на храма прот. Петко Еленкин и секретарят на наместничеството свещ. Боян Кочев. Молитвено съучастие взеха прот. Манчо Манчев, енорийски свещеник в храма и прот. Димитър Баташки, Председател на храм "Св. Петка" гр. Пазарджик.

Отец Яков приветства многобройния народ, дошъл да се помоли на великия застъпник свети Георги и пожела да възпитаваме добри християни и достойни българи, обичащи своя народ и родина.

02
Май
2016

Водосвет в новостроящия се храм в гр. Септември

На 02.05.2016 г. Светата Православна Църква чества паметта на светия цар Борис-Михаил.

По този повод в новостроящия се храм, посветен на Покръстителя на българския народ в гр. Септември, беше отслужен водосвет. Последованието беше възглавено от Архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия - архимандрит Яков в съслужение с прот. Йордан Василев - Председател на ЦН, свещ. Николай Генев - енорийски свещеник в гр. Септември и свещ. Боян Кочев, секретар на Наместничеството.

На тържеството присъства и градоначалника на Община Септември - г-н Марин Рачев. Всички се помолиха за това, през следващата година по това време храмът да бъде довършен и осветен и празникът да бъде отбелязан с Божествена света литургия.

<<  240 241 242 243 244 [245246 247 248 249  >>