kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
18
Август
2016

Храмов празник на параклис "Св. мъченици Флор и Лавър"

На 18.08.2016 г. своя храмов празник посрещна параклисът "Св. мъченици Флор и Лавър", намиращ се до хижа "Добра вода" в полите на Родопа планина, на около 10 километра над село Дебръщица.

Празничната света литургия беше възглавена от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха  свещ. Боян Кочев, секретар на Околията и прот. Йордан Василев, Председател на храм "Св. Харалампий" в гр. Септември. Молитвено участие в службата взе прот. Стефан Йорданов, Председател нахрам "Св. неделя" в с. Дебръщица, в чиято енория се намира параклисът.

Отец Яков поздрави присъстващите с празника. Той разказа накратко житието на мъчениците и на небесния закрилник на българския народ св. Иван Рилски, по повод 1070 години от неговото успение. Той призова да следваме завета на свети Иван и по неговите и на мъчениците Флор и Лавър молитви Бог да ни удостои с Небесното Царство.

Многобройни поклонници още от вечерта дойдоха да се поклонят пред чудотворния образ на мъчениците, който беше изложен през време на службата.

Параклисът е изграден на мястото, където някога се е намирал Дебръщенския манастир, основан  през 12 век. През турското робство той е разрушен. Възобновен е през 1908 година, но само като малък параклис. По-късно е изоставен и се порутва. Днешният, значително по-голям параклис, е построен през 1994 година върху част от основите и стените на стария параклис. Запазена е еднокорабната и едноабсидна архитектура с квадратна камбанария над притвора.

15
Август
2016

Полагане основата на нов храм в Пазарджишка духовна околия

На 15.08.2016 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше извършена първа копка и положен основен камък за градежа на нов храм на територията на Пазарджишка духовна околия.

Параклисът ще носи името на "Света Богородица Пътеводителка" и ще бъде изграден в парцел на бензиностанция "ОМV", намиращ се на Автомагистрала "Тракия" в землището на село Щърково.

Последованието по полагане основата на новия храм беше отслужено от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещ. Боян Кочев, секретар на Наместничеството и свещ. Димитър Милков, Председател на ЦН при храм "Св. Георги" с. Щърково.

Бог да благослови доброто начинание на дарителите!

15
Август
2016

† Успение на Пресвета Богородица. Храмов празник на катедрален храм "Успение Богородично" гр.Пазарджик

На 15.08.2016 г. своя храмов празник посрещна катедралата на град Пазарджик - "Успение Богородично".

Празничната света литургия беше възглавена от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха  свещ. Боян Кочев, секретар на Околията и свещ. Любомир Чавдаров, служащ в катедралата. Молитвено участие в службата взеха и служащите в храма свещ. Спас Дичев и свещ. Максим Ничев.

Както всяка година и този път хиляди жители и гости на град Пазарджик дойдоха в храма и минаха да се поклонят пред чудотворния образ на Божията Майка. Мнозина се бяха подготвили с пост и покаяние и се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни.

В края на службата отец Яков разказа на присъстващите последните събития от земния живот на Света Богородица. Той припомни, че нейния престол на небесата често стои празен, защото тя е неуморна застъпница за човешкия род и до днес не спира да откликва на молитвите на вярващите. Имайки нейния пример на живот, отдаден на Бога, нека следваме добродетелите й и се уподобяваме на нея.

Тържеството завърши с многолетствие, след което беше осветен и приготвения курбан, който беше раздаден за благословение на присъстващите.

14
Август
2016

Опело на Пресвета Богородица

На 14.08.2016 г. от 18.00 часа в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена празнична вечерня.

Богослужението беше възглавено от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха  свещ. Боян Кочев, секретар на Околията, свещ. Димитър Милков - Председател на храм "Света Троица" в с. Динката, свещ. Иван Зяпков, Председател на храм "Св. Благовещение" в с. Црънча, свещ. Спас Дичев, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров, служащи в катедралата.

По време на службата беше изнесена плащаницата с образа на Божията Майка, пред която беше отслужено и опелото на Света Богородица. След това беше извършено и литийно шествие около храма.

Много от жителите на град Пазарджик се включиха в песнопенията и молитвите към Закрилницата на всички християни и отнесоха Нейния благослов в домовете си.

14
Август
2016

✝ 8 Неделя след Петдесетница. Предпразненство на Успение Богородично.

На 14.08.2016 г. - 8 Неделя след Петдесетница, в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена празнична литургия.

Службата беше възглавена от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха  свещ. Боян Кочев, секретар на Околията и свещ. Любомир Чавдаров, служащ в катедралата.

Мнозина от миряните се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни, след като се бяха подготвили с необходимия пост и покаяние.

В края на службата отец Яков поздрави присъстващите с празника и обърна особено внимание на великата благодат, с която сме удостоени - в храма непрестанно да присъства Божията Майка чрез Своя чудотворен образ. Той прикани всички да се съберем на вечерното богослужение от 18.00 часа и заедно да отправим своите молитви към Света Богородица като отслужим Нейното опело.

<<  232 233 234 235 236 [237238 239 240 241  >>