kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
20
Май
2016

Нова книга на Божура Спасова, посветена на Баткунския манастир.

Kniga Bojura SpasovaРодена в с. Синитово, Пазарджишка област, Божура Спасова работи 38 години в детската градина и библиотеката в читалището на с. Синитово. Развива активна културна дейност чрез школи, клубове, срещи с дейци на културата и писатели, участва в регионални и национални прегледи на читалищните състави. Проявява определен интерес към историческото минало на родния си край.

След първата си книга за църквата "Свети великомъченик Георги", с. Синитово, издадена през 2015 г., Божура Спасова ни зарадва с нова книга, този път посветена на Баткунската света обител "Св. Св. Петър и Павел". Това не е научно изследване, а опит да се събере и възстанови от множество разнообразни източници историята на манастира, чийто собствен архив е изгорял. Съставителката е положила много труд и усърдие да прегледа голям брой документация, стари книги, лични дела, вестници и фотографии.

В резултат имаме интересно четиво, което ще зарадва любители на историята и краеведи.

19
Май
2016

Водосвет в Дом за стари хора с. Дъбравите

На 19.05.2016 г. в беловското село Дъбравите беше отслужен водосвет по случай една година от откриването на Дом за стари хора, помещаващ се в сградата на бившето начално училище ”Ал. Пипонков-Чапай” в селото.

Водосветът беше отслужен от Архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия архимандрит Яков. В съслужение с него бяха свещ. Боян Кочев, секретар на Наместничеството, свещ. Васил Махалджийски, Председател на ЦН при храм "Св. Николай" в селото и свещ. Любомир Чавдаров, Председател на ЦН при храм "Св. Николай" гр. Ветрен.

Свещениците бяха гости и на провелото се тържество по повод празника, в което взеха участие и деца от Дневен център за деца с увреждания от гр. Белово.

В края на тържеството отец Яков освети и подари на Дома икона на Божията Майка, Която молитвено призова да бъде Покровителка на трудещите се и живеещите в дома. За всички тях отец Яков беше приготвил и подари по един дървен кръст, който да поставят в стаите си.

18
Май
2016

Предстоящо: Детски празник в Баткунския манастир

По повод Празника на детето 01 юни 2016 г., в Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел" край село Паталеница се организира детски спортен празник.

Участие ще вземат ученици от три училища от Пазарджишка духовна околия. Това са СОУ "Христо Ботев" гр. Септември с директор г-жа Янка Кметска, ОУ "Константин Величков" с. Паталеница с директор г-н Николай Колев и ОУ "Васил Левски" с. Звъничево с директор г-жа София Банкина.

Празникът ще започне в 09.30 часа на 01.06.2016 г. с молитва към Всеподателя Бога за здраве и благоденствие на децата от Пазарджишка духовна околия.

Всяко училище ще излъчи отбори, които да го представляват в следните спортни дисциплини:Batkun 1

- Рисунка на асфалт - по 2 деца от училище

- Футбол - по 5 деца в отбор

- Интелектуална игра с въпроси - по 3 деца от училище

- Щафета - по 4 деца от училище

- Апликация на кръст с гланцово блокче - по 1 дете от училище

- Теглене на въже - по 4 момчета и 4 момичета в отбор.

Тържеството ще завърши с българско хоро, изпълнено от всички желаещи.

12
Май
2016

Водосвет в с. Варвара

На 12.05.2016 г. от 18.30 часа в храм "Св. Варвара" в с. Варвара беше отслужен водосвет.

Последованието беше възглавено от архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха Председателят на храма прот. Кирил Петракиев, свещ. Боян Кочев, секретар на Наместничеството и свещ. Любомир Чавдаров, Председател на храм "Св. Николай" гр. Ветрен.

Храмът и двора му бяха изпълнени с множество народ, дошли да се помолят със свещенослужителите за здравето и благоденствието на жителите на селото.

Водосветът завърши с многолетствие, изпълнено от множеството за Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и техният пастир прот. Кирил Петракиев.

11
Май
2016

Храмов празник на храм "Св.св. Кирил и Методий" в с. Мокрище

На днешния ден - 11.05.2016 г., когато Църквата чества светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий, своя храмов празник отбеляза и едноименната църква в с. Мокрище.

Тържествената литургия възглави Архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Яков. В съслужение с него беше Председателят на храма свещ. Спас Дичев. Молитвено съучастие взеха свещ. Димитър Попов от катедралата "Св. Богородица" и свещ. Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" в гр. Пазарджик. Отец Яков поздрави присъстващите и пожела да бъдем християни не само на думи, но повече на дела като помним заветите на нашите наставници.

На службата присъства кметът на селото г-жа Лиляна Хаджиева и служителите в Администрацията на Кметството.

След светата литургия отец Спас благослови и приготвените риба и фасул, които бяха раздадени на жителите и гостите на селото.

Празникът беше уважен и от кметът на Община пазарджик г-н Тодор Попов.

<<  228 229 230 231 232 [233234 235 236 237  >>