kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
26
Октомври
2016

Димитровден в с. Звъничево

На 26-и октомври Светата Православна Църква почита паметта на великия Божи угодник свети великомъченик Димитър Солунски. На този ден своя храмов празник отбеляза и едноименния храм в с. Звъничево.

Божествената света литургия беше възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещ. Боян Кочев, секретар на Околията, прот. Васил Спасов, Председател на храм "Св. Троица" в с. Братаница и свещ. Димитър Илиев, Председател на храм "Св. Параскева" в с. Лозен. Молитвено участие взе и свещ. Кръстьо Ненов, Председател на храм "Св. Йоан Предтеча" в с. Карабунар.

В своята проповед в края на службата архим. Яков припомни живота и подвига на светеца, който следва да бъде пример за всички управници. Той благодари на хората, останали до края на службата и взели усърдно участие в молитвите на светата служба.

След литургията беше благословен и приготвения постен курбан, който Църковното настоятелство раздаде за здравето и благоденствието на жителите на селото.

19
Октомври
2016

Църквата в Злокучене отбеляза храмовия си празник

На днешния 19-ти октомври Светата Православна Църква почита паметта на всебългарския небесен покровител – преподобни Иван Рилски Чудотворец.

На този ден своя храмов празник отбеляза едноименната църква в село Злокучене – единствената в Пазарджишка духовна околия, носеща името на великия Божи угодник. По този повод мнозина християни, сред които и кметът на Община Септември Марин Рачев, се събраха в злокученската църква за да почетат паметта на Св. Иван Рилски.

Тържествената Света литургия беше възглавена от архимандрит Яков – Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и игумен на Баткунската света обител. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Стефан Йорданов, свещ. Николай Генев - Председател на храм "Св. Троица" гр. Белово и свещ. Любомир Чавдаров - Председател на храм "Св. Николай" в гр. Ветрен. Молитвмено участие взеха Председателят на храма прот. Йордан Василев, свещ. Васил Махалджийски - Председател на храм "Св. Троица" с. Аканджиево, свещ. Георги Пашев - Председател на храм "Успение Богородично" с. Ветрен дол и свещ. Кръстьо Ненов - Председател на храм "Св. Йоан Предтеча" с. Карабунар. Отците се помолиха за добруването на жителите на Злокучене и Общината, за здраве и мир в душите.

След края на литургията отец Яков припомни кой е Свети Иван Рилски и колко важно е било делото му. След това Архиерейският наместник използва случая да се обърне лично към Септемврийския кмет с думите: „Г-н Градоначалник, както винаги и в днешния ден засвидетелствахте, че сте първо син на Бога и след това на човеците. Вие никога не пропускате служба и нека непрестанно преподобният наш отец да бди на над Вас, над дома и семейството Ви. Нека чрез неговите молитви се излива Божието блословение над Вас, защото нелек е кръстът, който лежи на плещите Ви. Всички ние знаем, че Община Септември беше най-бедната и закъсала в региона. Всички ние сме чували, че преди години Община Септември е била на крачка от фалита. Но след като поехте поста на градоначалник с всичките му права, задължения и отговорности, ние всички виждаме каква благоукраса направихте за тази Община. И не само за пътища, тротоари и други площи, но и за храмовете в населените места, които един по един започват да хубавеят и да стават достойно място, в които Самият Господ Иисус Христос да слиза в тях чрез Светата Божествена литургия. Затова г-н Рачев, дерзайте. Не се спирайте и отчайвайте. Кръстът не е лек, но е благодатен, а Вие можете да го носите. И не забравяйте, когато имате нужда, първо чрез молитвите си търсете помощ от Бога и след това разчитайте на себе си и своите служители. Нека Господ дава на Вас и служителите Ви необходимата мъдрост и сили за благолепието и благоукрасяването на поверената Ви Община, така че от една почти фалирала Община тя постепенно да се стабилизира и въздигне напълно”, заяви отец Яков.
„Благодаря Ви, Ваше Високопреподобие отче Якове. Благодаря и на останалите отци тук. Чрез Вашето присъствие вие направихте този голям православен празник така внушителен и съдържателен. Благодаря и на кмета на с. Злокучене Асен Беков, че прояви разбиране и се съгласи да убеди хората в селото на днешния ден, на който се покланяме на Св. Иван Рилски, да не се прави събор, така, както бяха свикнали, а той да бъде преместен на друга дата. По този начин ние православните християни ще може подобаващо да отдадем почитта си към този голям светец”, заяви от своя страна Марин Рачев.

Събралите се в храма вярващи богомолци искрено почетоха житието на светеца, запалиха свещи и му се помолиха за небесно ходатайство пред Вседържителя Бога ца своите семейства и за своите починали близки.

След края на службата беше раздаден и благословен курбан от боб чорба, зелева салата и рибник.

16
Октомври
2016

Стартира учебната година на неделното училище към храм "Св. Георги" в Пазарджик

На 16.10.2016 г., в Неделята, когато Светата Църква чества паметта на светите отци от Седмия Вселенски събор и тържеството на иконопочитанието, в храм "Св. вмчк Георги Победоносец" гр. Пазарджик беше открита новата учебна година на Неделното училище към храма.

Началото беше дадено с водосвет, отслужен от Архиерейския наместник архим. Яков. В съслужение с него бяха Председателят на храма прот. Петко Еленкин и свещ. Спас Дичев от катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик.

Отец Яков поръси присъстващите деца и техните родители и пожела всички ученици да напредват в познанието на истинската и спасителна вяра - православната.

14
Октомври
2016

Петковден в град Пазарджик

На 14.10.2016 г., когато Светата Православна Църква чества паметта на преподобната наша майка Параскева - Петка Търновска, своя храмов празник отбеляза едноименния храм в град Пазарджик.

Светата литургия беше възглавена от Архиерейския наместник архимандрит Яков. В съслужение с него бяха секретарят на Околията свещ. Боян Кочев и свещеноиконом Петър Каръков, Председател на храм "Св. св. Константин и Елена" в град Пазарджик.

Молитвено участие в службата взеха енорийските свещеници при храма отец Димитър Христев и отец Сидер Димов, Председателят на храм "Св. арх. Михаил" в града прот. Витан Йорданов, прот. Манчо Манчев, служащ в храм "Св. Георги" в гр. Пазарджик и свещ. Стоян Стоянов от храм "Св. св. Константин и Елена".

Преди литургията беше отслужено последованието на петохлебието.

Множество богомолци от целия град изпълниха храма и отпяха заедно с певиците песнопенията на литургията.

В своята проповед отец Яков припомни подвига и богоугодното житие на така обичаната от българския народ светица.

Тържеството завърши с многолетствие.

След службата отец Яков помаза всички присъстващи с драгоценно миро от мощите на светицата в румънския град Яш, донесено от поклонници от град Пазарджик.

10
Октомври
2016

3 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. ап. Яков Алфеев

На 09.10.2016 г., в 3 Неделя след Неделя подир Въздвижение, светата Православна Църква отбеляза паметта на св. ап. Яков Алфеев.

На този ден своя имен ден и годишнина от приемане на монашеско пострижение отпразнува архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Той възглави светата литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

В съслужение с него бяха свещеник Георги Димитров, финансов ревизор на Пловдивска Света Митрополия и ефимерий на Кукленски манастир "Св. Козма и Дамян", двамата секретари на Архиерейско наместничество гр. Пазарджик прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев, свещ. Иван Зяпков, Председател на храм "Св. Благовещение" с. Црънча и свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата. Молитвено участие в службата взе и прот. Петко Еленкин, Председател на храм "Св. Георги" в гр. Пазарджик.

В края на службата отец Яков разказа накратко житието на своя небесен покровител и благопожела всички да вървим по стъпките на неговото апостолско служение и да подражаваме на неговото смирение.

От името на служащите и всички присъстващи отец Стефан поднесе прекрасен букет с цветя, като пожела на отец Яков крепко здраве и дългогодишно и богоугодно служение на Божията нива.

Тържеството завърши с многолетствие.

Отец Яков сам раздаде нафората и прие поздравите на богомолците.

<<  229 230 231 232 233 [234235 236 237 238  >>