kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
18
Декември
2016

Коледно тържество на децата от ОДЗ "Валентина Терешкова" гр. Пазарджик

На 18.12.2016 г., в тези най-важни за Пазарджишка духовна околия предпразнични дни, децата от ОДЗ "Валентина Терешкова" гр. Пазарджик с директор г-жа Живка Спасова поднесоха изненада за духовниците, родителите и учителите си. Малките артисти изнесоха своето Коледно тържество в храм "Св. Георги" в град Пазарджик.

Облечени с прекрасни костюми и с изпълнени с радост сърца, малчуганите пресъздадоха събитията от преди две хиляди и шестнадесет години.

Архиерейският наместник на Околията архим. Яков, свещениците, енориашите и многобройните гости на храма видяха пред очите си глашатаите, свикващи преброяване от името на императора, пастирите, пасящи своите стада, явилите им се ангели, пътя на Света Богородица и свети Йосиф до Витлеемската пещера, раждането на Спасителя и всеобщата радост от това светло събитие. Под съпровод на музика малките изпълнители рецитираха, пяха и танцуваха прекрасно и с това изпълниха сърцата на всички присъстващи с радостта и надеждата на настъпващите Рождественски празници.

15
Декември
2016

БИОГРАФИЯ на архим. Яков (Дончев)

arhYakovАрхим. Яков е роден на 07.03.1971 г. в гр. София със светското име Росен Стоичков Дончев.

След завършване на средното си образование през 1989 година учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски”. През 1990 г. постъпва в Духовната академия. След завършването й отбива военната си служба.

Преминавайки различни послушания, през 2007 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай постъпва в Баткунската света обител “Свети апостоли Петър и Павел” край село Паталеница, Пазарджишка духовна околия.

На 09.10.2007 г. е въведен в монашески чин от духовния му старец Пловдивския митрополит Николай. При пострижението му е дадено името Яков, в чест на свети апостол Яков Алфеев, честван на този ден. От същата дата е назначен и за игумен на манастира.

Ръкоположен е за йеродякон на 23.12.2007 г., а за йеромонах на 26.12.2007 г. от Пловдивския митрополит Николай.

От 2010 г. до 2012 г. е епархийски съветник на Пловдивска Света Митрополия. На 18.03.2012 г. е възведен в архимандритско достойнство и е назначен за секретар на Пазарджишка духовна околия. През 2013 година със заповед на Пловдивския митрополит е назначен за Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

Участва в Патриаршеския избирателен църковен събор като епархийски избирател от Пловдивска света митрополия.

 

14
Декември
2016

РЕШЕНИЕ НА СВ. СИНОД: на 20.12.2016 г. за КОНСТАНТИЙСКИ ЕПИСКОП ще бъде хиротонисан в Пазарджик Високопреподобният архим. ЯКОВ

Narechenie o.JakovДнес, 14.12.2016 г., Св. Синод в пълен състав под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и в присъствието на синодалните архиереи: Сливенски Йоаникий, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан,

Обсъди ръкоположението в епископски сан на Високопреподобния архимандрит Яков - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия (Пловдивска епархия), и след направени разисквания и проведено гласуване Р Е Ш И:

Наречението на архимандрит Яков, с титлата „Константийски”, да бъде извършено на днешния ден, а епископската хиротония да се извърши на 20 декември 2016 г., вторник, Игнажден, в катедралния храм на гр. Пазарджик „Св. Богородица”.

След хиротонията епископ Яков да продължи своето служение като втори викарий на Пловдивския митрополит.

10
Декември
2016

Коледно дърво в Баткунския манастир

В слънчевата утрин на 10.12.2016 г., Баткунският манастир "Св. апостоли Петър и Павел" отново прие в прегръдката си децата на свещеници от Пазарджишка духовна околия. Малчуганите с радост взеха участие в традиционното украсяване на коледното дръвче в двора на манастира. За това отново послужи украса, която те сами изработиха в приемната на манастира. Както и през миналата година, освен още по-дългите разноцветни гирлянди, малките ръчички подготвиха и подарък за всички останали деца, които ще посетят светата обител в празничните дни, като част от играчките, които накичиха по елхата, всъщност са лакомства, опаковани от тях.

След положеното усилие и старание, малките бяха нагостени топло в манастирската кухня. За всички майстори игуменът на обителта архимандрит Яков и тази година беше подготвил изненада с много лакомства и играчки.

Във всички присъстващи остана споменът от добре прекараното време и празничното настроение, което да спомогне с още по-голяма радост да посрещнем празникът на светлото Рождество Христово.

06
Декември
2016

Никулден в гр. Ветрен

Всяка година на 6-и декември Светата Православна Църква почита паметта на един от най-великите Божии угодници - Първосветителя на Мирликийската Църква свети Николай Чудотворец. На този ден храмът в гр. Ветрен отбелязва своя храмов празник.

С благословението на Архиерейския наместник архим. Яков, светата служба беше възглавена от свещ. Боян Кочев, Секретар на Наместничеството. В съслужение с него беше Председателят на храма свещ. Любомир Чавдаров.  Молитвено участие в службата взеха енорийските свещеници прот. Живко Чавдаров и свещ. Васил Махалджийски.

В края на литургията отец Боян поздрави от името на архим. Яков свещенослужителите при храма, кмета на Община Септември г-н Марин Рачев, кмета на град Ветрен Радослав Лютаков и жителите на града, изпълнили до краен предел храма. От своя страна г-н Рачев поздрави домакина свещ. Любомир Чавдаров и му поднесе прекрасен букет с цветя от свое име и от името на Общинската администрация.

След службата беше отслужен и водосвет, след което от името на ЦН беше даден благословен рибен обяд в чест на покровителя на града - свети Николай.

<<  225 226 227 228 229 [230231 232 233 234  >>