kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
15
Август
2016

† Успение на Пресвета Богородица. Храмов празник на катедрален храм "Успение Богородично" гр.Пазарджик

На 15.08.2016 г. своя храмов празник посрещна катедралата на град Пазарджик - "Успение Богородично".

Празничната света литургия беше възглавена от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха  свещ. Боян Кочев, секретар на Околията и свещ. Любомир Чавдаров, служащ в катедралата. Молитвено участие в службата взеха и служащите в храма свещ. Спас Дичев и свещ. Максим Ничев.

Както всяка година и този път хиляди жители и гости на град Пазарджик дойдоха в храма и минаха да се поклонят пред чудотворния образ на Божията Майка. Мнозина се бяха подготвили с пост и покаяние и се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни.

В края на службата отец Яков разказа на присъстващите последните събития от земния живот на Света Богородица. Той припомни, че нейния престол на небесата често стои празен, защото тя е неуморна застъпница за човешкия род и до днес не спира да откликва на молитвите на вярващите. Имайки нейния пример на живот, отдаден на Бога, нека следваме добродетелите й и се уподобяваме на нея.

Тържеството завърши с многолетствие, след което беше осветен и приготвения курбан, който беше раздаден за благословение на присъстващите.

14
Август
2016

Опело на Пресвета Богородица

На 14.08.2016 г. от 18.00 часа в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена празнична вечерня.

Богослужението беше възглавено от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха  свещ. Боян Кочев, секретар на Околията, свещ. Димитър Милков - Председател на храм "Света Троица" в с. Динката, свещ. Иван Зяпков, Председател на храм "Св. Благовещение" в с. Црънча, свещ. Спас Дичев, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров, служащи в катедралата.

По време на службата беше изнесена плащаницата с образа на Божията Майка, пред която беше отслужено и опелото на Света Богородица. След това беше извършено и литийно шествие около храма.

Много от жителите на град Пазарджик се включиха в песнопенията и молитвите към Закрилницата на всички християни и отнесоха Нейния благослов в домовете си.

14
Август
2016

✝ 8 Неделя след Петдесетница. Предпразненство на Успение Богородично.

На 14.08.2016 г. - 8 Неделя след Петдесетница, в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена празнична литургия.

Службата беше възглавена от архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха  свещ. Боян Кочев, секретар на Околията и свещ. Любомир Чавдаров, служащ в катедралата.

Мнозина от миряните се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни, след като се бяха подготвили с необходимия пост и покаяние.

В края на службата отец Яков поздрави присъстващите с празника и обърна особено внимание на великата благодат, с която сме удостоени - в храма непрестанно да присъства Божията Майка чрез Своя чудотворен образ. Той прикани всички да се съберем на вечерното богослужение от 18.00 часа и заедно да отправим своите молитви към Света Богородица като отслужим Нейното опело.

12
Август
2016

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр.Пазарджик

На 12.08.2016 г. от 18.00 часа в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик пред чудотворния образ на Божията Майка беше отслужена вечерня с последния за тази година молебен канон на Пресвета Богородица.

Богослужението беше възглавено от Архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия архимандрит Яков. В съслужение с него бяха свещ. Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена", свещ. Димитър Милков от храм "Св. Троица" в с. Динката, свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев от катедралата.

В края на службата отец Яков благослови хлябове за подкрепа на всички присъстващи. Той призова Божията Майка да бъде неизменна Помощница и Закрилница на живеещите в Пазарджишка духовна околия. Макар и възнесла се на небесата със своето пречисто тяло, каза отец Яков, света Богородица пребивава повече на земята като бърза да помогне на всеки, който Я призове в молитвите си.

11
Август
2016

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр.Пазарджик

На 11.08.2016 г. от 18.00 часа в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик пред чудотворния образ на Божията Майка беше отслужена вечерня с молебен канон на Пресвета Богородица.

Богослужението беше възглавено от Архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия архимандрит Яков. В съслужение с него бяха свещ. Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" и свещ. Димитър Попов от катедралата.

Множество богомолци за пореден ден изпълниха храма и взеха участие в общата молитва към Божията Майка.

В края на службата отец Яков благослови всички присъстващи и техните семейства. Той припомни, че само след няколко дни ще честваме Успението на света Богородица - деня, в който Господ Иисус Христос дойде, придружен от цялото Небесно войнство, за да приеме в Светите Си обятия пречистата душа на Своята Майка. Света Богородица отиде на небето не за да си почине от своите добри дела, каза отец Яков, а още по-усърдно и по-бързо да откликва на всички, които Я призовават от всяко кътче на земята.

<<  221 222 223 224 225 [226227 228 229 230  >>