kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
10
Август
2016

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр.Пазарджик

На 10.08.2016 г. от 18.00 часа в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик пред чудотворния образ на Божията Майка беше отслужена вечерня с молебен канон на Пресвета Богородица.

Богослужението беше възглавено от секретаря Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов. В съслужение с него бяха свещ. Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" и свещ. Димитър Попов от катедралата.

В края на службата отец Стефан предаде своето и на Архиерейския наместник отец Яков благословение на всички присъстващи и техните семейства. Той пожела все така неотлъчно да пребиваваме в Православната Църква, която ни е съхранила като народ и вяра през всички векове на трудности в нашата история.

07
Август
2016

Празнична литургия в Баткунския манастир

На 07.08.2016 г. - 7 Неделя след Петдесетница, в светата Баткунска обител "Св. ап. Петър и Павел" беше отслужена празнична литургия.

С благословението на архим. Яков - игумен на Обителта, службата беше възглавена от свещ. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него беше йеромонах Йоаким, брат на манастира. Молитвено участие взе и игуменът отец Яков.

Дошлите от близо и далеч поклонници успяха да се помолят заедно с духовниците пред чудотворния образ на Божията Майка - Златна ябълка.

Малко след края на службата иконата беше изпратена тържествено и отнесена от архим. Яков в Пловдивска света митрополия.

06
Август
2016

Св. Преображение в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 06 август всяка година Светата Православна Църква отбелязва едно от най-великите събития от земния живот на нашия Спасител Господ Иисус Христос - Неговото славно Преображение, когато на планина Тавор Той се преобрази пред трима от Своите апостоли и така показа на света Своята Божествена слава.

На този ден в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик празничната Света Литургия беше възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията свещ. Боян Кочев и свещ. Димитър Попов от катедралата.

Много от дошлите миряни се бяха приготвили с усърден пост и молитва и след като се бяха изповядали, пристъпиха със страх Божий към Светите Тяло и Кръв Христови.

В края на литургията отец Яков благослови новите гроздови плодове.

В своята проповед той поздрави всички присъстващи с празника и измоли от Нашия Господ и Бог Иисус Христос, както Себе Си преобрази на планината, така да преобрази и нашите сърца от зло към добро, та и ние да се наречем Негови ученици, и нашите дела да светят със светлината на добротворството, и виждайки ги, всички да въздадат слава на нашия Небесен Отец.

Празникът завърши с многолетствие, което беше изпято от всички присъстващи.

04
Август
2016

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица пред чудотоворната икона на Пресвета Богородица "Златна ябълка", манастир "Св. Св. Петър и Павел", с. Паталеница.

„Пресветая Богородице, спаси нас!” - пее Църквата усилено в дните на Богородичния пост.

На 4 август Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави последованието Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в Баткунския манастир „Свв.Петър и Павел”.

На богослужението бе посрещната Чудотворната икона на Света Богородица -„Златна ябълка” за благословение, за духовно подпомагане и утвърждаване на вярващите християни в благочестие и духовна радост.

Заедно с архиерея съслужиха: Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Яков - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия - свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев, митрополитският протодякон Илиян Александров, митрополитският дякон Ангел Ангелов и свещеници от епархията.

На богослужението присъстваха: кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, кметът на Община Септември г-н Марин Рачев, кметът на село Паталеница г-н Ангел Налбатски, Директорът на СОУ "Христо Ботев" гр. Септември г-жа Янка Кметска, общественици и множество боголюбиви миряни, които заедно с митрополитския хор „Св.ап.Ерм” възнесоха молитви към Пресвета Богородица и се поклониха пред Чудотворния ѝ образ.

03
Август
2016

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр.Пазарджик

На 03.08.2016 г. от 18.00 часа в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше отслужена вечерня с молебен канон на Пресвета Богородица.

Богослужението беше възглавено от секретаря Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов. В съслужение с него бяха свещ. Боян Кочев от храм "Св. св. Константин и Елена" и свещ. Спас Дичев от катедралата.

В края на службата отец Стефан поздрави миряните и пожела всички ние да следваме примера на скромен и богоугоден живот на Божията Майка.

<<  222 223 224 225 226 [227228 229 230 231  >>