kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
07
Май
2023

Водосвет по повод празника на град Ветрен

На 7 май град Ветрен отбеляза своя празник и две значими за града годишнини: 620 години от основаването му през далечната 1403 година и 20 години от обявяването на населеното място за град на 29 април 2003 година, което става с решение на Министерския съвет.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи водосвет и молебен за здравето и благоденствието на жителите на града. В съслужение с него бяха енорийските свещеници в храм „Св. Николай” в града – председателят свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Васил Махалджийски, председателят на храм „Св. цар Борис-Михаил” гр. Септември иконом Йордан Василев и прот. Кирил Тошев, председател на храм „Св. Троица” с. Труд, Пловдивска епархия, който е зет на прот. Живко Чавдаров, празничен свещенослужител при храма във Ветрен.

На празника присъстваха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, народният представител г-н Стефан Мирев, председателят на Общинския съвет в Септември г-н Кирил Тодорин, кметът на града г-н Радослав Лютаков, кметове на населени места от общината, общински съветници, жители и гости на Ветрен.

След празничния водосвет отец Боян прочете благодарствена молитва за великите Божии благодеяния към живущите в града и цялата община и поръси присъстващите със светена вода. Той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички и благопожела в сърцата им никога да не оскъдяват вярата и добродетелите, завещани от техните предци, построили един от най-прекрасните храмове в Пазарджишка духовна околия и посветили го на един от най-ярките светилници на вярата – свети Николай, който да бъде техен молитвеник и застъпник пред Бога, техен пример и вдъхновение.

Празникът завърши с многолетствие.

06
Май
2023

Съборна света Литургия за Гергьовден в село Ковачево

На 6 май се почита паметта на великия Христов мъченик Георги, понесъл нечовешки страдания за своята вяра, изобличил с търпението си нищожността на идолите, победил с твърдостта и ревността си по Бога злобата на бесовете и зверството на техните слуги. В този ден своя храмов празник отбеляза и църквата в септемврийското село Ковачево, посветена на избрания воевода и победоносец.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна празнична Златоустова света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев, председателят на храм „Св. Петка“ с. Лозен свещ. Димитър Илиев и свещ. Николай Ангелчов от храмовото духовенство. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма прот. Атанас Кънев и свещ. Методи Пешев от с. Лозен.

Архиерейският наместник беше посрещнат топло от кмета на селото г-жа Маргарита Неделчева, която му поднесе прекрасен букет с цветя. През цялата служба тя съмолитстваше заедно със своите съжители, просейки небесната помощ на избрания Божи съсъд и Христов воин свети Георги. По време на светата Литургия към верния Божи народ се присъединиха и кметът на община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, както и народният представител г-н Стефан Мирев.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с празника. Той се обърна към вярващите със слово за достойнството на великомъченика, който избра небесните, нетленни, вечни блага и богатства пред земните и временни. Наместникът изтъкна, че и ние всеки ден се изправяме пред същия избор и призова по примера на светеца винаги да избираме Бога и Неговата слава, а не да търсим човешка такава. Такъв избор, по думите на отец Боян, са направили и техните предшественици, които преди 165 години са рискували живота си, за да извадят разрешение и в тежките години на робството да издигнат този храм, в който да пристъпват в общение с Бога.

Отец Боян благодари на свещениците от храма за братската любов и гостоприемство, с което винаги го посрещат и преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над тях, над кметовете и жителите на селото и Общината.

От името на Църковното настоятелство отец Николай подари на двамата кметове по едно живо цвете, а на г-н Рачев - икона на свети Георги, в знак на признателност за тяхната подкрепа и съпричастност в живота на църквата в селото.

Празникът завърши с многолетствие.

Накрая на богослужението отец Боян раздаде нафората, а отец Николай помаза богомолците с елей, донесен от поклонници от гроба на свети великомъченик Георги.

03
Май
2023

Панихида по повод 40 дни от кончината на иконом Петър Каръков

На 3 май се изпълниха 40 дни от кончината на иконом Петър Каръков.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик, където отец Петър полагаше душата си за Божия народ в продължение на 30 години, беше отслужена панихида. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, прот. Димитър Христев от храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик, прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св. Георги” гр. Пазарджик, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица” с. Бошуля, свещ. Николай Генев, председател на храм „Св. Троица“ гр. Белово, свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката, свещ. Спас Дичев от катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница и свещ. Хрисант Хитов от храмовото духовенство.

Близките на отец Петър и много от енориашите на храма дойдоха в този важен за покойника момент, когато неговата душа застава пред страшния Божи Престол за своя частен съд, да възнесат своите молитви към Вседържителя, просейки от Неговата неизмерима милост прошка за греховете на отишлия си от нас Негов достоен служител. С твърда вяра в Бога и непоколебима надежда в Неговото безкрайно човеколюбие всички издигаха молитвите си като благовонно благоухание пред небесния престол на Вседържителя, Който владее над живи и мъртви и в Чиято власт е всяка душа.

Бог да прости отец Петър и го приеме в Своето царство!

02
Май
2023

Съборна света Литургия за храмовия празник на църква „Св. цар Борис-Михаил” гр. Септември

На 2 май Българската православна църква чества паметта на светия благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил, освободил българския народ от мракобесието на езичеството, просветил го с благочестието на Христовата вяра, умирил дивите жестоки нрави с благостта на Евангелските заповеди и повел своите сънародници с примера на святия си живот по небесната стълбица към Царството Божие. В този светъл ден своя празник отбелязва и църквата в град Септември, посветена на Покръстителя на българите.

По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна празнична Златоустова света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, председателят на храма иконом Йордан Василев, енорийският свещеник в него свещ. Николай Генев, председателят на храм „Св. Николай“ град Ветрен свещ. Любомир Чавдаров и енорийският свещеник там отец Васил Махалджийски. Молитвено участие взеха свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Успение Богородично“ с. Бошуля и свещ. Николай Генов от храмовото духовенство.

Да се помолят на своя небесен покровител дойдоха много от жителите на града, начело с кмета на Община Септември г-жа Васка Рачева и нейния съпруг г-н Марин Рачев, председателят на Общинския съвет на града г-н Кирил Тодорин, служители на общинската администрация, кметове на населени места. Градските първенци посрещнаха архиерейския наместник пред храма, поднасяйки му прекрасни букети с цветя. Учители от детската градина на града доведоха своите възпитаници, наставяйки стъпките им в пътя на вярата и добродетелта.

В края на богослужението, по традиция в града на тоя ден, духовниците отслужиха Молебен за здравето и благополучието на децата на града и общината.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над председателя на храма, градоначалника и верния Божи народ на Община Септември. Той се обърна към събралото се множество със слово за добродетелите на светия цар Борис, чието христолюбиво, човеколюбиво и миролюбиво сърце беше устремено всецяло към небесното царство и чиито трудове положиха бъдещето на България на най-сигурната основа – православната вяра. Наместникът припомни думите на свети апостол Павел, който ни призовава да помним нашите наставници, които са ни проповядвали Божието слово и имайки пред очи свършека на живота им, да подражаваме на вярата им и призова да следваме живота на светия цар, да се стремим да придобием първом царството небесно и тогава всичко останало ще ни се придаде.

Отец Боян благодари на кмета на Общината г-жа Рачева за ярко изразеното църковно самосъзнание и отбеляза, че както малко са храмовете в Отечеството ни, посветени на този велик български светец, така малко са и светоуправниците, които осъзнават отговорността си пред Бога за поверения им Божи народ, които благодарят и търсят помощ и подкрепа именно от Всеподателя в грижата за душите на хората, каквито съзнание и добродетели г-жа Рачева и семейството й винаги са показвали.

От името на църковното настоятелство отец Йордан благодари на наместника за молитвената подкрепа и му поднесе букет с цветя.

Празникът завърши с многолетствие.

23
Април
2023

Празнична света Литургия за ✝Томина неделя в град Ветрен

На 23 април, ✝Томина неделя, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев възглави съборната света Литургия в храм „Св. Николай“ гр. Ветрен. В съслужение с него бяха председателят на храма свещ. Любомир Чавдаров и енорийският свещеник отец Васил Махалджийски.

В този светъл ден, когато се възпоменава осезателното уверение на свети апостол Тома за славното Възкресение от мъртвите на нашия Господ Иисус Христос, камбанният звън от ранно утро призова верния Божи народ на молитва и възхвала. Енориашите и гостите на храма с радост участваха в светата богослужба със своите молитви и песнопения. Всички единомислено изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и повереното му паство. Той припомни, че неверието на апостола беше породено не от съмнение или колебание в божествеността на Спасителя, а от доброто „изпитване на духовете“, което пази човека от отклонение във вярата и отпадане от Църквата. Така, по думите на наместника, и ние следва да изпитваме всичко и да се държим за доброто, за истинната вяра и за истинската православна Христова Църква, която е Негово мистично тяло. Отец Боян припомни и това, че като се увери във Възкресението, което да проповядва след това като лично свидетелство, апостолът никога повече не се усъмни. Така и ние, след като толкова много чудеса се случват, като например слизането на Благодатния огън, което стана преди броени дни пред очите ни, да не се съмняваме и никога да не изпитваме колебания в истинността и спасителната сила на нашата вяра.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>