kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
12
Юли
2022

Божествена света Литургия в катедралата на Пазарджик за празника на свети Паисий Светогорец

На 12 юли светата Църква почита един от най-благодатните съвременни светци, преставил се в Господа на тоя ден през 1994 година – преподобния Паисий Светогорец.

По този повод с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев възглави светата Литургия в катедралата на града „Успение Богородично”. С него съслужи свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

Боголюбивите християни участваха с благоговение в светата богослужба. Сърцата им се изпълниха с твърда и непоколебима надежда, чувайки евангелското четиво, в което Сам Христос ни уверява, че Неговото иго е благо и Неговото бреме е леко. Някои от тях пристъпиха към светото Причастие, след като се бяха подготвили с пост и молитва.

В края на службата отец Боян се обърна към вярващите със слово за свети Паисий, подвизавал се в борбата против страстите си и станал избран съсъд на Божията благодат. Той припомни думите на светеца, че днес светът не намира мир и утеха, защото всеки се занимава с всичко друго, но не и със себе си, както и уверението на светогорския светец, че ако всеки се заеме със себе си, всичко ще потече в правилния ритъм. Накрая отец Боян призова да четем наставленията и словата на свети Паисий, изказани и написани на простичък, разбираем за всекиго език, да подражаваме на благия Старец и като него да не се отричаме в делата си от кроткия и смирен по сърце Христос, за да не се отрече и Той от нас пред Божиите ангели.

Наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и раздаде нафората.

03
Юли
2022

† 3 Неделя след Петдесетница – Събор на светите Доростолски мъченици. Възкресна света Литургия в катедралата на Пазарджик

В † 3 неделя след Петдесетница Българската православна църква чества един от най-новите си празници – Събор на светите Доростолски мъченици. Той се отбелязва по решение на Св. Синод на БПЦ-БП от 2016 г. насам.

По този повод с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев възглави светата възкръсна Литургия в катедралата на града „Успение Богородично”. С него съслужи свещ. Димитър Попов от храмовото духовенство.

Дошлите от рано на светата богослужба вярващи чуха утренното възкресно евангелско четиво, описващо възкресението на Спасителя от гроба. След това всички заедно изпяха Богородичната песен „Честнейшую херувим…”, с която възпяха бързата Застъпница на човеците Пресвета Богородица. По време на светата Литургия богомолците единомислено издигаха молитвите си към Бога, просейки небесна помощ в борбата със страстите и изкушенията.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху неделното евангелско четиво.

В края на службата отец Боян се обърна към вярващите със слово за достойнството на Проповедта на планината, част от която беше и днешното евангелско четиво. Той прочете възвишения текст, поместен в 5, 6 и 7 глави от Евангелието на св. ап. и ев. Матей, представляващ по думите на светите Отци „съвършеният образец на християнския живот”. Наместникът призова всекидневно да оглеждаме душата си като в огледало в този най-основен образец за поведение на всички, които следват Спасителя, за да знаем дали вървим по пътя на Господните заповеди и да не се отклоняваме от него. Отец Боян увери, Проповедта на планината съдържа Божиите морални изисквания към човеците и абсолютните и вечни истини, които не могат да бъдат променени или приспособени към заблудите на времето.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и раздаде нафората.

29
Юни
2022

Храмов празник на Баткунската света обител

На 29 юни молитвите на православните християни се издигат към светите славни, всехвални и първовърховни апостоли Петър и Павел. Този ден е определен за обща памет на двамата най-ревностни Христови ученици и разпространители на Неговото учение. Особено радостен е празникът за Баткунската света обител „Св. ап. Петър и Павел”, която чества деня на своите небесни покровители.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и по покана на игумена на обителта – Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков, празничната света Литургия беше отслужена съборно. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев, двамата секретари на наместничеството прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев и свещ. Димитър Попов, служащ в катедралата на Пазарджик и председател на църквите в съседното село Паталеница. Молитвено участие в службата взеха братята на манастира йеромонах Йоаким и монах Дамян, както и свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение“ с. Црънча.

Светата обител и тази година с радост посрещна честните богомолци, дошли да вземат молитвено участие в светата Литургия и да поднесат своите благодарности пред образа на двамата апостоли. Мнозина от тях пристъпиха към Господнята трапеза и се причастиха с честните Тяло и Кръв Христови.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и честити имения ден на празнуващите. Той изказа своята и на съслужителите си радост от възможността да отслужат светата Литургия в манастира, станал духовен пристан за мнозина. Наместникът произнесе слово за всехвалните апостоли Петър и Павел, които с ревността си по угаждане на Бога се превърнаха от предател и гонител в два от най-ярките светилници на небосклона на светостта и призова и ние да поддържаме в себе си този стремеж към подражаване на кроткия и смирен Христос, който водеше двамата апостоли и който и нас ще превърне в Негови истински ученици и последователи.

Отец Боян благодари чрез братята на манастира на игумена на обителта – митрополит Яков за поканата му за участие в празника. Той изказа своята и на всички чеда на манастира увереност, че дядо Яков не ги е изоставил и макар и разделени телом, всички усещат неговата духовна подкрепа и бащинска любов.

Духовното тържество завърши с многолетствие, изпято от всички, след което отец Боян раздаде нафората.

В двора на манастира беше благословен приготвения постен корбан, раздаден за здраве и спасение на всички, носещи в сърцата си любов към светата Баткунска обител.

28
Юни
2022

Празнична вечерня в Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел”

В навечерието на празника на светите славни, всехвални и първовърховни апостоли Петър и Павел в Баткунската света обител, посветена на двамата апостоли, беше отслужена празнична вечерня по повод храмовия празник на манастира.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев. В съслужение с него беше манастирският брат йеромонах Йоаким. Молитвено участие в службата взе и монах Дамян от братството на обителта, който изпълни песнопенията на светата богослужба.

Както всяка година дошлите богомолци взеха дейно участие в службата, отпявайки заедно с отец Дамян полагащите се песнопения. По време на последованието на Петохлебието всички заедно изпяха тропара на светите апостоли и Богородичната песен.

След вечернята беше отслужен и празничен водосвет. Отец Боян поръси храма и присъстващите с осветената вода за тяхно телесно и духовно здраве и спасение.

В края на богослужението наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над братята, помощниците и поклонниците в светата обител. Той произнесе слово за добродетелите на светите апостоли Петър и Павел, които дадоха дори живота си за своя Господ. Отец Боян изказа чувството на благодарност към Бога, към митрополит Николай и към митрополит Яков, игумен на обителта, за това че чедата на манастира отново се събраха на обща молитва на това свято място, станало пристан за търсещите небесна подкрепа в борбата със страстите.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>