kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
15
Септември
2021

Официално откриване на Център за обучение на медицински сестри в град Пазарджик

В първия ден на новата учебна година в град Пазарджик тържествено беше открит Център за практическо обучение към Медицинския университет в Пловдив. Той ще подготвя специалисти по здравни грижи, които в края на своето 4-годишно обучение ще придобият образователна степен „Бакалавър“.

По покана на кмета на град Пазарджик, който е и инициатор на разкриването на това учебно заведение в града, г-н Тодор Попов и с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев отслужи молебен за начало на богоугодното и полезно начинание. Заедно с него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия свещ. Димитър Пеев и свещеник Хрисант Хитов. Свещенослужителите изпросиха Божията помощ в това трудно и важно дело и измолиха Всеподателя Бога да бъде винаги с добрите труженици, да укрепява ръцете им, да отстранява от пътеките им всяка спънка и им сочи пътя на спасението. След това те поръсиха със светена вода кабинетите и помещенията на новооткритото учебно заведение.

На празника присъстваха областният управител на Пазарджик г-н Иван Васев, кметът на града г-н Тодор Попов, академик доктор Петър Николаков, деканът на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в Пловдив проф.д-р Мария Семерджиева, която прочете поздравителен адрес от името на ректора проф. Марияна Мурджева, проф. Биянка Торньова - заместник-декан по учебната дейност на Факултета, доц. Танева – ръководител Катедра по сестрински грижи, д-р Васил Попов – председател на Български лекарски съюз гр. Пазарджик, ръководителите на болничните заведения в града, началника на РУО-Пазарджик, директори на средни училища. На откриването присъстваха и студентите от първия випуск на Центъра.

15
Септември
2021

Начало на новата учебна година в град Пазарджик

Денят 15 септември е особено радостен и всяка година изпълва с трепет сърцата на българските деца. В този ден навсякъде в страната се открива официално новата учебна година в училищата на България.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, дойде по покана на училищното ръководство в лицето на директора г-жа Галина Барова да благослови началото на учебната година в ОУ „Христо Смирненски“. То е най-старото училище в град Пазарджик, наследник на основаното през 1823 година от блаженопочившия пазарджишки владика - Агатоникийския епископ Дионисий школо. В тържественото откриване на новата учебна година участва държавният глава на Република България – президентът Румен Радев. Присъстваха още областният управител г-н Иван Васев, началникът на отдел „Образование и култура“ към Община Пазарджик г–жа Гергана Табакова, и.д. началник на РУО Пазарджик г-жа Дора Дулчева, инспектори по образованието, много родители и гости.

В отслужения молебен за началото на учебната година с наместника съмолитства свещ. Хрисант Хитов, служащ в храм „Св. св. Константин и Елена” в града. Духовниците изпросиха от Бога по Неговата велика милост да благослови децата и им дарува напредък в истините на вярата и благочестието. Отец Боян поръси със светена вода официалните гости и всички ученици. Той благопожела годината на децата да бъде здрава, да напредват в полезното знание, което да използват за добро, та делата им да бъдат за слава на Бога, за радост и утеха на родителите и учителите им и за полза на Отечеството ни.

14
Септември
2021

Празнична ссвета Литургия за Кръстовден в град Пазарджик

"В древност Иисус Навин тайнствено предизобрази Кръста: като простря кръстовидно ръцете си, Спасителю мой, слънцето спря, докато той победи враговете, които се противеха на Тебе, Боже" (празничен седален)

На 14 септември Православната Църква отбелязва празника Въздвижение на Светия Кръст Господен, спомнящ за изкупителното дело на Божията сила и Божията премъдрост.

Светата литургия в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше възглавена от ик. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, в съслужение със служащия в катедралата свещ. Димитър Попов. Молитвено участие взе свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство.

Преди започване на светата Литургия от светия Олтар тържествено беше изнесен и поставен в центъра на храма Честния и Животворящ Кръст Господен – най-великото и чудно Христово дело на земята, върху което стана нашето изкупление от първородния грях и беше унищожено проклятието, наложено от Бога на целия човешки род. Честният Кръст ще остане за поклонение до отданието на празника. Вярващите с благодарност прекланяха главите и сърцата си пред Кръста, с който смъртта беше обезсилена, даде ни се сила да се издигнем над суетния живот и да не се страхуваме дори от самата смърт и ни бе дарено възкресението.

В края на службата отец Боян преподаде архипастриския благослов на митрополит Николай над присъстващите и прочете проповед за величието на Христовия Кръст. Той припомни свидетелства на светите Отци, че при борбата със своите страсти, прибягвайки към всепобедната помощ на Честния Кръст, ние най-осезателно и силно усещаме неговата сила и го прославяме не с думи, а със своя наистина християнски живот.

Тържеството завърши с многолетствие.

12
Септември
2021

Съборна света Литургия в катедралата на Пазарджик за ✝Неделя пред Въздвижение

От  древност св. Православна Църква е определила неделния ден преди празника Въздвижение на светия Кръст Господен като подготвителен към честването и възпоминанието на този светъл християнски празник. По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия, възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужиха енорийските свещеници в храма отец Димитър Попов и отец Спас Дичев.

Енориашите на храма чуха едни от най-утешителните и пълни с надежда евангелски слова, полагащи се в днешната неделя, че „Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” и благодариха на Всеподателя за всичките Му благодеяния и милости към човешкия род. Всички единомислено изповядаха Символа на православната вяра и казаха Господнята молитва.

В края на светата Литургия отец Боян се обърна към присъстващите със слово за най-великото дело на Божия любов към грешния човешки род – Голготската саможертва на Господа Иисуса Христа. Наместникът припомни, че както за старозаветния Божи народ светият пророк и боговидец Мойсей издигна в пустинята медна змия, та поглеждащите към нея с вяра да се спасяват от отровата на змиите, така за нас, а и за всички човеци, над земята се извиси светият и животворящ Кръст Господен, на който Господ Иисус Христос се издигна, за да привлече всички към Себе Си. Отец Боян посочи Кръста като най-силното и спасително оръжие против отровата на греха и като най-сигурна защита и помощ за носещите го с жива вяра в сърцето си. Накрая отец Боян призова духовният ни взор всякога да бъде отправен към светия Христов Кръст и Разпнатия на него Син Божий, за да можем да вървим с твърди стъпки нагоре към Царството небесно.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите, техните домове и семейства, раздаде нафората и благослови всички боголюбиви християни.

08
Септември
2021

Съборна света Литургия за храмовия празник на църква „Рождество Богородично“ с. Гелеменово

На 8-и септември Църквата отбеляза един от своите най-големи празници – Рождеството на Майката на Спасителя на света, на Божия престол на земята, на Родителката на Живота - Пресвета Богородица. На този ден своя празник отбелязва храмът в село Гелеменово, посветен на това дивно събитие в човешката история.

По този повод с благословението на Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на град Пазарджик ик. Боян Кочев възглави съборната празнична света Литургия в храма на селото. В съслужение с него беше свещ. Хрисант Хитов, служащ в храм „Св. св. Константин и Елена“ в областния град.

Преди началото на литургията свещениците отслужиха последованието на Петохлебието. Присъстващите единомислено отправиха молитвите си към Бога за здраве и благоденствие за болящия председател на храма прот. Заприн Филипов и за повереното му словесно стадо.

Енориашите и гостите на храма с благодарност пристъпваха и прекланяха гладите си пред образа на Божията Майка, чиято помощ ежедневно усещат в своя живот. С едно сърце и едни уста те изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“. На службата присъства и кметът на селото г-жа Светлана Андреева.

В края на службата отец Боян честити храмовия празник на жителите на селото. Той припомни как още на нашите праотци Адам и Ева беше обещан Спасител и когато се изпълниха времената, на света трябваше да се роди жена, чиста от всякакъв грях, та да стане достойна да Го приеме в утробата си. Отец Боян отбеляза, че света Богородица беше плод на молитвите и на светия и добродетелен живот на нейните родители светите праведни богоотци Йоаким и Анна и получи от тях най-важното наследство – вярата и чистотата. Така те бяха свети и добродетелни, а тя стана всесвята и вседобродетелна и се удостои да стане Родителка на Бога. Наместникът призова и ние да се стараем да бъдем святи, да възпитаваме децата си най-вече с пример, и да подражаваме на добродетелите на Пресвета Богородица, което е най-добрият начин да почитаме нейния празник.

Накрая отец Боян преподаде на присъстващите архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и благопожела на отец Заприн скорошно оздравяване.

Тържеството завърши с многолетствие.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>