kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
08
Септември
2016

Рождество на Пресвета Богородица

На 08.09.2016 г. Православната Църква отбеляза празника, посветен на рождението на Божията Майка - Света Богородица. На този ден катедрален храм "Успение Богородично" посрещна своя малък празник.

Светата литургия беше възглавена от архим. Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и Председател на ЦН на храма. В съслужение с него бяха свещеноиконом Виктор Нешев, Председател на храм "Св. Георги" с. Бистрица, Софийска епархия, гостуващ в Околията, свещ. Боян Кочев, секретар на Наместничеството и свещ. Любомир Чавдаров, служащ в катедралата.

Много от жителите и гостите на град Пазарджик и в този ден се поклониха пред чудотворния образ на света Богородица, намиращ се в храма, за да благодарят на Божията Майка за Нейното бързо застъпничество и помощ.

В своята проповед отец Яков припомни неизброимите добродетели на Божията Майка като смирение, кротост, благодушие, любов и призова всички да следваме Нейния пример, тъй като те не са загубили своята стойност и значение и днес.

Тържеството завърши с многолетствие.

05
Септември
2016

Свещеническа конференция в Баткунски манастир

На 05.09.2016 г. в Баткунската света обител "Св. ап. Петър и Павел" край с. Паталеница съгласно утвърдения от Пловдивска митрополия график се проведе конференция на свещениците от Пазарджишка духовна околия.

Преди нея в манастирската църква беше отслужена литургия от свещеноиконом Иван Чалъмов, Председател на храм "Успение Богородично" гр. Велинград и прот. Стоил Лазаров, Председател на храм "Св. Неделя" гр. Ракитово. Песнопенията на литургията бяха изпълнени от смесения хор при храм "Св. Троица" в кв. Каменица на град Велинград.

В края на службата отец Стоил благодари на игумена на обителта - архим. Яков, за оказаната чест да служат на това свято място. Той припомни, че през тази година се навършват 350 години от насилственото помохамеданчване на българите от Чепинското корито, където и днес се строят нови джамии и призова всички да бъдем единни и усърдни в молитвата си към Бога за благоденствието и просветата на българския народ.

След службата отец Яков припомни Господните думи "Колко хубаво е братя да живеят на едно" и "Където са двама или трима, събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях" и изказа своята радост, че в Господнето име този ден в обителта са се събрали множество свещенослужители. Така пролича и неведомия Божи промисъл, тъй като конференцията, която е планувана още през месец януари, съвпадна с началото на ремонтните дейности по възстановяване на най-голямото манастирско крило. Отец Яков и свещениците отслужиха молебен след края на литургията, с което изпросиха Божията помощ и благословение за предстоящия ремонт.

Празникът завърши с многолетствие, след което архим. Яков покани всички присъстващи да се подкрепят и телесно на приготвения манастирски обяд.

29
Август
2016

Отсичане главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител

На 29.08.2016 г. Светата Православна Църква отбеляза едно от най-трагичните събития в своята история - отсичането главата на светият Господен Предтеча и Кръстител Йоан. Преживявайки година след година страданията на светията, Църквата е определила през този ден вярващите да спазват строг пост.

Светата Божествена литургия в катедрален храм "Успение Богородично" в град Пазарджик възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха свещ. Боян Кочев, секретар на Околията и свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата.

В края на службата отец Яков припомни последните моменти от земния живот на Предтеча, като обърна внимание как той посвети живота си в служение на Бога, подготвяйки Неговото идване. Отец Яков припомни проповедта на свети Йоан: "Покайте се, защото се приближи Царството Небесно!" Нека и ние, днешните вярващи, призова отец Яков, очакващи идването на Царството Божие, винаги имаме пред очите си своите грехове и каейки се за тях, служим с живота си на Христа.

25
Август
2016

Три години от кончината на отец Лука

otez Luka pomen 3 g

 

 

На 25 август 2016 г. се навършиха три години от кончината на свещеноиконом Лука Марински, дългогодишен Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

 

Панихидата беше отслужена на гроба на отец Лука от неговия наследник в Наместничеството - Архимандрит Яков. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Стефан Йорданов и свещ. Спас Дичев от катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

 

Бог да прости отец Лука и да го упокои там, където почиват праведниците!

22
Август
2016

Въдворяване на нов свещеник в село Огняново

На 22.08.2016 г. в 19.00 часа на жителите на пазарджишкото село Огняново беше представен новият свещеник отец Петър Шопов. Много от енориашите на местния храм "Успение Богородично", начело с кмета на селото г-н Митко Хайдуков, се бяха събрали, за да посрещнат новия свещеник.

Чинът на въдворяване беше отслужен от Архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия архимандрит Яков. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев.

Веднага след въдворяването беше отслужен водосвет, след което отец Петър отслужи и първата си вечерня.

След това бяха благословени питки, приготвени от жителите на селото специално за посрещането на своя нов пастир.

Отец Яков се обърна с приветствие към нововъдворения свещенослужител и неговите нови енориаши.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.


<<  231 232 233 234 235 [236237 238 239 240  >>