kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
28
Април
2024

Последование на Жениха в храм "Св. Богородица" гр. Пазарджик

„Ето, Женихът идва в полунощ и блажен е онзи раб, когото Той намери да бодърства; недостоен пък е онзи, когото намери да дреме. Бъди внимателна, душо моя, не се отдавай на сън, за да не бъдеш предадена на смърт и да бъде затворено Царството. Но стани и извикай: свят, свят, свят си, Боже наш, заради Богородица помилвай ни!“

През първите три вечери от Страстната седмица във всички православни храмове се отслужва едно от най-покайните и умилителни богослужения в годината - т. нар. Последование на Жениха. Последованието се нарича така по отличителното песнопение, което се изпълнява в неговото начало - „Ето, Женихът идва…”. Това богослужение възпоменава последните дни от земния живот на нашия Спасител.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай службата в катедралата на Пазарджик се отслужва съборно през всичките дни. Вечерта в неделния ден на празника Вход Господен в Йерусалим, срещу Велики понеделник, то беше възглавено от архиерейския наместник на града ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха свещ. Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града, свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката и свещенослужителите от катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Любомир Чавдаров.

По време на службата отец Боян прочете полагащото се Евангелско четиво, спомнящо неплодната смоковница, на която като не намери плод, по думата на Христос тя веднага изсъхна.

При пеене на светилния "Като виждам Твоя украсен чертог, Спасителю мой, и като нямам подобаваща одежда, за да вляза в него, към Тебе, Светодавче, викам: просвети одеянието на моята душа и ме спаси!“, духовниците изнесоха с лития иконата на предадения или по-точно предалия Сам себе си на страдания Спасител, дошъл да ни изкупи от тиранията на смъртта, и я поставиха в центъра на храма. Всички минаха и се поклониха на унизявания и измъчван заради нашите грехове Изкупител.

В края на службата отец Боян припомни как в продължение на шест седмици от началото на Великия пост Църквата призоваваше да се събудим от греховния сън и да тръгнем по пътя на спасението. Той обърна внимание на това да внимаваме да не се окажем като смоковницата безплодни, а с плодовете на вярата и любовта да се стараем да изпълним съсъда на нашата душа като с драгоценен елей. Наместникът укрепи всички в избрания път към небесните висоти, минаващ през нашата лична Голгота, с уверението, че следвайки гласа на Църквата, ще се удостоим да влезем в Божия чертог и да седнем на Господнята трапеза, за да се насладим на неизказаните небесни, вечни, нетленни блага.

Накрая отец Боян преподаде на присъстващите архипастирския благослов на митрополит Николай.

28
Април
2024

† 6 Неделя на Великия пост – Вход Господен в Йерусалим – Връбница /Цветница/. Празнична света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„Носен на небесата върху престол, а на земята върху осле, Христе Боже, прие хвала от ангелите и прослава от децата, които Ти викаха: Благословен си Ти, Който дойде да призовеш Адама” /Кондак на празника/

Една седмица преди Пасха светата Църква отбелязва празника Вход Господен в Йерусалим. В този ден, седем дни преди Своето славно Възкресение от мъртвите, нашият Господ Иисус Христос влиза в светия град, за да принесе Себе си Жертва за греховете на човеците. Жителите на града, чули вестта за Христовото пристигане, се стекли от всички краища, за да Го посрещнат. С възторжени векове и радост те постилали пред нозете Му палмови клонки и своите дрехи и възклицавали: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев!“.

И днес вярващите християни, по подобие на тогавашния народ, идват в храмовете в деня на Цветница с върбови клонки в ръка като знамение за Христовата победа над смъртта, за да посрещнат влизащия в светия град Йерусалим свой Господ Иисус Христос.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия в катедралата на града „Успение Богородично“ беше отслужена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и служащия в храма свещ. Любомир Чавдаров.

С изпълнени с духовна радост сърца, боголюбивите християни от ранно утро се стекоха към храма. Те с трепет изслушаха евангелските четива, спомнящи влизането на Господ в град Йерусалим и тържественото Му посрещане от жителите. Всички за пореден път се удивиха от смирението на Христос, влизащ при все хорската почит не с превъзнасяне и показност, а със скромност и кротост, възседнал осле.

По време на причастния беше прочетен Синаксар на празника.

Много от вярващите се причастиха със светите Дарове, след като се бяха отблагодарили на Бога със своя подвиг на пост и покаяние.

В края на службата отец Боян припомни, че Христос влезе днес в светия град не като земен, а като небесен Цар, за да направи Своите ученици не земни управници, от които досега не би имало и помен, а наследници на небесния Йерусалим и Царството Божие, което не е от тоя свят и не е във времето, а във вечността. Наместникът посочи и отличителната черта на Христовите последователи – нашата кротост, която днес св. ап. Павел ни призова да бъде известна на всички човеци. Нея, заедно със смирението и любовта към ближния отец Боян призова да зацаруват в нашите сърца, за да бъдем и ние истинни чеда Божии.

Наместникът преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията митрополит Николай и от негово и свое име поздрави всички с настъпилия празник. Той честити имения ден на имениците, благопожелавайки душите им да се украсят с цветовете и благоуханието на добродетелите.

27
Април
2024

Съборна света Литургия за Лазарова събота в катедралата на Пазарджик

„Когато извика Лазар, Ти счупи решетките на ада и разтресе силата на врага; и преди разпъването Ти го накара да трепери от Тебе, единствен Спасителю!” (из Канон на Лазарова събота)

В съботния ден на шестата седмица от Великия пост, непосредствено преди големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим, светата Църква възпоменава едно от най-великите чудеса, извършени от нашия Господ и Бог и Спасител Иисус Христос през време на Неговия земен живот - възкресяването на починалия преди четири дни и положен в гроба свой приятел Лазар. Така, както Сам Христос засвидетелствал при вестта за тежкото боледуване на Неговия скъп приятел, тази болест не била „за умиране, а за слава Божия, за да се прослави чрез нея Син Божий” (Йоан 11:4). Днешната съботна служба е единствената в годината, включваща в себе си възкресни песнопения, които се полагат за неделния ден, в знак на дивното събитие, станало предобраз на Христовото възкресение от мъртвите в Пасхалната нощ.

В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна Златоустова света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащият в храма свещ. Димитър Попов.

Вярващите с удивление съпреживяха чудото, затворило устата на суетно мъдруващите и съкрушило злословието на Христовите врагове преди почти 2000 години, а и до днес. С излизането си от гроба, повитият в погребални повивки Лазар стана предобраз на общото възкресение на хората, които ще станат от гробовете, призовани от глас на архангел и при тръба Божия в деня на славното Второ Христово пришествие.

През време на Причастния канон беше прочетен Синаксар на празника, описващ събитията в гробището на малкия градец Витания.

Принеслите усърден пост и покаяние пристъпиха със страх Божи, вяра и любов към светото Причастие.

В края на службата отец Боян обърна внимание на това, как Христос се просълзи пред гроба на Своя приятел, плачейки обаче не за неговата смърт, защото Сам беше дошъл да й нанесе поражение, а за властта на смъртта над хората, създадени безсмъртни и предназначени за вечен живот, под която власт човеците сами подчиниха себе си с греха. Наместникът утвърди вярващите в подвига на поста и покаянието, припомняйки истината, че Христовото царство е царство на вечния живот и в него няма смърт и че именно натам води ден след ден Православната църква своите верни чеда.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит на енориашите на храма.

24
Април
2024

Епископ Арсений отслужи молебен при полагане на клетва от гранични полицаи в Пазарджик

На 24 април се проведе тържествена церемония по полагане на клетва на стажанти от ЦСПП-Пазарджик. Тържеството се състоя на пл. „Съединение“ в областния град, пред сградата на ОДМВР и РУП Пазарджик.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай първият му викарий - Знеполският епископ Арсений, отслужи молебен за новоназначените служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ при МВР. В съслужение с него бяха свещеноиконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и свещеник Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града.

След като усърдно измоли от Бога Неговата благодатна помощ в нелекото служение на бъдещите граничари, епископ Арсений се обърна към присъстващите с вдъхновено слово за високоотговорното служение на полицая, от чийто добър пример обществото ни има нужда, особено във времената на безпокойство и разделение, в които живеем. Той пожела на новопостъпилите служители на МВР да бъдат ревностни в задълженията си и усърдни в службата си. Накрая владиката преподаде на всички архипастирския благослов и поздрав на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

На церемонията присъстваха кметът на Община Пазарджик г-н Петър Куленски, министърът на вътрешните работи г-н Калин Стоянов, областният управител на Пазарджишка област г-жа Валентина Кайтазова, заместник-министърът на МВР г-н Тони Тодоров, изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов, директорът на ОД на МВР-Пазарджик ст. комисар Даниел Луков, ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Иван Видолов, Директорът на ЦСПП-Пазарджик комисар Георги Гайков, директори на Главни дирекции и Дирекции в МВР, полицаи, общественици, много роднини на новопостъпилите полицаи, жители и гости на града.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>