kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
26
Февруари
2024

Съборна света Литургия за празника на свети Серафим Софийски Чудотворец в град Пазарджик

На 26 февруари се изпълват 8 години от канонизацията на свети Серафим Софийски Чудотворец. На този ден преди 74 години дивният Божи угодник, просиял с добродетели в сърцето на българската столица, се преставил пред Божия престол и от тогава не спира да помага на вярващите, търсещи неговата закрила.

По повод празника с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев в съслужение със свещ. Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града и свещ. Димитър Попов от храмовото духовенство.

Светата служба събра вярващите християни в параклиса „Св. Архангели“, намиращ се в катедралата. В него през 2017 година беше поставена нарочно изписана икона на новопросиялия светец и кутия, в която търсещите неговото молитвено ходатайство могат да отправят своите писма до него, както сам светецът е заръчал на обичащите го още приживе. Периодично кутията се отваря и писмата се занасят до гроба на светеца в град София.

По време на службата свещениците се помолиха и за душата на един от най-видните духовници, служили в катедралата - Агатоникийския епископ Дионисий, полагал душата си за Христовото стадо на града ни и погребан в параклиса през 1827 година.

В края на богослужението отец Боян се обърна към вярващите с думи на утеха, че Божията любов и грижа за нас не е оскъдявала никога и Той винаги ни е изпращал Свои верни раби, които да осветяват за нас пътя на вярата и добродетелта, какъвто е и свети Серафим. Наместникът припомни случка от детските години на светеца, когато след негова молитва и прекръстване на болящата му сестра Варвара е спряло опасно кръвотечение, което е било напът да доведе до нейната кончина. Това събитие се е запечатало в душата на момчето и през целия му живот е изпълвало гърдите му с благодарност към Бога и с ревност да му служи в чистота. Отец Боян изказа своята увереност, че в живота на всеки от нас има такива моменти, когато сме почувствали Божията близост и помощ и призова и ние да ги имаме винаги в ума и сърцето си, та и за нас те да станат двигател за добри дела.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите.

Празникът завърши с многолетствие.

19
Февруари
2024

Панихида по повод 151-вата годишнина от обесването на йеродякон Игнатий – Васил Левски

На 19 февруари 2024 г. се навършват 151 години от обесването на йеродякон Игнатий-Васил Левски. Годишнината беше отбелязана тържествено с панихиди и възпоменания в цялата страна.

Честванията в град Пазарджик традиционно започнаха от катедрален храм „Успение Богородично“. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена панихида в памет на йеродякона. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. С него съмолитстваха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, председателят и енорийският свещеник на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града свещ. Спас Дичев и свещ. Хрисант Хитов и служащите в катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров. Заедно със свещениците и родолюбиви българи отправиха своите молитви към Вседържителя да се смили над душата на йеродякон Игнатий, отдал живота си в служба на Бога и народа. Сред тях бяха директорът на Дирекция „Образование и култура“ при Община Пазарджик г-жа Весела Тодорова, председателят на Национален клуб „Българско овчарско куче“ г-н Стефан Попов и служители на местната администрация.

Със слово за йеродякон Игнатий към хората се обърна г-жа Цветанка Иванова, председател на Общински комитет "Васил Левски" гр. Пазарджик.

От храма всички се отправиха към паметника на Левски в центъра на града, където от Община Пазарджик беше организирана програма с поднасяне на цветя. Деца от Начално училище "Васил Левски" град Пазарджик изнесоха програма с песни и рецитал в памет на техния патрон. На тържеството присъстваха кметът на Община Пазарджик г–н Петър Куленски, областният управител на Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова, председателят на Общински съвет Пазарджик г-н Найден Шопов, общински съветници, кметове на населени места, представители на общинската администрация, Военно окръжие гр. Пазарджик, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Съюз на ветераните от войните, училищни ръководства и ученици от гр. Пазарджик и околни села, политици, представители на политически партии, общественици и много граждани.

След едноминутно мълчание пред подвига на Левски и всички, дали живота си за свободата на България, духовниците поднесоха цветя пред паметника и отново се помолиха Бог да прости греховете на Своя раб и му дарува вечно блаженство в Своето Царство.

18
Февруари
2024

Съборна света Литургия в ✝Неделя 17 след Петдесетница в храм "Св. Георги" с. Ивайло

На 18 февруари, ✝Неделя 17 след Петдесетница, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в храм „Св. Георги” в пазарджишкото с. Ивайло беше отслужена съборна Божествена света Литургия. В това най-важно човешко дело на земята съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Максим Ничев и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица” с. Братаница. Клиросните песнопения бяха изпълнени от г-н Кръстев, възпитател в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий” заедно с две от децата, обучаващи се в духовното заведение – Димитър от село Ивайло и Тодор от град Пещера.

Енориашите и гостите на храма, начело с кмета на селото г-н Цвятко Луджев, взеха участие в молитвословията на богослужението. Всички изповядаха Символа на нашата вяра и единомислено издигнаха към Бога своите сърца с думите на Господнята молитва „Отче наш…”.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху днешното литургийно свето евангелско четиво. То представи пред духовния взор на вярващите срещата на нашия Спасител и Господ Иисус Христос с едно страдащо сърце – това на жената-хананейка, дошла със своята скръб при Христа. Милостивият Лекар на душите и телата изпълнил просбата й – обхванатата от бяс душа на нейната дъщеря била освободена от духовната болест заради вярата и смирението на молещата майка.

В края на богослужението отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и присъстващите. Той обърна внимание на това, как днес хананейката е нашият най-голям учител в делото на молитвата и ако искаме да получим просимото и ние следва да се молим като нея – с грижа за другия, без оглед на нашето положение, с доверие в Бога, а най-вече с твърда и непоколебима вяра и с крайно смирение, които са двете криле, посредством които молитвата ни се издига към небесата и достига Божия престол.

Духовният празник на светата Литургия завърши с многолетствие.

Накрая отец Боян раздаде анафората и честити на всички празника.

11
Февруари
2024

Съборна света Литургия в ✝Неделя 16 след Петдесетница в храм "Св. св. Кирил и Методий" с. Добровница

На 11 февруари, ✝Неделя 16 след Петдесетница, в храм „Св. св. Кирил и Методий” в пазарджишкото с. Добровница беше отслужена съборна света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. В братско съслужение с него беше председателят на храма прот. Димитър Баташки.

Преди светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на Петохлебието. Те измолиха всемилостивия Бог да умножи безчислените Си блага над Своите верни раби и техните близки. При тройното прекадяване на принесените хляб, пшеница, вино и елей от отец Боян, всички отправиха молитвите си и към Божията Майка, като с едно сърце изпяха Богородичната песен „Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марийо, Господ е с тебе! Благословена си ти между жените и благословен е Плодът на твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души!”.

Енориашите и гостите на храма изслушаха с внимание неделното литургийно евангелие, спомнящо притчата за талантите, които Бог е дал на всеки човек и които ние сме призвани да преумножаваме, превръщайки се така в съработници Божии на земята, за да изграждаме Неговото царство в своите сърца и в сърцата на нашите ближни.

В края на богослужението отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и присъстващите. Той произнесе слово върху днешната притча, обръщайки внимание на това как ние трябва да благодарим на Бога за всеки Негов дар, като го развиваме и възнасяме Богу хвала за него. Наместникът изведе и най-важната поука – единият талант, основополагащият и първият от всички, това е любовта, която Бог дава във всяко сърце, създадено по Божи образ. Този именно талант отец Боян призова най-усърдно да развиваме, не да го заравяме в земята на своето сърце, обичайки само себе си, а да го раздаваме на ближните, запалвайки така и в тях огъня на любовта и превръщайки ги в наши банкери, пазещи за нас духовна лихва в небесната банка.

Накрая отец Боян раздаде анафората и честити на всички празника.

<<  1 2 3 4 5 [67 8 9 10  >>