kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
01
Август
2023

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица

В началото на месец август всяка година светата Църква е определила период на пост в чест на големия празник Успение Богородично. През тези две седмици до празника християните повеждат духовна борба, с която да дадат свобода на своята душа от робството на греха, да победят страстите в себе си и очистят сърцето си, за да станат от рода на Богоматер. С началото на Богородичния пост започва и четенето на Молебния канон към Пресвета Богородица. Тази боговдъхновена възхвала на Божията Майка събира на вечерна молитва християните, които с радост отправят своите благодарности и просби към най-великата Застъпница на човеците.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието в Пазарджик се отслужва централно в катедралата "Успение Богородично" от 18.00 часа. В първия ден на поста, 1 август, вечерното богослужение беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. С него съслужиха йеромонах Йоаким, брат на Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел”, енорийските свещеници в катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, както и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица” с . Братаница. Молитвено участие в службата взе и свещ. Сидер Димов, празничен свещенослужител в храм „Св. Петка” в града.

След молитвата на праведния Симеон „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си смиром, защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил за всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ – Израиля”, новият Израил – верните чеда на Христовата църква застанаха пред чудотворния образ на Пресвета Богородица и издигнаха в молитва своите пълни с надежда и любов към нея сърца. В края на молебния канон всички преклониха главите и коленете си пред небесната Царица, а отец Боян прочете полагащата се коленопреклонна молитва.

По традиция след това наместникът благослови принесени хлябове за телесно и духовно здраве и спасение на присъстващите.

В края на богослужението отец Боян преподаде над всички архипастирския благослов на митрополит Николай. Той се обърна към вярващите със слово за Царството Божие, което по думите на свети Серафим Саровски е заключено в сърцето на човека и прикани всички да бързаме да очистим сърцата си през следващите дни, за да пристъпим достойно към светите Тайнства, та и ние да станем небожители.

Накрая, както се полага в днешния ден, наместникът внесе в Олтара светия Кръст, след което раздаде на присъстващите по една иконка на Спасителя на света Христос за утеха и подкрепа в нелекото, но благодатно и спасително време на предстоящия пост, който да бъде за всички ни благословен и спасителен.

27
Юли
2023

Златоустова света Литургия за храмовия празник на параклис "Св. вмчк Пантелеймон" при МБАЛ гр. Пазарджик

На 27 юли деня на своя небесен покровител – свети великомъченик и целител Пантелеймон, отбеляза едноименният параклис, намиращ се в МБАЛ – Пазарджик.

По повод храмовия празник и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужи празнична Златоустова света Литургия.

Много благочестиви християни дойдоха в този празничен ден да изпросят небесното застъпничество на великия Божи угодник, търсейки за себе си и своите ближни телесно и духовно здраве. По време на Причастния беше прочетена молитва към свети Пантелеймон за всегдашното ходатайство на светия великомъченик за изцерение на всички телесни и душевни немощи.

След светата служба отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите. Той припомни житието на младия лекар, посветил се в служба на болящите, който призоваваше небесния Лекар на душите и телата – нашия Господ Иисус Христос и с Неговата сила изцеряваше всички болести, които търсещите помощта на бездушните бесове лекари смятаха за нелечими. Наместникът увери, че свети Пантелеймон няма да върне никого от пристъпващите към него, за което свидетелства и името му, означаващо „всемилостив“.

Отец Боян отбеляза, че днес честваме и паметта на светите Седмочисленици, просветили българския и славянските народи със светлината на Богопознанието. Той ги призова на помощ в днешните времена, когато безверието се опитва да засенчи техния велик подвиг, да просвещават народа ни да търси първом небесното царство, след което ще получи и всичко друго. Накрая отец Боян припомни думите на един от тях – светия наш отец Климент, архиепископ Охридски Чудотворец, че добродетелния живот без правилните догмати е мъртъв и вонящ, а правилните догмати без добродетелен живот не могат да изкачат душата в Божието царство и призова да познаваме вярата си и да се стараем всячески да изпълняваме Божиите заповеди, които с помощта на Бога и Неговите светии не са трудни, за да се окажем не слушатели, а изпълнители на Евангелието.

Празникът завърши с многолетствие.

През целия ден служители на МБАЛ-Пазарджик и пациенти на болничното заведение идваха да запалят свещ в параклиса и да се помолят на светия великомъченик и целител Пантелеймон.

20
Юли
2023

Илинден – храмов празник на църквата в село Говедаре

На 20 юли Православната църква възпява най-почитания измежду Старозаветните пророци – светия пророк Илия. В този ден своя храмов празник отбеляза и носещата името на славния предтеча на Второто Христово пришествие църква в пазарджишкото село Говедаре.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по този повод беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и свещ. Лазар Минеков, председател на храм „Св. арх. Михаил” с. Главиница.

Верните християни ведно със свещенослужителите издигаха духовния си взор към родения преди 3000 години и невиделия смърт до днес дивен Божи угодник, който със своята твърда и непоколебима вяра, чист живот и неопорочено сърце беше удостоен да бъде взет жив в рая, откъдето помага на търсещите усърдно неговата небесна помощ. Всички се помолиха от сърце и за председателя на храма свещ. Никола Минеков, брат на о. Лазар, който заради заболяване е лишен от възможността в днешния ден да застане пред светия Престол и се помоли за поверените му от Бога души.

В края на светата Литургия отец Боян се обърна към присъстващите със слово за живота и подвига на свети Илия. Той припомни как славният пророк имаше такова дръзновение пред Бога, че по неговите молитви земята спря да дава дъжд, по цялата земя настана суша и всичко гинеше. Но наместникът обърна внимание, че това се случи защото народът обърна гръб на Бога и изостави Неговите заповеди. Отец Боян призова да си дадем сметка, че природните бедствия и катаклизми, на които всеки ден ставаме свидетели, не са случайни, а отново се дължат на това, че съвременните човеци съвсем сме се отдалечили от Бога, Който единствен е извор на живот. Наместникът призова с цялото си сърце да се обърнем към милостивия Бог и да се завърнем с покаяние в Неговата Отеческа прегръдка.

Накрая отец Боян честити празника на дошлите да се срещнат със светеца в деня на неговата прослава и ги увери, че свети Илия чува техните молитви и ги принася пред Божия престол. Отец Боян благодари и на о. Лазар, който според силите си полага душата си и за словесното Христово стадо на село Говедаре и му благопожела дълголетие и достойно служение на Божия виноград.

Наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите, техните домове и семейства. От негово и свое име той честити имения ден на празнуващите и им пожела да се украсяват не само с името на светия пророк Илия, но е с неговите добродетели – твърда и непоколебима вяра, надежда на Бога и любов към хората.

Отец Боян раздаде нафората и благослови всички боголюбиви християни по случай храмовия им празник.

16
Юли
2023

Освещаване на воинско знаме на полигона в село Црънча

На 16 май на военния полигон край пазарджишкото село Црънча беше осветено точно копие на воинското знаме на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия. То е изработено по инициатива на командира на Командването генерал-майор Явор Матеев, за да бъде дарено на футболния отбор на ЦСКА, който до неотдавна беше част от Министерството на отбраната, да ги съпровожда в техните пътувания и да им служи за вдъхновение и насърчаване във футболните двубои.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай молитвеното последование беше отслужено от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев. С него съслужиха служащият в катедралата на града свещ. Спас Дичев и свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение” с. Црънча.

На богослужението присъства генерал-майор Явор Матеев, а от името на футболния клуб да получат скъпия дар дойдоха лично изпълнителните директори на клуба г-н Филип Филипов и г-н Стоян Орманджиев, както и финансовият директор г-н Трифон Попов.

След като прочете полагащите се молитви, отец Боян поръси със светена вода знамето и присъстващите. Накрая той се обърна към присъстващите със слово за особеното значение на воинските знамена, които за разлика от оръжията на войника, сочещи напред към врага, сочат нагоре - към Всесилния Помощник. Отец Боян изказа своята увереност, че ген. Матеев е усетил в живота и служението си небесната помощ на Всемогъщия Бог и това го е подтикнало да сподели тази своя радост с любимия отбор, като предаде своето вдъхновение и духовна радост на управата на клуба, които пък от своя страна да мотивират състезателите към мъжество, чест и стремеж с Божията помощ да увековечат любимия отбор и нашето Отечество. Накрая духовникът пожела да се вее победоносно това знаме по терените на България и Европа за слава на Всеподателя Бога и на нашата Родина майка България.

От своя страна инициаторът ген. Матеев благодари на духовниците за молитвите. Той благодари и на ръководството на ФК ЦСКА, че се отзоваха и дойдоха лично да получат знамето, снабдено с прекрасна кутия за съхранение и калъф да пренасяне при дълъг път. Ген. Матеев обърна внимание на факта, че на знамето е изписано всепобедното оръжие – Христовият кръст и призива навсякъде с нас да бъде Бог и пожела здраве и успехи на футболистите, ръководството на клуба и техните семейства.

С радост всички се включиха в ритуала по забиване пироните на знамето, след което се снимаха за спомен от това историческо събитие.

15
Юли
2023

ПРИВЕТСТВИЕ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ПЛОВДИВСКИЯ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ КЪМ НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ХАЛКЕДОНСКИ МИТРОПОЛИТ ЕМАНУИЛ

mitropolit nikolay-2023Ваше Високопреосвещенство, обични в Господа Иисуса Христа,  Владико Емануил,

Благословен е идващият в името Господне! Радваме се всесърдечно и вседушевно, че днес имаме сред нас архиерея и предстоятел на един от най-прославените престоли в православния свят – старшият митрополит на Халкедон. Отколе беше наше желание да посрещнем негово Високопреосвещенство и да съслужим с него Светата Евхаристия. Щастливи сме, че Бог даде това наше желание да се сбъдне и Ви благодарим, Владико, че ни оказахте честта да посетите нашата Пловдивска епархия. Нищо в живота на църквата не е случайно. Не е случайно и това, че избрахте да ни посетите точно в деня, в който православната църква се прекланя пред жертвения подвиг на  Светите Кирик и Юлита и то точно в манастира, посветен на техните имена.

Този манастир, Владико, е манастир-мъченик. Построен през 16-ти век, той се е радвал на богат монашески живот докъм началото на 20-ти век. Последно е бил убежище на свещеници – емигранти от Русия, които са били прокудени от червения болшевишки терор след 1917 г. С идването на комунистическата власт и в България тогавашните светоуправници са направили всичко възможно да изгонят от него монасите и по всякакъв начин да пречат на спасителната мисия на това Божие обиталище. През 1980 година на тогавашната светска власт хрумва мегаломанската идея да превърне този манастир в Световна архитектурна академия. Имаме документи, които показват как комунистическата власт е разпоредила да бъде упражнен натиск върху тогавашния Пловдивски митрополит Варлаам да предаде манастира на светски организации. Естествено, че никаква академия не се беше случила. Когато аз поех митрополитската катедра на Пловдив, тези сгради бяха превърнати във вертеп, а тогавашните стопани сериозно размишляваха да продадат манастира. От нас зависеше дали ще се примирим или ще водим битка, за да си го върнем. Нашата бран беше духовна. Стотици хиляди хора в цялата наша епархия години наред се молиха манастирът да бъде върнат. Бог чу молитвите ни и по Неговата милост сполучихме да приберем този манастир отново в лоното на Светата ни Българска православна църква, където той ще остане за вечни времена.

Разказвам Ви тази история, защото аз от нея извадих за себе си няколко поуки. Първо, че което е обречено Богу, дори и да бъде загубено, може да бъде върнато, ако цялото църковно изпълнение искрено пожелае това и със сърцето си отправи молитва към Бога за помощ. Второто е, че никой режим, ако той е Богупротивен, не е вечен, вечна е само Едната, Света, Вселенска и Апостолска православна църква, на която портите адови няма да надделеят. Трето, че когато делото е право, Бог прави възможно това, което е невъзможно за човека. И четвърто, че църковния народ не може да се бои от нищо и от никого. Задача на архиереите е да му дават личен пример, като безстрашно отстояват принципите на нашата вяра, като пазят догматите, не се отклоняват и на йота от каноните и по този начин насочват народа към Иисус Христос, който е Пътя, Истината и Живота. Когато тези фактори се съчетаят, Бог е на наша страна.

В тези размирни времена е много важно архиереите на Православната църква да стоим здраво на постовете, на които Бог ни е поставил и да пазим поверените ни части от Божието стадо. Също толкова важно е ние, архиереите от целия православен свят, да сме единни помежду ни, както са били единни нашите предшественици, когато се е налагало да защитават вярата и Църквата. Питал съм се защо Православната църква е толкова устойчива на ветровете на времето? И отговорът според мен е: тук няма един команден център, който да издава заповеди. Тук никой не си присвоява правото да бъде окончателен източник на истина. Тук всеки глас е равно ценен и равно важен и има право да бъде изслушан. Да, решенията в Православната църква се взимат бавно, но взети съборно, те са безпогрешни. Гласът на Светия Дух се чува в съборността на църквата, както се е чувал на великите събори в древността, а и след това чрез братското общуване между архиереите от целия православен свят, на базата на взаимното уважение, убеждението, че споделяме едни и същи ценности, че имаме една и съща цел и в крайна сметка на любовта ни едни към други и на любовта ни към Иисус Христос. Затова днес повече от всичко е необходимо да поддържаме активен диалог между поместните православни църкви и да помагаме с всички сили за преодоляването на надвисналите над Църквата опасности. Ние в Пловдивска епархия, а вярвам и всички наши събратя в епархиите в диоцеза на Българската православна църква, сме отворени за такъв диалог на основата на споменатите по-горе принципи.

Отнесете в Константинопол, Владико, и предайте на престола на Свети апостол Андрей любовта ни към нашата църква-майка и към Негово Светейшество Вартоломей, Вселенски Патриарх и Архиепископ на Константинопол – Новия Рим. Знаем, че и Вселенският патриаршески престол питае същите чувства към своята първородна дъщеря – Българската православна църква. Няма как ние да забравим, че сме покръстени от самия Свети патриарх Фотий. Няма как да не сме изпълнени с благодарност за това, че именно нам е било възложено да запазим делото на светите братя Кирил и Методий. Няма как Вселенската патриаршия да е забравила, че благодарение на това, че делото им е било запазено тук, именно от тук е тръгнало и приобщаването на славянските земи на Север и Изток към Светото православие, както и че наши клирици са взели активно участие в това дело, заради което са се отличили със святост. Няма как във всички тези взаимовръзки да не виждаме Божията намеса и Божията воля, пред която се прекланяме. В хилядолетните отношения между Вселенската патриаршия и Българската православна църква има само един изолиран, кратък миг на дисхармония. Той се е случил, защото е било допуснато в църковните дела да се намесят светски фактори, които ,преследвайки техните си  политически цели, са смутили отношението между майката и нейната първородна дъщеря. Доколкото зависи от нас това повече няма да бъде допускано.

Не случайно споменавам Свети Патриарх Фотий. За нас е Божий промисъл, че сме покръстени и поучени не от кой да е, а лично от него. Ние свято пазим неговите завети и дословно помним това, което той ни е казал. И ако патриарх Фотий е имал към българския народ и към българската църква определени надежди, то ние, българските архиереи, сме готови винаги да оправдаем очакванията, възложени ни от него преди единадесет века и половина и да преподадем на всички любовта, с която той се е отнесъл към нас.

Бог да пази Светейшия Константинополски и Вселенски Патриаршески престол,  Бог да Ви дарува здраве и благословени успехи, Владико, и да не спира да излива милостта си над великата Халкедонската катедра, Бог да благослови Пловдивската епархийска църква и всички, които днес се радват и молят заедно с нас.

ГОРНОВОДЕНСКИ МАНАСТИР „СВ.СВ. КИРИК И ЮЛИТА“

15.07.2023

<<  5 6 7 8 9 [1011 12 13 14  >>